ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Το φαγάκι που σας παρουσιάζω σήμερα, ίσως σε κάποιους φανεί λίγο περίεργο, λόγω της ... σκοτεινής του εμφάνισης. Δεν είναι όμως τίποτε άλλο από τις κλασσικές σουπιές με πατάτες, ένα πιάτο που το έμαθα από τους ιταλούς (δες εδώ), καθώς στο σπίτι μας δεν θυμάμαι να είχα δοκιμάσει ποτέ αυτόν τον συνδυασμό.
Τις σουπιές τις αγοράζω συνήθως φρέσκες και ακαθάριστες, ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω και το μελάνι τους, είτε στο φαγητό που θα φτιάξω, είτε σε ένα ριζότο. Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω μία παραλλαγή σε μία κλασσική συνταγή, και προέκυψε ένα νόστιμο πιάτο, λίγο ιδιαίτερο σε εμφάνιση...Δόση : για 5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg σουπιές φρέσκες,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
1 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
2 φύλλα δάφνης,
1 kg πατάτες,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε με προσοχή τους σάκους με το μελάνι από τις σουπιές. Στην συνταγή χρησιμοποίησα 2 μεγάλους σάκους. Διαλύστε το μελάνι από τις σουπιές μέσα στο κρασί.
Καθαρίστε τις σουπιές και αφαιρέστε και το δέρμα τους. Κόψτε τες σε κομμάτια. Πλύνετε τες καλά και σκουπίστε τες με απορροφητικό χαρτί.
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε μεγάλους κύβους.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε το με το ελαιόλαδο, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τις σουπιές και σοτάρετε. Σβήστε με το κρασί και περιμένετε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέστε 1 ποτήρι ζεστό νερό, πιπέρι, αλάτι, τα φύλλα της δάφνης σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τες να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο περίπου, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Προσθέστε τις πατάτες και αν χρειάζεται συμπληρώστε με ζεστό νερό. Αφήστε το φαγητό να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι πατάτες.
Σερβίρετε το ζεστό.
SEPPIE AL NERO CON PATATE
Le seppie con le patate è un piatto poco conosciuto in Grecia, io l' ho imparato dagli italiani.
Siccome le seppie le compro sempre fresche e non pulite, mi approffito per utilizzare anche le sacche col nero, "l' inchiostro" come lo chiamiamo spesso in Grecia. Così mi è venuta l' idea di aggiungere il nero alla ricetta classica con le patate, ed il piatto si è trasformato subito!
Dosi : per 5 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg seppie,
1 cipolla grande,
1 tazzina da caffè olio e.v.o.,
1 tazza vino bianco secco,
2 foglie di alloro,
1 kg patate,
pepe nero macinato,
sale qb.
Preparazione :
Pulite le seppie. Estraette le sacche con il nero e tenete da parte. Eliminate l' osso, le interiora, il dente e la pelle. Lavate bene, tagliate a pezzi ed asciugate con carta assorbente.
A questa ricetta ho utilizzato due sacche di nero. Estraette il nero e stemperate nel vino.
Sbucciate le patate e tagliate a pezzi.
Entro una casseruola fate appassire la cipolla, tagliata finemente, con l' olio. Aggiungete le seppie e lasciate soffrigere per qualche minuto. Sfumate col vino e lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete 1 bicchiere di acqua calda, le foglie di alloro, salate e pepate a piacere. Coprite la casseruola e lasciare cuocere per una decina di minuti.
Aggiungete le patate e un po' di acqua calda, se necessario. Lasciate cuocere per 20 minuti ca.
Servite caldo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.