18

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΝΤΑΪΦΙ ♦♦ TORTA AL PASTIRMA' IN PASTA FILLO KADAIF


ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Νομιζω οτι η παστουρμαδοπιτα ηταν φυσικο επακολουθο της ανατησης μου για τον παστουρμα! Πολυ απλη στην παρασκευη της και ιδιαιτερα γευστικη, θα την λατρεψουν οσοι αγαπανε το συγκεκριμενο αλλαντικο!
Την παστουρμαδοπιτα, θα την συναντησετε και ως "πιτα Καισαρειας". Απο μικρη ερευνα που εκανα στο διαδυκτιο δεν προεκυψε οτι υπαρχει καποιο τοπικο εδεσμα της Καισαρειας (σημερα Kayseri) που να δικαιολογει την ονομασια. Πολυ πιθανον, επειδη ο καλυτερος τουρκικος παστουρμας προεχεται απο την Καισαρεια, συνδεθηκε το ονομα της περιοχης με την συγκεκριμενη πιτα. Αναλογα παρασκευασματα, στην Tουρκια τα ονομαζουν pastirmali boregi.
Την παστουρμαδοπιτα μου την εφτιαξα με φυλλο κανταϊφι, αλλα βεβαια μπορειτε να την φτιαξετε και με κανονικο φυλλο για πιτα. Η συνταγη ειναι προσαρμογη απο εδω.

Δοση : για 8-10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 400gr φυλλο κανταϊφι,
                100gr παστουρμα σε λεπτες φετες,
                250gr μοτσαρελλα,
                150gr κασερι σε φετες,
                2-3 ωριμες ντοματες,
                100ml παρθενο ελαιολαδο,
                70gr βουτυρο αγελαδος λιωμενο,
                1 αυγο,
                50ml κρεμα γαλακτος,
                1 κ.γ. κυμινο,
                1 κ.γ. παπρικα.
Προετοιμασια : 
Τον παστουρμα καλο θα ειναι να μην τον καθαρισετε τελειως απο το τσιμενι του, για να δωσει περισσοτερη γευση! Κοψτε την μοτσαρελλα σε μαλλον λεπτες φετες. Στην παστουρμαδοπιτα γενικα χρησιμοπιουμε τυρια λιγο αλατισμενα και με ουδετερη γευση. Κοψτε τις ντοματες σε μεγαλες λεπτες φετες. Ανοιξτε το φυλλο κανταϊφι μεσα σε ενα ευρυχωρο ταψι, και χωριστε το οσο μπορειτε, να αφρατεψει. Αναμειξτε το βουτυρο με το λαδι, ραντιστε το κανταϊφι και ανακατεψτε τα, ωστε να διαβραχει καλα. Αλειψτε με λιγο λαδακι μεσα σε ενα στρογγυλο ταψι, διαμετρου 30εκ. Στρωστε μεσα το μισο κανταϊφι. Απο επανω βαλτε με την σειρα πρωτα την μοτσαρελλα, επειτα τον παστουρμα,  τις ντοματες και τελος το κασερι. Πασπαλιστε με το κυμινο και την παπρικα και καλυψτε με το υπολοιπο κανταϊφι. Οπως παρατηρησατε, αλατι δεν βαζουμε καθολου, γιατι ο παστουρμας ειναι ηδη αλμυρος! Χτυπηστε το αυγο με την κρεμα γαλακτος και με ενα πινελλο σκορπιστε το στην επιφανεια της πιτας. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για μια ωριτσα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια της πιτας. Βγαλτε την πιτα απο τον φουρνο και αφηστε την να σταθει για 15-20 λεπτα, πριν την κοψετε. Σερβιρετε την κατα προτιμηση ζεστη.


TORTA AL PASTIRMA' IN PASTA FILLO KADAIF

Credo che dopo la preparazione del pastirmà, era di rigore cimentarmi con la torta al paistirmà! Facilissima nella sua preparazione e particolarmente saporita, sicuramente piacerà a tutti quanti piacciono i sapori stuzzicanti!
La torta al pastirmà, in Grecia molti la chiamano anche "torta Kessàrias". Ho cercato un po' nell'internet per trovare qualche ricetta analoga nella cucina turca, ma non esiste qualcosa con questo nome. Pare che la definizione "Kessàrias" segue questa torta, semplicemente perchè la regione di Kayseri (Kessària in greco, prima di passare sotto al dominio turco...) produce il migliore pastirmà in Turchia. Nella cucina turca, esiste una preparazione simile, chiamata pastirmali boregi.
Ho preparato questa torta con la pasta fillo kadaìf, ma potete prepararla tranquillamente anche con la solita pasta fillo rustica (quella non troppo sottile, che va meglio alle torte con abbondante farcitura). La ricetta è stata tratta da qui e ha subito le doverose modifiche! 
La torta al pastrimà viene servita come antipasto, con un aperitivo come il nostrano uzo, o come finger food in un buffet festivo.

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400gr di pasta fillo kadaif,
                            100gr di pastirmà a fettine,
                            250gr di mozzarella,
                            150gr di formaggio kassèri a fettine,
                            2-3 pomodori maturi,
                            100ml di olio extravergine di oliva,
                            70gr di burro fuso,
                            1 uovo,
                            50ml di panna,
                            1 cucchiaino di cumino macinato,
                            1 cucchiaino di paprica dolce.
Preparazione : 
Sarà meglio non eliminare del tutto la crosta esterna del pastirmà (chiamata tsimèni) perchè renderà la torta più saporita! Tagliate la mozzarella a fete. Il formaggio kassèri (vedi anche qui e qui), è uno dei più comuni formaggi stagionati in Grecia; il suo sapore è piuttosto neutro e non è molto salato. In mancanza, potete sostituirlo con la provola. Per questa torta, vengono utilizzati formaggi di sapore attenuato e poco salati, siccome il pastirmà è di sapore già troppo forte e piccante! Tagliate i pomodori a fettine piuttosto sottili. Ponete la pasta fillo kadaìf in una teglia capiente e con le mani dividete i suoi filli. Mescolate il burro con l'olio e versate il composto sulla la pasta. Mescolate per farla irrorare bene; questa operazione guarantirà la buona cottura e la croccanteza della pasta fillo kadaìf. Spenellate di un goccio d'olio una teglia rotonda di 30cm di diametro. Disponete metà della pasta fillo kadaìf e livellate. Disponete  sopra prima la mozzarella, ed in seguito il pastirmà, i pomodori ed infine il formaggio kassèri. Cospargete di cumino e paprica. Come avete notato non si mette il sale, siccome il pastrimà è già abbastanza salato. Coprite con il resto della pasta fillo e livellate. Sbattete l'uovo con la panna e con un pennello irrorate tutta la superficie della torta. Cuocete in forno preriscaldato a 190°C, per un'oretta ca, fino a dorare la superficie. Sfornate e lasciate riposare per 15-20 minuti prima di servire. Servite la torta al pasturmà calda.

18 σχόλια:

  1. Αχ Μαρίνα μου ,παρ΄όλο που δεν είμαι φίλη του παστουρμά,είμαι φανατική οπαδός της πίτας!Πίτα και πάλι πίτα..όλων των ειδών ,όλων των γεύσεων,όλων των εκδοχών!
    Τώρα για την συγκεκριμένη,θα ήμουν ανειλικρινής αν έλεγα ότι η εικόνα δεν με προκαλεί.
    Και επειδή οι εμμονές σε ορισμένα πράγματα και καταστάσεις προέρχεται από την παιδική ηλικία κυρίως,θα ομολογήσω ότι αντιπαρέρχομαι την βαρυθυμία μου για την αποδοχή της γέμισης,αλλά θα προσκυνήσω την ιδέα,την καταπληκτική εμφάνιση και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα που αναμφίβολα είναι εκπληκτικό!
    Μαρίνα μου καλά να περνάτε,εκμεταλλευτείτε την ραθυμία του τριήμερου και αναζωογοηθείτε!Πολλά πολλά πρωϊνά φιλιά από την ανεμοπαρμένη Θεσσαλονίκη![υποψιάζομαι ότι είστε ήδη στο χωριό!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλαχιστον καταφερα να σε δελεασω με την εμφανιση της πιτας μου!
    Ο παστουρμας ειναι ιδιαιτερο αλλαντικο και οπως ειπαμε εχει φανατικους οπαδους αλλα και αλλοι τοσοι δεν θελουν ουτε να τον μυρισουν! Περι ορεξεως ... παστουρμαδοπιτα!
    Οντως ειμαστε στο χωριο Φωτεινη μου και λεμε να το παμε χαλαρα το τριημερο! Ετσι κι αλλιως ο καιρος δεν αφηνει πολλα περιθωρια για δραστηριοτητες στην υπαιθρο!
    Καλα να περαστε κι εσεις οπου και αν πατε!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Che dire...bellissima e interessantissima, non conosco, ovviamente, il pastrimà, ma nell'insieme deve essere davvero saporita ed è sicuramente scenografica! I miei complimenti!!
    PS: mi sto rimboccando le maniche, ho deciso di fare lo tsureki...ti farò sapere...
    A presto!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Paola!
      Il pasturmà (o con il suo nome ... internazionale pastirmà) è un tipo di prosciutto molto speziato! Non piace a tutti perche ha un sapore e odore molto forte.
      In bocca al lupo con lo tsureki! E buonissimo, almeno a noi piace tantissimo, e adesso che hai gli aromi giusti vedrai che bontà!
      Dimmi come è andata!
      Baci!

      Διαγραφή
  4. Nα σου πω την αλήθεια, αυτήν την πίτα εγώ την έχω συνδέσει με Χριστούγεννα, ποτέ δεν λειπει από το χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
    Με ζύμη ή φύλλο την κάνω, αλλά μου έδωσες ωραία ιδέα με το κανταϊφι!
    Σε φιλώ Μαρίνα μου από τα πάτρια όπου έχω έρθει για τριήμερο, και σου εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνησω Ελενα μου!
      Ειναι λιγο εκτος εποχης η πιτα μου, και πρεπει να ομολογησω οτι προβληματιστικα για το αν πρεπει να την δημοσιευσω ή να την κρατησω για το τελος του χρονου...
      Απλα τον παστουρμα μου τον εφτιαξα σχετικα αργα, οποτε και η πιτα εγινε αργα ... Μεχρι τα Χριστουγεννα σιγουρα θα την δοκιμασω και με φυλλο!
      Καλα να περασεις Ελενα μου!
      Εμεις ειμαστε κλασσικα στο εξοχικο, αλλα και μονο που απομακρυνομαστε 30χλμ. απο την πολη, μας αναζωογονει!
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Μαρίνα μου!
    Αγαπημένη πίτα φυσικά!
    Παστουρμάς υπέροχος , κανταίφι καταπληκτικό, κασέρι λατρεμένο...
    Τι άλλο να πω; Καλοφάγωτη η πίτα σου και καλή απόλαυση να ευχηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mia cara gia la fillo è come trovare un ago nel pagliaio ma la kadaif ti guardano se la chiedi come se venissi dalla luna o peggio. Ho letto parecchio sulla kadaif ed ho trovato anche un video di come la fanno favoloso speriamo che un giorno da qualche parte la trovi. Ho trovato anche un servizio online dalla Grecia ma è troppo costoso non il prodotto ma la spedizione. Buona domenica e la mangio con gli occhi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Immagino che non è facile trovarlo in Italia, anche qui non se lo trova sempre, tranne che congelato.
      Un abbaraccio!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρίνα μου... μου αρέσει πολύ η παστουρμαδόπιτα αν και δεν την απολαμβάνω συχνά επειδή κανένας άλλος στο τριώροφο δεν την θέλει... η δική σου εκδοχή με καταϊφι έγινε τέλεια... φαντάζομαι νοστιμιά!!!
    Καλά να περάσετε και καλή Αποκριά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεσα να αντισταθω και να μην την δοκιμασω, πριν τελειωσει ο παστουρμας μου!
      Καλα να περασετε κι εσεις Κικη μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Πώς τα καταφέρνεις κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα να γουρλώνω τα μάτια από έκπληξη και να νιώθω το στομάχι μου να γουργουρίζει; Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου! Και φαίνεται εξαιρετικά νόστιμη! Μπράβο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αναστασια μου!
      Αν σου αρεσει ο παστουρμας σιγουρα θα σου αρεσει και αυτη η πιτουλα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Mai vista una cosa così: per me originalissima. Sembra una torta salata... con la pelliccia! Visivamente mi ispira un sacco, non so però se mi riuscirebbe farla. La tua è perfetta. ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ma anche qui non è poi tanto comune... La pasta filo kadaif la utilizziamo piuttosto per preparare dei dolci. Segue tra breve anche ricetta per il kadaif, dolce tradizionale sciroppato.

      Διαγραφή
  10. Κράτησα τη συνταγή και θα την φτιάξω. Μου φαίνεται πιο ανάλαφρη από το φύλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ιδιατερη, οπως και αλλες αλμυρες πιτες με κανταϊφι. Εγω παλι θελω να δοκιμασω και αυτη με το φυλλο.

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...