0

ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ ♦♦ PURΈ DI PISELLI SECCHI


ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Σίγουρα πιό γνωστή είναι η φάβα από το λαθούρι (συνταγή εδώ), αλλά φάβα μπορούμε να φτιάξουμε και με άλλα όσπρια. Πριν λίγο καιρό είχαμε δοκιμάσει την φάβα από ξερά κουκιά, κλασσική πολίτικη συνταγή (εδώ), και σήμερα ετοιμάσαμε φάβα από ξεφλουδισμένα και σπασμένα μπιζέλια. Ολες είναι νόστμες, η κάθε μία με την δική της ιδιαίτερη γεύση.
Στην φάβα με μπιζέλια δοκίμασα να εμπλουτίσω λίγο την κλασσική γαρνιτούρα με τα καραμελλωμένα κρεμμύδια. Ετσι πρόσθεσα φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και καροτάκια σωταρισμένα με σκόρδο, κουρκουμά και πικάντικο pul biber.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr ξερά μπιζέλια σπασμένα και ξεφλουδισμένα,
                 1 κρεμμύδι,
                 αλάτι,
                 πιπέρι,
                 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο.
γαρνιτούρα : 2 κρεμμύδια,
                          4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
                          ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                          2 καρότα,
                          1 σκελίδα σκόρδο,
                          1/2 κ.γ. κουρκουμά,
                          1 πρέζα pul biber (ή όσο καυτερό το θέλετε),
                          αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεπλύντε καλά τα σπασμένα μπιζέλια σε τρεχούμενο νερό. Βάλτε τα σε μία μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι απλά ξεφλουδισμένο και χαραγμένο, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και νερό εως 1 δάχτυλο επάνω από τα μπιζέλια. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με ελάχιστο ζουμάκι. Προσοχή η φάβα φουσκώνει και θα χρειαστεί  και να την ξαφρίσετε.
Οταν είναι έτοιμη, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρέστε το κρεμμύδι και πολοτοποιήστε τα μπιζέλια με το ραβδομπλέντερ. Προσθέστε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και τον άνηθο. Αν την σερβίρετε ζεστή είναι κρεμώδης, όταν σταθεί θα στεροποιηθεί.
Μπορείτε να σερβίρετε την φάβα απλά με λίγο λαδάκι και πιπεράκι. Η γαρνιτούρα που σας προτείνω όμως την απογειώνει!
Για τα σωταρισμένα κρεμμύδια : κόψτε τα ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φετούλες και τα φρέσκα σε ροδέλες. Σε ένα τηγάνι βάλτε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο (να  είναι αρκετό γιατί δεν θα προσθέσουμε άλλο στην φάβα) και βάλτε το σην φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, αλατίστε και σωτάρετε τα μέχρι να ροδίσουν  ελαφρά.
Για τα σωταρισμένα καρότα : καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε κυβάκια. Σε ένα τηγάνι βάλτε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα καρότα, το σκόρδο ολόκληρο, τον κουρκουμά και αλατάκι και σωτάρετε να ροδίσουν. Αφαιρέστε το σκόρδο και πασπαλίστε με το pul biber.
Σερβίρετε την φάβα ζεστή ή κρύα με την γαρνιτούρα της κατά προτίμηση ζεστή.
Η φάβα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες.


PURΈ DI PISELLI SECCHI

Come abbiamo gia detto, fàva (φάβα) in greco significa il purè dei legumi secchi. La fàva più comune è quella di cicerchia (ricetta qui), ma se la prepara anche con le fave secche (ricetta qui) e con i piselli secchi spezzati.
Oggi vi presento la ricetta che mancava dalla mia collana di fàve, quella con i piselli. Il metodo di preparazione non varia poi tanto, semplicemente ho pensato di arricchire un po' il contorno.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di piselli secchi spezzati,
                             1 cipolla,
                             sale,
                             3 cucchiai di aneto tritato finemente.
per la finitura : 2 cipolle,
                              4 cipollotti,
                              olio extravergine di oliva qb.,
                              2 carote,
                              1 spicchio d' aglio,
                              1/2 cucchiaino di curcuma,
                              qualche pizzico di pul biber o peperoncino piccante tritato finemente,
                              sale.
Preparazione :
Lavate bene i piselli secchi, sotto acqua corrente. Poneteli in una piccola casseruola, aggiungete la cipolla, sbucciata e incisa a 4, 1 cucchiaino raso di sale e acqua fino a coprire i piselli. Portate sul fornello e lasciate cuocere a fuoco moderato per mezz' oretta, fino che i pisselli saranno cotti e rimarrà poco brodo di cottura. Attenzione cresce tanto durante la cottura e si deve schiumare ogni tanto.
Quando saranno cotti, ritirate la casseruola dal fuoco, eliminate la cipolla e frullate con un frullatore ad immersione, per omogeneizzare il tutto. Aggiungete pepe nero macinato al momento e l' aneto. Quando la fàva è ancora calda è piuttosto fluida, una volta raffreddata diventa compatta.
Potete servire la fàva di piselli condita con un filo d' olio extravergine di oliva e pepe macinato. Il condimento che vi propongo, esalta il suo sapore al massimo!
Per le cipolle saltate : tagliate le ciopolle a fettine sottili e i cipolloti a rondelle. Ponete 3-4 cucchiai di olio (deve essere abbondante per condire la fàva) e portate sul fuoco. Aggiungete cipolle e cipollotti, salate e fate soffrigere fino a prendere colore.
Per le carote saltate : tagliate le carote a cubetti. In una padella ponete 3-4 cucchiai di olio e portate sul fuoco. Una volta scaldato aggiungete le carote, l' aglio intero, la curcuma, sale qb. e fate rosolare. Eliminate l' aglio e cospargete di pul biber a piacere (dipende da quanto vi piace piccante).
Servite la fàva di piselli calda o fredda con il contorno di cipolle e carote saltate caldo.
La fàva si conserva nel frigo per 3-4 giorni.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.