ΚΕΪΚ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ IGINIO MASSARI
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ακόμη μια συνταγή με υπογραφή Iginio Massari. Ενα κέικ απλό στην παρασκευή του, άλλα με πολύ καλής ποιότητας υλικά, τα οποία κάνουν και την διαφορά στην γεύση.
Το κέικ αυτό έχει και όνομα, o Iginio Massari το ονόμασε "η αναγέννηση των Δολομιτών" (rinascita delle Dolomiti), το οποίο δεν δόθηκε τυχαία, αλλά κουβαλάει μια μικρή ιστορία. Στα τέλη του Οκτώβρη του 2018, μία απίστευτη θύελλα κατέστρεψε μεγάλο μέρος του δάσους αλλά των υποδομών, κυρίως στις περιοχές Val Fiemme και Lagorai; άνεμοι που έτρεχαν με ταχύτητα 200 χλμ την ώρα και ατελείωτοι τόνοι καταρρακτώδους βροχής, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το 40% των δέντρων στα πανέμορφα δάση της περιοχής. Υπολόγιζαν ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια για να επανέλθουν περίπου σε αυτό που ήταν πριν την θεομηνία (μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο με το τι είχε συμβεί εδώ και εδώ). Η καταστροφή είχε βέβαια αντίκτυπο και στην οικονομία της περιοχής. Τότε είχαν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες για την στήριξη των επαγγελματιών που είχαν καταστραφεί. Ο Iginio Massari, θέλοντας να συμβάλλει και αυτός στην οικονομική στήριξη των πληγέντων, δημιούργησε την συνταγή για το συγκεκριμένο κέικ, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες προέλευσης από την περιοχή των Δολομιτών : αυγά, γιαούρτι, βούτυρο, μέλι, αλεύρι (ένα ιδιαίτερο αλεύρι από σιτάρια που καλλιεργούνται στην περιοχή, λίγο τραχύ και με περισσότερο πίτουρο) και φουντούκια; το κέικ το παρασκεύαζε μαζικά στο εργαστήριο του για να πουληθεί στα ζαχαροπλαστεία του και φυσικά τα έσοδα από τις πωλήσεις τα διέθετε στο ταμείο βοήθειας των πληγέντων. Η συνταγή κυκλοφόρησε το διαδίκτυο (μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ) με την παράκληση όσοι την φτιάξουν να προτιμήσουν προϊόντα, όσο αυτό θα ήταν δυνατόν, από παραγωγούς της πληγείσας περιοχής, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί με την σειρά τους στην πρωτοβουλία για οικονομική ενίσχυση.
Συνταγούλα εύκολη με λίγα υλικά, τα οποία όμως, όπως είπαμε, θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Η συνταγή δεν περιέχει baking powder, αν και μετέπειτα σε διάφορες παραλλαγές της κάποιοι bloggers το πρόσθεσαν, σχολιάζοντας ότι το κέικ γίνεται πιο αφράτο.
*Αν δεν έχετε αλεύρι από φουντούκια, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας : ψήνετε τα φουντούκια στον φούρνο στους 160°C, στον αέρα, τα τρίβετε ανάμεσα στα δάχτυλα σας, για να αφαιρέσετε την φλούδα, τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως και έπειτα τα αλέθετε στο μουλτι, πατώντας τον διακόπτη σύντομα και επαναλαμβανόμενα, ώστε να μην βγάλουν το λάδι τους και αντί για αλεύρι πάρετε φουντουκόπαστα!
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 150 gr βούτυρο μαλακό,
75 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
38 gr μέλι ανθέων,
1/2 λουβί βανίλιας,
95 gr γιαούρτι παραδοσιακό,
95 gr αυγά (4 μικρά),
190 gr αλεύρι από φουντούκια*,
95 gr αλεύρι γοχ.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Κατ' αρχήν αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για μία ώρα τουλάχιστον. Όλα τα υλικά της συνταγής πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανάψτε τον φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις.
Χτυπήστε
στο μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη, το μέλι και τα σποράκια από
μισό λουβί βανίλιας, μέχρι να γίνουν μία αφράτη κρέμα.
Σπάστε
τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και χτυπήστε τα ελαφρά να αναμειχθούν κρόκοι
και ασπράδια. Προσθέστε τα σταδιακά στην κρέμα βουτύρου, συνεχίζοντας το
χτύπημα στο μίξερ. Προσθέστε έπειτα και το γιαούρτι.
Σε άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και αναμείξτε το με το αλεύρι από τα φουντούκια.
Προσθέστε
τα στερεά υλικά σταδιακά στο μείγμα με τα υγρά, αναμιγνύοντας απαλά με
μία μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, προσέχοντας να μην
ξεφουσκώσει.
Βουτυρώστε μία φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 22 εκ. Ρίξτε μέσα στο μείγμα του κέικ και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε
για 40 λεπτά περίπου, στον ήδη ζεστό φούρνο. Τα τελευταία 15 λεπτά
αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή μία χαραμάδα (μπλοκάροντας την με ένα κουταλάκι). Για να ελέγξετε το
ψήσιμο κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρετε.
Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. TORTA RINASCITA DELLE DOLOMITI
DI IGINIO MASSARI
La torta Rinascita delle Dolomiti, è stata creata da Iginio Massari per l' inziativa “DDolomiti-Custodi del Territorio”. Tre anni fa, a fine ottobre, un alluvione inaspettabile e tremenda ha sradicato interi boschi, abbattendo migliaia di alberi, ha gonfiato i fumi che esondati hanno portato via case, strade, aziente, coltivazioni, lasciando un intero territorio devastato e molta gente a disperazione. In aiuto della popolazioni sono corsi in molti e tra l' altro è stato creato anche il progetto riferito sopra.
La ricetta è stata realizzata dal maestro Massari con l' utilizzo di ingredienti dal territorio colpito : burro, miele, uova, yogurt, farina e nocciole, e veniva venduta nei suoi negozi di pasticceria. Ancora il maestro ha fatto un video (vedi qui) facendo appello a chi la realizzasse a diffonderla e ad acquistare, al limite del possibile, le materie prime da produttori delle zone colpite.
Avendo una quantità di farina di nocciole da smaltire, ho scoperto la ricetta della torta rinascita delle Dolomiti solo addesso, e mi ha colpito la sua semplicità. Utilizzando però ingredienti di buona qualità, la torta viene una meraviglia, leggera, umida al punto giusto e soffice.
L' assenza del lievito chimico dalla lista degli ingradienti non è un errore, semplicemente non c'è bisogno di metterlo (anche se ho trovato varianti della ricetta con il lievito, intanto ho preferito seguire quella originale del maestro).
*Se non avete a disposizione la farina di nocciole, potete prepararla a casa : tostate le nocciole al forno a 160°C, modalità ventilato, per 20 minuti, poi strofinate per spellarle. Una volta fredde macinatele nel cutter finemente a intermittenza, così che non rilascino olio.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 150 gr burro a pommata,
75 gr zucchero semolato,
38 gr miele di acacia,
1/2 bacca di vaniglia,
95 gr yogurt greco tradizionale,
95 gr uova (4 piccole),
190 gr farina di nocciole*,
95 farina 00.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione :
Prima di tutto lasciate il burro a temperatura ambiente per almeno un' ora. Tutti gli ingredienti della ricetta devono essere a temperatura ambiente.
Accendete il forno a 175°C.
Nella planetaria o con un frullino a mano, montate il burro con lo zucchero, il miele e i semini da mezza bacca di vaniglia, fino a ottenere un composto spumoso e leggero.
In una ciotola rompete le uova e mescolate brevemente con una forchetta.
Contiuando a sbattere il composto del burro, inserite lo yogurt e le uova a filo.
A parte mescolate la farina con la farina di nocciole.
Quando il composto risulti omogeneo, incorporate la miscela di farine con una spatola.
Imburrate ed infarinate una tortiera da 22 cm. Versate il composto e livellate.
Cuocete in forno statico per 40 minuti ca; gli ultimi 15 minuti lasciate la porta del forno leggermente socchiusa, bloccandola con un cucchiaino, per fare asciugare la massa. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare completamente prima di sformare.
Cospargete con zucchero a velo prima di servire.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.