0

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΜΠΕΛΟΥΝΈΖΕ // POLLO ALLA BELLUNESE


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΜΠΕΛΟΥΝΈΖΕ

Κοτοπουλάκι στην κατσαρόλα πολύ νόστιμο, μαγειρεμένο με μια συνταγή από την Βόρεια Ιταλία και συγκεριμένα από την περιοχή του Belluno. Τα υλικά της συνταγής παραπέμπουν σε κουζίνα ορεινής περιοχής και μάλιστα σε κυνήγι.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συνταγής με ή χωρίς τα μανιτάρια, ενώ το κοτόπουλο μπορεί να αντικατασταθεί και με κουνέλι.
Συνοδεύεται ιδανικά με πολέντα!

Δόση : για 5-6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό,
                50 gr βούτυρο κλαριφιέ,
                1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
                300 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου,
                50 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                500 gr μανιτάρια champignon,
                10 gr μανιτάρια porcini αποξηραμένα,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                100 gr συκωτάκια πουλιών,
                1 σφηνάκι κονιάκ,
                2-3 φύλλα φασκόμηλο,
                100 gr σαλάμι μαλακό,
                αλάτι,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                2-3 φουντίστες μαϊντανό.
για το σερβίρισμα : πολέντα.
Προετοιμασία : 
Κατ΄αρχήν βάλτε τα πορτσίνι να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό, για να ενυδατωθούν.
Καθαρίστε τα φρέσκα μανιτάρια (τα σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανί και δεν τα πλένουμε) προσέχοντας να απομακρύνετε τυχόν χώματα, και κόψτε τα σε χοντρές φέτες.
Σοτάρετε τα μανιτάρια στο μισό ελαιόλαδο, μαζί με το σκόρδο ολόκληρο. Αφαιρέστε το σκόρδο και κρατήστε τα στην άκρη.
Κόψτε τα συκωτάκια σε κομμάτια και σοτάρετε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σβήστε με το κονιάκ.
Κόψτε το κοτόπουλο σε μερίδες, σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί και ροδίστε το με το βούτυρο μέσα σε μία σοτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα. Σβήστε με το κρασί, περιμένετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέστε τα συκωτάκια, τον σπιτικό ζωμό ζεστό, τα φύλλα φασκόμηλου, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.
Μόλις μαλακώσει το κοτόπουλο, προσθέστε τα μανιτάρια και τα πορτσίνι μαζί με το ζουμάκι τους. Δοκιμάστε το στο αλάτι και αφήστε το να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για ακόμη 10 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να έχει ζουμάκι και να μην είναι στεγνό, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό ακόμα. Προσθέστε στο τέλος το σαλάμι, κομμένο σε κομματάκια, και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αφήστε το φαγητό να σταθεί ένα εικοσάλεπτο, να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Στο εν τω μεταξυ ετοιμάστε και την πολέντα (συνταγή εδώ).
Σερβίρετε το κοτόπουλο αλά μπελουνέζε ζεστό, μαζί με αχνιστή πολέντα!



POLLO ALLA BELLUNESE

Pollo in bianco alla bellunese, una ricetta per la cacciagione preparata con il più facilmente reperibile pollo di allevamento. C'è anche la variante senza funghi.
Servite con la polenta ancora fumante!

Dosi : per 5-6 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti :  1 pollo ca. 1,5 kg,
                             50 gr burro chiarificato,
                             1/2 tazza di vino bianco secco,
                             300 ml  brodo di pollo fatto a casa,
                             50 ml olio e.v.o.,
                             500 gr champignon,
                             10 gr funghi porcini essiccati,
                             1 spicchio d' aglio,
                             100 gr fegatini di pollo,
                             1 biccherino di brandy,
                             2-3 foglie di salvia,
                             100 gr salame morbido,
                             sale qb.,
                             pepe nero macinato,
                             2-3 ciuffi di prezzemolo.
per la finitura : polenta.
Preparazione :
Mettete i porcini essiccati in ammolo in poca acqua tiepida. 
Pulite i champignons con un panno umido, facendo attenzione ad eliminare eventuali tracce di terriccio, e tagliate a fette non troppo sottili.
In una padella scaldate metà dell' olio e saltate i champignons all'aglio. Ritirate dal fuoco, eliminate l' aglio e tenete da parte.
Tagliate i fegatini a pezzi e saltateli con il resto dell' olio. Sfumate con il brandy, lasciate evaporare l' alcool e tenete pure da parte. 
Tagliate il pollo a 8 pezzi e asciugate con carta assorbente. 
In una casseruola bassa e larga scaldate il burro chiarificato e fate rosolare il pollo. Sfumate col vino e lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete i fegatini, il brodo caldo, la salvia, salate e pepate. Coprite la casseruola, abbassate il fuoco e lasciate cuocere mezz' oretta.
Quando il pollo sarà cotto, aggiungete i champignons e i porcini col loro sughetto. Regolate di sale e lasciate cuocere per una decina di minuti ancora. Se si secca troppo, allungate il fondo di cottura con del brodo caldo. A fine cottura aggiungete il salame a pezzetti ed il prezzemolo tritato finemente. 
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per 20 minuti.
Nel frattempo preparate la polenta (ricetta qui).
Servite il pollo alla bellunese caldo con la polenta appena preparata.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.