0

ΑΦΡΑΤΑ ΠΙΤΣΑΚΙΑ // PIZZETTE SOFFICI


ΑΦΡΑΤΑ ΠΙΤΣΑΚΙΑ

Αυτά τα αφράτα πιτσάκια, είναι και ιδιαίτερα νόστιμα, και φυσικά ... κανείς δεν μπορεί να φάει μόνον ένα!
Η συνταγή δεν είναι καινούργια στο Laboratorio, την έχουμε δει ξανά εδώ με φυσικό προζύμι. Τα φτιάξαμε ξανά με μαγιά μπύρας, γιατί εσείς μας το ζητήσατε, και η διαδικασία είναι ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη.
Το μυστικό γι΄αυτήν την αφράτη ζύμη, που δεν στεγνώνει ακόμη και αν μείνει μερικές ημέρες, είναι το νερό από την μοτσαρέλα, το οποίο συνήθως το πετάμε... Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος για όσους ασχολούνται με τα ζυμάρια και τα αρτοσκευάσματα! Η μοτσαρέλα είναι ένα φρέσκο τυρί, το οποίο δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Το νερό μέσα στο οποίο την βρίσκουμε συσκευασμένη, βοηθάει να περιοριστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της. Αποτελείται από το νερό μέσα στο οποίο μορφοποιείται η μοτσαρέλα (acqua di filatura), στο οποίο προστίθεται αλάτι και όξινος ορός γάλακτος. Κατά την παραμονή της μέσα σε αυτό το υγρό, η μοτσαρέλα αποβάλλει ουσίες που περιέχονται μέσα στο γάλα, έτσι μετατρέπεται σε ένα άριστο υγρό κοκτέιλ που ενεργοποιεί την ζύμωση, με αποτέλεσμα να δίνει ζυμάρια ιδιαίτερα αφράτα και αρωματικά.
Μπορείτε να τα γαρνίρετε τα πιτσάκια με όποιο υλικό εσείς επιθυμείτε; εγώ τα φτιάχνω συνήθως margherita (σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα) και σε παραλλαγή με σαλάμι και πιπεριά.
Είναι τέλεια επιλογή για έναν μπουφέ, ιδίως σε παιδικό πάρτι, ή για να συνοδέψουν το απεριτίφ ή το βραδινό ποτάκι σας! Εγώ τα φτιάχνω συνήθως για το πρωινό μας, καθώς τρώγονται άνετα και την επόμενη ημέρα, κατά προτίμηση ξαναζεσταμένα για μερικά δευτερόλεπτα στον μικροκυματικό. 

Δόση : 24 πιτσάκια
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr αλεύρι Π,
                200 gr νερό από μοτσαρέλα,
                100 gr γάλα,
                5 gr ξηρή μαγιά μπύρας,
                8 gr (1 κ.γ. γεμάτο) αλάτι,
                12 gr (1 κ.σ.) ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο.
γαρνιτούρα : σάλτσα για πίτσα,
                         24 μινι μοτσαρέλες,
                         μερικές φέτες σαλάμι
                         1 πράσινη πιπεριά κέρατο.
Προετοιμασία :
Για την συνταγή συνήθως αρκεί μία μεγάλη μοτσαρέλα ή μια συσκευασία μίνι μοτσαρελάκια; επειδή συνήθως το υγρό από μια συσκευασία μοτσαρέλας δεν επαρκεί (συνήθως είναι γύρω στα 120 gr, εγώ έχω διαθέσιμο γιατί ποτέ δεν πετάω το νερό από τις μοτσαρέλες αλλά το καταψύχω και το χρησιμοποιώ στις ζύμες), μπορείτε συμπληρώστε την ποσότητα με νερό.
Ετοιμάστε την ζύμη αναμιγνύοντας όλα τα υλικά (το νερό από την μοτσαρέλα και το γάλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Δουλέψτε την ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την σε χλιαρό μέρος (τώρα το καλοκαίρι μπορείτε να την έχετε και σε θερμοκρασία δωματίου) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάστε την ζύμη επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την με τον πλάστη σε ένα φύλλο πάχους 0,5 εκ. Με ένα φαρδύ φλιτζάνι ή με ένα στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 7,5 εκ. κόψτε το φύλλο σε δίσκους. Την ζύμη που περισσεύει, πλάστε την σε μπάλα, σκεπάστε την σε καμπάνα, αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 και επαναλάβετε την διαδικασία. Με τις δόσεις της συνταγής βγαίνουν συνολικά 24 πιτσάκια.
Τοποθετήστε τα μέσα σε ταψιά (θα χρειαστούν 2) στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε στο κέντρο του κάθε δίσκου ζύμης από 1 κουταλιά του γλυκού σάλτσα για πίτσα, και από επάνω μια μίνι μοτσαρέλα. Για την παραλλαγή με την πιπεριά και το σαλάμι, βάλτε πρώτα την σάλτσα, από επάνω ένα κομματάκι σαλάμι, μια ροδέλα πράσινη πιπεριά και μια μίνι μοτσαρέλα.
Αφήστε να πιτσάκια να ξεκουραστούν για μισή ωρίτσα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Φουρνίστε τα πιτσάκια κατεβάστε την θερμοκρασία στους 190°C και ψήστε στον αέρα για 13 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τα ζεστά.




PIZZETTE SOFFICI

Mini pizzette rosse, ricettina facile e versatile! La ricetta non è nuova al Laboratorio, siccome le abbiamo già preparate con il lievito madre (vedi qui) ma questa volta abbiamo utilizzato il lievito di birra, per gli amici che ce l' hanno chiesto! 
L' acqua di governo della mozzarella, rende l' impasto particolarmente soffice e non lo lascia seccare. 
Sono ideali per un buffet, specialmente di compleanno di bambini, che manco a dire le hanno adorate,  per un spuntino leggero, ma anche per accompagnare l' aperitivo o un bicchiere di birra fresca. Io le preparo spesso per la nostra prima colazione, di solito consumata appenna arrivati al lavoro ... Sono perfette appena sfornate, ma sono buone anche il giorno dopo, riscaldate per qualche secondo al microonde.

Dosi : per 24 pizzette
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr di farina 00 di forza,
                            200 gr aqua di governo della mozzarella,
                            100 gr di latte,
                            5 gr di lievito di birra secco,
                            8 gr (1 cucchiaino colmo) di sale,
                            12 gr (1 cucchiaio) di olio e.v.o.
per la finitura : salsa per la pizza,
                              24 mozzarelline,
                              qualche fettina di salame,
                              1 peperone verde.
Preparazione :
Portate l' acqua di governo di mozzarella ed il latte a temperatura ambiente.
Impastate tutti gli ingredienti e lavorate a mano o nella planetaria per una decina di minuti, fino a prendere un' impasto elastico e non appiccicoso. Coprite a campana e lasciate a riposare in lugo tiepido (d' estate anche a temperatura ambiente) fino al raddoppio.
Rovesciate l' impasto sulla spianatoia infarinata leggermente e stendete con il mattarello, fino ad ottenere un rettangolo da ca. 0,5 cm di spessore. Coppate con un coppapasta di ca- 7,5 cm di diametro o in mancanza con una tazza larga. 
Prelevate l' impasto di esubero, lavoratelo di nuovo e date la forma sferica. Coprite a campana e lasciate lievitare per una decina di minuti. Stendete con il mattarello e coppate. Con le dosi della riccetta otterete 24 basi per pizzette.
Con le dita formate una conchetta nel centro di ogni dischetto d' impasto, lasciando il bordo più alto. Trasferite su leccarde foderate con carta antiaderente (ne occorrono 2). Condite le pizzette con 1 cucchiaino di salsa per la pizza e una mozzarellina al centro. Per la variante al salame, versate prima la salsa e disponete poi un pezzettino di salame, una rondella di peperone verde ed infine una mozzarellina. 
Lasciate riposare per mezz' oretta.
Scaldate il forno a 200°C. Infornate, abbassate la temperatura a 190°C, cambiate a modalità ventilato e lasciate cuocere per 13 minuti ca. fino a dorare. 
Servite le pizzette calde!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.