0

ΔΡΟΣΕΡΟ ΖΕΛΕ ΚΑΦΕ // GELO DI CAFFÈ


ΔΡΟΣΕΡΟ ΖΕΛΕ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουμε στο Laboratorio για τα δροσερά ζελέ της σιτσιλιάνικης παραδοσιακής κουζίνας! Γλυκάκια που γίνονται γρήγορα, εύκολα και πολύ οικονομικά, και αποτελούν ένα εξαιρετικό επιδόρπιο για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια! Έχουμε ήδη δοκιμάσει και αγαπήσει το ζελέ καρπούζι (gelo di mellone), το ζελέ λεμονιού (gelo di limone) και το ζελέ πορτοκαλιού (gelo di arancia). Σήμερα ήρθε η σειρά να δοκιμάσουμε και το υπέροχο ζελέ με καφέ και μην νομίζετε ότι σταματάμε εδώ, επιφυλασσόμαστε για το μέλλον!
Τα σιτσιλιάνικα ζελέ, συνήθως τα ετοιμάζουν μέσα σε ατομικά φορμάκια ή και σε μεγάλη φόρμα για κρεμώδη γλυκά. Σήμερα άλλαξα λίγο τον τρόπο σερβιρίσματος και ετοίμασα το ζελέ με καφέ μέσα σε ποτήρια παγωτού. Για το άρωμα χρησιμοποίησα φλούδα λεμονιού, μπορείτε όμως να διαλέξετε και άλλα αρώματα και ανάλογα με το γούστο σας να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά όπως βανίλια, κανέλα ή μοσχοκάρφια.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά
για το ζελέ : 300 ml καφέ εσπρέσο,
                       200 ml νερό,
                       120 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                       10 gr (2 κ.γ.) κακάο άγλυκο,
                       50 gr corn flour,
                       την φλούδα απο 1/2 ακέρωτο λεμόνι.
για το σερβίρισμα : σαντιγί,
                                    κόκκους καφέ.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε έναν δυνατό εσπρέσο στην μηχανή ή στην μόκα (η παραδοσιακή καφετιέρα για εσπρέσο, που μπαίνει στο μάτι ή στο γκαζάκι).
Όσο είναι ακόμη ζεστός ο καφές, βάλτε τον μέσα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το νερό, την ζάχαρη, το κακάο και το άμυλο (corn flour) και αναμείξτε καλά με τον αυγογδάρτη, ώστε να μην μείνουν σβόλοι από το άμυλο και το κακάο. Βάλτε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε και την φλούδα από το λεμόνι και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες και να αρχίσει να πήζει. Αφαιρέστε την φλούδα απο το λεμόνι.
Μοιράστε το σε 4 φορμάκια (βρέξτε πριν βάλετε την κρέμα) ή μπολάκια. Μόλις χλιαρίνει βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σερβίρισμα. Αν χρησιμοποιήσατε φορμάκια αναποδογυρίστε τα μέσα σε πιατάκια. Στολίστε με την κρέμα σαντιγί. Εγώ έβαλα και ένα σπυρί καφέ, μπορείτε να βάλετε τριμμένο αμύγδαλο ή τριμμένο κελυφωτό φιστίκι.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.



GELO DI CAFFÈ

Non è la prima volta che parliamo dei famosi geli della cucina siciliana! Dopo il gelo di mellone, il gelo di limone e il gelo di arancia, è venuto il momento di assaggiare anche il gelo di caffè.
I geli siciliani, sono preparati senza gelatina e per questo hanno la consistenza più budinosa. Vengono serviti come dessert, sono freschi e colorano con allegria il fine pasto! Di solito si preparano in stampini monoporzione o entro un contenitore unico. Per il gelo di caffè ho preferito di servirlo entro bicchieri da gelato. Per aromatizzare il gelo ho scelto la scorza di limone, ma potete variare anche con le spezie come la cannella o i chiodi di garofan0 e certo la più classica vaniglia.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti
per il gelo : 300 ml caffè,
                      200 ml acqua,
                      120 gr zucchero semolato,
                      10 gr (2 cucchiaini colmi) cacao amaro,
                      50 gr amido di mais,
                      la buccia da 1/2 limone bio.
per la finitura : panna montata,
                             grani di caffè.
Preparazione :
Preparate il caffè utilizzando la macchinetta per caffè espresso o la moka classica. 
Prima che si raffreddi del tutto, versatelo in un pentolino e aggiungete l' acqua, lo zucchero, il cacao e la maizena e mescolate bene con la frusta. Aggiungete anche la buccia di limone e portate sul fornello a fiamma bassa e lasciate cuocere senza smettere di mescolare, fino a diventare denso e cremoso. Eliminate la buccia di limone.
Versate la crema dentro 4 stampini (bagnateli prima) o ciotoline. Lasciate raffreddare e ponete nel frigo per almeno un paio d' ore. 
Quando verrà il momento di servire, sformate in piattini (se utilizzate gli stampini) e decorate con ciuffetti di panna montata. Io ho messo anche un chicco di caffè, potete cospargere con mandorle o pistacchi tritati. 
Si conservano nel frigo per un paio di giorni.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.