17

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ // TORTA DI CARNE MACINATA E CAVOLO CAPPUCCIO IN PASTA FILLO


ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ

Μια διαφορετικη κιμαδοπιτα, τοσο ως προς την γεμιση, οσο και ως προς την συναρμολογηση και την εμφανιση!  Πολυ νοστιμη αλλα και ιδιαιτερα εμφανισιμη!
Η συνταγη ειναι προσαρμογη απο εδω .

Δοση : για 8-10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια ευκολο
Υλικα : 6 χωριατικα φυλλα για πιτα,
                  120 ml ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                  100 gr λιωμενο βουτυρο αγελαδας.
για τη γεμιση : 250 gr κιμα μοσχαρισιο,
                              250 gr κιμα χοιρινο,
                              500 gr λαχανο,
                              1 μεγαλο καροτο,
                              3 κλωναρια σελινο,
                              2 κρεμμυδια,
                              1 κ.γ. κυμινο,
                              1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
                              1/2 κ.γ. μαυρο πιπερι φρεσκοτριμμενο,
                              1 γεματο κ.γ. αλατι,
                              4 κ.σ. ελαιολαδο,
                              100 gr φρεσκια μοτσαρελλα σε κυβους,
                              2 μεγαλα αυγα.
για την επαλειψη : 1 αυγο,
                                     100 ml κρεμα γαλακτος.
Προετοιμασια : 
Οδηγιες για να ετοιμασετε τα φυλλα για την πιτα, θα βρειτε εδω
Ετοιμαστε πρωτα την γεμιση : ψιλοκοψτε το λαχανο, οπως το κανουμε για την σαλατα. Περαστε απο τον τριφτη το καροτο. Ψιλοκοψτε τα κρεμμυδια και το σελινο. Σε ενα ευρυχωρο τηγανι, βαλτε το λαδι και μολις ζεσταθει ριξτε μεσα το κρεμμυδι. Μολις "γυαλισει", προσθεστε τα υπολοιπα λαχανικα και σωταρετε τα λιγο, μεχρι να μαραθουν. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια, προσθεστε τα μπαχαρικα και το αλατι και αφηστε το μιγμα να χλιαρινει. Χτυπηστε τα αυγα, προσθεστε τα μαζι με την μοτσαρελλα στο μιγμα των λαχανικων και αναμειξτε. Αναμειξτε το λαδι με το βουτυρο. 
Αλειψτε με το μιγμα ενα ταψακι με διαμετρο 30 εκ και βαλτε μεσα ενα απο τα φυλλα. Σουρωστε το φυλλο, ωστε να χωρεσει ολο μεσα στο ταψι, καλυπτοντας το και περιμετρικα σε υψος 4-5 εκ. Αλειψτε το καλα με το μιγμα λαδι-βουτυρο. Χωριστε την γεμιση στα 5. Παρτε ενα φυλλο, αλειψτε το με το μιγμα λαδι-βουτυρο και απλωστε την γεμιση κατα μηκος στο κεντρο του. Διπλωστε το φυλλο στα δυο, σχηματιζοντας ενα ημικυκλιο, και τυλιξτε το σε ρολο, ξεκινωντας απο την φαρδεια πλευρα με την γεμιση. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοψτε το ρολο σε κομματια 4-5εκ. Τοποθετηστε τα κομματια ορθια και το ενα διπλα στο αλλο μεσα στο ταψι και επανω στο ηδη στρωμενο φυλλο, χωρις να τα στριμωχνετε πολυ μεταξυ τους. Συνεχιστε κατα τον ιδιο τροπο με τα υπολοιπα φυλλα, μεχρι να γεμισει το ταψι. Χτυπηστε το αυγο με την κρεμα γαλακτος και με ενα πινελλο βρεξτε καλα την επιφανεια της πιτας. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για περιπου 50 λεπτα, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε την πιτα απο τον φουρνο, αφηστε την να σταθει ενα τεταρτακι, κοψτε την σε κομματια και σερβιρετε. 
Ειναι εξ'ισου νοστιμη και οταν κρυωσει.


 
TORTA DI CARNE MACINATA E CAVOLO CAPPUCCIO IN PASTA FILLO

Le torte di pasta fillo farcite di pezzi di carne o di carne trita, sono piuttosto tipiche della regione di Macedonia, cioè del nord di Grecia. Queste torte sono adatte per le feste e infatti a Florina e Kozani (Macedonia ovest) le preparano al posto della tradizonale vassilopita, per festeggiare il Capodanno. Oggi invece vi presento una torta alla carne macinata insolita, tanto per la forma che per l'abbinamento degli ingredienti. La ricetta è stata tratta da qui e ha subito delle modifiche, secondo le mie preferenze presonali.

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 6 sfoglie di pasta fillo rustica,
                              120 ml di olio extravergine di oliva,
                              100 gr di burro fuso.
per la farcitura : 250 gr di carne di manzo macinata,
                                   250 gr di carne di maiale macinata,
                                   500 gr di cavolo cappuccio,
                                   1 carota grande,
                                   3 gambi di sedano,
                                   2 cipolle,
                                   1 cucchiaino di cumino macinato,
                                   1 cucchiaino di paprica dolce,
                                   1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                                   1 cucchiaino colmo di sale,
                                   4 cucchiai di olio extravegine di oliva,
                                   100 gr di mozzarella a dadini,
                                   2 uova.
per spennellare : 1 uovo,
                                  100 ml di panna.
Preparazione : 
La pasta fillo, potete preaprala facilmente con le istruzioni che troverete qui
Preparate la farcitura : trittate finemente il cavolo, la carota, le cipolle e i gambi di sedano. In una padella capiente, versate l'olio e appena scaldato, aggiungete le cipolle. Quando saranno appena imbiondite, aggiungete le verdure restanti e saltate fino ad appassire. Ritirate dal fuoco, aggiungete le spezie ed il sale e lasciate intiepidire. Sbattete le uova, aggiungetele insieme alla mozzarella alle verdure e mescolate. 
In un recipiente mescolate l'olio con il burro fuso; questo composto servirà per spennellare i fogli di pasta fillo. Spennellate una teglia rotonda di 30cm di diametro, e disponete un foglio. Piegatelo per prendere la forma della teglia, coprendo tutto il fondo e i bordi fino a 4-5cm di altezza. Spenellate abbontantemente. Sulla spianatoia stendete un foglio e spennellate di olio. Dividete la farcitura a cinque parti uguali. Ponete l'una parte della farcitura in una striscia, orizzontalmente, al centro del foglio e piegate in due, formando un semicerchio. Arrotolate cominciando dal lato più largo, quello con la farcitura. Con un coltello affilato e a lama liscia, tagliate il rottolo a pezzi di 4-5 cm. Disponete i pezzi nella teglia, verticali l'uno accanto all'altro e non troppo strettamente tra di loro. Continuate allo stesso modo con il resto degli ingredienti, fino a riempire tutta la teglia. Sbattete l'uovo con la panna e spennellate tutta la superficie della torta. 
Cuocete in forno statico, preriscaldato a 180°C, per 50 minuti ca, fino a dorare. Sfornate, lasciate riposare per un quarto d'ora, tagliatela e servite.
'E lo stesso buona anche fredda.


17 σχόλια:

  1. Να σου πω ότι δεν "έχω λόγια" πρωί-πρωί Μαρίνα μου.
    Με άφησες άφωνη καθώς η λατρεία μου στις πιτες είναι φυσικά από τις μεγαλύτερες, και το σχήμα συναρπαστικό, καθώς και το περιεχόμενο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε Πηνελοπη μου! Εγινε πολυ νοστιμη, η γευση θυμιζει λιγο και λαχανοντολμαδες.

      Διαγραφή
  2. Ακρως εντυπωσιακή αυτή η διαφορετική πίτα σου Μαρίνα μου!
    Υπέροχη και σίγουρα πεντανόστιμη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εντυπωσιακή και σίγουρα πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαρια μου!
      Προσωπικα μας αρεσε πολυ και ηταν εξ'ισου νοστιμη και τις επομενες ημερες.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  4. Καταπληκτική η κιμαδόπιτά σου Μαρίνα μου, υπέροχη.
    Υλικά και γεύσεις είναι λατρεμένα και ασυναγώνιστα, αλλά το αριστούργημα που συνέθεσες με τα ρολάκια είναι το κάτι άλλο!
    Σου αξίζουν πολλά-πολλά συγχαρητήρια! Πολύ τη χάρηκα αυτή τη μοναδική εικόνα.

    Μια διευκρίνιση θα ήθελα γιατί δεν κατάλαβα το σημείο όπου τοποθετείς τη γέμιση στο κέντρο.
    Σ΄ευχαριστώ.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ Ζαμπια μου!
      Σιγουρα δεν το διατυπωσα σωστα : ετσι οπως ειναι το φυλλο στρογγυλο βαζω την γεμιση σε μια γραμμη στο κεντρο απο ακρη σε ακρη. Το διπλωνω στα δυο και το τυλιγω σε ρολλο, ξεκινωντας απο την μερια που ειναι η γεμιση. Ελπιζω ετσι να το περιεγραψα καλυτερα, θα το διορθωσω και στην αναρτηση.
      Καλο Σαββατοκυριακο!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω τις πιτούλες και το ξέρεις Μαρινάκι μου, υπέροχη η συνταγή σου, Θα τη δοκιμάσω σύντομα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τις αγαπαω τις πιτουλες! Πρεπει να δοκιμασω το φυλλο σου με το σεντονι!

      Διαγραφή
  6. Φαίνεται υπέροχη! Συγχαρητήρια Μαρίνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Π. όμορφο το μπλογκοσπιτάκι σου και πρωτότυπη η πίτα σου! Συγχαρτήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραιότατη πίτα Μαρίνα κυριολεκτικά .
    Τα υλικά της γέμισης νοστιμότατα και τα ρολλάκια κάνουν την πίτα πολυ ευπαρουσίαστη.

    Γεια στα χέρια σου.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαριον μου!
      Νομιζω οτι ειναι οτι πρεπει για την εποχη, μοιαζει με λουλουδι!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα αυτό μου είχε ξεφύγει θα ο φτιάξω!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.