ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ, ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
Χοιρινα κοτσια, ψημενα κλασσικα στην λαδοκολλα, σε χαμηλη θερμοκρασια λουσμενα με μπυρα . Απαιτειται βεβαια λιγο παραπανω χρονος για το ψησιμο τους, αλλα γινονται λουκουμια!
Δοση : για 4 ατομα
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 2 κοτσια χοιρινα (1200 gr περιπου),
1 κουτακι μπυρα (300 ml ),
2 κρεμμυδια,
1 σκελιδα σκορδο,
2-3 καροτα,
4 μετριες πατατες,
1 φλυτζανι σελινοριζα ψιλοκομμενη,
150gr μανιταρια φρεσκα,
3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
2 κουταλακια του γλυκου τριμμενο θυμαρι,
2 κουταλακια του γλυκου δεντρολιβανο τριμμενο,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Πλυντε τα κοτσια, αλατιστε τα και πιπερωστε τα απ'ολες τις πλευρες τους.
Καθαριστε τις πατατες και τα καροτα και κοψτε τα σε κυβους.
Καθαριστε τα μανιταρια με ενα υγρο πανι και κοψτε τα σε μεγαλα κομματια. Εγω χρησιμοποιησα μανιταρια σαμπινιον, οποτε τα εκοψα στα τεσσερα.
Καθαριστε τα κρεμμυδια και κοψτε τα σε φετουλες.
Ψιλοκοψτε την σκελιδα του σκορδου ή περαστε το απο την πρεσα.
Βαλτε το λαδι σε ενα ευρυχωρο τηγανι και σωταρετε τα κρεμμυδια με το σκορδο, μεχρι να μαλακωσουν. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια, προσθεστε τις πατατες, τα καροτα, τα μανιταρια, τα μυρωδικα, αλατι και πιπερι και ανακατεψτε.
Προθεμανετε τον φουρνο στους 220°C.
Παρτε δυο μεγαλα κομματια λαδοκολλα ή αντικολλητικο χαρτι φουρνου, υπολογιζοντας τον ογκο των υλικων σας, ωστε να μπορουν να τα καλυψουν πληρως, και τοποθετηστε τα σταυρωτα το ενα πανω στο αλλο. Για ευκολια, και για την αποφυγη ... ατυχηματων, βαζω την φωλια με την λαδοκολλα μεσα σε μια γαστρα. Βαλτε μεσα τα κοτσια, τακτοποιηστε τριγυρω τους τα λαχανικα και περιχυστε τα με την μπυρα. Κλειστε καλα την λαδοκολλα, ωστε μην μπορει να διαφυγει ο ατμος που θα σχηματιστει κατα το ψησιμο. Για να ειμαι σιγουρη, το καλυπτω απο επανω και με ενα κομματι αλουμινοχαρτο. Κλειστε την γαστρα με το καπακι της.
Βαλτε την γαστρα μεσα στον ζεστο φουρνο. Μετα απο 30 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 150°C και αφηστε το φαϊ να σιγοψηθει για 3 ωρες.
Μετα, ανοιξτε με προσοχη την λαδοκολλα και βαλτε το για 10 λεπτα περιπου στο γκριλ, να ροδισει.
Σερβιρετε τα κοτσια ζεστα.
Πλυντε τα κοτσια, αλατιστε τα και πιπερωστε τα απ'ολες τις πλευρες τους.
Καθαριστε τις πατατες και τα καροτα και κοψτε τα σε κυβους.
Καθαριστε τα μανιταρια με ενα υγρο πανι και κοψτε τα σε μεγαλα κομματια. Εγω χρησιμοποιησα μανιταρια σαμπινιον, οποτε τα εκοψα στα τεσσερα.
Καθαριστε τα κρεμμυδια και κοψτε τα σε φετουλες.
Ψιλοκοψτε την σκελιδα του σκορδου ή περαστε το απο την πρεσα.
Βαλτε το λαδι σε ενα ευρυχωρο τηγανι και σωταρετε τα κρεμμυδια με το σκορδο, μεχρι να μαλακωσουν. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια, προσθεστε τις πατατες, τα καροτα, τα μανιταρια, τα μυρωδικα, αλατι και πιπερι και ανακατεψτε.
Προθεμανετε τον φουρνο στους 220°C.
Παρτε δυο μεγαλα κομματια λαδοκολλα ή αντικολλητικο χαρτι φουρνου, υπολογιζοντας τον ογκο των υλικων σας, ωστε να μπορουν να τα καλυψουν πληρως, και τοποθετηστε τα σταυρωτα το ενα πανω στο αλλο. Για ευκολια, και για την αποφυγη ... ατυχηματων, βαζω την φωλια με την λαδοκολλα μεσα σε μια γαστρα. Βαλτε μεσα τα κοτσια, τακτοποιηστε τριγυρω τους τα λαχανικα και περιχυστε τα με την μπυρα. Κλειστε καλα την λαδοκολλα, ωστε μην μπορει να διαφυγει ο ατμος που θα σχηματιστει κατα το ψησιμο. Για να ειμαι σιγουρη, το καλυπτω απο επανω και με ενα κομματι αλουμινοχαρτο. Κλειστε την γαστρα με το καπακι της.
Βαλτε την γαστρα μεσα στον ζεστο φουρνο. Μετα απο 30 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 150°C και αφηστε το φαϊ να σιγοψηθει για 3 ωρες.
Μετα, ανοιξτε με προσοχη την λαδοκολλα και βαλτε το για 10 λεπτα περιπου στο γκριλ, να ροδισει.
Σερβιρετε τα κοτσια ζεστα.
Προτεινομενο κρασι : ενα ωραιο κοκκινο κρασι, οπως το Chateau Porto Carras.
Σεπτεμβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
Σεπτεμβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
STINCO DI MAIALE ALLA BIRRA
Stinchi di maiale, cotti lentamente in cartoccio, insaporiti con birra lagher. Tenerissimi, si sciolgono in bocca, e profumati, ottimi per il pranzo di domenica!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 stinchi di maiale (ca 1200 gr),
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 stinchi di maiale (ca 1200 gr),
1 lattina di birra lagher (300 ml ),
2 cipolle,
1 spicchio d'aglio,
2-3 carote,
4 patate medie,
1 tazza di radice di sedano rapa, tagliata a cubetti,
150 gr di funghi freschi,
3 cucchiai di olio di oliva,
2 cucchiaini di timo essiccato tritato,
2 cucchiaini di rosmarino tritato,
sale e pepe.
Preparazione :
Lavate i stinchi e cospargete di sale e pepe da tutti i lati.
Sbucciate le patate, mondate le carote e la radice del sedano e tagliate a cubetti.
Pulite i funghi con un panno umido e tagliateli a pezzi piuttosto grossi. Io, ho utilizzato i champignons e li ho tagliati a quattro.
Mondate la cipolla e tagliatela a fettine.
Tritate l'aglio finemente o passatelo dallo spremiaglio.
In una padella capiente, mettete l'olio e fate appassire le cipolle con l'aglio. Ritirate dal fuoco, aggiungete le patate, le carote, i funghi, gli aromi, sale e pepe e mescolate.
Accendete il forno a 220°C.
Calcolate la quantità dei vostri ingredienti, e tagliate due pezzi di carta da forno antiaderente, così che li coprano completamente. Metteteli incorciati l'uno sull'altro. Io, per evitare qualche ... accidente in cucina, di solito li metto dentro una rostiera. Ponete dentro i stinchi, disponete attorno le verdure saltate e irrorate con la birra. Chiudete il cartoccio per evitare la perdita del vapore durante la cottura. Di solito ci metto sopra anche un pezzo di carta stagnola. Chiudete la rostiera con il suo coperchio.
Infornate e 30 minuti dopo, abbassate la temperatura a 150°C. Lasciate cuocere per 3 ore.
Trascorso il tempo necessario, aprite il cartoccio,con attenzione. Mettetelo di nuovo al forno, sotto alla griglia, per 10 minuti ca, per fare dorare la carne.
Servite i stinchi caldi.
Lavate i stinchi e cospargete di sale e pepe da tutti i lati.
Sbucciate le patate, mondate le carote e la radice del sedano e tagliate a cubetti.
Pulite i funghi con un panno umido e tagliateli a pezzi piuttosto grossi. Io, ho utilizzato i champignons e li ho tagliati a quattro.
Mondate la cipolla e tagliatela a fettine.
Tritate l'aglio finemente o passatelo dallo spremiaglio.
In una padella capiente, mettete l'olio e fate appassire le cipolle con l'aglio. Ritirate dal fuoco, aggiungete le patate, le carote, i funghi, gli aromi, sale e pepe e mescolate.
Accendete il forno a 220°C.
Calcolate la quantità dei vostri ingredienti, e tagliate due pezzi di carta da forno antiaderente, così che li coprano completamente. Metteteli incorciati l'uno sull'altro. Io, per evitare qualche ... accidente in cucina, di solito li metto dentro una rostiera. Ponete dentro i stinchi, disponete attorno le verdure saltate e irrorate con la birra. Chiudete il cartoccio per evitare la perdita del vapore durante la cottura. Di solito ci metto sopra anche un pezzo di carta stagnola. Chiudete la rostiera con il suo coperchio.
Infornate e 30 minuti dopo, abbassate la temperatura a 150°C. Lasciate cuocere per 3 ore.
Trascorso il tempo necessario, aprite il cartoccio,con attenzione. Mettetelo di nuovo al forno, sotto alla griglia, per 10 minuti ca, per fare dorare la carne.
Servite i stinchi caldi.
Vino consigliato : un rosso corposo, come il nostrano Chateau Porto Carras, da Calcidica.
settembre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto
settembre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto
Aman! Kotsi xoipini einai apo ta agapimena mou kreata. Sigo-psimeno kai an to petixeis...loukoumi!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρίνα!Δεν έχω λόγια είναι καταπληκτικό μου αρέσει πολύ!!!Καλομαγειρεμένο βλέπω και φαντάζομαι λιώνει στο στόμα στη κυριολεξία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
@Peter
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Peter!
Οντως λουκουμι! Εγω το κοτσι το ανακαλυψα σχετικα προσφατα, και με εκπληξη διαπιστωσα, οτι παρ'ολο που δεν ειναι και κανενα εκλεκτο κομματι κρεας, ειναι οντως πολυ νοστιμο.
@ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστω Ελενη μου!
Μια εικόνα χίλιες λέξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρωτεύτηκα την πρώτη φωτογραφία! Φαντάζομαι τι νόστιμο που θα είναι αυτό το πιάτο!
Φιλάκια!
Το φαγάκι σου σήμερα Μαρίνα μου είναι αληθινός πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλεισμένο στην λαδόκολλα, σιγοψημένο μέσα στους χυμούς τους, γίνεται πραγματικά λουκούμι!!
Η φωτογραφία σου μιλάει από μόνη της!
Φιλιά!
Αν ειναι να έχω εγώ τέτοιο λουκούμι στο πιάτο περιμένω και μια μέρα δεν υπάρχει πρόβλημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό!
@Ερμιονη
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
@Eri
Ευχαριστω κοριτσια!
Παντως μου αρεσε κι εμενα που δεν πολυσυμπαθω τετοιου ειδους κρεατα...
Τέλειο δείχνει. Θα σου πω μετά τη νηστεία που θα το δοκιμάσω! Μ΄αρέσει που συνοδεύεται από λαχανικά και το θυμάρι φαντάζομαι θα δίνει ιδιαίτερη γεύση. Το δεντρολίβανο επειδή δεν το συνηθίζω δεν ξέρω πώς θα κάτσει στη γεύση μου αλλά ...μια δοκιμή θα μας πείσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήEcco ho deciso, dato che agnello e simili non mi piacciono sarà questo il mio pranzo pasquale! Golosissimo! Buona giornata carissima
ΑπάντησηΔιαγραφή@jenny
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Τζενακι!
Προσωπικα μου αρεσει το δεντρολιβανο και το χρησιμοποιω αρκετα. Βεβαια μπορεις να βαλεις τα μυρωδικα που σου αρεσουν...
@ornella
Ciao cara! Neanche a me piaciono tanto agnello e capretto e certo preparero qualcosa cotto al forno con abbondante contorno, che lo preferisco dalla carne!
καλημέρα Μαρίνα μου άνοιξες την όρεξη πρωι πρωι!!!!μου αρέσει πολύ το blog σου!!!!!!!πολλά μπραβο σου εύχομα καλά μαγειρέματα όλο νοστιμιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Τονια, καλως ηρθες στο blog μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστω για τις ευχες, ελπιζω να τα λεμε!