0

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΝΌΛΟ ΣΙΤΣΙΛΙΆΝΟ // GELATO AL CANNOLO SICILIANO


ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΝΌΛΟ ΣΙΤΣΙΛΙΆΝΟ

Καθώς η συνταγή για τα κανόλι (δες εδώ) συνέπεσε να δημοσιευτεί το καλοκαίρι, παράλληλα με την κλασσική γέμιση με κρέμα ρικότας, δοκιμάσαμε και την πιο δροσερή παραλλαγή, με παγωτό. Ένα παγωτό όμως, που εκτός από την βάση, περιέχει και τα συστατικά της αυθεντικής γέμισης, δηλαδή ρικότα και καντίτι. 
Το παγωτό κανόλο σιτσιλιάνο, έχει πλούσια γεύση, παρ' όλο που δεν περιέχει αυγά. Είναι βέβαια φανταστικό μέσα στο τραγανό μπισκότο του κανόλο, αλλά είναι εξ΄ίσου απολαυστικό και μόνο του.

Δόση : για περίπου 600 gr παγωτό
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 100 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                10 gr γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη,
                80 gr ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη
                30 gr δεξτρόζη,
                1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                1 gr αλεύρι από σπόρους χαρουπιών*,
                250 gr ρικότα,
                150 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
                50 gr καντίτι ή κουβερτούρα τριμμένη.
Προετοιμασία :
Κατ' αρχήν, και για προλάβω τυχόν απορίες σας, να διευκρινήσω ότι το λευκό χαρουπάλευρο, το οποίο το χρησιμοποιούμε στα παγωτά ως ζελατινοποιητή, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Αν παρ΄όλα αυτά κατορθώσετε να το βρείτε, καλό είναι να το προσθέσετε γιατί δίνει καλύτερη υφή στο παγωτό.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε το γάλα, το γάλα σε σκόνη, την ζάχαρη, την δεξτρόζη, την βανίλια και το χαρουπάλευρο και ζεστάνετε το μίγμα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Αφήστε το να βράσει 2 λεπτά, κατεβάστε το από την φωτιά και κρυώστε το.
Στραγγίστε την ρικότα από το ζουμάκι της, περάστε την από την σίτα, προσθέστε την στο μίγμα και αναμείξτε μέχρι να γίνει ομοιογενές. Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι. Ενσωματώστε την στο μίγμα με την ρικότα.
Βάλτε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και αφήστε την να δουλέψει 2-3 λεπτά. Ρίξτε μέσα το μίγμα αργά και αφήστε το να δουλευτεί για 45 λεπτά περίπου. Όταν το μίγμα αρχίζει να παγώνει, προσθέστε τα καντίτι ή την τριμμένη σοκολάτα, επιλέγοντας το υλικό ανάλογα με την γεύση που προτιμάτε.
Οταν το παγωτό είναι έτοιμο, συνήθως η μηχανή σταματάει από μόνη της. Μεταφέρετε το μέσα σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος, κατά προτίμηση με καπάκι που να κλείνει ερμητικά, και τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
Γεμίστε με το παγωτό τα κυλινδρικά μπισκότα για κανόλι την στιγμή που θα τα σερβίρετε.
Είναι πολύ ωραίο και μόνο του, σερβιρισμένο με γκοφρετάκι παγωτού.






GELATO AL CANNOLO SICILIANO

Siccome ho preparato i cannoli d' estate, avevo pensato di provare anche la farcitura al gelato. 
Gelato al cannolo siciliano, con ricotta e canditi, una vera leccornia servito nelle cialde fritte, ma buonissimo anche da solo.

Dosi : ca 600 gr di gelato
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 100 gr latte fresco intero,
                            10 gr latte scremato in polvere,,
                            80 gr zucchero di canna raffinato (bianco),
                            30 gr destrosio,
                            1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                            1 gr farina di semi di carrube,
                            250 gr di ricotta,
                            150 gr panna fresca a 35% grassi,
                            50 gr canditi o cioccolato fondente tritato.
Preparazione :
Preparate la base gelato : in un pentolino versate il latte, il latte in polvere, lo zucchero, il destrosio, l' estratto di vaniglia e la farina di carrube. Portate ad ebbolizione per un paio di minuti, ritirate dal fuoco e freddate.
Fate colare la ricotta, settacciate e aggiungetela alla base gelato. Mescolate per rendere il composto omogeneo. Lasciate riposare nel frigo per almeno un paio d' ore.
Semimontate la panna. Incorporatela al composto con la ricotta.
Azionate la gelatiera e lasciate funzionare vuota per 3-4 minuti. Versate il composto del gelato e lasciate mantecare. Quando comincia a rapprendere aggiungete i canditi, tritati finemene o il cioccolato tritato. Il gelato è pronto dopo 45 minuti ca, o quando la gelatiera si ferma da sola.
Trasferite il gelato entro un recipiente di vetro o di metalo, preferibilmente con coperchio, coprite con carta forno a contatto con la superficie e coperchiate e ponete nel freezer.
Farcite i cannoli al momento di gustarli. Potete servire il gelato anche in coppette, magari con un waffer per gelati.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.