0

ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ // POLPETTE DI SARDE AL SUGO DI POMODORO


ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Σαρδελίτσα, ένα ψαράκι ταπεινό αλλά πλούσιο σε ωφέλιμα Ω3 λιπαρά, που στην Ελλάδα συνηθίζουμε να το μαγειρεύουμε ψητό ή τηγανητό. Στην Σικελία όμως τις αξιοποιούν και με άλλους τρόπους, έτσι, μετά από την συγκλονιστική μακαρονάδα με σαρδέλες και μάραθα (συνταγή εδώ) θα δοκιμάσουμε και τις πολπέτες, δηλαδή κεφτεδάκια με σαρδέλες. 
Οι πολπέτες με σαρδέλες είναι ένα φαγάκι της σιτσιλιάνικης cucina povera, που συνδυάζει λίγα υλικά και μεσογειακά αρώματα και γεύσεις. Τις συναντάμε κατά κύριο λόγο στην Κατάνια και στις περιοχές γύρω από την Αίτνα. Σερβίρονται συνήθως μαζί με σάλτσα ντομάτας, ως δεύτερο πιάτο σε ένα κλασσικό ιταλικό τραπέζι. Είναι όμως υπέροχες και μόνες τους, και μπορείτε να τις απολαύσετε ακόμη και κρύες, βάζοντας τες μέσα σε ένα αφράτο ψωμάκι και φτιάχνοντας ένα υπέροχο και ασυνήθιστο σάντουιτς!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά 
για τις πολπέτες : 500 gr σαρδέλες καθαρισμένες,
                                 200 gr ψίχα απο μπαγιάτικο σπιτικό ψωμί,
                                 περίπου 1/2 φλ. γάλα,
                                 1 αυγό,
                                 40 gr κουκουνάρι,
                                 40 gr σταφίδες,
                                 30 gr τυρί πεκορίνο τριμμένο,
                                 1 κλωναράκι μέντα,
                                 1 φουντίτσα μαϊντανό,
                                 1/ κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                 1 κ.γ. κοφτό αλάτι.
για το τηγάνισμα : αλεύρι απο σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                                   πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο
για την σάλτσα ντομάτας : 750 σπιτική πασάτα ντομάτας,
                                                 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                                 2 σκελίδες σκόρδο,
                                                 2 πρέζες ζάχαρη,
                                                 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Θα χρειαστείτε περίπου 750 gr φρέσκες σαρδέλες. Αφαιρέστε πρώτα τα λέπια και έπειτα τα εντόσθια, το κεφάλι και τα κόκαλα, πλύντε τα φιλέτα και στραγγίστε τα καλά. Ψιλοκόψτε τα έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βρέξτε το ψωμί με λίγο γάλα και στραγγίστε το. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τα φύλλα της μέντας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δυόσμο).
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και αναμείξτε τα. Πλάστε πολπέτες σε μέγεθος καρυδιού. 
Ετοιμάστε την σάλτσα ντομάτας. Τσακίστε τα σκόρδα και σοτάρετε τα με το ελαιόλαδο, μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι. Προσθέστε την πασάτα (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη), την ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι και 1 φλ. νερό. Αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να την σκεπάσετε, για να μην αναπτύξει οξύτητα. Είναι έτοιμη όταν σωθεί το νερό της και αρχίσει να πιτσιλάει (αυτό οι ιταλοί το λένε pippiare, από τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει η σάλτσα).
Αλευρώστε τις πολπέτες και τηγανίστε τες σε καυτό λάδι (εγώ χρησιμοποιώ το πυρηνέλαιο).
Ρίξτε τες έπειτα μέσα στην σάλτσα και αφήστε τες ένα δεκάλεπτο να νοστιμίσουν. 
Σερβίρετε τις πολπέτες με την σάλτσα τους ζεστές. Ετοιμάστε και ένα νόστιμο σπιτικό ψωμάκι, γιατί οι βούτες στην σάλτσα επιβάλλονται!
Αυτό το φαγάκι μπορείτε να το απολαύσετε και κρύο, ακόμη και την επόμενη ημέρα.



POLPETTE DI SARDE AL SUGO DI POMODORO

Le sarde sono un pesciolino azzuro umile, ma salutare, siccome ricco di proteine facilmente assimilabili e acidi grassi omega 3. In Grecia di solito vengono cucinate fritte o cotte alla brace. In Sicilia pare che abbiano più fantasia nella cucina e le utilizzano per preparare piatti sublimi, come la pasta alle sarde (ricetta qui) e le polpette. 
Le polpette di sarde, dette anche polpette alla catanese, sono più comuni nella zona etnea. Ricettina della buona cucina povera, combina pochi ingredienti e profuma di aromi mediterranei. Vengono servite come secondo piatto di pesce, di bagnate con un saporito sugo al pomodoro. Potete però goderle anche da sole, pe. come farcitura per un panino.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti 
per le polpette : 500 gr di sarde pulite,
                              200 gr mollica di pane casereccio raffermo,
                              1/2 tazza di latte,
                              1 uovo,
                              40 ge pinoli,
                              40 ge uvetta,
                              30 gr pecorino grattugiato,
                              1 rametto di menta,
                              1 ciuffo di prezzemolo,
                              1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                              1 cucchiaino raso di sale.
per friggere : semola rimacinata,
                          olio di sansa raffinato o olio di semi.
per il sugo al pomodoro : 750 ml passata di pomodoro fatta a casa,
                                                1 tazzina da caffè olio e.v.o.,
                                                2 spicchi d' aglio,
                                                1 buon pizzico di sale,
                                                pepe nero macinato,
                                                sale qb.
Preparazione :
Per 500 gr di polpa di sarde, occorre ca. 750 gr di pesce fresco. Squamate, eliminate le interiora, la testa e la lisca. Lavate, lasciate scolare bene e tritate finemente con un coltello affilato o con la mezzaluna. 
Bagnate il pane con il latte e strizzate bene. Tritate le foglioline di menta ed il prezzemolo.
Entro una ciotola mescolate tutti gli ingredienti per le polpette. Inumidite le mani e formate delle palline alla grandezza di una noce. 
Preparate il sugo al pomodoro. Schiacciate gli spicchi d' aglio e saltateli con l' olio entro una padella capiente. Aggiungete la passata, lo zucchero, pepe e sale a piacere. Lasciate cuocere a fuoco dolce fino a pippiare. 
Passate le polpette dalla farina e friggetele in abbondante olio caldo. Versatele entro la padella con il sugo di pomodoro e lasciate insaporirsi.
Servite le sarde al sugo calde. 
Questo piatto è buono anche freddo, perfino il giorno dopo!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.