ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΖΟΥΜΕΡΗ ΚΑΙ ΚΡΕΜΩΔΗΣ
Ακόμη μία εύκολη μηλόπιτα στο laboratorio (για να δείτε όλες τις μηλόπιτες που έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα ανατρέξτε εδώ). Ζουμερή και κρεμώδης, μοιάζει πιο πολύ με ψητή κρέμα με μήλα παρά με κέικ. Ζεστή είναι φανταστική και θα την σερβίρετε με το κουτάλι. Όταν κρυώσει μπορείτε να την κόψετε και σε κομμάτια. Για να απογειώσετε την απόλαυση, συνοδέψτε την με μία μπάλα παγωτό βανίλια!
Συνταγούλα πανεύκολη που δεν χρειάζεται μίξερ. Την έφτιαξα με μήλα και αχλάδια αλλά μπορείτε να βάλετε μόνο μήλα (5 μετρίου μεγέθους).
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 100 gr βούτυρο γάλακτος,
300 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
3 αυγά,
120 gr αλεύρι γοχ.,
4 μήλα,
2 αχλάδια,
χυμό από 1/2 λεμόνι,
0,5 lt γάλα φρέσκο πλήρες,
100 gr σταφίδες,
50 gr αμύγδαλα ψιλοκομμένα,
10 gr baking powder,
1/2 κ.γ. κανέλα.
για το ψήσιμο : 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara.
Προετοιμασία :
Λιώστε το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε χαμηλή φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει).
Προσθέστε την ζάχαρη και χτυπήστε το μίγμα με τον αυγογδάρτη μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέστε και το αλεύρι, κοσκινισμένο, και αναμείξτε.
Καθαρίστε τα μήλα και τα αχλάδια και κόψτε τα σε φετούλες. Ραντίστε τα με τον χυμό του λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.
Προσθέστε στο μίγμα του κέικ το γάλα, το baking, την κανέλα, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τέλος τα φρούτα και αναμείξτε. Το μίγμα που θα προκύψει, θα είναι αρκετά ρευστό.
Ρίξτε το σε φόρμα ή πυρεξάκι, βουτυρωμένα ή στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσουν 30 λεπτά, πασπαλίστε την μηλόπιτα με την καστανή ζάχαρη, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε την για ακόμη 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Πριν την βγάλετε από τον φούρνο βεβαιωθείτε ότι έχει στερεοποιηθεί η κρέμα και δεν είναι ακόμη ρευστή.
Σερβίρετε την ζεστή.
TORTA DI MELE CREMOSA
Ancora una torta di mele al laboratorio (tutte quanti abbiamo preparato finora le troverai a questo post). Budinosa e succosa, è piuttosto una crema cotta alle mele che una torta vera e propria. Ancora calda è super buona e viene servita a cucchiaiate; una volta raffreddata potete tagliarla anche a pezzi. Per esaltare il suo sapore, servite con una palla di gelato fior di latte.
Ricettina facilissima che per prepararla non è necessario utilizzare la planetaria. Ho utilizzato mele e pere, ma potete prepararla con sole mele (5 medie).
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 100 gr burro,
300 gr zucchero semolato,
3 uova,
120 gr farina 00,
4 mele,
2 pere,
succo da 1/2 limone,
0,5 lt latte,
100 gr uvetta,
50 gr mandorle a lamelle,
10 gr lievito chimico per dolci,
1/2 cucchiaino cannella macinata.
per a finitura : 2 cucchiai zucchero di canna demerara.
Preparazione :
Fate sciogliere il burro al microonde.
Aggiungete lo zucchero e sbattete con le fruste fino a prendere una crema.
Aggiungete la farina settacciata e mescolate.
Sbucciate le mele e le pere, eliminate i semi e tagliate a fettine. Spruzzate con il succo di limone, per non annerire.
Aggiungete al composto della torta il latte, il lievito, la cannella, le mandorle, l' uvetta ed infine la frutta e mescolate. Il composto verrà parecchio fluido.
Versatelo entro una pirofila o terrina imburrata o foderata di carta forno.
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. Trascorsi 30 minuti, cospargete con lo zucchero demerara, abbassate la temperatura sui 180°C e lasciate cuocere per 20-25 minuti ancora, fino a dorare. Prima di sfornare, controllate la cottura, la torta deve essere umida, ma rappresa e non fluida.
Servite la torta di mele cremosa ancora calda!
Ευτυχώς που σκάρωσα χθες το απόγευμα αναποδογυριστή μηλόπιτα και δεν με κάνεις να ζηλεύω τώρα Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν σουφλέ μου ακούγεται... και ζεστή, παρέα με το παγωτό ή και με σαντιγί σίγουρα είναι πάρα πολύ καλή!
Χαχαχα! ☺☺ ωραία είναι και η αναποδογυριστή Πηνελόπη μου, βασικά λατρεύουμε τις μηλόπιτες!
ΔιαγραφήΣωστή παρατήρηση, θα μπορούσες να την πεις και σουφλέ, όπως το εννοούμε εδώ στην Ελλάδα... ζεστή είναι θεϊκή όντως!