ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ
Ενα πιάτο απο την τούρκικη κουζίνα, άκρως χειμωνιάτικο και άκρως μερακλίδικο! Οι αγαπημένοι μας γίγαντες φούρνου, απογειώνονται με την προσθήκη του παστουρμά αλλά και του καφτερού μπούκοβο. Γεμίστε ενα πιάτο με ζεστό φαγάκι, βάλτε και ενα ποτηράκι κοκκινέλι νέας εσοδείας και απολαύστε!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 600 gr φασόλια γίγαντες Καστοριάς,
125 gr παστουρμάς σε φέτες,
2 καρότα,
3 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα),
2 μεγάλα κρεμμύδια,
1 πράσινη πιπεριά,
350 gr ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια,
1 κ.σ. ντοματοπελτέ,
1-2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο,
1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά,
1/2 κ.γ. μπούκοβο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε βράζοντας τα φασόλια. Εγώ τα έβρασα στην χύτρα ταχύτητας, μέσα σε άφθονο μη αλατισμένο νερό, για 30 λεπτά, και μετά τα στράγγισα καλά. Αυτό το πρώτο ζουμί απο τα φασόλια, δεν το χρησιμοποιώ ποτέ στο φαγητό και πάντα συνεχίζω προσθέτοντας εκ νέου νερό ή ζωμό. Τα φασόλια πρέπει να μαλακώσουν μεν, αλλά να μην αρχίσουν και χυλώνουν.
Ετοιμάστε τα λαχανικά.
Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε κομματάκια (κατά μήκος στα 4 και έπειτα φετούλες). Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Κόψτε τα κοτσάνια απο το σέλινο σε ροδελίτσες και ψιλοκόψτε τα φύλλα. Καθαρίστε την πιπεριά και κόψτε την σε λεπτές ροδέλες.
Για την σάλτσα χρησιμοποίησα την εύκολη κονσέρβα ντομάτα που είχα φτιάξει το φθινόπωρο και που δυστυχώς δεν πρόλαβα να σας παρουσιάσω. Καθώς δεν είναι η εποχή για να αγοράζετε φρέσκιες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματάκια κονσέρβας.
Κόψτε και τον παστουρμά σε κομματάκια. Αν θέλετε την φασολάδα πικάντικη αφήστε το τσιμένι, αλλιώς αφαιρέστε το αλλά οχι τελείως, γιατί αυτό είναι που θα δώσει ολο το άρωμα και την νοστιμιά στο πιάτο.
Βάλτε το μισό ελαιόλαδο σε ενα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να μαραθεί και να "ιδρώσει". Προσθέστε τα καρότα και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Τέλος προσθέστε και τον παστουρμά και σωτάρετε τον πολύ ελαφρά. Κατεβάστε το τηγάνι απο την φωτιά.
Για το ψήσιμο στον φούρνο χρησιμοποίησα γάστρα.
Βάλτε τα βρασμένα φασόλια μέσα στην γάστρα. Προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικα με τον παστουρμά, το σέλινο, την πιπεριά και την ντομάτα. Διαλύστε τον ντοματοπελτέ σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και προσθέστε το στην γάστρα. Προσθέστε ακόμη ενα φλυτζάνι νερό, τα μπαχαρικά και το ανάλογο αλάτι (εγώ έβαλα ένα κουταλάκι του γλυκού και μια μύτη). Αναμείξτε ολα τα υλικά. Τέλος περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι.
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για μιάμιση ώρα περίπου.
Βγάλτε την γάστρα απο τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί μισή ωρίτσα.
Σερβίρετε τους γίγαντες φούρνου με παστουρμά κατά προτίμηση ζεστούς!
Ancora un piatto che viene dalla buona cucina turca rustica. Ricetta senza dubbio invernale, abbina i fagioli con il sapore e il profumo estremamente stuzzicanti del patrima o pastourmà (in greco). La cottura al forno lo rende ancora più saporito! Serviteli caldi e accompagnate con un bicchere di vino rosso novello!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 600gr di fagioli bianchi grossi,
125 gr di pastirma affettato,
2 carota,
3 gambi di sedano con foglie,
2 cipolle grosse,
1 peperone verde,
350 gr di pomodori tagliati a dadini,
1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
1/2 tazza di olio extravergine di oliva,
1 cucchiaio di paprica dolce,
1/2 cucchiaino di bukovo o peperoncino piccante tritato,
pepe macinato al mulino a piacere,
sale q.b.
Preparazione :
foto tratta dal web |
Cominciate facendo lessare i fagioli. Io ho utilizzato la pentola a pressione e li ho fatto cuocere in abbondante acqua non salata per 30 minuti, a pressione alta, fino ad intenerire. Il tempo di cottura dipende sempre dal tipo del fagiolo. Attenzione a non lasciarli stracuocere. Scolateli e teneteli da parte. Faccio sempre pre-cuocere i fagioli, calcolando la metà del tempo necessario, e butto via questa acqua di prima cottura, perchè così i fagioli diventono più leggeri e non provocano tanti gas intestinali. Continuo dopo aggiungendo di nuovo acqua o brodo.
Preparate le vedure.
Sbucciate le carote e tagliatele a pezzetti (a 4 per la lunghezza e poi a fettine). Tritate le cipolle piuttosto finemente. Tagliate i gambi di sedano a rondelle e tritate finemente le foglie. Mondate il peperone, eliminate semi e filamenti e tagliate a rondelle sottili.
Ho utilizzato la mia conserva di pomodoro che avevo preparato d' autunno, e putroppo non sono riuscita a scrivere la ricetta. Siccome i pomodori non sono poi di stagione, potete utilizzare anche dei pomodori in scatola.
Tagliate il pastirma a pezzetti. Il pastirma è ricoperto di una crosta particolarmente stuzzicante, detta cimèni (vedi qui), che però lascia al corpo umano un odore molto forte, sgradevole a molti. Per ridurre questo effetto, potete eliminare il cimèni, ma non del tutto, perchè è quello che darà tutto il profumo e particolare sapore al piatto.
Versate metà d' olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e saltate fino a "sudare". Aggiungete le carote e salatate per 2-3 minuti. Alla fine aggiungete anche le fettine del pastirma, saltate solo per 1-2 minuti. Il pastirma non deve essere cotto a lungo perchè indurisce. Ritirate dal fuoco.Per la cottura ho utilizzato la rostiera. Preferico sempre di cuocere in un recipiente munito di coperchio.
Versate i fagioli lessati nella rostiera. Aggiungete le verdure col pastirma, il sedano, il peperone e i pomodori tagliati. Stemperate il triplo-concentrato del pomodoro in una tazza di acqua calda e versatelo nella rostiera. Aggiungete ancora una tazza di acqua. Salate, aggiungete pure le spezie e mescolate il tutto. Irrorate con l' olio restante, coprite la rosteria col suo coperchio e infornate.
Fate cuocere in forno preiriscaldato a 200°C, modatità statico, per ca. un' ora e mezza.
Sfornate e lasciate riposare per mezz' oretta.
Servite i fagioli al pastirma preferibilmente caldi.
Πολύ ωραίο φαγάκι! Ευτυχώς στην οικογένεια μας αυτά τα φαγάκια είναι αγαπημένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Και στην δικια μας ευτυχως, γιατι αυτα τα φαγακια ειναι και τα καλυτερα!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Μαρακι!
Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!!!Γίγαντες Πρεσπών μεγάλοι και νόστιμοι σαν κάστανα,για να θυμόμαστε και τον αγαπημένο μας καρπό!,με ωραία λαχανικά που προσδίδουν έξτρα γεύση και ουσία!!!!!Τον παστουρμά τον προσπερνώ,,βλέπεις η προκατάληψη καλά κρατεί!!!!!Δεν ξέρω με τι θα μπορούσα να τον αντικαταστήσω,,ίσως με κάποιο χωριάτικο λουκάνικο της περιοχής του άντρα μου,στις Σέρρες!Για να διαφημίσω τα ήδη γνωστά λουκάνικα της Τζουμαγιάς,ή αν θέλεις πιο σύγχρονα, της Ηράκλειας Σερρών.Μόνο αυτή η εναλλακτική λύση πιθανόν να πλησίαζε το γευστικό και άκρως απολαυστικό αποτέλεσμα της πρότασής σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Εβδομάδα φίλη μου!!!!!Να είσαι καλά!!!!!
Οι γιγαντες Πρεσπων και οι Καστοριας ειναι οι καλυτεροι που υπαρχουν! Οτι και να μου πουνε δεν τους αλλαζω με τιποτε!
ΔιαγραφήΚαι το λουκανικακι παει πολυ ωραια Φωτεινη μου, διαλεξε ενα αρκετα καρυκευμενο ( στην συνταγη δεν βαζω πολλα μπαχαρικα λογω του παστουρνα) για να νοστιμισει ωραια το φαγακι! Προσφατα δοκιμασα και ενα πολυ καυτερο λουκανικο και εχω στο νου μου να το συνδυασω με τα φασολια - δεν θα χρειαζεται και το μπουκοβο...
Καλη εβδομαδα!
Φιλακια πολλα!
Ιδιαίτερος συνδυασμός με τον παστουρμά! Μπορεί να το τολμήσω αλλά θα τους πάω σιγά-σιγά με ελάχιστο παστουρμά μέσα στο φαγάκι για να δω αντιδράσεις! Καλή χρονιά Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λιγο να βαλεις παλι θα δωσει την νοστιμια του Εφη μου!
ΔιαγραφήΚαλη χρονια! Με υγεια!
Πολύ ωραίο φαγάκι Μαρίνα μου και δεν είχα σκεφτεί ποτέ αυτό το συνδυασμό.Δείχνει νοστιμότατο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Αν τρωτε τον παστουρμα ειναι τελειο! Μεχρι κρυα απο το ψυγειο τα τρωγαμε...
ΔιαγραφήΦιλακια!
finalmente la ricetta originale per i miei gigantes! grazie!!!! se non ho la pastirma posso usare lo speck o la pancetta? e quali spezie uso?
ΑπάντησηΔιαγραφήgrazie grazie grazie!
amelie
Ciao Amelie! Non è la sola ricetta con gigantes nel blog, siccome mi piace tantissimo questo tipo di fagioli e qui al Nord di Grecia ne abbiamo i migliori! Puoi usare piuttosto la pancetta o meglio ancora una salciccia abbastanza piccante, siccome il pastirma (o pasturma) ha un gusto molto speziato. Vedi anche questa ricetta (http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/10/fassulotavas.html) classica e senza il pastirma.
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ούτως ή άλλως αγαπημένο φαγητό, εσύ το πήγες ένα επίπεδο παραπάνω! Υπέροχο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Χρυσα μου!
ΔιαγραφήΩραιο φαγακι ειναι, υπαρχει βεβαια το σχετικο θεματακι με τον παστουρμα, αλλα χαλαλι!
Χορταστικό και αγαπημένο φαγητό! Με παστουρμά δεν έχω ξαναφάει τους γίγαντες αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν φανταζεσαι ποσο του παει Λιλια μου! Ο Δ. μου ειπε οτι ηταν τα νοστιμοτερα φασολια που εφαγε ποτε!
ΔιαγραφήΜαρίνα, θα το φτιάξω για τον καλό μου αυτό το φαγητό. Καθώς είναι λάτρης του παστουρμα, αλλά αγαπά ιδιαίτερα και τα φασόλια φούρνου, είμαι σίγουρη ότι θα το τιμήσει δεόντως!!! Ο συνδυασμός είναι γευστικότατος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Αφου του αρεσουν τοσο ο παστουρμας οσο και τα φασολια, ειμαι σιγουρη οτι θα ενθουσιαστει! Ο δικος μου παντως ειπε οτι ηταν τα πιο νοστιμα φασολια που εχει φαει ποτε!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Διαβάζοντας τό ἄρθρο σας με τήν ἀξαιρετική συνταγή σας ,θά θέλαμε νά σταθοῦμε σε δύο σημεῖα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Τά περί τουρκικῆς κουζίνας καί γι’αὐτό δανειζόμαστε ἓνα ἀπόσπασμα :
(ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Στρατὴ Π. Πανάγου «Βορειοανατολικὰ τῆς γεύσης» )
«Μυτηλιναίων Αἰγιαλὸς»
Τὰ παράλια ἀπέναντι άπὸ τήν Λέσβο, ἀπὸ τὸ Ἀδραμύτι μέχρι κάτω τὸ Ντικελὶ , ὀνομαζόταν Μυτηλιναίων Αἰγιαλὸς. Γιατὶ οἱ Μυτηλινιοὶ εἶχαν καὶ ἀπέναντι γῆ δικὴ τους καὶ ἀνεπτυγμένο ἐμπόριο μέχρι τὸ ’22.......... Ἀντικρίζω τὰ παράλια κάθε ποὺ ξημερώνει ὁ Θεὸς τὴ μέρα καὶ γίνομαι....Τοῦρκος ὃταν ἀκούω κάποιους ἐξηπνάκηδες νὰ μιλᾶνε γιὰ... τουρκικὴ κουζίνα. Ἓνα λεπτάκι σᾶς παρακαλῶ: Γιὰ νὰ ΄χεις «ἑστία» καὶ νὰ μαγειρεύεις πρέπει νὰ ΄χεις σπίτι. Γιὰ νὰ ἔχεις σπίτι καὶ νὰ προμηθεύσαι διάφορα ὑλικὰ καὶ νὰ πειραματίζεσαι σὲ συνταγὲς, τὸ σπίτι σου πρέπει νὰ ἀνήκει μαζὶ μὲ ἄλλα σὲ μιὰ κοινωνία. Γιὰ νὰ ὑπάρχει κοινωνία ὀργανωμένη πρέπει νὰ ὑπάρχει κράτος.................. Τὰ «καρντάσια» μας οἱ Τοῦρκοι
πρωτοεμφανίζονται στὸ πρόσωπο τῆς Ἱστορίας ὡς νομαδικὸς πληθυσμὸς γύρω στὸ 1200 μ.Χ. Προσέξτε:1200 ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ & ΝΟΜΑΔΕΣ, ποὺ σημαίνει τὸ σπίτι τους ἦταν τομάρια ποὺ ἔγδερναν ἀπὸ τὰ ζῶα ποὺ σκότωναν γιὰ νὰ φᾶνε.
Αὐτὲς εἶναι οἱ ρίζες τῆς περίφημης τουρκικῆς κουζίνας.
Ἔμαθαν περὶ «κουζίνας» καὶ γαστρονομίας «καθ’ ὁδὸν» ἀπὸ τοὺς λαοὺς ποὺ ὑποδούλωναν. ........... Καὶ νὰ σκεφτεῖ κανεὶς ὃτι 4.000 χρόνια πρὶν ἐμφανιστοῦν, στὴν Ἑλλάδα ὑπῆρχαν οἱ δειπνοσοφιστὲς καὶ οἱ γευσιγνῶστες. ..................
2) Τά περί Μπούκοβου «φιλοσοφία»…
Μπούκοβο στήν ἑλληνκή δέν σημαίνει τίποτα παρά μόνον ἓναν γεωγραφικόν προσδιορισμό. Παραθέτουμε τόν κατωτέρω σύνδεσμο μέ τήν παράκληση νά διαθέσετε δύο λεπτά ἀπό τόν χρόνο σας γιά νά καταλάβετε τί ἐννοοῦμε :
http://kafteripiperia.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html
Καί ἐπειδή πολλοί θά βροῦν νά σᾶς ποῦν τήν εὔκολη λύση, ὃτι "μπούκοβο" τό θέλει ὁ “λαός” , θά θέλαμε νά προσθέσουμε ὃτι μία σοβαρή ἐπιστήμων καί καλή μαγείρισσα ὃπως ἐσεῖς, ἔχετε χρέος νά διορθώνετε τά κακῶς κείμενα καί νά "καθοδηγεῖτε"πρός τό ὄρθόν τόν "λαόν" πού δέν εἶναι ἄλλος ἀπό τούς ἀξιαγάπητους ἀναγῶστες σας.
Σᾶς εὐχαριστοῦμε γιά τόν χρόνο πού διαθέσατε καί ευχόμαστε πάντα νά μεγαλουργεῖτε στήν μαγειρική σας.
Μέ εκτίμηση, Ἑλληνική Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς.
Και στην Γαλλια ξεκινησαν την ζαχαροπλαστικη οι ιταλοι ζαχαροπλαστες που ειχε στην ακολουθια της η Αικατερινη των Μεδικων, αλλα σημερα μιλαμε για γαλλικη ζαχαροπλαστικη με θαυμασμο .... το αποσπασμα που αναφερετε εμενα δεν μου λεει κατι, εδω δεν ψαχνουμε τις ριζες του συγκεκριμενου πιατου, απλα ειναι ενα πιατο που συνηθιζεται να το φτιαχνουν στην Τουρκια ...
ΔιαγραφήΟσο για το μπουκοβο, αν κανατε τον κοπο να διαβασετε την σχετικη αναρτηση στο laboratorio, αναφερται καθαρα απο που προερχεται η ονομασια του. Απο μικρο παιδι εγω ετσι ξερω να το λενε στην Μακεδονια (τουλαχιστον) και το θεωρω οτι ειναι ντοπιολαλια. Τωρα αν η λεξη παραπεμπει σε πολη που βρισκεται σε γειτονα χωρα με την οποια δεν εχουμε αγαστες σχεσεις, εμενα προσωπικα ποσως με ενδιαφερει, δεν εχω την προθεση να ασκησω πολτικη μεσα απο το blog μου, γιατι και εκ πεποιθησεως ειμαι ανοιχτη σε ολες τις κουλτουρες.