0

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ // PLUM CAKE AL LIMONE DI PIERRE HERMÉ


ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Κλασσικό κέικ λεμονιού, με γαλλική φινέτσα, αφού η συνταγή είναι δια χειρός του φημισμένου chef pâtissier-chocolatier Pierre Hermé.
Υπέροχο, ζουμερό, αφράτο κεκάκι, με έντονο το άρωμα του λεμονιού! Το μόνο κακό σε αυτή την συνταγή είναι η ποσότητα των υλικών, που δίνει ένα μικρό κεκάκι! Σας συμβουλεύω να ετοιμάσετε 1,5 δόση και να χρησιμοποιήσετε μία κλασσική στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά
για το κέϊκ : 200 gr ζάχαρη άχνη
                       το ξύσμα από 1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι (ή 2 μικρά),
                       3 αυγά,
                       190 gr αλεύρι cake flour,
                       4 gr baking powder,
                       95 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                       65 gr βούτυρο,
                       2 κ.σ. ρούμι,
                       1 πρέζα αλάτι.
για το σιρόπι : 75 gr νερό,
                           30 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                           1 κ.σ. χυμό λεμονιού.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε το κέικ.
Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. 
Αναμείξτε την ζάχαρη με το ξύσμα του λεμονιού και αφήστε το να σταθεί ένα τεταρτάκι.
Προσθέστε τα αυγά, το οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και χτυπήστε καλά το μίγμα, με έναν αυγογδάρτη ή στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το ρούμι.
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το  και προσθέστε το στο μίγμα των υγρών σε 3 δόσεις, αναμιγνύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Προσθέστε τέλος και το βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία μακρόστενη φόρμα για κέικ, μήκους 20 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια. Για να "σκάσει" ωραία το κέικ, περάστε την μαρίζ με λίγο λιωμένο βούτυρο, βυθίστε την στο κέντρο της ζύμης και τραβήξτε μία γραμμή κατά μήκος.
Ψήστε το κέικ σε φούρνο προθερμασμένο στους 150°C, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου. Ελέγξτε το ψήσιμο κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε την ζάχαρη μαζί το νερό, μέχρι να λιώσει. Κατεβάστε το σιρόπι απο την φωτιά, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού (μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα, εγώ έβαλα 2 κ.σ.) και αφήστε το να κρυώσει.
Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, περιχύστε το με το κρύο σιρόπι. Ξεφορμάρετε το όταν κρυώσει τελείως.



PLUM CAKE AL LIMONE DI PIERRE HERMÉ

Meraviglioso plum cake che si scioglie in bocca, aromatizzato con tanto di limone! La ricetta è del famoso chef pâtissier-chocolatier Pierre Hermé. Facile da preparare, il solo guaio è che uno piccolo stampo da 20 cm. ne basta appena per 4 persone, io consiglio di fare almeno 1,5 dose.

Dosi : per 4 perosne
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la torta : 200 gr zucchero a velo,
                         la scorza grattugiata da 1 limone grande, non trattato,
                         3 uova a temperatura ambiente,
                         190 gr farina cake flour (farina per dolci),
                         4 gr baking powder,
                         95 gr panna a 35% grassi,
                         65 gr burro,
                         2 cucchiai rum,
                         1 pizzico di sale.
per lo sciroppo : 75 gr acqua,
                               30 gr zucchero semolato,
                               1 cucchiaio succo di limone.
Preparazione :
Preparate la torta.
Fate sciogliere il burro al microonde e lasciate raffreddare.
Mescolate lo zucchero con la zeste de limone e lasciate riposare per 15 minuti.
Aggiungete le uova e sbattete con le fruste fino a prendere una crema gonfia. Incorporate anche la panna, il sale e il rum.
Settacciate la farina con il lievito chimico e aggiungetela al composto delle uova, a tre riprese, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto, per non fare sgonfiare il composto.
Incorporate gradatamente anche il burro fuso.
Accendete il forno a 150°C, modalità ventilato.
Spenellate con il composto antiaderente uno stampo da plum cake da 20 cm. Versate il composto e livellate. Immergete una spatola in burro fuso e tagliate la superficie del cake, per il senso della lunghezza; con questo piccolo trucco, durante la cottura, la superficie della torta si spaccherà in modo uniforme.
Infornate e lasciate cuocere per 1 ora ca. Fate la prova stecchino.
Nel frattempo preparate lo sciroppo. Fate cuocere lo zucchero con l' acqua fino al completo scioglimento. Ritirate dal fuoco e aggiungete il succo del limone (potete aumentare la dose, io ho messo 2 cucchiai di succo)  e lasciate raffreddare.
Sfornate il plum cake e irrorate con lo sciroppo. Lasciate raffreddare e sformate entro un vassoio da portata. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.