0

ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΜΕ ΜΗΛΑ // CLAFOUTIS ALLE MELE


ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΜΕ ΜΗΛΑ 

Κλαφουτί (clafoutis) ένα πολύ λιτό γλυκάκι από την γαλλική κουζίνα, το οποίο μοιάζει περισσότερο με ψημένη κρέμα (φλαν) με φρέσκα, συνήθως, φρούτα. Στην κλασσική του εκδοχή γίνεται με μαύρα κεράσια και το είχαμε πρωτοδοκιμάσει στο laboratorio πριν πολλά χρόνια (δες συνταγή εδώ). 
Λίγα μήλα που έμειναν στην φρουτιέρα, λίγα αυγουλάκια στο ψυγείο, η έλλειψη χρόνου για να φτιάξω κάτι πιο πολύπλοκο και η επιθυμία για ένα γλυκάκι το Σαββατοκύριακο, είχαν ως αποτέλεσμα μια νόστιμη παραλλαγή του κλασικού κλαφουτί με μήλα αντί για κεράσια. 
 
Δόση : για  4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 2 μήλα,
                2 αυγά,
                250 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                100 gr αλευρι γοχ,
                100 gr ζάχαρη,
                1 πρέζα αλάτι,
                1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας. 
για το ψήσιμο : λίγο βούτυρο (για το ταψάκι),
                             καστανή ζάχαρη demerara,
                             κανέλα.
Προετοιμασία : 
Κοσκινίστε το αλεύρι.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και αναμείξτε καλά.
Αφαιρέστε την φλούδα από τα μήλα, κόψτε τα στην μέση και αφαιρέστε προσεκτικά το κοτσάνι με τα σπόρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε βαθειά την ράχη του κάθε κομματιού, δημιουργώντας λεπτές φετούλες. Μπορείτε να τα ραντίσετε με λίγο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.
Βουτυρώστε και πασπαλίστε με ζάχαρη ένα στρογγυλό ταψάκι ή την ειδική φόρμα για τάρτες.
Τοποθετήστε τα μήλα μέσα στο ταψάκι, με το χαραγμένο μέρος προς τα επάνω. Ρίξετε ανάμεσα τους τον χυλό. Πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη και με τριμμένη κανέλα.
Ψήστε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του. 
Σερβίρετε το κλαφουτί χλιαρό, είναι ένα γλυκό που καλό είναι να σερβίρεται μόλις ψηθεί και η κρέμα του είναι ακόμη αφράτη.





CLAFOUTIS ALLE MELE

Clafoutis, dolcetto facile e goloso, proveniente dalla cucina francese. Preparato con le ciliegie nere nella sua versione originale, oggi abbiamo variato e l' abbiamo preparato alle mele, che sono di stagione!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 mele,
                            2 uova,
                            250 ml latte fresco intero,
                            100 gr farina 00,
                            100 gr zucchero,
                            1 pizzico di sale,
                            1/2 cucchiaino estratto naturale di vaniglia. 
per la terrina : burro qb.
per la finitura : zucchero di canna demerara,
                              cannella macinata.
Preparazione : 
Settacciate la farina.
Sbattete le uova con lo zucchero e l'estratto di vaniglia fino ad ottnere un composto spumoso. Aggiungete il sale, la farina,ed il latte e sbattete il composto per qualche minuto.
Sbucciate le mele,tagliatele a metà, elinimate il torsolo ed i semi. Con un coltello affilato incidete con tagli profondi il dorso di ogni pezzo di mela. Potete spruzzare le mele con succo di limone, per non annerire. 
Imburrate una terrina per crostate o una teglia e cospargete di zucchero. 
Disponete le mele entro la terrina, con la parte incisa in alto. Versate tra i pezzi di mele il composto delle uova. Cospargete con zucchero di canna e un pizzico di cannella.
Infornate in forno già caldo a 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca fino a cominciare a dorare. 
Sfornate, lasciate intiepidire e servite subito. Il clafoutis è un dolce che è meglio mangiarlo appena cotto, tuttavia può essere conservato nel frigo per un paio di giorni.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.