ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Αγαπημένο ελιόψωμο, με αγνό λαδάκι και ελιές από τα λιόδεντρα μας! Το φυσικό προζύμι απογειώνει την γεύση και το διατηρεί μαλακό για πολλές ημέρες ...
Δόση : 2 ελιόψωμα του μισού κιλού
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 150 gr ενεργό φυσικό προζύμι με 45% υγρασία,
200 gr αλεύρι απο σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
350 gr αλεύρι Π,
300 gr νερό,
10 gr αλάτι,
5 gr ζάχαρη,
80 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
200 gr ελιές.
για το ψήσιμο : ελαιόλαδο,
ρίγανη.
Προετοιμασία :
Διαλύστε το προζύμι σε 200 gr νερό. Προσθέστε 100 gr από το δυνατό αλεύρι και χτυπήστε με τον αυγογδάρτη, μέχρι να διαλυθεί το προζύμι και να σχηματιστεί αφρός. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε σε χλιαρό μέρος για ένα δίωρο.
Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι, την ζάχαρη και το νερό. Πλάστε με τα χέρια ή στο μίξερ, με τον γάντζο. Προσθέστε το αλάτι και σταδιακά το ελαιόλαδο. Δουλέψτε την ζύμη μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να γίνει ελαστική.
Τοποθετήστε την σε ένα σκεύος αλειμμένο με ελαιόλαδο. Κάντε 3 γύρους από σφιχτά διπλώματα (s&f) στη ζύμη (δείτε εδώ πως γίνεται), με μεσοδιαστήματα μισής ώρας. Αφήστε την ζύμη σκεπασμένη σε καμπάνα, σε θερμοκρασία δωματίου (20°C περίπου) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 8 ώρες).
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόψτε τες σε μεγάλα κομμάτια.
Ξεφουσκώστε την ζύμη επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Προσθέστε τις ελιές και δουλέψτε την ζύμη μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Χωρίστε την ζύμη στα δύο και σχηματίστε δύο στρογγυλά ψωμάκια. Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και αφήστε τα σε χλιαρό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις.
Αλείψτε τα ελιόψωμα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με ρίγανη.
Ψήστε τα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Il pane alle olive è una colazione tradizionale in Grecia.
Preparato con lievito madre, olio e.v.o. e olive dai nosti ulivi!
Dosi : per 2 panetti da 500 gr ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 150 gr lievito madre solido,
200 gr semola rimacinata,
350 gr farina 00 di forza,
300 gr acqua,
10 gr sale,
5 gr zucchero,
80 gr olio e.v.o.,
200 gr olive.
per la finitura : olio e.v.o.,
origano.
Preparazione :
Stemperate il lievito madre a 200 gr di acqua. Aggiungete 100 gr di farina di forza e sbattete con le fruste fino a formare la schiumetta. Corpite a campana e lasciate lievitare a temepratura ambiente per un paio d' ore.
Aggiungete la farina restante, lo zucchero, l' acqua restante ed impastate. Aggiungete il sale e gradatamente l' olio. Lavorate l' impasto fino ad assorbire tutto l' olio ed incordare.
Ponete entro una ciotola unta d' olio. Fate 3 giri di pieghe serrate con intervallo di 30 minuti. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente (20°C ca.) fino al raddoppio (8 - 10 ore).
Denocciolate le olive e tagliate grossolanemente.
Rovesciate l' impasto sul piano del lavoro leggermente infarinato. Sgonfiatelo, aggiungete le olive e lavorate fino ad incorporarle.
Dividete l' impasto in due, pirlate separatamente e formate due palle. Disponete entro una teglia rivestita con carta forno. Posizionate in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio (2 ore ca.).
Scaldate il forno a 220°C, modalità statico.
Spenellate i panetti con olio e cospargete qualche pizzico di origano.
Infornate per 30 minuti ca. fino a dorare.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.