0

ΣΕΚΈΡΠΑΡΕ // SEKERPARE BISCOTI SCIROPPATI

ΣΕΚΈΡΠΑΡΕ
 
Στις μεγάλες γιορτές του χειμώνα τα σιροπιαστά γλυκά έχουν πάντα την τιμητική τους! Τα σεκέρπαρε βέβαια, είναι ένα γλυκό όλων των εποχών, ελαφρύ, νόστιμο και πολύ εύκολο να το ετοιμάσουμε στο σπίτι! 
Η ονομασία Şekerpare, στην παλαιά τουρκική διάλεκτο σημαίνει "μικρό κομματάκι ζάχαρης". Αγαπημένο και πολύ δημοφιλές στην Τουρκία, λένε ότι έρχεται δεύτερο μετά τον μπακλαβά, θα το βρείτε παντού από τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους, μέχρι στους καταλόγους των εστιατορίων ως επιδόρπιο. Είναι επίσης ένα από τα κλασσικά σπιτικά γλυκά, που προσφέρεται ως κέρασμα κατά την διάρκεια διαφόρων θρησκευτικών εορτών, μεταξύ αυτών και το λεγόμενο Şeker Bayramı, σημαντική εορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό γλυκό του απογευματινού τσαγιού, αλλά συχνά προσφέρεται και μαζί με ένα ωραίο καϊμακλίδικο καφέ!
 
Δόση : περίπου 50 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά 
για τα μπισκότα : 250 gr βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου,
                                 200 gr ζάχαρη άχνη,
                                 4 αυγά,
                                 500 gr αλεύρι γοχ.,
                                 20 gr baking powder,
                                 150 gr σιμιγδάλι ψιλό,
                                 αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα ή φουντούκια.
για το σιρόπι : 1 kg ζάχαρη,
                           1 lt νερό,
                           1 μικρό ακέρωτο λεμόνι.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι : σε μία κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και την φλούδα του λεμονιού και αφήστε να βράσει 3-4 λεπτά; κατεβάστε το σιρόπι από την φωτιά, αφαιρέστε την φλούδα και κρατήστε το στην άκρη.
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά. 
Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking και αναμείξτε με το σιμιγδάλι. Προσθέστε τα στερεά υλικά στο μίγμα των υγρών και αναμείξτε.
Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα, παίρνετε από την ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και τα πλάθετε σε μπαλάκια. Πιέστε τα ελαφρώς να πλατύνουν και στολίστε τα με ένα ολόκληρο αμύγδαλο ή φουντούκι. Τοποθετήστε τα μέσα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί κατά το ψήσιμο απλώνουν.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σιροπιάστε τα μπισκότα μόλις βγουν από τον φούρνο και αφήστε τα κανα-δυό ωρίτσες να τραβήξουν καλά το σιρόπι.
Διατηρούνται μερικές ημέρες εκτός ψυγείου.
 




SEKERPARE BISCOTI SCIROPPATI

Şekerpare (sekèr parè) nel turco antico significa "un pezzettino di zucchero", e infatti, questi biscotti sciroppati, sono un bocconcino dolce, tanto gradito come dessert! 
Ancora una ricetta dalla pasticceria turca di tradizione, che è stata inserita nella pasticceria greca portata dai profughi greci dell' inizio '900, scacciati da Istambul e dalle città greche di Asia Minore. In Turchia, i biscotti sekèrpare vengono al secondo posto dei dolci più amati, dopo il balklavà; li troverete un po' dappertutto, dai forni e le pasticcerie fino ai cataloghi dei ristoranti, sempre presenti tra i dessert tradizionali. Certo ogni buona massaia ha la sua ricetta, siccome sono uno dei dolci più comuni fatti a casa e offerti anche durante le grandi feste religiose, come il Şeker Bayramı, che segna la fine del Ramazan. Indispensabile anche con il tè pomeridiano, ma spesso accompagna anche una buona tazzina di caffè turco, con tanta cremina alle bollicine! 
 
Dosi : 50 biscotti ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per i biscotti : 250 burro a temperatura ambiente,
                           200 gr zucchero a velo,
                           4 uova,
                           500 gr farina 00,
                           20 gr lievito chimico,
                           150 gr semolino fine,
                           mandorle senza la pellicina o nocciole intere.
per lo sciroppo : 1 kg zucchero semolato,
                               1 lt acqua,
                               1 piccolo limone non trattato.
Preparazione :
Preparate lo sciroppo : In una casseruola ponete lo zucchero, l' acqua il succo e la buccia del limone e fate cuocere per 3-4 minuti . Ritirate dal fuoco, eliminate la buccia e tenete da parte.
Con le fruste sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una crema biancastra. Sempre sbattendo, incorporate le uova, uno alla volta.
Settaciate la farina con il lievito e mescolate col semolino. Aggiungete il composto delle polveri, a quello dei liquidi e mescolate. Lasciate l' impasto riposare nel frigo per mezz' oretta. 
Preparate i biscotti. Prendete pezzi d' impasto alla grandezza di una noce e fate delle palline. Appiatitele leggermente, decorate con una mandorla o nocciola intera, e disponete distanziati tra di loro, su una teglia foderata con carta forno.  
Cuocete un forno preriscaldato a 175°C, modalità statico, per 30 minuti ca. fino a dorare.
Sfornate e bagnateli ancora caldi con lo sciroppo. Lasciate riposare fino ad essere inzuppati bene. 
Si conservano per qualche giorno a temperatura ambiente.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.