37

CARONSEI ΓΕΜΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // CARONSEI per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


CARONSEI ΓΕΜΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Η δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου μας βρήκε και πάλι στις διαδυκτιακές μας κουζίνες, να μαγειρεύουμε με όλη την παρέα των Quanti Modi di Fare e Rifare.
Σήμερα θα πάμε στην Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Valle Camonica, ψηλά στα πανέμορφα βουνά της Λομβραδίας και κοντά στη Brescia,  καθώς είμαστε καλεσμένοι στην κουζίνα της Nadia (blog : Lievitati e altro di Nadia). Η συνταγή που μας παρουσιάζει η Nadia, ανήκει στην παράδοση της οικογένειας της και είναι εξαιρετική μέσα στην απλότητα της.
Casônsèi, calsonsèi, caronsei, cadonhei, casoncelli όπως επίσης càicc αλλά και calsu’, ονομασίες που αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή και το τοπικό ιδίωμα. Πρόκειται για ένα είδος ραβιόλια, δηλαδή γεμιστά ζυμαρικά, φτιαγμένα με ζύμη εμπλουτισμένη με αυγά και πλούσια γέμιση με διάφορα υλικά : κρέας, τυρί, χορταρικά, αυγά, ψωμί. Η γέμιση των καρονσέϊ, διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή.  Τα καρονσέϊ εμφανίζονται κατά τα τέλη του Μεσαίωνα και η αρχική τους γέμιση ήταν ένας συνδυασμός αλμυρού και γλυκού με αχλάδια ζαχαρωμένα, σταφίδες,  αμύγδαλα, βούτυρο και αυγά.  Κατά τον 14ο αιώνα στην γέμιση προστίθεται τριμμένο τυρί και μπαχαρικά. Τα συστατικά της γέμισης άλλαξαν αρκετά κατά το πέρασμα των αιώνων, και οι συνταγές που ξέρουμε σήμερα και που μοιάζουν πιό πολύ με τα κλασσικά ραβιόλια με κρέας, δημιουργήθηκαν μέσα στον 19ο αιώνα. Τα καρονσέϊ δεν προέρχονται απο την φτωχική αγορτική κουζίνα, αντιθέτως πρωτοφτιάχτηκαν μέσα στα σπίτια των ευκατάστατων αστών, ως πρόταση ανακύκλωσης του ψημένου κρέατος που περρίσευε. Καθώς τα υλικά της γέμισης είναι πλούσια, δεν ήταν ένα πιάτο προσιτό στην φτωχολογιά. Οταν όμως σιγά σιγά βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής στην Ιταλία, πέρασαν και στις λαϊκές κουζίνες, πάντα ως ένα πιάτο προορισμένο για τα γιορτινά τραπέζια. Παραδοσιακά τα καρονσέϊ τα απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα ή κατά την διάρκεια οικογενειακών γιορτών.  Πλούσια σε γεύσεις αλλά άλλο τόσο και σε θερμίδες!
Πηγές : fieradelcasoncello.it, disciplinare di produzione dei casonsei, turismoverdelombardia.it
Την συνταγή της Nadia μπορείτε να την δείτε εδώ
Οπως είπαμε η ζύμη για τα καρονσέϊ περιέχει αυγά. Η Nadia δεν χρησιμοποιεί την γνωστή αναλογία 1 αυγό σε κάθε 100 gr αλεύρι, αλλά 1 αυγό στα 200 gr αλεύρι και συμπληρώνει τα υγρά της ζύμης με νέρο. Ακολούθησα την υπόδειξη της και ομολογώ ότι αυτή η ζύμη μου άρεσε πιό πολύ και σαν γεύση και γιατί δεν έχει μυρωδιά αυγού. Για την γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σειρά από διαφορετικά υλικά; σύμφωνα με την επικρατέστερη συνταγή η γέμιση περιέχει : λουκάνικο χωριάτικο, σαλάμι, μοσχάρι ή χοιρινό βραστό ή ψητό, μορταδέλλα, τυρί parmigiano reggiano, αυγά, ψύχα από μπαγιάτικο ψωμί, γάλα, διάφορα άγρια χόρτα ή σπανάκι, πράσο, επίσης λαρδί, καρύδια, αμαρέττι, σταφίδες, αχλάδι, πατάτα βρασμένη, σκόρδο, μαϊντανό, φασκόμηλο. Εγώ έκανα μία επιλογή υλικών και προσάρμοσα την γέμιση στα γούστα μας. Καθώς δεν είχα αρκετό μπαγιάτικο ψωμί πρόσθεσα και βραστή πατάτα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Μακράν τα καλύτερα ραβιόλια που έχουμε δοκιμάσει ποτέ! Εννοείται καμμία σχέση με τα γνωστά ξερά συσκευασμένα ραβιόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και που η γέμιση έχει και μία μυρωδιά συντηρητικού... Ο Δ. ενθουσιάστηκε και επειδή είχε αναλάβει το βράσιμο ενόσω εγώ ακόμη τα ετοίμαζα, κόντεψε να μου τα μαγειρέψει όλα - και μιλάμε για περίπου 200 ραβιόλια!-  καθώς τα μισά τα έτρωγε όπως έβγαιναν απο την κατσαρόλα! 
Θα το τονίσω για ακόμη μια φορά : φανταστικά!

Δόση : περίπου 200 caronsei
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο 
Υλικά
για την ζύμη : 700 gr αλεύρι κίτρινο απο σκληρό σιτάρι,
                           300 gr αλεύρι γοχ.,
                           5 αυγά,
                           2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                           2 καλές πρέζες αλάτι,
                           νερό όσο χρειαστεί (συνολικό βάρος μαζί με τα αυγά 500 gr).
για την γέμιση : 500 gr σπανάκι,
                               200 gr αντίδια,
                               1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
                               1 φλ. πράσο ψιλοκομμένο,
                               1 κ.σ. βούτυρο,
                               αλάτι και πιπέρι,
                               250 gr λουκάνικο χωριάτικο φρέσκο,
                               200 gr κιμά μοσχαρίσιο,
                               1 κ.σ. βούτυρο,                              
                               500 gr πατάτες βρασμένες,
                               200 gr τριμμένη ψύχα από μπαγιάτικο ψωμί,
                               γάλα χλιαρό, 
                               150 gr μορταδέλλα Bologna,
                               2 αυγά,
                               200 gr parmigiano reggiano τριμμένο,    
                               πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                               μοσχοκάρυδο,
                              αλάτι.
για το σερβίρισμα : βούτυρο καλής ποιότητας,
                                      φύλλα φασκόμηλου,
                                      σκόρδο (προαιρετικά),
                                      πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                      parmigiano reggiano τριμμένο.
Προετοιμασία :
Ξεκινάμε από την γέμιση που πρέπει να φτιαχτεί απο το βράδυ της πορηγούμενη ημέρας, ώστε να σταθεί μερικές ώρες να δέσουν τα υλικά και οι γεύσεις.
Βράστε τις πατάτες και περάστε τες από το εργαλείο του πουρέ.
Καθαρίστε και πλύντε καλά τα λαχανικά. Βάλτε το βούτυρο σε μία σωτέζα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε σταδιακά τα σπανάκια και τα αντίδια και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε το κρεμμυδάκι και το πράσο και σωτάρετε όλα τα λαχανικά μέχρι να εξατμιστεί το ζουμάκι τους και να μείνουν σχεδόν στεγνά. Αλατίστε και πιπερώστε. Κατεβάστε την σωτέζα από την φωτιά και κρατήστε τα στην άκρη να χλιαρίνουν.
Λουκάνικο χρησιμοποίησα φρέσκο, που το προμηθεύτηκα από τον χασάπη μου. Αφαιρέστε την μεμβράνη και διαλύστε την γέμιση του σε μικρά κομματάκια. 
Σε ένα τηγάνι βάλτε το βούτυρο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε τον κιμά και σωτάρετε. Οταν ο κιμάς αρχίσει να στεγνώνει προσθέστε και το λουκάνικο και σωτάρετε μέχρι να καβουρντιστούν. Κατεβάστε απο την φωτιά και αφήστε να χλιαρίνουν.
Ψιλοκόψτε την μορταδέλλα.
Εδώ πρέπει να πώ, ότι οι ιταλίδες περνάνε τα κρέατα της γέμισης από την μηχανή του κιμά. Εγώ μηχανή του κιμά δεν έχω και έτσι φρόντισα να διαλύσω όσο μπορώ το λουκάνικο και να ψιλοκόψω την μορταδέλλα. 
Βάλτε την ψύχα του ψωμιού σε ένα ευρύχωρο σκεύος και βρέξτε το με λίγο χλιαρό γάλα. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αναμείξτε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δοκιμάστε στο αλάτι. Η γέμιση δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο χλιαρό γάλα ακόμη. Σκεπάστε το σκεύος με την γέμιση με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το να ξεκουραστεί μέχρι την επομένη.
Ετοιμάστε την ζύμη για τα ραβιόλια. Εγώ την ζύμωσα στο μίξερ. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός απο το νερό στον κάδο του μίξερ και ζυμώνοντας προσθέστε το νερό σταδιακά, μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για ένα μισάωρο.
Για να ανοίξω την ζύμη χρησιμοποίησα την φυλλομηχανή. Το φύλλο δεν το άνοιξα πάρα πολύ λεπτό (6-7 βαθμίδα). Για να φτιάξω τα ραβιόλια χρησιμοποίησα το ειδικό εργαλείο. Αν δεν διαθέτετε ειδικό εργαλείο, μπορείτε να κόψετε την ζύμη με ένα στρογγυλό κουπ-πάτ ή και με ένα ποτήρι. Βάζετε στο μέσον περίπου 1 κ.γ. γέμιση, διπλώνετε στα δύο και σφραγίζετε τις άκρες πιέζοντας τες με τα δόντια από ένα πηρούνι. Κάποιοι φτιάχουν τα καρονσέϊ στρογγυλά, ενώνοντας δύο δίσκους ζύμης.
Τοποθετήστε τα έτοιμα καρονσέϊ επάνω σε καθαρό ποτηρόπανο, που δεν μυρίζει απορρυπαντικό, πασπαλισμένο με κίτρινο αλεύρι. Σκεπάστε τα με ένα δεύτερο ποτηρόπανο, για να μην στεγνώσουν.
Βάλτε τα καρονσέϊ να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Ρίξτε καμμιά δεκαρία κάθε φορά, ώστε να μην κατεβαίνει πολύ η θερμοκρασία του νερού. Υπολογίστε να τα αφήσετε 2-3 λεπτά από την στιγμή που θα ανέβουν στην επιφάνεια. Βγάλτε τα από την κατσαρόλα με μία συρμάτινη κουτάλα και σερβίρετε τα κατ' ευθείαν στα πιάτα.
Ταυτόχρονα βάλτε αρκετό βούτυρο να κάψει, μαζί μερικά φύλλα φασκόμηλο και αν θέλτε μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη. Περιχύστε τα καρονσέϊ και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να πασπαλίστετε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν σας περισσέψουν καρονσέϊ, που μάλλον θα περισσέψουν γιατι 200 κομμάτια είναι πολλά, μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2-3 μέρες στο ψυγείο ή να τα καταψύξετε. Βάλτε ανάμεσα τους αντικολλητικό χαρτί, γιατί η ζύμη νοτίζεται απο την υγρασία της γέμισης και αν πάτε να τα μετακινήσετε διαλύονται. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να τα ξεκολλήσετε από το χαρτί, ριξτε τα μαζί με το χαρτί στην κατσαρόλα κα αφαιρέστε το μόλις αποκολληθεί. Τα κατεψυγμένα δεν είναι ανάγκη να τα ξεπαγώσετε, απλά υπολογίστε κανα λεπτό παραπάνω στο βράσιμο. 




CARONSEI
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

La seconda domenica di novembre ci ha trovato, tutta la bella compagnia dei Quanti Modi di Fare e Rifare, nelle nostre cucine virtuali a preparare deliziosi manciaretti!
Oggi viaggiamo fino alla bellisima Valle Camonica, ospiti di Nadia nel suo blog  Lievitati e altro di Nadia. Nadia è ben disposta a svelarci tutti i segreti dei buonissimi caronsei, dividendo con noi la ricetta della sua nonna.
Casônsèi, calsonsèi, caronsei, cadonhei, casoncelli e ancora càicc e calsu’ sono i nomi sotto i quali troverete questi ravioli della cucina lombarda tradizionale. La pasta viene preparata con semola rimacinata e uova, mentre la farcitura varia da luogo a luogo, ma gli ingredienti principali sono : carne, formaggio, ebrette, uova, pane raffermo. I caronsei nascono verso la fine del Medioevo; la farcia nella ricetta antica era una combinazione di dolce e salato, con pere giulebbate, uvetta, mandorle, burro e uova. Verso la fine del '500 vengono aggiuti anche formaggio e spezie. I componenti della farcia sono cambiati lungo i secoli, e nelle ricette che ripoduciamo oggi, e che sono composte durante l' '800, la farcia è molto simile a quella classica dei ravioli al carne. In alcune versioni la farcia e dolce e salata con aggiunta di amaretti, uvetta e pere. Altre versioni, come quella che assagiamo oggi, sono puramente salate. I caronsei non vengono dalla cucina povera, anzi sono stati creati nelle cucine nobili e raffinati, per ricilare gli avanzi di carne arrostita. Man mano sono passati dalla borghesia anche alle case popolari destinati piuttosto per i pranzi festivi. I caronsei sono un piatto prelibato, ricco di sapori - e di calorie! - e vengono preparati durante Natale e alle feste e ricorrenze di famiglia.
Fonti : fieradelcasoncello.it, disciplinare di produzione dei casonsei, turismoverdelombardia.it
La ricetta di Nadia potete vederla qui
Come abbiamo già detto, la pasta per i carosnei contiene uova. Nadia non segue le solite dosi 1 uovo per 100 gr di farina, ma 1 uovo per 200 gr di farina e completa il liquido per l' impasto con acqua. Mi è piaciuto questo impasto perchè non aveva un odore forte di uovo. Per la farcia potete utilizzare una serie di ingredienti : macinato base per il salame, carne di manzo o di maiale arrostito, mortadella, formaggio parmigiano reggiano, uova, mollica di pane raffermo, latte, erbette o spinaci, poro e ancora strutto, noci, amaretto, uvetta, pere, patate, aglio, prezzemolo, salvia. Io ho fatto una scelta di ingredienti, secondo i gusti della famiglia. Non avendo a disposizione tanto pane raffermo, ho completato con patate bollite. I caronsei che ho preparato ci hanno piacuto in sacco! Sicuramente i ravioli più buoni che abbiamo mai assagiato! Il maritozzo li ha adorati, e siccome lui aveva il compito di cuocerli, mentre io ancora li preparavo, con fatica l' ho trattenuto a non cucerli tutti - beh, qui si parla di quasi 200 caronsei... - siccome metà di quelli già cotti li mangiava sul posto, appena usciti dalla pentola!

Dosi : ca. 200 caronsei
Difficoltà : media
Ingredienti
per l' impasto : 700 gr di semola rimacinata di grano duro,
                              300 gr di farina 00,
                              5 uova,
                              2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                              2 buoni pizzichi di sale,
                             acqua qb. (peso totate con le uova 500 gr).
per la farcia : 500 gr di spinaci,
                            200 gr di scarola,
                            1 cipollotto tritato finemente,
                            1 tazza di porro tritato finemente,
                            1 cucchiao di burro,
                            sale e pepe qb.,
                            250 gr di luganica,
                            200 gr di carne trita di manzo,
                            1 cucchiaio di burro,                              
                            500 gr di patate lessate,
                            200 gr mollica di pane raffermo sbriciolata,
                            latte tiepido, 
                            150 gr di mortadella bologna,
                            2 uova,
                            200 gr  di parmigiano reggiano grattugiato, 
                            pepe nero macinato al momento,
                            noce moscata grattugata,
                            sale.
per la finitura : burro di prima qualità,
                               foglie di salvia fresche,
                               aglio (facoltativo),
                               pepe nero macinato al momento,
                               formaggio grana grattugiato.
Preparazione : 
Si comincia dalla farcitura che deve essere preparata dalla sera prima per poter lasciarla riposare e amalgamare i sapori.
Fate lessare le patate in acqua salata e poi passatele dallo schiacciapatate.
Mondate e lavate le verdure. Ponete il burro in un tegame e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete gradatamente gli spinaci e la scarola e fate appassire. Aggiungete il cipolotto ed il porro tritati e lasciate soffrigete fino ad evaporare il liquido di cottura. Salate e pepate.
Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Sminuzzate con un coltello affilato.
Non so se in Italia esiste il macinato base per il salame giàa pronto o si deve prepararlo. Io ho utilizzato la luganica fresca acquistata presso il mio macellaio di fiducia, che in Grecia viene chiamato appunto lukàniko (salciccia) rustico, cioè non preparato industrialmente. Ho eliminato la budella e ho sminuzzato la farcitura.
In un tegame ponete il burro e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la carne trita e fate cuocere fino ad evaporare il liquido rilasciato. Aggiungete la luganica sminuzzata e rosolate. Ritirate dal fuoco e lasciate intiedipire.
Tritate la mortadella finemente.
Cercando gli ingredienti per la farcitura dei caronsei, ho visto che fanno passare le carni della riceta dal macinacarne. Io non ne dispongo uno e cosi ho cercato di sminuzzarli il più finemente possibile.
Ponete la mollica di pane in un recipiente capiente e bagnate con poco latte tiepido. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate bene. Regolate di sale. La farcia non deve risultare soda, se necessario aggungete qualche goccio di latte tiepido. Ricoprite con pellicola transparente e ponete nel frigo. Lasciate riposare per tutta la notte.
Il giorno dopo preparate l' impasto per la pasta. Io ho impastato nella planetaria ed il tutto è risultato molto facile. Ponete tutti gli ingredienti nella bastardella della planetaria, tranne che l' acqua. Impastate e aggiungete l' acqua gradatamente fino ad ottenere un' impasto elastico e non appiccicoso. Coprite con pellicola transparente e lasciate riposare per mezz' oretta.
Per la sfoglia ho utilizzato la sfogliatrice. Non ho fatto la sfoglia troppo sottile (gradazione 6-7). Per formare poi i caronsei ho utilizzato l' apposito utensile. Se non lo disponete, utilizzate un coppapasta rotondo di ca. 6 cm di diametro, o un bicchiere. Ponete ca. un cucchiaino di farcia, ripiegate e sigillate i bordi con le rebbi di una forchetta. C'è chi fa i caronsei rotondi e non a mezzaluna, comunque il sapore è lo stesso!
Posizionate i caronsei su un canovaccio pulito e privo di odore di detersivo, cosparso con poca farina gialla. Coprite con un secondo cannovaccio, per non rinescchire esposti all' aria.
Fate cuocere o caronsei in acqua salata, per non più di 4 minuti (2-3 minuti dal momento che vengono a galla). Scolate con una ramina e servite direttamente nei piatti di portata.
Nel frattempo fate soffrigere abbondante burro di buona qualità con qualche foglia di salvia e con un spicchio d' aglio. Versatelo sui caronsei, cospargete di pepe macinato al momento e di formaggio grana grattugiato. Servite subito.
Se vi avanzano dei caronsei, beh 200 pezzi sono tanti da consumarli tutti ad una volta, potete congelarli. Quando volete cucinarli non necessita scolngelare, semplicemente richiedono qualche minuto di cottura in più.



37 σχόλια:

  1. Buona domenica carissima Marina,
    che sia serena, soleggiata dopo tanta pioggia...ricca di avvenimenti e di incontri positivi! Come quello che ci fa ritrovare tutti insieme nella bella ed armoniosa cucina di Quanti modi di fare e rifare a preparare, mese dopo mese, succulenti manicaretti!
    Anna e Ornella ringraziano di cuore per la tua bellissima versione dei Caronsei e ti aspettano il 14 dicembre per fare La torta di miele e frutta secca di Donatella!

    Un abbraccio
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Cuochina!
      Certo non posso mancare al prossimo appuntamento, non vedo l' ora di assagiare il famoso panforte!
      Baci!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου!!
    Έχω παρατηρήσει ότι σπάνια επαινείς τις παρασκευές σου.Αφήνεις υπονοούμενα ,μιας που η γεύση είναι εντελώς αντικειμενική και απλά προτείνεις.
    Εδώ έχουμε το φαινόμενο του ενθουσιασμού που φυσικά πηγάζει από τη δύναμη της γεύσης και την πλήρη αποδοχή της σπιτικής αυτής παρασκευής,από την οικογένεια.Κάτι που ικανοποιεί τη νοικοκυρά ιδιαίτερα γιατί οι κόποι της βρίσκουν ανατπόκριση'
    Χωρίς καθόλου να χρησιμοποιήσω την ενθουσιώδη πειθώ που όπως είπα σπάνια εκδηλώνεις,μπορώ να αντιληφθώ την γευστική σπουδαιότητα αυτού του χαρισματικού πιάτου!!!!Ωραία η σύνθεση των κρεατικών μα τα χορταρικά,λάτρεψα το φασκόμηλο στο βούτυρο!!!!
    Πράγματι πλούσιο πιάτο,σε υλικά και σε γεύση!!!!
    Συγχαρητήρια στη Nadia,αλλά και σε σένα για την απίθανη περιγραφική σου δύναμη και φυσικά το άρτιο γευστικό αποτέλεσμα!!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Τι να πω γι' αυτα τα ραβιολια, πως να περιγραψω την νοστιμια τους! Μας αρεσουν γενικα τα ζυμαρικα, αλλα αυτα ηταν το κατι αλλο! Στην αρχη το βουτυρακι για το σεβριρισμα μου φανηκε φτωχο, αλλα πραγματικα δεν χρειαζοντουσαν κατι παραπανω, ακομη και τυρακι λιγο ηθελαν, τοσο πλουσια ηταν η γευση τους που δεν ηθελες να την "χαλασεις" με κατι περιττο... Χιλια μπραβο στην Nadia, αλλα και στην Anna και την Ornella, που βρισκονται πισω απο αυτην την μοναδικη πρωτοβουλια των Quanti Modi di Fare e Rifare, ειμαστε μια ωραια ανοιχτη παρεα, και η συνταγη του καθε μηνα ειναι μια καινουργια εκπληξη, εχουμε δοκιμασει φανταστικες γευσεις και εχουμε εμπλουτισει και τις γνωσεις μας γυρω απο την μαγειρικη .... Νομιζω οτι δικαιως νιωθω κολακευμενη, αφου του χρονου τον Δεκεμβριο επιλεχθηκε για δευτερη φορα μια δικη μου συνταγη, που θα φτιαξουμε με μερακι ολες μαζι!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
    2. Ωωωω Μαρίνα μου!!!!!Δεν αμφέβαλλα καθόλου για τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές δεινότητες σου!!!!!!
      Θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή,αφού και μέσω αυτής, αναγνωρίζεται και επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, η αξία σου!!!!

      Διαγραφή
  3. ecco, notizie che non ho cercato, dunque non è primo povero, tutto il contrario! grazie :) buonissima versione le patate al posto del pane saranno state perfette!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anch' io ho pensato che si tratta di ancora una ricetta della cucina povera, ma anzi....
      Le patate erano una aggiunta necessaria, siccome il pane non avanza mai a casa e non avevo provveduto di comprare un in aticipo e lasciarlo rinsecchire...
      Baci!

      Διαγραφή
  4. Εντάξει, φαίνεται τέλειο το πιάτο σου Μαρίνα μου!!
    Ολοι οι συνδυασμοί των υλικών σου μου αρέσουν τρελά!!!
    Γεια στα χέρια σου!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελενα μου να μην ειμασταν πιο κοντα! Εφτιαξα μπολικα, τα μισα περιπου ειναι στην καταψυξη!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Cara Marina grazie per averli realizzati sono bellissimi mi è piaciuta l'idea delle patate proverò!!!!!!
    La storia non la conoscevo ahahah grazie anche per questo !!!
    Un bacione :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cara Nadia, grazie per la splendida ricetta, non ho parole per esprimere quanto ci sono piaciuti! Li ho provati anche in brodo di carne, sono ottimi anche come minestra, vero comfort food!
      Un abbraccio forte!

      Διαγραφή
  6. Μαρίνα δεν έχω αγοράσει ποτέ έτοιμα προτιμώ να φάω ένα άλλο ζυμαρικό παρά τα έτοιμα.
    Έχω πολύ καιρό να φτιάξω φρέσκα ζυμαρικά, μια οι μαρμελάδες και τα γλυκά μια τα προβλήματα, πρέπει να φτιάξω αρκετά και να τα βάλω στην κατάψυξη να έχουμε.
    Εξαιρετική η συνταγή που προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ξανθη μου!
      Τα ετοιμα πραγματικα δεν λενε, μαλλον δεν τρωγονται, πριν απο χρονια δοκιμασα κανα-δυο φορες αλλα δεν μου αρεσαν καθολου και δεν ξαναπηρα, καμια φορα αγοραζα απο το SM τα χειροποιητα που τα εχει στο ψυγειο, τα οποια ηταν καλα αλλα πανακριβα. Αλλα σαν τα σπιτικα δεν εχει! Στην αρχη μου φαινοντουσαν βουνο, αλλα τωρα εμαθα να χεριζομαι το φυλλο και μου ειναι πολυ ευκολο να τα φτιαξω! Εσυ Ξανθη μου με το φυλλο εισαι μαστορισσα, ειμαι σιγουρη οτι θα τα φτιαχνεις πολυ ωραια!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  7. Un ricchissimo ripieno, Marina, davvero delizioso! Un bacione a presto :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Non ci stupisce che il maritozzo se li sia mangiati appena usciti dalla pentola, che buoni con la luganica, alla prossima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eh si, non poteva trattenersi, prima si è colpito dal profumo mente li cuoceva ... ma tanto buoni, sono diventati subito uno dei nostri piatti preferiti!
      Un abbraccio e alla prossima!

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα μου καλησπέρα! Είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι μια εκπληκτική συνταγή. Και μόνο τα υλικά, πράσο, κρέας, λουκάνικο, μορταδέλα, παρμεζάνα, αρκούν για να μου ανοίξουν την όρεξη! Έχεις απόλυτο δίκιο, τα έτοιμα ραβιόλια σπανιότατα είναι καλά κι έχουν το κακό συνήθειο να μου κάθονται βαριά, ίσως λόγω της κακής ποιότητας του κρέατος. Η συνταγή σου δεν συγκρίνεται. Απλά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα πλεον Ελεαννα μου! Τα ετοιμα, τουλαχιστον τα ξερα, τα εχω διαγραψει απο την λιστα των αγορων μου, δεν ξερω αν ειναι η ποιοτητα των υλικων ή τα συντηρητικα, μαλλον πιο πολυ το δευτερο... Ειδικα αυτη η συνταγη ειναι εξαιρετικη, και η ζυμη και η γεμιση ειναι τοπ!
      Ευχαριστω και καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  10. ottimi con la luganiga e pure le patate come legante... devono essere squisite! e bravo il maritino! bacioni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara, il maritino dà sempre una mano in cucina e certo è il mio degustatore ufficiale! :)
      Un abbraccio e alla prossima!

      Διαγραφή
  11. ciao Marina,
    è sempre un gran piacere passare dal tuo laboratorio, leggere i tuoi post: generosi, completi e
    ricchi del profumo delle ricette che prepari.
    Quella di oggi?
    Una meraviglia!
    Grandi complimenti alla cuoca e chi ha cotto e mangiato all'istante i caronsei.
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie carissime, passo subito da voi, spero ce ne sono rimasti alcuni per assagiare!
      Baci a tutte e 4 e alla prossima!

      Διαγραφή
  12. Con la luganiga e patate devono essere ottimi. Ci credo che sono andati a ruba.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Erano veramente buoni e sono sapori che ci piacciono tanto in famiglia, ma la loro combinazione è stata una meraviglia!
      Baci!

      Διαγραφή
  13. Καλά τα έτοιμα ραβιόλια πρέπει να είναι ότι χειρότερο κυκλοφορεί εκεί έξω και έχω να τα πλησιάσω απο τοτε που είχαν γίνει της μόδας και τα τρώγαμε ολοι με 2 κιλα τυρια και 3 κρέμα γάλακτος. Φανταστικά φαίνονται αυτά, ζάλη με έπιασε με τη λίστα των υλικών αλλά πρέπει να είναι πολύ νόστιμα και μάλλον αξίζει ο κόπος. Οπως είπε και καποιος παραπάνω, πολύ σπάνια δείχνεις τόσο έντονο ενθουσιασμό για συνταγή, αυτό λέει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τα ετοιμα δεν τα συμπαθω καθολου, τα εχω στον ... μαυροπινακα στα ψωνια μου...
      Η γεμιση μπορει να εχει οντως πολλα υλικα αλλα δεν ειναι καθολου δυσκολο να ετοιμαστει. Ειναι οντως πολυ νοστιμα, βγαινουν αρκετα με την συγκεκριμενη δοση, μπορουν να καταψυχθουν και να μαγειρευτουν αργοτερα, οποτε αξιζει τον κοπο σιγουρα να αφιερωσει κανεις περιπου ενα πρωινο για να τα ετοιμασει...

      Διαγραφή
  14. Cara Marina, quanto mi piacciono i tuoi casoncelli con le patate e la luganega!!!! Interessante la storia di questo piatto. E complimenti all' aiuto cuoco!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταπληκτική συνταγή Μαρίνα μου! Είχα σκοπό να δοκιμάσω να φτιάξω σπιτικά και ευκαιρία να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μινα μου ειναι πολυ πετυχημενη τοσο η ζυμη οσο και η γεμιση τους... Περιμενω εντυπωσεις...

      Διαγραφή
  16. Una versione favolosa!!! sono invitantissimi!!! con la scarola e la salsiccia devono essere proprio eccezionali, mi rimetto al lavoro con i miei aiutanti .... devo provarli :-)
    Complimenti!!!!
    Alla prossima ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. La salciccia era veramente molto saporita e credo che sia stato l' ingrediente che ha prorio insaporito il tutto. Il marito mi ha raccomandato di non perdere questa ricetta, e ha promesso che la prossima volta mi aiuta anche alla preparazione dei ravioli ... un sucessone!
      Alla prossima! Baci!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.