12

ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ♦♦ STINCO DI MAIALE ALLA BIRRA


ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

Χοιρινα κοτσια, ψημενα κλασσικα στην λαδοκολλα, σε χαμηλη θερμοκρασια λουσμενα με μπυρα . Απαιτειται βεβαια λιγο παραπανω χρονος για το ψησιμο τους, αλλα γινονται λουκουμια!

Υλικα
για 4 ατομα : 2 κοτσια χοιρινα (1200gr περιπου),
                   1 κουτακι μπυρα (300ml ),
                   2 κρεμμυδια,
                   1 σκελιδα σκορδο,
                   2-3 καροτα,
                   4 μετριες πατατες,
                   1 φλυτζανι σελινοριζα ψιλοκομμενη,
                   150gr μανιταρια φρεσκα,
                   3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                   2 κουταλακια του γλυκου τριμμενο θυμαρι,
                   2 κουταλακια του γλυκου δεντρολιβανο τριμμενο,
                   αλατι και πιπερι.
Επι το εργον : Πλυντε τα κοτσια, αλατιστε τα και πιπερωστε τα απ'ολες τις πλευρες τους. Καθαριστε τις πατατες κα τα καροτα και κοψτε τα σε κυβους. Καθαριστε τα μανιταρια με ενα υγρο πανι και κοψτε τα σε μεγαλα κομματια. Εγω χρησιμοποιησα μανιταρια σαμπινιον, οποτε τα εκοψα στα τεσσερα. Καθαριστε τα κρεμμυδια και κοψτε τα σε φετουλες. Ψιλοκοψτε την σκελιδα του σκορδου 'η περαστε το απο την πρεσα. Βαλτε το λαδι σε ενα ευρυχωρο τηγανι και σωταρετε τα κρεμμυδια με το σκορδο, μεχρι να μαλακωσουν. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια, προσθεστε τις πατατες, τα καροτα, τα μανιταρια, τα μυρωδικα, αλατι και πιπερι και ανακατεψτε τα. Παρτε δυο μεγαλα κομματια λαδοκολλα ή αντικολλητικο χαρτι φουρνου, υπολογιζοντας τον ογκο των υλικων σας, ωστε να μπορουν να τα καλυψουν πληρως, και τοποθετηστε τα σταυρωτα το ενα πανω στο αλλο. Για ευκολια, και για την αποφυγη ... ατυχηματων, βαζω την φωλια με την λαδοκολλα μεσα σε μια γαστρα. Βαλτε μεσα τα κοτσια, τακτοποιηστε τριγυρω τους τα λαχανικα και περιχυστε τα με την μπυρα. Κλειστε καλα την λαδοκολλα, ωστε μην μπορει να διαφυγει ο ατμος που θα σχηματιστει κατα το ψησιμο. Εγω, για να ειναι σιγουρη, το καλυπτω απο επανω και με ενα κομματι αλουμινοχαρτο. Κλειστε την γαστρα με το καπακι της. Προθεμανετε τον φουρνο στους 220°C. Βαλτε την γαστρα μεσα στον φουρνο. Μετα απο 30 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 150°C και αφηστε το φαι να σιγοψηθει για 3 ωρες. Μετα, ανοιξτε με προσοχη την λαδοκολλα και βαλτε το για 10 λεπτα περιπου στο γκριλ, να ροδισει. Σερβιρετε το ζεστο.

Προτεινομενο κρασι :  ενα ωραιο κοκκινο κρασι, οπως το Chateau Porto Carras.         
                     

STINCO DI MAIALE ALLA BIRRA

Stinchi di maiale, cotti lentamente in cartoccio, insaporiti con birra lagher. Tenerissimi e profumati, ottimi per il pranzo di domenica!

Ingredienti
per 4 persone : 2 stinchi di maiale (ca 1200gr),
                      1 lattina di birra lagher (300ml ),
                      2 cipolle,
                      1 spicchio d'aglio,
                      2-3 carota,
                      4 patate medie,
                      1 tazza di radice di sedano rapa, tagliata a cubetti,
                      150gr di funghi freschi,
                      3 cucchiai di olio di oliva,
                      2 cucchiaini di timo essicato tritato,
                      2 cucchiaini di rosmarino tritato,
                      sale e pepe.
All' opera : Lavate la carne e cospargetela di sale e pepe da tutti i lati. Mondate le patate e le cipolle e tagliatele a cubetti. Pulite i funghi con un panno umido e tagliateli a pezzi piuttosto grossi. Io, ho utilizzato i champignons e li ho tagliati a quattro. Mondate la cipolla e tagliatela a fettine. Tritate l'aglio. In una padella capiente, mettete l'olio e fate appassire le cipolle con l'aglio. Ritirate dal fuoco, aggiungete le patate, le carote, i funghi, gli aromi, sale e pepe e mescolate. Calcolate la quantità dei vostri ingredienti, e tagliate due pezzi di carta da forno antiaderente, così che li coprano completamente. Metteteli incorciati l'uno sull'altro. Io, per evitare qualche ... accidente in cucina, di solito li metto dentro una rostiera. Ponete dentro i stinchi, disponete attorno le verdure ed infine, irrorate con la birra. Chiudete il cartoccio così da evitare perdita di vapore durante la cottura. Io, per essere certa, ci metto sopra anche un pezzo di carta stagnola. Chiudete la rostiera con il suo coperchio. Riscaldate il forno ai 220°C. Infornate e 30 minuti dopo, abbassate la temperatura ai 150°C. Lasciate cuocere per 3 ore. Passato il tempo necessario, aprite il cartoccio,con attenzione. Mettetelo di nuovo al forno, sotto la griglia, per 10 minuti ca, fino a dorare. Servite i stinchi caldi.

Vino consigliato : un rosso corposo, come il nostrano Chateau Porto Carras, da Calcidica.


12 σχόλια:

  1. Aman! Kotsi xoipini einai apo ta agapimena mou kreata. Sigo-psimeno kai an to petixeis...loukoumi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα!Δεν έχω λόγια είναι καταπληκτικό μου αρέσει πολύ!!!Καλομαγειρεμένο βλέπω και φαντάζομαι λιώνει στο στόμα στη κυριολεξία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Peter
    Καλημερα Peter!
    Οντως λουκουμι! Εγω το κοτσι το ανακαλυψα σχετικα προσφατα, και με εκπληξη διαπιστωσα, οτι παρ'ολο που δεν ειναι και κανενα εκλεκτο κομματι κρεας, ειναι οντως πολυ νοστιμο.

    @ΕΛΕΝΗ
    Ευχαριστω Ελενη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια εικόνα χίλιες λέξεις!
    Ερωτεύτηκα την πρώτη φωτογραφία! Φαντάζομαι τι νόστιμο που θα είναι αυτό το πιάτο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το φαγάκι σου σήμερα Μαρίνα μου είναι αληθινός πειρασμός!
    Κλεισμένο στην λαδόκολλα, σιγοψημένο μέσα στους χυμούς τους, γίνεται πραγματικά λουκούμι!!
    Η φωτογραφία σου μιλάει από μόνη της!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ειναι να έχω εγώ τέτοιο λουκούμι στο πιάτο περιμένω και μια μέρα δεν υπάρχει πρόβλημα!
    Φανταστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ερμιονη
    @ΕΛΕΝΑ
    @Eri
    Ευχαριστω κοριτσια!
    Παντως μου αρεσε κι εμενα που δεν πολυσυμπαθω τετοιου ειδους κρεατα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο δείχνει. Θα σου πω μετά τη νηστεία που θα το δοκιμάσω! Μ΄αρέσει που συνοδεύεται από λαχανικά και το θυμάρι φαντάζομαι θα δίνει ιδιαίτερη γεύση. Το δεντρολίβανο επειδή δεν το συνηθίζω δεν ξέρω πώς θα κάτσει στη γεύση μου αλλά ...μια δοκιμή θα μας πείσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ecco ho deciso, dato che agnello e simili non mi piacciono sarà questo il mio pranzo pasquale! Golosissimo! Buona giornata carissima

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @jenny
    Γεια σου Τζενακι!
    Προσωπικα μου αρεσει το δεντρολιβανο και το χρησιμοποιω αρκετα. Βεβαια μπορεις να βαλεις τα μυρωδικα που σου αρεσουν...

    @ornella
    Ciao cara! Neanche a me piaciono tanto agnello e capretto e certo preparero qualcosa cotto al forno con abbondante contorno, che lo preferisco dalla carne!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα Μαρίνα μου άνοιξες την όρεξη πρωι πρωι!!!!μου αρέσει πολύ το blog σου!!!!!!!πολλά μπραβο σου εύχομα καλά μαγειρέματα όλο νοστιμιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Τονια, καλως ηρθες στο blog μου!
      Ευχαριστω για τις ευχες, ελπιζω να τα λεμε!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...