ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΑΙ ΡΥΖΙ JASMINE ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Δεύτερη Κυριακή του Απρίλη, η ημέρα που μαγειρεύουμε μαζί με τις φίλες από την πρωτοβουλία Quanti Modi di Fare e Rifare.
Σήμερα θα δοκιμάσουμε μία συνταγή που μας προτείνει η Ornella (μπορείτε να την δείτε εδώ), που ζεί πλέον στην Νορβηγία. Stekt laks med kokosris στα νορβηγικά σημαίνει τηγανητός σολομός και ρύζι με ινδοκάρυδο. Ενα ωραίο πάντρεμα του κλασσικού σολομού των Βόρειων Χωρών, με μία γαριντούρα ανατολίτικης έμπνευσης : ρύζι μαγειρεμένο με ινδοκάρυδο!
Εκανα κάποιες μικρές τροποποιήσεις : κατ' αρχήν τον σολομό δεν τον τηγάνισα με μαργαρίνη, όπως προτείνει η συνταγή, γιατί δεν χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τον έψησα στο σχαροτήγανο με ελάχιστο σπορέλαιο. Επίσης παρέλειψα το σωταρισμένο μπρόκολο, καθώς δεν είναι πλέον στην εποχή του. Αντ' αυτού πρόσθεσα στο πιάτο ένα κολοκυθάκι μαριναρισμένο με λεμόνι και λάδι, αρωματισμένο με σκόρδο.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 800 gr σολομό φιλέτο καθαρισμένο,
αλάτι,
λευκό πιπέρι τριμμένο,
σάλτσα σόγιας.
γιά το ρύζι : 1 κούπα (250 ml) ρύζι jasmine,
1 κούπα (250 ml) γάλα καρύδας,
1 κούπα (250 ml) νερό,
1/2 κ.γ. αλάτι,
1 κούπα (250 ml) ινδοκάρυδο τριμμένο.
για τα μαριναρισμένα κολοκυθάκια : 4 κολοκυθάκια baby πολύ τρυφερά,
2 κ.σ. σπορέλαιο,
2 σκελίδες σκόρδο,
χυμό λεμονιού,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε το ρύζι. Πλύντε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό και αφήστε το να στραγγίσει.
Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάλτε το γάλα καρύδας, το νερό και το αλάτι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέστε το ρύζι και αναμείξτε. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το να βράσει 15 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το ρύζι να ξεκουραστεί 10 λεπτά. Προσθέστε το τριμμένο ινδοκάρυδο και αναμείξτε.
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε φέτες και αλατίστε. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και σωτάρετε το με το λάδι. Περιχύστε τα κολοκυθάκια με το σκορδόλαδο και χυμό λεμονιού.
Ετοιμάστε τον σολομό. Κόψτε το φιλέτο σε μερίδες περίπου 200 gr, αλατίστε και πιπερώστε. Αλείψτε το σχαροτήγανο με λίγο σπορέλαιο και βάλτε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ψήστε τον σολομό 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τον στα πιάτα και περιχύστε με σάλτσα σόγιας.
Συμπληρώστε τα πιάτα με το ρύζι και τα κολοκυθάκια και σερβίρετε αμέσως.
SALMONE CON RISO AL COCCO
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Seconda domenica di aprile e le amiche dei Quanti Modi di Fare e Rifare sono pronte per assaggiare ancora una ricetta norveghese.
Ornella ci propone il salmone, pesce allevato esclusivamente in Norcegia, con un controno di ispirazione orientale : riso al cocco e broccoli saltati in padella (vedi la ricetta originale qui).
Ricettina facile e gustosa. Ho fatto però qualche modifica. Dato che nella mia cucina non utilizzo la margarina, ho fatto cuocere il salmone alla grigliera con qualche goccia di olio di semi. Nel posto dei broccoli, che sono ormai fuori stagione, ho messo delle zucchine baby crude, che ho marinate con olio aromatizzato con aglio e succo di limone.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 800 gr filetto di salmone senza lische e pelle,
sale,
pepe bianco macinato,
salsa di soia.
per il riso : 1 tazza (250 ml) riso jasmine,
1 tazza (250 ml) latte di cocco,
1 tazza (250 ml) acqua,
1/2 cucchiaino sale,
1 tazza (250 ml) cocco rapè.
per le zucchine marinate : 4 zucchine molto teneri,
2 spicchi di aglio,
2 cucchiai olio di semi,
succo di limone,
sale.
Preparazione :
Preparate il riso. Sciacquate bene il riso e lasciatelo scolare. In una casseruola mettete il latte di cocco, l' acqua, il sale e portate sul fuoco. Quando comincia l' ebbollizione, aggiungete il riso e mescolate. Abbassate il fuoco e lasciate cuocere per 15 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una decina di minuti. Aggiungete il cocco e mescolate.
Tagliate le zucchine a fettine e salate. Tirtate l' aglio, saltatelo in una padella con l' olio e versatelo sulle zucchine. Irrorate on succo di limone.
Preparate il salmone. Tagliate a porzioni da 200 gr ca. Io l' ho cotto nella grigliera. Spenellate la grigliera con poco olio di semi, portate sul fuoco e lasciate scaldare bene. Cuocete le fette del salmone 3-4 minuti da ogni lato. Disponete nei piatti.
Contornate il salmone con il riso di cocco e una zucchina marinata. Servite subito.
Buongiorno cara Marina!
ΑπάντησηΔιαγραφήDovrebbe essere una domenica primaverile, ma il tempo lascia a desiderare,almeno nelle nostre zone, c'è solo da avere un po' di pazienza.
Meno male che c'è il nostro incontro mensile che ci rallegra con le bellissime ricette del menù 2019!
Noi tre, Cuochina, Anna e Ornella, ti ringraziamo per la tua golosa versione di (Stekt laks med kokosris) "Salmone in padella con riso al cocco"
Il prossimo appuntamento, con la cucina aperta di Quanti modi di fare e rifare, sarà il 12 maggio 2019 e prepareremo una ricetta giapponese Sgombro con daikon grattugiato !
Ti aspettiamo
Che belle le tue zucchine marinate ottimo abbinamento con questo piatto, buona Pasqua e alla prossima!
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Marina, una splendida ricetta! Buona Pasqua a presto :)
ΑπάντησηΔιαγραφή