ΣΑΝ ΤΑΜΠΑΣΚΟ!
Το ταμπάσκο (tabasco), είναι ένα άρτυμα που παρασκευάζεται από καυτερές πιπεριές. Το παράγει αποκλειστικά η αμερικάνικη εταιρεία McIlhenny Company στην Λουιζιάνα, από καυτερά πιπεράκια Capsicum frutescens, ποικιλία tabasco. Η διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει ζύμωση και ωρίμανση μέσα σε δρύινα βαρέλια, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί γιά την παρασκευή του ουίσκυ Jack Daniel's Tennessee. Τα βασικά συστατικά της, εκτός από τα πιπεράκια είναι το αλάτι και το ξύδι. Πληροφοριακά, εταιρεία παρασκευάζει "ταμπάσκο" και με άλλα είδη καυτερά πιπεράκια; ο τρόπος παρασκευής και η συσκευασία είναι κατά βάσην τα ίδια, απλά αναγράφεται στην ετικέττα το είδος από τα πιπεράκια που χρησιμοποιήθηκε.
Οπως καταλαβαίνετε, είναι λιγάκι δύσκολο να αναπαράγουμε το ταμπάσκο στο σπίτι. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε κάτι ανάλογο και πολύ εύκολα μάλιστα!
Η ιδέα μου ήρθε φτιάχνοτας το πατέ από καυτερά πιπεράκια (συνταγή εδώ) και δοκιμάζοντας τυχαία το ζουμάκι που προκύπτει από το στράγγισμα του πολτού από τα πιπεράκια. Απ΄ότι φαίνεται φέτος ήταν η χρονιά του καυτερού, αφού έφτιαξα επίσης το όλιο σάντο αλλά και σπιτικό μπούκοβο!
Βαθμός δυσκολίας : πολύ ευκολο
Υλικά : 200 gr καυτερά πιπεράκια,
10 gr αλάτι,
1 πρέζα ζάχαρη,
150 ml μηλόξυδο.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε μόνον τα κοτσάνια από τα πιπεράκια. Πολτοποιήστε τα στο μούλτι. Προσθέστε το αλάτι και βάλε το μίγμα μέσα σε ένα βάζο. Καλύψτε το στόμιο του βάζου με ένα κομμάτι τουλπάνι.
Τοποθετήστε το σε μέρος δροσερό και όχι εκτεθειμένο στον ήλιο και αφήστε το να ξεκουραστεί για έναν μήνα το ελάχιστο. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα αρχίσει η φυσική ζύμωση.
Προσθέστε το ξύδι και την ζάχαρη και αναμείξτε. Αφήστε το να σταθεί ακόμη 15 ημέρες.
Φιλτράτετε το μίγμα περνώντας το από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι.
Το σπιτικό ταμπάσκο είναι έτοιμο! Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
SIMIL-TABASCO
La salsa tabasco, è un condimento piccante assai, preparato da peperoncini Capsicum frutescens, varietà tabasco. Viene prodotto esclusivamente dalla ditta satunitese McIlhenny Company, a Luisiana. La sua preparazione è lunga, siccome esige maturazione per almeno 3 anni in botte di legno, utilizzate precedentemente per la preparazione di Jack Daniel's Tennessee whiskey. Oltre ai peperoncini, gli ingredienti principali sono il sale e l' aceto. La stessa ditta produce anche salse da altre titpi di peperoncini; la confezione e il modo di preparazione sono più o meno gli stessi, cambia il gusto e il grado di piaccantezza.
Siccome è piuttosto impossibile di trovare una botta che è stata precedentemente uitlizzata per la preparazione del whiskey, non si può riprodurre accuratamente la salsa tabasco a casa. Si può preparare però facilmente una salsa simile assai.
Questè anno era proprio "l' annata del piccante" per il laboratorio, oltre all' olio santo, ho preparato il bukovo ed il patè di peperoncini, da dove mi è venuta l' idea di preparare anche il tabasco.
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 200 gr peperoncini piccanti,
10 gr sale,
1 pizzico di zucchero,
150 ml aceto di mele.
Preparazione :
Eliminate solo il picciolo dei peperoncini. Frulatte il tutto, semini compresi, nel triatutto. Aggiungete il sale e ponete il composto in un barattolo. Coprite con un pezzo di panno rado.
Posizionate in luogo fresco e preferbibilmente buio e lasciate riposare per almeno un mese. In questo periodo comincia la fermentazione.
Trascorso il primo periodo di maturazione, aggiungete lo zucchero e l' aceto, mescolate e mettete a macerazione per 2 settimane ancora.
Filtrate il tutto con un colino a maglia fitta o un pezzo di panno rado.
Il tabasco home made è pronto. Si conserva nel frigo per parecchi mesi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.