0

ΑΦΡΑΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ LUCA MONTERSINO // TORTA MONTATA DI MELE (RICETTA DI LUCA MONTERSINO)


ΑΦΡΑΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ LUCA MONTERSINO

Μάλλον έχω μία εμμονή με τις μηλόπιτες, δεν ξέρω πόσες διαφορετικές συνταγές έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα ... Οταν όμως είδα την συνταγή του Luca Montersino, στο βιβλίο του Croissant e Bisotti, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την δοκιμάσω και αυτήν!
Η συνταγή στο βιβλίο είναι γιά μικρά μηλοπιτάκια σαν μάφφιν, αλλά επειδή δεν ήθελα να λερώσω τόσα σκεύη τελικά την έκανα μία μεγάλη μηλόπιτα. Τι το διαφορετικό έχει αυτή η μηλόπιτα? Εχει μία απίθανη βάση κέϊκ, αφράτη και βουτυράτη, εξ' ου και η ονομασία που της έδωσε ο Montersino, torta montata, καθώς θυμίζει τα βουτυράτα μπισκοτάκια που λιώνουν στο στόμα.
Εκτός από την μετατροπή από κεκάκια σε κέϊκ, μία ακόμη μικρή δική μου παρέμβαση ήταν και το πασπάλισμα με λίγη ζάχαρη και τριμμένα φουντούκια, καθώς η αρχική συνταγή του maestro είναι πιό λιτή.

Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 250 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
                 200 gr ζάχαρη άχνη,
                 80 gr κρόκοι αυγών (4 μεγάλα αυγά),
                 160 gr ασπράδια αυγών (4 μεγάλα αυγά),
                 250 gr αλεύρι γοχ.,
                 7 gr baking powder,
                 15 gr ρούμι,
                 2 gr ξύσμα από λεμόνι,
                 1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                 250 gr μήλα,
                 (καστανή ζάχαρη demerara,
                 2 κ.σ. τριμμένα φουντούκια).
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε κυβάκια. Ραντίστε τα με λίγο χυμό λεμονιού γιά να μην μαυρίσουν. 
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, να ασπρίσει. Ενσωματώστε σταδιακά τους κρόκους των αυγών, το εκχύλισμα της βανίλας και το ρούμι. Προσθέστε το αλεύρι κοσκινιμένο με το baking και το ξύσμα από το λεμόνι. Ενσωματώστε σταδιακά και την μαρέγκα, ανακατεύοντας με μία μαρίζ και με κινήσεις από κάτω πρός τα επάνω.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του. Σκορπίστε από επάνω τα κομματάκια των μήλων, πασπαλίστε με τα τριμμένα φουντούκια καί την καστανή ζάχαρη.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.Πριν την βγάλετε από τον φούρνο, κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε την μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει. Μπορείτε να σερβίρετε με μία μπάλα παγωτό κρέμα.




TORTA MONTATA DI MELE
(RICETTA DI LUCA MONTERSINO)

Ancora una bella ricettina dal libro di Luca Montersino Croissant e Biscotti. La ricetta nel libro si riferisce a tortine, ma io, non volendo utilizzare tanti piccoli stampini, ho preparato una torta grande.
Il nome "torta montata" le sta benissimo, siccome l' impasto è fluffoso e burroso e si scioglie in bocca. Mia madre l' ha adorata!
Ancora un piccolo intervento da parte mia, la soplverizazzione con zucchero di canna e noci tritate.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 250 gr burro a temperatura ambiente,
                              200 gr zucchero a velo,
                              80 gr turoli (da 4 uova ),
                              160 gr albumi (da 4 uova ),
                              250 gr farina 00,
                              7 gr lievito chimico per torte dolci,
                              15 gr rum,
                              2 gr zeste di limone,
                              1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                              250 gr mele,
                             (zucchero di canna demerara,
                              2 cucchiai di nocciole tritate).
Preparazione :
Sbucciate le mele e tagliate a cubetti. Spruzzateli con succo di limone per non annerire.
Montate gli albumi a neve
Sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una crema biancastra. Sεmpre sbattendo, incorporate i tuorli, l' estratto di vaniglia ed il rum. Nella ricetta di Montersino scrive rum 70°, io ho utilizzato quello comune, siccome l' altro è costoso e difficilmente reperibile. Aggiungete la farina settacciata col lievito e la scorza grattugiata del limone (zeste). Incorporate gradatamente anche la meringa, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto. 
Spenellate con il composto antiaderente una tortiera di 24 cm di diametro. Versate il composto e livellate. Disponete i pezzettini di mele e cospargete con le noci tritate e lo zucchero.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 40 min. ca, fino a dorare. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare. Potete accompagnare con una palla di gelato alla panna.    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.