26

ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΟ ΤΣΑΪ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ♦♦ TE' AROMATIZZATO CON AROMI NATURALI

 
ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΟ ΤΣΑΪ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

Εδω και 10 περιπου χρονια εχω σταματησει να πινω καφε! Δεν το εκανα για καποιο συγκεκριμενο λογο, η αφορμη ηταν μια αρκετα μακροχρονη ομοιοπαθητικη θεραπεια, που ειχε ως αποτελεσμα οχι μονο να απεξαρτηθω τελειως απο τον καφε, αλλα να μην με "τραβαει" πια καθολου. Πολυ σπανια θα πιω κανεναν εσπρεσσο ή εναν ωραιο καϊμακλιδικο ελληνικο, και αυτο πιο πολυ οχι για την γευση ή για τονωση, αλλα για το αρωμα του καφε, που συνεχιζει να μου αρεσει παρα πολυ. 
Σταματωντας ομως τον καφε, το εριξα στα τσαγια! Πιο πολυ πρασινο, αλλα και μαυρο, και φυσικα διαφορα βοτανα, οπως η πολυ καλη και ωφελιμη σιδεριτις, πιο γνωστη και ως τσαϊ του βουνου, λουιζα, τιλιο και μελισσοχορτο απο τον κηπο μου. Νομιζω οτι ολοι, λιγο εως πολυ, εχετε υπ'οψιν τα τσαγια που κυκλοφορουν ευρεως στο εμποριο και που, αν και πολυδιαφημισμενα, για την ποιοτητα τους καλυτερα να μην συζητησουμε καθολου... Οταν δε περναμε στα αρωματισμενα τσαγια, εκει πια ειναι που συνηθως μπαινουν μεσα και αρωματα, που εχουν ελαχιστη ή και καμμια σχεση με φυσικα προϊοντα, με αποτελεσμα να μην εισαι πλεον σιγουρος για το το καταναλωνεις...
Ολοι αυτοι οι προβληματισμοι με ωθησαν στο να ψαξω να βρω εναν τροπο να παρασκευαζω και να απολαμβανω το δικο μου αρωματισμενο τσαϊ. Το βασικο συστατικο, δηλαδη το τσαϊ, μπορειτε ευκολα να το διαλεξετε και να το προμηθευτειτε σε πιο εξειδικευμενα καταστηματα, οπως ειδικα καταστηματα για το τσαϊ, που υπαρχουν πλεον σε μεγαλα αστικα κεντρα, αλλα και σε καταστηματα βιολογικων, βοτανοπωλεια και επισης σε φαρμακεια. Εγω, και λογω επαγγελματος, προμηθευομαι πλεον το τσαϊ μου απο το φαρμακειο, απο ελληνικη εταιρεια που εισαγει και συσκευαζει βοτανα πολυ καλης ποιοτητας, τα οποια ειναι επιπλεον και προσιτα ως προς την τιμη, σημαντικο και αυτο στς μερες μας!
Η δικη μου παρεμβαση εγινε στα αρωματικα. Η ιδεα ειναι απλη και μπορειτε να κανετε απειρους συνδυασμους, αναλογα με τις προτιμησεις σας! Εγω δημιουργησα βασικα δυο, ας τις πουμε ποικιλιες αρωματικου τσαγιου : μαυρο τσαϊ με μπαχαρικα και πρασινο με εσπεριδοειδη. Το τσαϊ με τα μπαχαρικα το προτιμω για το πρωϊνο μου ροφημα, καθως τονωνει ευχαριστα. Το τσαϊ με τα εσπεριδοειδη συνηθως το απολαμαβανω μετα το μεσημεριανο γευμα ή το απογευματακι, καθως ειναι και ευστομαχο.
Δεν θα σας δωσω ακριβεις δοσολογιες, γιατι τα αρωματα ειναι και θεμα προσωπικου γουστου. Απλως θα σας αναφερω τα υλικα που χρησιμοποιησα και πανω κατω τις αναλογιες.

Τσαϊ με μπαχαρικα : 80gr μαυρο τσαϊ,
                                   3 ξυλακια κανελας,
                                   2 κομματια αστεροειδη γλυκανισο,
                                   5 μοσχοκαρφια,
                                   1 μοσχοκαρυδο,
                                   1gr κροκο Κοζανης σε στιγματα,
                                   1 κ.σ. κοκκους μαυρο πιπερι. 
Κρατηστε τα πιπερια στην ακρη και, κατα προτιμηση μεσα σε ενα γουδι, ομως και προσεκτικα στο μουλτι, κοπανιστε τα υπολοιπα μπαχαρικα, φροντιζοντας να μην τα κανετε εντελως σκονη, αλλα να παραμεινουν σε ευδιακριτα κομματια. Αναμειξτε τα με το τσαϊ και τα πιπερια. Βαλτε το μιγμα σε γυαλινο βαζακι με πωμα που κλεινει καλα και αφηστε το για 3-4 μερες πριν το χρησιμοποιησετε. 

Τσαϊ με εσπεριδοειδη : 80gr πρασινο τσαϊ,
                                       αποξηραμενη φλουδα απο 4 μεγαλα πορτοκαλια,
                                       αποξηραμενη φλουδα απο 2 λεμονια,
                                       4 κ.σ. γλυκυρριζα σε κομματακια.
Για τις αποξηραμενες φλουδες των εσπεριδοειδων, μπορειτε να δειτε εδω πως θα τις ετοιμασετε ευκολα. Ψιλοκοψτε τις φλουδες των εσπεριδοειδων στο μπλεντερ, φροντιζοντας παντα να μην τις κανετε σκονη, αλλα να μεινουν κομματακια. Προσθεστε τες στο τσαϊ μαζι με την γλυκυρριζα και αναμειξτε. Βαλτε το μιγμα σε γυαλινο βαζακι με πωμα που κλεινει καλα, ωστε να διατηρουνται τα αρωματα, και αφηστε το να σταθει για 3-4 μερες πριν το χρησιμοποιησετε. Να εχετε υπ' οψιν οτι η γλυκυρριζα εχει φυσικη γλυκεια γευση, εξ'ου και το ονομα της, που αντισταθμιζει μια υποψια πικρης γευσης απο τις φλουδες των εσπεριδοειδων. 


♣ Για να φτιαξετε το τσαϊ, βαλετε το μιγμα στο ειδικο φιλτρο για τσαϊ (βλεπε εικονα) και βυθισετε το μεσα σε μια κουπα ή τσαγιερα με καυτο νερο. Το αφηνετε να σταθει 4-5 λεπτα, το σουρωνετε και σερβιρετε αμεσως. Αν θελετε μπορειτε να προσθεσετε καποιο γλυκαντικο; σας προτεινω το μελι, την ακατεργαστη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο αλλα και την στεβια, αν θελετε να αποφυγετε και τις περιττες θερμιδες. Προσωπικα προτιμω να απολαμβανω το τσαϊ μου σκετο, ωστε να μην επικαλυπτεται η γευση των συστατικων του, αλλα αυτο ειναι και θεμα γουστου! 

Ενημερωση 12ος 2013 
Νεοι συνδυασμοι :
- μαυρο τσαϊ, αποξηραμενη φλουδα λεμονιου, γλυκυρριζα, αποξηραμενο τζιντζερ
- πρασινο τσαϊ, αποξηραμενο τζιντζερ, κανελα, μπαχαρι, μοσχοκαρυδο, μοσχοκαρφια, αποξηραμενη φλουδα πορτοκαλιου, ροζ πιπερι ολοκληρο
            
                              
TE' AROMATIZZATO CON AROMI NATURALI

E' ormai da una decina di anni che non bevo più il caffè. Non avevo qualche ragione particolare che mi ha fatto smettere il suo consumo, semplicemente questo è stato uno dei risultati di una cura di omeopatia, piuttosto prolungata. Avevo una vera dipendenza dal caffè e non potevo immaginare di cominciare la gornata senza bere una bella tazza la mattina, appena svegliata. Intanto oggi, non solo non affronto più "problemi" del genere, ma neanche mi va di bere un caffè. Molto raramente assaporo un caffè italiano o un bel caffè greco, piuttosto perchè mi piace il suo aroma e non per il suo sapore o per le sue proprietà tonificanti.
Però non bevendo il caffè, ho cominciato a bere il tè e le tisane. Preferisco in assoluto il tè verde, ma mi piace anche il nero e poi le tisane di erbe come la sideritis (conosciuta in Grecia come "tè della montagna"), l'erba luigia, il tiglio e la melissa, tutte raccolte dal mio giardino. Non conosco la situazione in Italia, ma qui il tè che si trova comunemente nei supermercati, anche se molto pubblicizato, non è poi un granchè. Per quanto riguarda poi il tè aromatizzato, contiene altro che ingredienti naturali, di solito aromi di provenienza non ben definita e alla fine dei conti, non si può essere certi di che cosa si consuma....
Tutta questa problematica sul tè mi ha spinto di cercare di preparare il tè aromatizzato almeno con aromi del tutto naturali. L'ingrediente fondamentale per le mie preparazioni, cioè il tè, ormai lo acquisto presso negozi spezializzati alla vendita di tè, o da erboisterie o infine dalla farmacia. Come farmacista ho la possibilità di conoscere bene le ditte che comercializzano le erbe e così ho trovato del tè buono e in prezzo molto conveniente.
Per quanto riguarda poi gli aromi, ho utilizzato le mie amate spezie e scorze essicate di agrumi. Come idea è semplice e potete fare infinite combinazioni di ingredienti, secondo al vostro gusto personale. Io ho creato due variazioni di tè aromatizzato : tè nero alle spezie e tè verde agli agrumi. Il tè alle spezie lo peferisco per la mattina, siccome è un buono tonificante. Invece il tè agli agrumi mi piace più assaporarlo dopo pasto o il pomeriggio, siccome posside anche qualità digestive.

Vi riporto le quantità di ingredienti aprossimativamente, siccome la scelta delle spezie è secondo il mio gusto personale.

Tè speziato : 80gr di tè nero,
                        3 stecche di cannella,
                        2 pezzi di ancie stellato,
                        5 chiodi di garofano,
                        1 noce moscata,
                        1gr di zafferano in stemmi,
                        1 cucchiaio di grani di pepe nero.
Tenete da parte i grani di pepe. Preferibilmente pestate tutte le spezie restanti in un mortaio, senza ridurle il polvere, ma lasciandole in pezzettini visibili. Potete utilizzate anche il tritatutto, però fate attenzione a non ridurre il tutto in polvere!  Mescolate le spezie tritate con il tè e i grani di pepe. Ponete in un barattolo di vetro e lasciate la mistura per 3-4 gironi prima di utilizzarla.

Tè agli agrumi : 80gr di tè verde,
                             la scorza essiccata da 4 arance grosse,
                             la scorza essiccata da 2 limoni,
                             4 cucchiai di liquirizia in pezzettini.
Istruzioni per l'essicazione delle scorze degli agrumi, potete trovare qui. Tritate le scorze nel tritatutto, non troppo finemente. Mescolatele con il tè e la liquirizia. Ponete la mistura in un barattolo di vetro e lasciate riposare ler 3-4 giorni prima di utilizzarla. La liquirizia dà a questo infuso una dolcezza naturale, che controbilancia l'eventuale amarezza dalle scorze degli agrumi.



♣ Per preparare l'infuso, mettete una quantità nell'apposito filtro per infusi e immergetelo in acqua molto calda, quasi bollente. Lasciate macerare per 4-5 minuti, eliminate il colino e servite subito. Se vi piace, potete aggiungere anche qualche dolcificante. Consiglio il miele o lo zucchero di canna o anche la stevia, anche se a me piace gustare il vero sapore dei suoi ingredienti senza essere velato da un edulcorante!

Aggiornamento 12/2013
Nuovi aromi :
- tè nero, scorza di limone essiccata, zenzero essiccato, liquirizia
- te verde, zenzero essiccato, cannella, pimento, noce moscata, chiodi di garofano, scorza d' arancia essiccata, grani di pepe rosa interi


26 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα, πολύ ωραίες ιδέες για δικό μας τσάι. Εμείς πίνουμε σχεδόν κάθε βραδάκι, θα φτιάξω οπωσδήποτε μείγματα δικά μου.
    Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθη μου ενθουσιαστηκα με αυτα τα μιγματα και απορω πως δεν το ειχα σκεφτει τοσο καιρο! Θα δοκιμασω και αλλους συνδυασμους, θα βαλω και βανιλια πχ. ή λεβαντα που εχω μπολικη στην αυλη!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Τον τελευταίο καιρό άρχισα να πίνω δειλά-δειλά το τσάι,μιας που εδώ και χρόνια το συνέδεα με αρρώστιες και κρυολογήματα.Άργησα να αποκρυπτογραφήσω την θεσπέσια λεπτή γεύση του ,αν και απολάμβανα τα αρώματά του,και συνειδητοποίησα τις θρεπτικές ιδιότητες ορισμένων ποικιλιών.
    Είναι αλήθεια ότι πάντα προβληματιζόμουν για την ποιότητα των τσαγιών των μεγάλων διαφημιζόμενων καταστημάτων και την εμπορική τους συσκευασία.Τα αρώματα είναι θελκτικά αλλά αρκούν αυτά ?Όπως πολύ σωστά επισήμανες ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε-ή μπορούμε?-τι κρύβεται πίσω από τις προκλητικά ωραίες μυρωδιές των διαφημιζόμενων τσαγιών.
    Γι΄αυτό ας επιστρέψουμε στις παλιές καλές συνταγές των γιαγιάδων μας που φρόντιζαν να αρωματίζουν με φυσικούς τρόπους τα ροφήματά τους..
    Υπέροχες προτάσεις μας δίνεις Μαρίνα μου, για την χωρις όρια απόλαυση αυτού του ευεργετικού ροφήματος ,που κάλλιστα μπορεί να πείσει και τους αμετανόητα φίλους του καφέ,να ...αλλαξοπιστήσουν .Με τα φυσικά αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών και την πικάντικη επίγευση των μπαχαρικών ,το τσάι μας μπορεί να αποτελέσει την γλυκιά ιεροτελεστία της μέρας.
    Καλή συννεφιασμένη Κυριακή!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη "ομιχλιασμενη" Κυριακη Φωτεινη μου, εδω δεν βλεπουμε πραγματικα την μυτη μας απο την ομιχλη, δεν θυμαμαι να εχω ξαναδει κατι παρομοιο μεσα στο χωριο!
      Δυστυχως, ενα απο τα "καλα" της βιομηχανοποιησης των παντων, ειναι και το οτι πραγματικα δεν ξερουμε τι τρωμε και τι πινουμε! Προσπαθω οσο το δυνατον να φτιαχνω μονη μου διαφορα πραγματα; εχει βεβαια το καθε τι την διαδικασια του, αλλα εχω μια μικρη ελπιδα οτι βγαζω μερικα χημικα απο την διατροφη μας! Λατρευω την χημεια, αλλα δεν μου αρεσει να την τρωω!
      Αυτα τα τσαγακια εγιναν πολυ ωραια, πολυ καλυτερα σε γευση και αρωμα απο τα ετοιμα, ασε που ο καθενας μπορει να κανει τον δικο του αγαπημενο συνδυασμο! Οπως ειπα και στην Ξανθη, θα δοκιμασω και αλλους συνδυασμους με μπαχαρικα!
      Πολλα φιλια, να περασεις ομορφα την Κυριακη σου!
      (παω να πιασω κλαδευτηρι και τσαπακι, ειναι καιρος για κλαδεματα - ολα τα φυτα εχουν ξυπνησει!- αλλα και για να ετοιμασω τα σπορεια μου!)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρίνα. Τι ομίχλη είναι αυτή που έχετε σήμερα! Την περιοχή αυτή την θυμάμαι με πολλές βροχές και όχι ομίχλη. Κάτι σαν την μυστηριώδη ομίχλη της Αγγλιας δηλαδή; Σε μια τέτοια μυστηριώδη εικόνα, τα σημερινά σου αρωματικά τσάγια, ταιριάζουν τέλεια!! Αν και μου αρέσει το άρωμα του καφέ, θα το ήθελα ένα τέτοιο τσαγάκι. Μοσχοβολάνε όσα παρόμοια έτοιμα, έχω δοκιμάσει.
    Καλη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημερα ηταν το κατι αλλο απο ομιχλη Ειρηνη μου, μου θυμισε το Μιλανο, που ελεγαν οτι η ομιχλη ειναι τοσο πυκνη, που μπορεις να την κοψεις με το μαχαιρι!
      Το τσαγακι το πρωι, διπλα στο τζακι ηταν οτι πρεπει! Βεβαια μετα, σαν καποιος να γυρισε τον διακοπτη, εγινε ξαφνικα καλοκαιρι και ειχαμε 20°C!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  4. εχω προσπαθήσει κατα καιρούς να πιω τσαι μα δεν...είμαι υπερβολικά του καφέ υποθετω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το πιστευα ποτε οτι θα σταματησω να πινω καφε και ομως...

      Διαγραφή
  5. Ciao io sono Anna di Fooduel.com. Questo è un sito dove le ricette valutano gli utenti 1-10.
    Si tratta di una classifica delle migliori ricette e un profilo con il loro feedback per le ricette. Ogni ricetta ha un link al blog che fa la ricetta. In questo modo, potrete ottenere il traffico al tuo blog.

    È facile, veloce e divertente. Le migliori foto di ricette sono qui.

    Vi invito a partecipare, è sufficiente aggiungere il tuo blog e postare una ricetta con una bella immagine.

    Vorremmo participases con ricette come questa. Look Amazing!

    saluto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα αρωματικές οι προτάσεις σου Μαρίνα μου!
    Εγώ δυστυχώς με τον καφέ έχω εξάρτηση, δεν μπορώ να τον στερηθώ ούτε μια μέρα, αλλά φυσικά ποτέ δεν θα έλεγα όχι σε ένα αρωματικό ζεστό τσαγάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα Ελενα μου να σε κερασω ενα φλυτζανι!
      Φιλια! ♥

      Διαγραφή
  7. io invece non posso fare a meno del caffè, ma non supero mai le 2 o 3 tazzine al giorno e mai di sera, non so perchè ma altrimenti non dormo più! Buona settimana Marina, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Più del sapore, mi piace il profumo del caffè! L'ultima volta che sono stata in Italia, gli italiani si meravilgiavano quando dicevo che non bevo il caffè!
      Buona settimana!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Μαρίνα μου!
    Με τις μεγάλες ωρες πάλι κάνω την βόλτα μου στην γειτονιά μας, αλλά μόλις τώρα τελείωσα με τις δουλειές μου...
    Τι βλέπω; τσαγάκια μοσχομυριστά!
    Πολύ ωραία!
    Οπαδός κι εγώ της ομοιοπαθητικής πανω από 8 χρόνια, καφέ θα πιω σπάνια και προτιμώ το τσάι , εκτός από το μαύρο.
    Θα δοκιμάσω να φτιάξω δικό μου αρωματικό συνδιασμό , μου έβαλες ιδέες!!
    Ευχαριστώ πολύ !
    Καλή σου νύχτα και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφια μου, εγω προσπερασα και τις μεγαλες ωρες και εφτασα παλι στις μικρες... :)) Ιδιως το σ/κ οι δουλειες λες και ειναι ατελειωτες...
      Ομοιοπαθητικη εκανα πρωτη φορα γυρω στο 1990, αλλα τοτε δεν ειχα σταματησει τον καφε. Την τελευταια φορα ομως, σταματησα και τον καφε αλλα και το τσιγαρο, χωρις να το επιδιωξω. Καφε πινω πολυ σπανια, το τσιγαρο δε, ουτε θελω να το μυρισω!
      Σοφια μου μπορεις να κανεις τους δικους σου συνδυασμους, με τις γευσεις και τα αρωματα που σου αρεσουν! Κι εγω θα συνεχισω τους πειραματισμους!
      Καλη νυχτα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  9. Αύριο το πρωί θα το τιμήσω το τσάι εσπεριδοειδών Μαρίνα μου... είναι υπέροχα αρωματικό!!! Τέλειο μίγμα!!! Μου άναψες φωτιά!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικα απο αρωμα ειναι αλλο πραγμα Κικη μου!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίοι και οι δύο συνδυασμοί! Φαίνονται τόσο αρωματικοί! Προσωπικά, αγαπώ περισσότερο το μαύρο τσάι αλλά και η εκδοχή σου για το πράσινο με τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετική!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη μερα και καλη εβδομαδα Αναστασια μου!
      Δεν σου το ειχα πει οτι εισαι μεσα στο μυαλο μου, οταν εκανες την αναρτηση με ενα τσαϊ που ειχες προσθεσει αρωματικα? Ακριβως εκεινες τις μερες εφτιαχνα κι εγω τα δικα μου μιγματα για τσαϊ! Νομιζω οτι το μαυρο ταιριαζει καλυτερα με τα μπαχαρικα, ενω το πρασινο με τα επσεριδοειδη. Εχω και αλλες παραλλαγες στο μυαλο μου και θα επανελθω!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  11. Adoro il the , un post molto interessante. Un abbraccio, buona giornata Daniela.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έστειλα το λινκ στην κορούλα μου που είναι του τσαγιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμείς εδώ κάτω ποτέ δεν πίνουμε το μαύρο τσάι χωρίς γαρύφαλλο και κανέλα! Οι συνδυασμοί σου δείχνουν τέλειοι Μαρίνα και θα δοκιμαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις Βαγγελιω μου δεν το συνηθιζουμε, ασε που οταν ημασταν μικρα το μαυρο τσαϊ το πιναμε μονο οταν μας επιανε ... κοψιμο και αφου το βραζαμε καλα καλα κανα πενταλεπτο και μετα γινοταν στυφο και δεν πινοταν... Το πολυ πολυ να βαζαμε μεσα λιγο χυμο λεμονι...

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημισιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...