ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΒΑΚΑΛΑΟ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Χαίρμαι ιδαίτερα που τελικά καταφέρνω να είμαι συνεπής στο ραντεβού μου με τις φίλες της ομάδας των Quanti Modi di Fare e Rifare! Η χαρά είναι διπλή : πρώτον είναι μια ευκαιρία να επισκευτώ τα blog των κοριτσιών, που μετά από 3 χρόνια είναι πλέον φίλες μου, και δεύτερον είμαι σίγουρη ότι θα ανακαλύψω κάποια νέα νοστιμιά!
Σήμερα θα ταξιδέψουμε μέχρι την μαγική μου Βενετία, καλεσμένοι στην φιλόξενη κουζίνα της αγαπημένης φίλης Fabi! Η Fabiana είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, και την θαυμάζω ιδιαίτερα για τα μικρά θαύματα που βγαίνουν από την κουζίνα της! Λέω μικρά θαύματα, επειδή είναι αναγκασμένη να αποφύγει μία σειρά υλικών (οχι γλουτένη, οχι λακτόζη, οχι πρωτεϊνες γάλακτος), παρ' όλα αυτά όμως καταφέρνει να αυτοσχεδιάζει νόστιμα αλλά και εμφανίσιμα πιάτα, ώστε να μην λείψουν οι γεύσεις και η ουσία από την διατροφή του παιδιού της. Σήμερα η Fabi "ανακατεύει" στην κουζίνα της (blog : Fabipasticcio) και μας δείχνει πως να φτιάξουμε νόστιμα ψαρομπιφτέκια.
Την συνταγή της μπορείτε να την δείτε εδώ. Στα μπιφτέκια της η Fabi χρησιμοποίησε φρέσκο φιλέτο μπακαλιάρου; εγώ, κατ΄αρχήν λόγω χρονικού περιορισμού, δεν είχα την ευκαιρία να ψάξω για φρέσκο μπακαλιάρο και κατέφυγα στον υγράλατο βακαλάο. Χρησιμοποίησα φρέσκα μυρωδικά, και εμπλούτισα με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Καθώς δεν είχα τους περιορισμούς της Fabi, πρόσθεσα και λίγη κρέμα γάλακτος; το γάλα γενικά ταιριάζει απίστευτα με τον βακαλάο, αλλά εδώ βοηθάει να γίνουν και αφράτα τα μπιφτέκια. Παρέλειψα το αρωματισμένο λαδάκι που χρησιμοποίησε Fabi στο ψήσιμο, αν και μετά το μετάνοιωσα, γιατί ο άνηθος αρέσει πολύ στον Δ. και σίγουρα το λαδάκι θα έδινε πιό έντονο το άρωμα του στα μπιφτέκια. Τέλος παρέλειψα την σάλτσα με γιαούρτι και προτίμησα να φτιάξω μία πικάντικη μαγιονέζα, που ξέρω ότι θα άρεζε στους άντρες μου, αλλά και σκορδάτη παντζαροσαλάτα. Συνόδεψα με τηγανητές πατάτες, παρ' όλο που σπάνια τις φτιάχνω στο σπίτι, αλλά εδω ταίριαζαν πολύ, και φρεσκοψημένο, αφράτο ψωμάκι με προζύμι. Το γεύμα "σήκωνε" τσιπουράκι, και μάλιστα μπόλικο...
Δόση : 10 μπιφτέκια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 600 gr βακαλάο ξαλμυρισμένο,
150 gr ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί,
1 φρέσκο κρεμμυδάκι,
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (4-5 κλωναράκια),
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (5-6 κλωναράκια),
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος,
2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
2 κ.σ. τσίπουρο (ή ούζο),
2 αυγά μέτρια,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
αλάτι.
για το ψήσιμο : τριμμένη φρυγανιά,
ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Από την προηγούμενη ημέρα ξαλμυρίστε το βακαλάο (δείτε εδώ το πως); εγώ συνήθως έχω έτοιμο ξαλμυρισμένο βακαλάο στην κατάψυξη, αφού, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, προτιμώ να ξαλμυρίζω 2-3 κιλά μαζεμένα για να τον έχω ήδη διαθέσιμο όταν αποφασίσω να τον μαγειρέψω.
"Μαδήστε" τον βακαλάο και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόψτε τον σε μικρότερα κομμάτια. Προτίμησα να μην τον αλέσω στο μούλτι, ώστε να υπάρχουν μικρά κομματάκια από το ψάρι μέσα στα μπιφτέκια.
Βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί (χρησιμοποίησα ζαπάτα φόρμα) στο μούλτι και τρίψτε το σε ψίχουλα.
Ψιλοκόψτε επίσης στο μούλτι το κρεμμυδάκι μαζί με τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπωλ και αναμείξτε καλά. Πλάστε 10 μπιφτέκια μετρίου μεγέθους. Πλατύνετε τα και περάστε τα από την φρυγανιά.
Τοποθετήστε τα μέσα σε ένα ταψάκι αλλειμένο με λαδάκι. Με ένα πινέλλο αλείψτε προσεκτικά τα μπιφτέκια με λάδι.
Εδώ να σημειώσω ότι η Fabi είχε ετοιμάσει λαδάκι αρωματισμένο με άνηθο, με το οποίο και άλειψε τα μπιφτέκια της, όπως και ότι τα άλειφε περιοδικά κατά το ψήσιμο, ώστε να αποκτήσουν τραγανή κρούστα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σχηματίσουν μια ωραία τραγανή κρούστα. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το μέγεθος που έχουν τα μπιφτέκια.
Σερβίρετε τα ζεστά.
Για να φτιάξω την πικάντικη μαγιονέζα, απλά ψιλόκοψα κάππαρη και αγγουράκι τουρσί και το ανάμειξα με έτοιμη μαγιονέζα.
PATTIES DI BACCALA
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Anche se nutro sempre il timore che non ce la farò, alla fine riesco sempre ad essere puntuale all' appuntamento di ogni seconda domenica del mese, con le amici dei Quanti Modi di Fare e Rifare!
Oggi facciamo un salto fino alla mia amata Venezia, ospiti della mia amica Fabiana. Oltre che una dolcissima persona, Fabi mi stupisce sempre con il piatti deliziosi che riesce a preparare nella sua cucina, costretta a cucinare con tanti senza (senza lattosio, senza proteine di latte, senza glutine).
Oggi Fabi ci rivela i segreti per preparare dei buonissimi patties di pesce. La ricetta potete vederla qui. Fabi ha utilizzato il merluzzo fresco, io invece ho scelto il baccalà, anche per il fatto che non è stato possibile andare a cercare per il pesce fresco. Ho utilizzato delle erbe aromatiche fresche - sono di stagione!- e ho aggiunto anche il cipolloto. Ho aggiunto un po' di panna, siccome il latte si abbina bene con il baccalà, e di uzo, ingredienti che aiutano a preparare di polpette meno compatte. Ho omesso l' olio aromatizzato all' aneto, cosa della quale poi mi sono pentita, siccome avrebbe accentuato il profumo di aneto che tanto piace a D. Nel posto della salsa allo yogurt, ho preparato una maionese stuzzicante, che piace tanto ai miei uomini, e la salsa alle barbabietole e aglio. Ho accompagnato con patatine fritte, che raramente preparo a casa, ma qui ci stavano benissimo, e fragrante pane al lievito madre, appena cotto. Il piatto era ideale per accompagnare con alcuni biccherini di uzo!
Dosi : 10 patties
Difficoltà : facile
Ingredienti : 600 gr di baccalà dissalato,
150 gr di mollica di pane raffermo,
1 cipollotto,
2 cucchiai di prezzemolo tritato,
3 cucchiai di aneto tritato,
2 cucchiai di panna,
2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
2 cucchiai di uzo,
2 uova,
pepe macinato,
sale,
pangrattato e olio per la cottura.
Preparazione :
Cominciando dal giorno prima fate dissalare il baccalà (vedi qui come). Di solito conservo del baccalà già dissalato nel mio freezer, siccome e per mancanza di tempo libero, ne preparo sempre un paio di kili, da tenerlo poi pronto per cucinare.
Sminuzzate il baccalà con le mai, e poi ulterioretmente con un coltellino affilato. Non ho voluto tritarlo, per lasciare dei pezzettini di pesce presenti nei patties.
Ponete la mollica del pane raffermo (ho utilizzato la ciabatta in casetta, assai popolare in Grecia) nel tritatutto e riducete a briciole.
Tritate finemente nel triatatutto il cipolloto con l' aneto ed il prezzemolo.
Ponete tutti gli ingredienti in un recipiente e lavorate per mescolare il tutto. Preparate i patties. Appiatite e passateli dal pangrattato.
Disponete entro una teglia unta d' olio. Spenellate la superficie dei patties con olio.
Qui devo notare che Fabi aveva preparato l' olio aromatizzato all' aneto, con il quale ha spenellato i patties anche durante la cottura e così sono risultati belli croccanti fuori.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per ca. 35 minuti. Il tempo di cottura dipende anche dalla grandezza dei patties.
Serviteli caldi.
Per preparare la maionese stuzzicante, ho semplicemente mescolato una quantità di maionese già pronta (preferibilmente preparata a casa, ricetta qui) con capperi e cetriolini sottaceto tritati finemente.
Ben ritrovata Marina cara!
ΑπάντησηΔιαγραφήSiamo arrivati a giugno,ancora pochi giorni e poi inizierà ufficialmente l'estate! E cosa c'è di meglio se non preparare piatti veloci, poco impegnativi ma molto, molto gustosi? Come questi meravigliosi patties di merluzzo!
Io Cuochina, Anna e Ornella ti ringraziamo per aver preparato e condiviso questa tua personale, golosissima versione.
In luglio, esattamente il 12 alle ore 9:00, voleremo tutti in Germania da Francesca per fare insieme una specialità molto amata da grandi e piccini: i Sofficini
Un abbraccio
Cuochina
Cara Cuochina, questi patties erano tanto ma tanto buoni! Peccato che non avevo il pesce fresco, ma alla prima occasione li faccio di nuovo, i miei uomini mi hanno chiesto di prepararli di nuovo!
ΔιαγραφήNono vedo l' ora di preparare anche i sofficini, tutti dicono che sono buonissimi ma non li ho mai assagiati!
Un abbraccio e alla prossima!
Μα τι ωράιο πιάτο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό στην παρασκευή του,ελαφρύ αφου δεν τηγανίζεται και γευστικό με όλα τα μυρωδικά να του δίνουν έξτρα γεύση!!!!!
Πιστεύω ότι θα μπορούσε να Έιναι το αγαπημένο πίατο όλων των παιδιών,ακόμα και αυτών που δεν πλησιάζουν το ψάρι!!!!!!!!
Ωραία η ιδέα σου να ξαλμυρίζεις μεγαλύτερη ποσότητα μπακαλιάρου!!!!!Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τον χρειαστείς απρόοπτα !!!!!
Τα συνοδευτικά ιδανικά για να αναδείξουν την λεπτή γεύση και το ουζάκι φυσικά απαραίτητο!!!!!!!!
Καλή Κυριακή Μαρίνα μου!!!!!!
Καταπληκτικο οντως Φωτεινη μου, μας αρεσε ολους παρα πολυ! Η Fabi εχει ενα αγορακι και σιγουρα η συνταγη δημιουργηθηκε γι΄αυτο, μαλιστα το εφτιαξε με φρεσκο μπακαλιαρο.
ΔιαγραφήΤο βακαλαο κλασσικα τον ξαλμυριζω μαζικα, γιατι μας αρεσει και φτιαχνω αρκετα συχνα. Μαλιστα συνηθως τον αγοραζω την ανοιξη, οταν λογω των γιορτων ειναι αφθονος και σε καλη τιμη. Τωρα τον βρισκω πιο δυσκολα.
Το ουζακι τραβιοταν απιστευτα, με αυτο το φαγακι ηταν σαν να φαγαμε στο τσιπουραδικο!!
Καλη εβδομαδα Φωτεινη μου!
Φιλια πολλα!
Meno male che riesci ad esserci è sempre un piacere leggere e “gustare” virtualmente le tue versioni, e questa è supergoduriosa complimenti per tutto, dal baccalà alla salsa di barbabietola da provare, un abbraccio e alla prossima!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Vittoria! Sono contenta che faccio parte della bella compagnia dei Quanti, oltre le ricette meravigliose, ho incontrato tante nuove amiche!
ΔιαγραφήAlla prossima! Un abbraccio!
Sono d'accordo con Vittoria, sei bravissima Marina! Un bacione
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara! Baci!
ΔιαγραφήMeravigliosi con il baccalá e con il tocco cremoso della panna! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήComplimenti
Grazie Terry!
Διαγραφήche buone con il baccalà, me le segno, sono da fare ! Buona settimana, un bacione
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήMarina, appena è stagione, le provo con il baccalà e con l'ouzo.
ΑπάντησηΔιαγραφήBravissima! Alla prossima <3
Cara Fabi, grazie per la ricetta! Sono buonissimi e sono piaciuti un sacco ai miei uomini! Da rifarli senz' altro, anche col pesce fresco appena me lo trovo!
ΔιαγραφήBacione e alla prossima!
Ciao Marina, ma che piatto stupendo che hai preparato!!!! Mi piace tutto, dalle patties con il baccalà, alla salsa di barbabietole alla maionese, per non parlare del contorno di patatine fritte. Davvero brava!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήCrazie cara Suzanna! Passo ad assagiare anche i tuoi patties!
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Ottima e golosa versione, hai preparato un piatto superlativo Ciao Luisa
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://blog.giallozafferano.it/stegnatdepolenta/
Grazie cara Luisa!
ΔιαγραφήAlla prossima!
Che bella versione col baccalà...davvero invitante, le patatine poi....
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona domenica!!!
Era quello che avevo a disposizione, vorrei provare però anche col pesce fresco...
Διαγραφήciao Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήci siamo fermate sulla tua lavanda e ammirato la tavola apparecchiata a festa.
Del piatto pronto da gustare....colorato, bello, invitante.. ci vuole un applauso!
Brava e alla prossima
un bacio dalle 4 apine
Una tavola apparecchiata in campagna, una bella gironata di sole ... grazie care apine, non sono riuscita ancora a passare ... dall' alveare! per assagiare i vostri patties...
ΔιαγραφήAlla prossima!
buonissime e che meraviglie di salsine!!! complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφή