0

ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // BACCALA CON PATATE E VERDURE AL FORNO


ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής "σπάει" την γιορτή του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, όπου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Ο υγράλατος βακαλάος προτιμάται αυτές τις ημέρες, καθώς διατηρείται καλύτερα από το φρέσκο ψάρι και είναι προσιτός σε όσους μένουν μακρυά από την θάλασσα.  
Μια εναλλακτική πρόταση για την Κυριακή των Βαΐων, για όσους δεν θέλουν να βάλουν το τηγάνι στην φωτιά, είναι και ο βακαλάος πλακί στον φούρνο, με πατάτες και λαχανικά. Αν σας αρέσουν και λίγο τα πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε και ένα καυτερό πιπεράκι!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr ξαλμυρισμένο βακαλάο,
                1 kg πατάτες,
                1 κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                2 καρότα,
                2 κλωνάρια σέλινο,
                1 κόκκινη πιπεριά,
                1 καυτερό πιπεράκι (προαιρετικό),
                500 gr ντοματίνια,
                1 φλ. καφέ (50 ml) + 2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                2-3 δαφνόφυλλα,
                1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά,
                1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξαλμυρίστε τον βακαλάο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κύβους.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
Καθαρίστε τα καρότα και τις πιπεριές και κόψτε τες σε κομματάκια.
Κόψτε τα ντοματίνια στα 4. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε 1 κούπα πασσάτα ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη. 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ριξτε 1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέστε τα καρότα, τις πιπεριές, τα ντοματίνια και το σέλινο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τέλος τις πατάτες, τα μπαχαρικά και το αλάτι και σωτάρετε 2-3 λεπτά.
Τοποθετήστε τα κομμάτια του βακαλάου μέσα σε μία γαστρα. Προσθέστε τα λαχανικά και 1 κούπα ζεστό νερό.  Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείστε την γάστρα.
Ψήστε το φαγητό σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις γιά μία ωρίτσα.
Σερβίρετε τον βακαλάο πλακί ζεστό!



BACCALA CON PATATE E VERDURE AL FORNO

Il baccalà è uno dei pochi pesci che sia amesso di essere consumato durante il periodo di magro della Quaresima. In Grecia, dove si segue il rito ortodosso, può essere consumato solo il giorno dell' Annunziazione (25 marzo) e la Domenica delle Palme. Di solito viene cucinato fritto, ma può variare la tradizione, con piatti come questo plakì, cioè cotto al forno con patate e verdure.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 ge baccalà dissalato,
                            1 kg patate,
                            1 cipolla,
                            1 spicchio d' aglio,
                            2 carote,
                            2 gambi di sedano,
                            1 peperone rosso,
                            1 peperone piccante (facoltativo),
                            500 gr pomodorini,
                            1 tazzina da caffè (50 ml) + 2 cucchiai olio e.v.o.,
                            2-3 foglie di alloro,
                            1 cucchiaino paprica dolce,
                            1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
                            sale qb.
Preparazione :
Qui troverete istruzioni per dissalare il baccalà.
Sbucciate le patate e tagliatele a cubetti.
Tritate la cipolla, l' aglio ei gambi di sedano.
Mondate le carote e i peperoni e tagliate a pezzetti.
Lavate i pomodorini e tagliateli a quattro. Potete sostituire i pomodorini con una tazza di buona passata di pomodoro.
Versate 1 tazzina d' olio in un tegame capiente e saltate la cipolla con l' aglio. Aggiungete le carote, i peperoni, i pomodori e saltate fino ad appassire. Per ultimo aggiungete le patate, le spezie ed il sale e saltate per un paio di minuti, per insaporire.
Disponete il baccalà, tagliato a pezzi, entro una rostiera. Aggiungete le verdure e 1 tazza di acqua calda. Irrorate con l' olio restante. Coperchiate la rostiera.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico e lasciate cuocere per un' oretta. Eliminate il coprechio e lasciate cuocere per ancora una decina di minuti, fino a rosolare.
Servitelo caldo!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.