5

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙA ΑΥΓA ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ // COME FARE UN UOVO DI CIOCCOLATO DI PASQUA

 
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙA ΑΥΓA ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά είναι πολύ πιο δημοφιλή βέβαια στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω. Κάθε χρόνο βλέπω τις φίλες μου τις ιταλίδες να προβληματίζονται πως θα καταναλώσουν τις μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, που μαζεύον εξ' αιτίας των πασχαλινών αυγών! Εδω δεν νομίζω ότι φτάνουμε σε τέτοια επίπεδα ...
Εδώ και μερικά χρόνια ψάχνω να βρώ την κατάλληλη φόρμα γιά να φτιάξω κι εγώ σοκολατένιο αυγό, και μόλις φέτος το κατάφερα, ακολουθώντας την συμβουλή της Βιβής, που μου είπε να ψάξω σε κατάστημα χοντρικής με είδη ζαχαροπλαστικής; με μεγάλη μου έκπληξη βρέθηκα μπροστά σε μία ατελείωτη ποικιλία από φόρμες για σοκολατένια αυγά, αλλά και σοκολατένια λαγουδάκια, σε όλα τα μεγέθη!
Το να φτιάξει κάποιος σοκολατένιο αυγό στην κουζίνα του σπιτιού του, είναι κατά βάσην απλό, αλλά όχι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται ή όσο υπόσχονται κάποιες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Κατ' αρχήν η επιλογή της φόρμας. Οι φόρμες που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα σοκολατένια αυγά είναι απο πολυκαρβονικό υλικό, δηλαδή σκληρό πλαστικό, κατάλληλο βέβαια για τρόφιμα. Οι φόρμες σιλικόνης δεν ειναι κατάλληλες γιατί το υλικό τους είναι μαλακό και έτσι δεν είναι σταθερές, οπότε και μπορεί το σχήμα του αυγού να αλλοιωθεί. Οι επαγγελματικές φόρμες αποτελούνται από ένα ζευγάρι ομοίω καλουπιών, το οποίο κουμπώνει και με αυτόν τον τρόπο, αλλά και τον κατάληλο χειρισμό μπορούμε να φτιάξουμε εξ' αρχής ένα ολόκληρο αυγό και όχι δύο μισά τα οποία θα πρέπει μετά να τα κολλήσουμε μεταξύ τους. Βέβαια, αν θέλουμε να βάλουμε μέσα στο αυγό κάποιο δωράκι, θα πρέπει αναγκαστικά να φτιάξουμε 2 μισά, ώστε να μπορέσουμε να το κρύψουμε μέσα του!
Η επιλογή της σοκολάτας. Ολες οι κουβερτούρες (50% 60% 70% κακάο, γάλακτος και λευκή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σοκολατένια αυγά.
Ο χειρισμός της σοκολάτας. Δεν αρκεί απλά να λιώσουμε την σοκολάτα και να την ρίξουμε στο καλούπι. Το πιό πιθανό είναι το αυγό μας να μην μπορέσει ποτέ να ξεκολλήσει μέσα από το καλούπι, η σοκολάτα θα είναι θαμπή, μετά από μερικές ώρες μπορεί να ασπρίσει στην εξωτερική της επιφάνεια, ενώ θα είναι μαλακή και όχι τραγανή. Η λύση γιά να αποφευχθούν όλα αυτά τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά είναι να "στρώσουμε" την σοκολάτα. Με το "στρώσιμο" η σοκολάτα αποκτά σταθερή κρυσταλλική δομή στο εσωτερικό της; αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει τραγανή, να μην βγαίνει το βούτυρο κακάο στην επιφάνεια και να μην ασπρίζει, και τέλος να συστέλλεται ελαφρά όταν κρυώσει, πράγμα που βοηθάει να βγεί από το καλούπι από μόνη της. Για το "στρώσιμο" ή πιο σωστά την προ-κρυστάλλωση της σοκολάτας μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Η κλασσική επαγγελματική μέθοδος, απαιτεί κάποια εργαλεία που δεν είναι εύκολο να έχουμε στις κουζίνες των σπιτιών μας, γι' αυτό συνήθως διαλέγουμε κάποια από τις εναλλακτικές μεθόδους. Εγώ προτιμώ την μέθοδο με εμβολιασμό. Απαραίτητο είναι και το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, το "στρώσιμο" δεν μπορεί να γίνει με το μάτι, αυτό μόνο ένας επαγγελματίας μάστορας της σοκολάτας μπορεί να το πετύχει! Εδώ θέλω να σας πω, ότι βρήκα πάρα πολύ χρήσιμη την σπάτουλα με θερμόμετρο της Silikomart, από την ειδική σειρά που έχει γιά την σοκολάτα, την easychoc. Είναι ιδανική γιά να παρακολουθείς την θερμοκρασία της σοκολάτας καθώς την δουλεύεις, αλλά το θερμόμετρο, το οποίο είναι εσωματωμένο στην σπάτουλα, μπορεί να βγεί και να χρησιμοποιηθεί και χώρια από αυτήν.
Η ποσότητα της σοκολάτας που αναφέρεται παρακάτω είναι γιά το συγκεκριμένο μέγεθος καλουπιού, το οποίο και είχα στην διάθεση μου και είναι για 1 αυγό (το καλούπι είναι διπλό, δηλαδή βγάζει 2 αυγά)!

Φόρμα : 1 αυγό με μήκος 17,5 cm
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 gr κουβερτούρα.
Προετοιμασία :
Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και σκεύη :
- μπαίν μαρί
- ηλεκτρονικό θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής,
- σπάτουλα,
- καλούπι (φόρμα) πολυκαρβονικό για σοκολατένια αυγά.
Πλύντε το καλούπι και σκουπίστε το πολύ καλά, δεν πρέπει να έχει ίχνος υγρασίας. Οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, για την απομάκρυνση τυχόν υγρασίας τα περνάνε με ένα πανάκι εμποτισμένο σε καθαρή, βρώσιμη αλκοόλη.
Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια, γιατί έτσι θα λιώσει πιό γρήγορα και δεν θα υπάρχει φόβος να μείνουν κομμάτια που δεν έλιωσαν.
Διαλέξτε έναν από τους τρόπους, που περιγράφω αναλυτικά εδώ, γιά να στρώσετε την σοκολάτα.
Εγώ διάλεξα την λεγόμενη μέθοδο με εμβολιασμό : έλιωσα σε μπαίν μαρί τα 2/3 της σοκολάτας  (260 gr δηλαδή) στους 50°C. Κατέβασα την μπασίνα από το μπαίν μαρί και πρόσθεσα αμέσως την υπόλοιπη σοκολάτα. Ανακάτευα συνεχώς με την σπάτουλα μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 31°C. Εδώ η σπάτουλα easychoc ήταν πολύ χρήσιμο εργαλείο, αφού δεν χρειαζόταν να σταματάω κάθε λίγο για να μετράω την θερμοκρασία της σοκολάτας.
Το συγκεκριμένο καλούπι, όπως σας είπα, αποτελείται από δύο ίδια κομμάτια, τα οποία κουμπώνουν μεταξύ τους. Αν θέλετε να βάλτε μέσα στο αυγό κάποιο μικρό δωράκι, θα χρησιμοποιήσετε το κάθε καλούπι ξεχωριστά. Αν θέλετε να πάρετε ένα ολόκληρο, τέλειο αυγό, θα χρησιμοποιήσετε και τα δύο καλούπια διαδοχικά, ώστε να μπορέσετε να ενώσετε αμέσως τα δύο μέρη.
Ρίξτε μέσα στο πρώτο καλούπι (μισό αυγό) την μισή σοκολάτα, γυρίστε την καλά, να φτάσει και να καλύψει καλά και τις άκρες του, και όταν δείτε ότι έχει καλυφθεί καλά όλο, αναποδογυρίστε το, βάζοντας το να σταθεί επάνω σε 2 ισοϋψή αντικείμενα, πχ. 2 φλυτζανάκια, ώστε να είναι στον αέρα και να μπορεί να στάζει η σοκολάτα που περισσεύει. Γιά να μην πάει χαμένη η σοκολάτα (την οποία βεβαίως μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε) βάλτε από κάτω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μπορέσετε να την μαζέψετε.
Ρίξτε την υπόλοιπη σοκολάτα στο δεύτερο μισό αυγό. Προσοχή να είναι το ζευγάρι του πρώτου, ώστε να μπορέσετε να τα κουμπώσετε! Γυρίστε και πάλι το καλούπι να πάει παντού η σοκολάτα, αναποδογυρίστε το να στάξει η περίσσια και στο τέλος κουμπώστε το επάνω στο πρώτο, πιέζοντας γερά. Περιστρέψτε το κουμπωμένο καλούπι, με τρόπο έτσι ώστε η σοκολάτα που είναι ακόμη ρευστή, να πάει στην ένωση των δύο κομματιών.
Βάλτε το καλούπι στο ψυγείο για 5-6 λεπτά. Μόλις το βγάλετε και πάτε να το ανοίξετε, θα δείτε οτι το αυγό έχει ξεκολλήσει και βγαίνει πανεύκολα. Ενα μυστικό γιά να μην κάνετε δαχτυλιές επάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια του αυγού, είναι να φοράτε γάντια νιτριλίου (όχι λάτεξ, γιατί έχουν μυρωδιά, αλλά αν δεν έχετε γάντια νιτριλίου - μπλέ ή μωβ - και τα λάτεξ είναι καλύτερα από τα γυμνά δάχτυλα!).
Αν, όπως είπαμε  παραπάνω, δεν θέλετε να κολλήσετε από την αρχή το αυγό σας, απλά ρίξτε την σοκολάτα στο κάθε μισό, γυρίστε το να πάει παντού, αναποδογυρίστε και αφήστε το μετά να στραγγίσει. Βάλτε τα 2 καλούπια στο ψυγείο για 5-6 λεπτά. Με μία σπάτουλα ξύστε την σοκολάτα που περισσεύει από τις άκρες του κάθε καλουπιού. Ξεκαλουπώστε. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι. Πιέστε για μερικά δευτερόλεπτα το πρώτο μισό αυγό μέσα στο τηγάνι, ώστε να λιώσουν ελαφρά οι άκρες του. Βάλτε μέσα το δωράκι. Με τον ίδο τρόπο λιώστε ελαφρά και τις άκρες του δεύτερου μισού και πιέστε τα μεταξύ τους για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να κολλήσουν. Μην σκουπίσετε την σοκολάτα που θα δείτε να περισσεύει επάνω στην ένωση, μόλις κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα θα υποχωρήσει.
Αυτό ήταν όλο! Τοσο απλά, το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό σας είναι έτοιμο!
Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ριγέ αυγό, όπως αυτό στην τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης, όπως βέβαια καταλάβατε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και λευκή κουβερτούρα. Για το συγκεκριμένο αυγό, χρειάστηκα περίπου 50 gr. Λιώστε την λευκή κουβερτούρα αυστηρά σε μπαίν μαρί (στον μικροκυματικό είναι δύσκολο, καθώς η λευκή κουβερτούρα καίγεται πολύ εύκολα). Κατεβάστε την μπασίνα από την φωτιά και βάλτε την μέσα σε ένα σκεύος με κρύο νερό (προσοχή να μην μπεί νερό μέσα στην σοκολάτα). Ανακατέψτε μέχρι η θερμοκρασία να κατεβεί στους 28°C. Βάλτε την σε ένα κορνέ με λεπτή μύτη (εγώ χρησιμοποίησα ένα αυτοσχέδιο, το οποίο έφτιαξα από αντικολλητικό χαρτί) και σχηματίστε ρίγες ή και άλλα σχέδια, μέσα στις 2 μισές φόρμες. Συνεχίστε με την σκούρη κουβερτούρα, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Αν θέλετε βέβαια, μπορείτε και να διακοσμήσετε τα αυγά σας με ζαχαρόπαστα ή και royal icing, όπως αυτό που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης.              
Φυλάξτε τα αυγά σε μέρος δροσερό, μακριά από πηγές θερμότητας. Διατηρούνται όμορφα, γυαλιστερά για πολλές μέρες. 



COME FARE UN UOVO DI CIOCCOLATO DI PASQUA

E da un paio di anni che cercavo invano di trovare uno stampo per preparare l' uovo di cioccolato per Pasqua. Qualche giorno fa, una amica mi ha suggerito di cercare in un magazzino che fornisce le pasticcerie; per la mia grande sorpresa, entrando in quel negozio, mi sono trovata di fronte ad una infinita varietà di taglie di stampi per uova di cioccolato! ne ho scelto uno ed eccomi qua, finalmente con i miei uova di cioccolato!
Preparare l' uovo di cioccolato a casa non è poi tanto difficile, anche se non è proprio semplicissimo, come ho visto affermare in qualche sito di cucina greco. Vediamo cosa occore.
Prima di tutto lo stampo. Gli stampi per le uova di cioccolato, non sono quelli al silicone comune, ma di policarbonato, ingrediente duro e stabile, che aiuta a non perdere l' uovo la sua froma durante i trattamenti. Gli stampi professionali, come quello che ho comprato io, vengono composti da due parti uguali che si accopiano per formare un uovo perfetto. Certo, ci sono anche stampi semplici con i quali si prepara ogni metà e poi le si accoppia .
Il cioccolato. Ogni tipo di cioccolato fondente è ammesso.
Il temperaggio. Non basta solo fare fondere il cioccolato e poi spenellarlo negli stampi; in questo modo è più probabile che non riuscirete mai a staccare l' uovo dallo suo stampo, e se ne riuscite sarà opaco, molliccio e tra pochi giorni verrà coperto di una patina biancastra. Con il temperaggio, o più corretamente pre-cristallizazzione, il cioccolato si solidifica in una struttura più stabile, col risultato di diventare croccante, lucida e ancora si restringe minimamente, tanto da uscire da solo dallo stampo, senza il minimo sforzo. Troverete tutto sulla pre-cristallizzazione del cioccolato qui. Il metodo professionale con la spatola e la lastra di marmo, richiede attrezzatura che spesso non è facile avere a disposizione a casa; io preferisco il metodo all' inseminazione. Il termometro è indispensabile, siccome è difficilissimo capire la temperatura giusta, specialmente quando non si è pasticceri professionisti! Ho trovato particolarmente utile la spatola col termometro easychoc di Silicomart, che aiuta a seguire la temperatura del cioccolato mentre se lo lavora.

Stampo utilizzato : per 1 uovo alto ca. 17,5 cm
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 400 gr di cioccolato fondente (io a 50% cacao).
Preparazione :
Accertatevi che avete a disposizione :
- bagnomaria
- termometro o sonda digitale
- spatola in silikone
- stampo in policarbonato per uova al cioccolato
Lavate bene lo stampo e asciugate. I professionisti passano lo stampo con un po' di alcool commestibile, per eliminare ogni traccia di umidità.
Tritate finemente il cioccolato. Anche se questo ci vuole un po' di tempo, garantisce che il cioccolato verrà fuso facilmente e che non rimaranno pezzi non sciolti.
Fate temperare il cioccolato con uno dei metodi descritti dettagliatemente qui.
Come ho scritto sopra, io ho scelto il metodo all' inseminazione. Ho fatto fondere i 2/3 del cioccolato (cioè 260 gr) a bagnomaria, a 45-50°C. Ho ritirato la bastardella dal bagnomaria, ho aggiunto il cioccolato restante tutto ad un tratto, e ho mescolato fino che il composto è arrivato a 31°C.
Versate metà del cioccolato entro uno dei stampi. Rigirate e fatelo arrivare e coprire bene pure i bordi. Capovolgete, fate appogiare su due alzatine (ho utilizzato 2 coppapasta) e lasciate grondare il cioccolato in eccesso, preferibilmete su un pezzo di carta antiaderente, così da poter riutilizzarlo (è un peccato buttarlo via!).
Versate il cioccolato restante al secondo stampo. Rigirate e fate arrivare fino ai bordi. Accoppiate con il primo stampo. Premete fortemente e fate rigirare, così che il cioccolato ancora fuso possa coprire il punto dove si saldano i 2 pezzi. 
Ponete nel frigo per 5-6 minuti. Quanto cercate di staccare gli stampi, vederete che l' uovo si esce senza alcun sforzo, bello e intero! Un piccolo segreto per non lasciare imponte sulla superficie dell' uovo, è di indossare dei guanti, preferibilmente di nirile (certo in mancanza, anche quelli di latex vanno bene).
Se volete poi mettere una sorpresa dentro l' uovo, certo questo lo farete prima di accopiare gli stampi. Veramente non sod ire se la sorpresa si incolla al guscio di cioccolato, ancora non prorio solidificato. Un metodo più sicuro, è di preparare i due gusci separatamente. Posti sulle alzatine, lasciateli raffreddare per 5-6 minuti nel frigo. Con una spatola, raschiate il cioccolato grondato dai bordi. Estraette dagli stampi. Fate scaldare una padella. Sfiorate per qualche secondo ogni metà uovo, dalla parte apreta, nel fondo della padella calda. Mettete la sorpresa dentro e premete le due parti per fare saldare i bordi.
Tutto qui! Il vostro uovo di cioccolato è pronto!
Se volete preparare un uovo variegato, come quello nell' utlima foto del post, si deve utilizzare due tipi di cioccolato fondete. Per l' uovo che vedete nella foto, ho utilizzato 50 gr di cioccolato bianco. L' ho fatto fondere in bagnomaria, ho rirtirato la bacinella dal bagnomaria e l' ho posta entro un recipiente con acqua fredda. Ho mescolato fino che arivasse a 28°C. Poi ho messo il cioccolato fuso in un piccolo sac-a-poche (io ho utilizzato uno imporvisato con carta antiaderente) e ho fatto delle righe entro i due stampi. Ho lasciato solidificare per qualche minuto e poi ho continuato col cioccolato fondente, come descritto sopra. 
Se volete, potete decorare vostre uova di cioccolato con pasta di zucchero o ghiaccia reale (prima foto del post).
Conservate in lugo fresco e lontano da fonti di calore.




5 σχόλια:

  1. Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω σε ποιο μαγαζι θα μπορουσα να βρω τετοιο καλουπι. Εχω κοιταξει σε αρκετα καταστηματα, και σε ολα μου λενε οτι δεν εχουν... Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω μενω στην Θεσσαλονικη και το πηρα απο το καταστημα Δουρμουσογλου που βρισκεται στην Χαριλαου. Πιστευω οτι δυτικα θα εχει και η Φυλκα που βρισκεται στην Γιαννιτσων.

      Διαγραφή
    2. Οκ θα επικοινωνησω μηπως στελνουν και προς Αθηνα γιατι απο εδω δεν ειχα τυχη! Ευχαριστω πολυ και παλι!

      Διαγραφή
  2. Χαρά στην υπομονή σου Μαρίνα μου!!! Και μιλάω φυσικά για το στρώσιμο της σοκολάτας και την διαδικασία που αυτή απαιτεί.
    Καλοφάγωτα τα αυγά σου και με το καλό στην Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
      Οσο για το στρωσιμο της σοκολατας, το εχω κανει αρκετες φορες και πλεον δεν μου φαινεται τοσο δυσκολο, αλλα οντως τις πρωτες φορες μου φαινοταν βουνο!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.