16

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ // TORTA SCIROPPATA DI ARANCE INTERE


ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Λαχταριστο πορτοκαλενιο κεϊκ, ζουμερο και αφρατο!
Τα ολοκληρα πορτοκαλια εδωσαν αρωμα και γευση φρεσκοκομμενου πορτοκαλιου! Για το κεϊκ χρησιμοποιησα ως γλυκαντικο την στεβια, αλλα το σιροπι του το ηθελα δεμενο και μελωμενο και γι'αυτο προτιμησα την ζαχαρη με το μελι. Αν θελετε να αποφυγετε εντελως την ζαχαρη, μπορειτε να φτιαξετε ενα σιροπι με στεβια.
Την εμπνευση για την δημιουργια του την αντλησα απο τα αντιστοιχα πορτοκαλενια κεϊκ τοσο της Ελενης (εδω), οσο και της Βαγγελιως (εδω).

Δοση : για 12 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα 
για το κεϊκ : 125 gr καλαμποκαλευρο,
                        125 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                        60 ml (1 φλ.καφε) ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                        4 κ.σ. ταχινι,
                        4 αυγα μεγαλα,
                        30 gr στεβια Sweete,
                        3 μικρα ολοκληρα σανκουϊνια ακερωτα,
                        200 gr γιαουρτι αγελαδινο 5%,
                        1 κ.γ. baking,
                        1 κ.γ. σοδα φαγητου,
                        10 gr ζαχαρωμενο τζιντζερ ψιλοκομμενο στο μπλεντερ.
για το σιροπι : 1 φλ. φρεσκο χυμο πορτοκαλιου,
                            1 φλ. νερο,
                            1 φλ. ζαχαρη,
                            1 φλ. μελι ανθεων ή πορτοκαλιου,
                            1/2 λεμονι ακερωτο. 
για την διακοσμηση : φετες πορτοκαλι κονφί.
Προετοιμασια : 
Για την παρασκευη του κεϊκ, διαλεξα πορτοκαλια σανγκουϊνια, που ειναι μαλιστα τωρα η εποχη τους, επειδη ειναι λεπτοφλουδα και επειδη δινουν ωραιο χρωμα στα γλυκα. 
Πλυντε και σκουπιστε τα πορτοκαλια; αφαιρεστε τα σκληρα μερη απο τις δυο ακρες τους, χωριστε τα στα 4, αφαιρεστε τα εσωτερικα ασπρα μερη και τελος πολτοποιηστε τα στο μπλεντερ. 
Χτυπηστε καλα τα αυγα με την στεβια, μεχρι να ασπρισουν και να γινουν σαν κρεμα. Προσθεστε το λαδι, το ταχινι και το γιαουρτι και χτυπηστε για 2-3 λεπτα, ωστε να ομογενοποιηθει το μιγμα. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα και αναμειξτε καλα. 
Αλειψτε με λαδι ενα πυρεξ ταψακι (25x30εκ.), ριξτε μεσα το μιγμα και στρωστε την επιφανεια του. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°C, για 50 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει ωραια. 
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. 
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να βρασουν για 10 λεπτα περιπου, μεχρι να αρχισει να δενει. Το λεμονι προσθεστε το ολοκληρο με την φλουδα, και οταν το σιροπι ειναι ετοιμο, αφαιρεστε το. 
Κοψτε το κεϊκ σε τετραγωνα κομματια 8x8εκ. περιπου. Ριξτε το σιροπι καυτο επανω στο κεϊκ και αφηστε το να εμποτιστει καλα για μια ωριτσα. 
Στολιστε τα κομματια με μισες φετες πορτοκαλι κονφί και σερβιρετε.


TORTA SCIROPPATA DI ARANCE INTERE

Una torta di arance sciroppata, da quelli doci che in Grecia si usa servire come dessert. Per la sua preparazione ho utilizzato delle arance intere, ovviamente non trattate, che hanno dato ricco profumo e sapore di arancia fresca. Come edulcorante ho utilizzato la stevia in polvere, mentre per lo sciroppo ho preferito lo zucchero con il miele, siccome lo volevo abbastanza consistente. Se invece preferite un dolce senza zucchero, potete preparare un sciroppo alla stevia.
Fonte di mia ispirazione sono state le ricette delle blogger amiche Elena (qui)  e Vita (qui).

Dosi : per 12 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la torta : 125 gr di farina di mais fioretto,
                          125 gr di farina 00,
                          60 ml (1 tazzina da caffè) olio extravergine di oliva,
                          4 cucchiai di tahina,
                          4 uova grosse,
                          30 gr di stevia in polvere,
                          3 piccole arance sanguinello non trattate,
                          200 gr di yogurt greco da latte di mucca 5%,
                          1 cucchiaino di lievito chimico,
                          1 cucchiaino di bicarbonato,
                          10 gr zenzero candito tritato finemente.
per lo sciroppo : 1 tazza di succo d'arancia,
                                1 tazza di acqua,
                                1 tazza di zucchero semolato,
                                1 tazza di miele di fiori o di fiori d'arancio,
                                1/2 limone non trattato.
per la decorazione : fettine d' arancia confit
Preparazione : 
Ho preferito utilizzare le arance sanguinello, prima di tutto perchè hanno la scorza sottile e poi per il loro colore singolare, che dà anche all'impasto un colore vivace. 
Lavate le arance e asciugatele; eliminate le punte, tagliatele a 4, eliminate anche i filamenti bianchi e poi riducetele in poltiglia nel tritatutto. 
Sbattete le uova con la stevia, fino a prendere una crema spumosa. Aggiungete l'olio, la tahina e lo yogurt e sbattette fino a prendere un composto omogeneo. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate per amalgamare il tutto. 
Spenellate d'olio una pirofila rettangolare (25x30cm) e versateci i composto. 
Cuocete in forno statico, preriscaldato a 180°C, per 50 minuti ca, fino a dorare bene la superficie. Sfornate e lasciate intiepidire. 
Preparate lo sciroppo, facendo bollire tutti gli ingredienti per una decina di minuti. Il limone aggiungetelo intero, scorza compresa, e quando lo sciroppo sarà pronto, eliminatelo. 
Tagliate la torta a quadretti di 8x8cm ca. Versate subito lo sciroppo ancora caldo sulla torta; lasciatela riposare per un'oretta, per poter essere bagnata completamente. 
Decorate con mezze fettine d' arancia confit e servite.

 

16 σχόλια:

  1. Λαχταριστό και σίγουρα θα μοσχοβολάει άρωμα πορτοκαλιού. Θα το φτιάξω ,γιατί ψάχνω συνταγές με στέβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από νόστιμο και μυρωδάτο το έκανες και υγειηνό Μαρινα το κεικ. Ευχάριστη έκπληξη είναι το καλαμποκάλευρο που είδα ότι χρησιμοποίησες καθώς και το ταχίνι. Σίγουρα αξίζει δοκιμής.

    Από εμφάνιση πάντως σκίζει!!!

    Την καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοσο το καλαμποκαλευρο, οσο και το ταχινι ειναι απο τα αγαπημενα μου υλικα! Θα ακολουθησει και αλλο κεϊκ με αυτα τα υλικα. Ειχα τους ενδοιασμους μου για το καλαμποκαλευρο, για το αν θα αρεσει στους αντρες μου, αλλα τελικα ενθουσιαστηκαν!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσουν τα κέικ με πορτοκάλι, γιατί είναι πολύ αρωματικά και έχω αδυναμία στα γλυκά με σιρόπι, γιατί είναι ζουμερά και δεν στεγνώνουν! Το ολόκληρο πορτοκάλι το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο και τα υλικά που χρησιμοποίησες σε γλυτώνουν από περιττές τύψεις! Μπράβο Μαρινάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασια μου, αυτο το κεϊκ ειναι σιροπιασμενο τοσο, ωστε να μενει ζουμερο και αφρατο. Θα μπορουσα να χρησιμοποιησω την στεβια και στο σιροπι, αλλα δεν ηξερα ποσο μπορουσε να το δεσει... πρεπει να κανω περαιτερω πειραματα μαζι της...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Πω-πω-πω τι μου κάνεις πρωί-πρωί βρε Μαρίνα.
    Και αγαπώ ότι έχει άρωμα και γεύση πορτοκαλιού, πόσο μάλλον αν είναι και σιροπιασμένο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και γενικα δεν προτιμω τα σιροπιαστα, δεν ξερω γιατι, αλλα αυτο το κεϊκ το φανταστηκα με σιροπι! Νομιζω οτι του πηγε πολυ, αφου το σημειωσαμε ηδη στα αγαπημενα μας!

      Διαγραφή
  5. Οι πορτοκαλένιες γεύσεις είναι αγαπημένες γεύσεις στο τραπέζι μας και ετούτο εδώ έχει όλα τα προσόντα για να με δελεάσει!

    Καλημέρα Μαρίνα, με τη νόστιμη και φροντισμένη αυτή πρόταση!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπαω γενικα ολα τα εσπεριδειδη, αλλα δεν μπορω να πω οτι και οι αντρες μου τρεφουν τα ιδια αισθηματα απεναντι τους! Το συγκεκριμενο παντως, σημειωσε μεγαλη επιτυχια!
      Ευχαριστω Ζαμπια μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Η μαμά μου φτιάχνει ένα παρόμοιο κέικ και είναι πραγματικά θεσπέσιο! Τα ολόκληρα πορτοκάλια απογειώνουν τη γεύση του! Ωραία και η προσθήκη ταχινιού, το κάνει πολύ θρεπτικό και χορταστικό!
    Φιλιά πολλά!
    ΥΓ. Λείπει μήπως κάποιο υλικό από τη λίστα με τα υλικά για το κέικ; Βλέπω 1 κ.γ. μοναχούλι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω για την επισημανση Ερμιονη μου! Το κ.γ. πηγαινε με το baking... Μου εχει σπασει τα νευρα απο το πρωι ο κ.blogger! Η αναρτηση εμφανιστηκε με 3 (!!) διαφορετικες γραμματοσειρες και αναγκαστηκα να την ξαναγραψω ολη. Μετα εβγαζε κενες γραμμες οπου γουσταρε και τελος δεν μπορουσα να κεντραρω τις φωτογραφιες! Δεν ξερω ποσες φορες την διρθωσα αυτη την αναρτηση σημερα! Και τωρα που τα γραφω αυτα ηδη 2-3 απο τις απαντησεις μου δεν τις δημοσιευσε και αναγκαστηκα να τις ξαναγραψω... Τι αλλο θα κανει σημερα???
      Το ταχινι εδεσε πολυ και με το πορτοκαλι, νομιζω οτι ενισχυσε την γευση του!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Φαντάζομαι το εξαιρετικό άρωμα που θα αναδύεται από αυτό το υπέροχο γλυκάκι!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρίνα μου καταπληκτικό σου έγινε!!!!!!Υπέροχη συνταγή, μπράβο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.