ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
IRISH APPLE CAKE
Αυτή η υπέροχη μηλόπιτα με την καραμελωμένη κρούστα, μας έρχεται από την Ιρλανδία! Στην πατρίδα της είναι γνωστή και ως Kerry Apple Cake, ονομασία που προέρχεται από την Κομητεία του Κέρρυ (αν το όνομα σας ακούγεται οικείο, ανατρέξτε σε γνωστά, ιρλανδέζικα, γαλακτοκομικά προϊόντα!), και την σερβίρουν χλιαρή ή κρύα συνοδευόμενη από κρύα κρέμ ανγκλέζ.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή, λιτή και "χωριάτικη" και θυμίζει περισσότερο γλυκό ψωμί παρά κέικ. Οι παλιές ιρλανδές νοικοκυρές, την έψηναν σε μαντεμένια γάστρα, που την κρεμούσαν πάνω από την φωτιά που έκαιγε σχεδόν όλη μέρα, μέσα στο μεγάλο τζάκι, με το οποίο ήταν εφοδιασμένες οι κουζίνες μιά φορά και έναν καιρό...
Τόσο εύκολη και νόστιμη, η ιρλανδέζικη μηλόπιτα είναι από τα γλυκάκια που αποτελούν την λύση της στιγμής, αφού τώρα που χειμωνιάζει, όλο και 2-3 μήλα θα βρίσκονται στο σπίτι! Για την παρασκευή της δεν είναι απαραίτητο το μίξερ, παρά μόνον ένα μαχαίρι, ένα πιρούνι και ένα κουτάλι!
Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 350 gr αλευρι cake flour*,
2 κ.γ. (10 gr) baking powder,
120 gr βούτυρο,
180 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
1 πρέζα αλάτι,
στην μύτη του κουταλιού τριμμένα μοσχοκάρφια,
στην μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο τριμμένο,
3 μεγάλα μήλα,
3 αυγά,
100 gr γάλα φρέσκο πλήρες.
γιά το ψήσιμο : 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική.
Προετοιμασία :
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το baking μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το βούτυρο, κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε κομματάκια. Τρίψτε με τα χέρια σας το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να πάρετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα; αν δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι. Προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά και αναμείξτε.
Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα στα 4 και κόψτε τα σε φετούλες. Αναμείξτε τα αμέσως με το μείγμα του αλεύρου με το βούτυρο, για να μην μαυρίσουν.
Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με το γάλα και προσθέστε τα στο μείγμα της μηλόπιτας.
Βουτυρώστε μία φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 18-24 εκ. Ρίξτε μέσα το μείγμα και ισιώστε την επιφάνεια του με την ράχη ενός κουταλιού. Πασπαλίστε με την ζάχαρη.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πριν την ξεφορμάρετε.
* μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι γοχ, αλλά με το cake flour, η κρούστα γίνεται πιο μαλακή
TORTA DI MELE IRLANDESE
Irish Apple Cake o Kerry Apple Cake (nome preso dalla Contea di Kerry), ossia torta di mele irlandese. Una tora che rassomiglia piuttosto ad un pane dolce con la frutta, che viene servita tiepida o fredda, con la crema inglese alla vaniglia.
Ricettina semplicissima, tradizionale e rustica. Le buone massaie irlandesi, cuocevano la torta di mele entro una terrina in ghisa, che la appendevano sul fuoco del grande cammino che avevano le cucine di una volta. La preparazione della torta è facilissima, non è necessario utilizzare la planetaria, neppure le fruste, un coltello, una forchetta e un cucchiaio sonon i soli utensili necessari.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 350 gr farina per torte dolci*,
2 cucchiai (10 gr) baking powder,
120 gr burro freddo,
180 gr zucchero semolato,
1 pizzico di sale,
una punta di cucchiaio noce moscata maccinata,
una punta di cucchiaio chiodi di garofano macinati,
3 mele piuttosto grandi,
3 uova,
100 gr latte fresco intero.
per la finitura : 3 cucchiai di zucchero semolato.
Preparazione :
Settacciate la farina con il lievito entro una ciotola capiente. Aggiungete il burro a pezzetti, freddo dal frigo, e con le mani, mescolate velocemente con la farina, fino a prendere un composto sbrisoloso. Se non volete lavorare il composto con le mani, potete utilizzare una forchetta. Aggiungete lo zucchero, il sale, le spezie e mescolate.
Sbucciate le mele, tagliate a 4 e poi a fettine piuttosto spesse. Mescolatele con il composto farina/burro fino a ricoprirle bene (così evitate di annerire).
Sbattete le uova con il latte; versate sulle mele e mescolate.
Imburrate una tortiera a cerchio apribile, da 18-24 cm di diametro. Versate il composto e livellate con il dorso di un cucchiaio. Cospargete con lo zucchero.
Cuocete la torta di mele in forno già caldo a 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformare.
* in mancanza, potete utilizzare anche la farina 00, ma con la farina speciale per le torte la crosta viene più soffice
Buona le torte di mele se ci metto poco zucchero e uso le Granny che dicono hanno un punto glicemico basso rispetto altre lo posso mangiare. Prendo nota. Scusa se è parecchio che non passo da te ma sono rimasta ferma 4 mesi ed ora ricomciato ma piano piano. La contrattura e poi nervio sciatico per avere camminato male non mi permette ancora di stare seduta a lungo. Un abbraccio e buona fine settimana.
ΑπάντησηΔιαγραφή