Η ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Μια πραγματικά υπέροχη τάρτα που η επιφάνεια της θυμίζει κομμένη φέτα λεμονιού! Αποτελείται απο τρείς διαφορετικές παρασκευές με διαφορετικές υφές και κοινό παρονομαστή το δροσερό άρωμα του λεμονιού : μαλακό μπισκότο που λιώνει στο στόμα, το οποίο αγκαλιάζει μία λαχταριστή κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα λεμόνι και έχει επικάλυψη αφράτο κέικ λεμονιού!
Η συνταγή αυτήν την στιγμή κάνει θραύση σε ιταλόφωνες ομάδες μαγειρικής στο FaceBook! Υπάρχουν πολλές συνταγές με διαφορετικές αναλογίες υλικών, εγώ την προσάρμοσα στα δικά μου σκεύη. Η ζύμη της επικάλυψης ονομάζεται pasta margherita, απο την ονομασία του κλασσικού ιταλικού κέικ λεμονιού, το οποίο είναι γνωστό ως torta margherita.
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για την κρέμα : 450 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
50 ml φυσικό χυμό λεμονιού,
120 gr ζάχαρη κρυσταλλική.
40 gr corn flour,
2 αυγά,
10 gr φλούδα λεμονιού (ή 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα λεμόνι).
για την ζύμη : 150 gr αλεύρι γοχ.,
50 gr corn flour,
10 gr baking powder,
1 πρέζα αλάτι,
90 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
120 gr βούτυρο,
1 αυγό,
απο 2 ακέρωτα λεμόνια το ξύσμα.
για την ζύμη "μαργαρίτα" : 60 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
2 αυγά,
120 gr αλεύρι cake flour,
6 gr baking powder,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα λεμονιού,
10 ml γάλα,
60 gr βούτυρο λιωμένο.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Εγώ την φτιάχνω πλέον στο μικροκυματικό, πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα (σε 10' μάξιμουμ), χωρίς να πρέπει να προσέχω αν κολλήσει στο σκεύος και χρησιμοποιώντας ένα μόνο σκεύος; για οδηγίες δείτε εδώ (για τον κλασσικό τρόπο παρασκευής δείτε εδώ). Αν χρησιμοποιήσετε εσάνς λεμονιού θα την προσθέσετε στο τέλος. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη, σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας, και αφήστε την να κρυώσει.
Ετοιμάστε την ζύμη για την τάρτα. Σε ένα μπολ βάλτε πρώτα όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, corn flour, baking, ζάχαρη, αλάτι), προσθέστε το βούτυρο κρύο σε κομματάκια και αναμείξτε με τα χέρια, μέχρι να γίνει τριφτό σαν ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και το ξύσμα λεμονιού και αναμείξτε μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Βάλτε την μέσα σε πλαστικό σακουλάκι τροφίμων και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για ένα μισάωρο.
Ετοιμάστε τέλος την ζύμη μαργαρίτα. Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking, το γάλα και την εσάνς λεμονιού και αναμείξτε μέχρι να γίνει ομοιογενές. Τέλος ενσωματώστε και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Στήσιμο της τάρτας.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μείγμα (ή απλά βουτυρώστε) μια φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 22-24 εκ.
Βγάλτε την ζύμη της τάρτα από το ψυγείο, ανοίξτε την λίγο με τον πλάστη (είναι αρκετά μαλακή και ανοίγεται δύσκολα) τοποθετήστε την μέσα στην φόρμα και καλύψτε καλά όλον τον πάτο και περίπου 2 εκ. σε ύψος από τα τοιχώματα.
Βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ και στρώστε περίπου τα 3/4 μέσα στην τάρτα. Από επάνω τοποθετήστε προσεκτικά την ζύμη μαργκερίτα και απλώστε την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Με την υπόλοιπη κρέμα σχηματίστε στην επιφάνεια της τάρτας 8 ακτίνες, για να σχηματίσετε την φέτα λεμονιού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά.
Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν την ξεφορμάρετε.
Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.
TORTA AL LIMONE A TRE IMPASTI
Una deliziosa torta al limone, composta da tre strati di puro piacere... Un guscio di frolla morbida, che racchiude una fresca crema pasticcera al limone, sormontata da un impasto soffice di pasta margherita, che si scioglie in bocca!
Anche se si sente complicato, la ricetta è facile e di successo garantito!
La torta al limone a tre impasti, è un dessert goloso, perfetto da godere a qualsiasi momento della giornata!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la crema al limone : 450 ml latte fresco intero,
50 ml succo di limone,
120 gr zucchero semolato.
40 gr maizena,
2 uova,
10 gr scorza di limone bio (in alternativa 1 cucchiaino di estratto naturale di limone).
per la frolla morbida : 150 gr farina 00,
50 gr maizena,
10 gr baking powder,
1 pizzico di sale,
90 gr zucchero semolato,
120 gr burro,
1 uovo,
la scorza grattugiata da 2 limoni non trattati.
per la pasta margherita : 60 gr zucchero semolato,
2 uova,
120 gr farina cake flour,
6 gr baking powder,
1 cucchiaino estratto naturale di limone,
10 ml latte,
60 gr burro fuso.
Preparazone :
Preparate la crema pasticcera al limone. Io preferisco preparare la crema pasticcera al microonde (per istruzioni dettagliate vedi qui). Per preparare la crema pasticcera al modo tradizionale vedi qui. Se utilizzate l' essenza di limone meglio aggiungerla a fine preparazione. Una volta pronta la crema coprite con pellicola transparente al contatto con la superficie e lasciate raffreddare.
Preparate la frolla morbida. In una ciotola versate gli ingredienti solidi (farina, maizena, baking powder, zucchero, sale) aggiungete il burro freddo a cubetti e mescolate con le mani fino a prendere un composto sabbioso. Aggiungete l' uovo e la zeste di limone e amalgamate bene. Formate un panetto, mettete entro un sacchetto di plastica per alimenti e lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta.
Preparate la pasta margherita per la copertura della torta. Fate fondere il burro (io al microonde) e lasciate intiepidire. Sbattete le uova con lo zucchero. Aggiungete la farina settacciata con il baking, il latte e l' essenza di limone. Mescolate fino a prendere un composto omogeneo. Per ultimo incorporate anche il burro fuso, mescolando delicatemente per non fare sgonfiare il composto.
Composizione della torta.
Spenellate con il composto antiaderene uno stampo ad anello apribile da 22-24 cm di diametro.
Estraette la frolla dal frigo e stendetela con il mattarello. Trasferite nello stampo e rivestite bene il fondo e le pareti. Con un coltello eliminate l' impasto in eccesso dai bordi, e utlizzatelo per rafforzarli.
Mettete la crema in un sac a poche e distribute ca. i 3/4 della crema sulla frolla. Ricoprite con la pasta margherita e livellate. Riprendete la crema avanzata e formate 8 raggi sulla superficie della torta, cominciando dal centro.
Infornate la torta in forno già caldo a 170°C, modalità statico, per ca. 50 minuti.
Sfornate e lasciate raffreddare completamente prima di sformare.
Prima di servire potete cospargere con zucchero a velo.
Εξαιρετικο.Λατρευω τις ταρτες και αυτη ειναι μια αλλη προταση.Καλη σας εβδομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω!
ΔιαγραφήΕιναι μια ιδιαίτερη τάρτα που μοιάζει πιο πολύ με κέικ με γέμιση κρέμα ...