2

LOHIKEITTO : ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ // LOHIKEITTO : ZUPPA AL SALMONE FINLANDESE


LOHIKEITTO : 
ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΣΟΥΠΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Μπήκαμε στον χειμώνα, ο καιρός κρύωσε, οι χαμηλές θερμοκρασίες ζητάνε φαγάκια χουχουλιάρικα και φυσικά σούπες! 
Σήμερα θα ταξιδέψουμε στον παγωμένο Βορρά και θα επισκεφτούμε την κουζίνα της Φινλανδίας. Λοχικέϊτο στα φιλανδικά σημαίνει σούπα σολομού (lohi = σολομός + keitto = σούπα), και είναι μία από τις πιό νόστιμες και πιό δημοφιλείς τοπικές συνταγές!
Η βάση της σύγχρονης φινλανδέζικης κουζίνας είναι τα απλά υλικά και οι παραδοσιακές της συνταγές. Το ψάρι βέβαια έχει την τιμητική του, και ανάμεσα στα πιο δημοφιλή πιάτα θα βρείτε το kalakukko (ένα είδος ψωμιού γεμιστό με ψάρι), η savusilakka (καπνιστή ρέγγα) και η kalakeitto (ψαρόσουπα), παραλλαγή της οποίας είναι και η lohikeitto. Όταν κάνει πολύ κρύο το φαγητό πρέπει να έχει και τις ανάλογες θερμίδες, έτσι η λοχικέιτο, είναι μία θρεπτική και χορταστική σούπα με σολομό, πατάτες, και τα δύο βασικά προϊόντα της Φινλανδίας, πράσο και γάλα ή κρέμα γάλατος. Δεν λείπει βέβαια και ο άνηθος, ο οποίος παντρεύεται τέλεια με τον σολομό! Αν έχετε απορία πως δένει το γάλα με το ψάρι, σας διαβεβαιώ ότι το πιάτο αυτό είναι τόσο γευστικό, που σίγουρα θα το λατρέψετε! 
Αν και συχνά παραλείπεται χάριν ευκολίας,  ένας καλός ζωμός ψαριού είναι πάντα βασικός στην ψαρόσουπα (βλέπε και μπουγιαμπέσα) και σίγουρα απογειώνει την γεύση! 

Δόση : για 5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά 
γιά τον ζωμό : 1 κεφάλι σολομού,
                           1 κόκκαλο σολομού,
                           1 κρεμμύδι,
                           1 φύλλο δάφνης, 
                           κόκκους πιπεριού,
                           αλάτι.
για τη σούπα : 500 gr σολομό φρέσκο,
                           50 gr βούτυρο αγελάδας,
                           500 gr πατάτες,
                           1 πράσο,
                           1 καρότο,
                           1 φύλλο δάφνης,
                           1 φλ. (250 gr) κρέμα γάλακτος,
                           λευκό πιπέρι,
                           αλάτι,
                           1/2 ματσάκι άνηθο.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε τον ζωμό. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα, σκεπάστε τα με 2 λίτρα νερό βρύσης και βάλτε τα να σιγοβράσουν για 35-40 λεπτά (υπολογίστε τον χρόνο από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Περάστε τον ζωμό από σουρωτήρι με λεπτές τρύπες (ιδανικά σινουά) και κρατήστε τον στην άκρη.
Καθαρίστε τον σολομό από το δέρμα και τα κόκαλα και κόψτε τον σε μέγεθος μπουκιάς. 
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κύβους. 
Από το πράσο θα χρησιμοποιήσετε μόνο το λευκό και ανοιχτοπράσινο μέρος, το οποίο θα κόψετε σε λεπτές ροδέλες. 
Καθαρίστε το καρότο και κόψτε το σε κομματάκια περίπου το 1/4 από τους κύβους της πατάτας. Μην βάλετε πολύ καρότο στην σούπα, γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση της, η αναλογία με τις πατάτες πρέπει να είναι 1:3 .
Μέσα σε μία κατσαρόλα βάλτε το μισό βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα; προσοχή, δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέστε πρώτα τον ζωμό και αμέσως μετά τις πατάτες, τα καρότα και το φύλλο δάφνης. Αν δεν φτιάξετε ζωμό, θα βάλετε σκέτο νερό, και θα χρειαστείτε περίπου 1,5 λίτρο. Αφήστε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Προσθέστε τα κομμάτια του σολομού και την κρέμα γάλακτος; αν θέλετε να κάνετε την σούπα πιο ελαφριά, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με φρέσκο γάλα. Αλατίστε, πιπερώστε και αφήστε να βράσουν περίπου 5-7 λεπτά. 
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και ψιλοκομμένο άνηθο. Καπακώστε την κατσαρόλα και αφήστε την σούπα να ξεκουραστεί ένα δεκάλεπτο.
Σερβίρετε την λοχικέιτο ζεστή πασπαλισμένη με λίγο έξτρα άνηθο. Οι φινλανδοί συνοδεύουν πάντα με το ruisleipä, το παραδοσιακό τους ψωμί από σίκαλη.



LOHIKEITTO : 
ZUPPA AL SALMONE FINLANDESE 

Siamo già in inverno, ha cominciato a fare freddino, e con il calare della temperatura si richiede piatti caldi e consistenti, e nautralmente zuppe e minestre da assaporarle caldi, fumanti! Oggi facciamo un saldo al Nord Europa per vedere cosa c'è nelle pentole delle massaie finlandesi, siccome quelle sì che conoscono come nutrirsi quando fa freddo! 
Lohikeitto significa letteralmente zuppa al salmone (lohi = salmone + keito = zuppa) ed è un piatto tipico che abbina due degli ingredienti più comuni nella cucina finlandese : il salmone e le patate. Quando si fa tanto freddo i piatti devono essere consistenti, cosi la zuppa al salmone viene arricchita in calorie e sapore con l' aggiunta di panna e burro. La tradizione culinaria finlandese, ama gli ingredienti semplici che si trovano nel suo territorio e rispetta la cucina rustica, nonostante gli influssi dall' estero e principalmente dalle vicine Russia e Svezia. Altre ricette finlandesi col pesce, concosciute un po' per tutto il mondo, sono il kalakukko (pane farcito col pesce), la savusilakka (arringa affumicata) e la kalakeitto ossia zuppa di pesce, variante della quale è anche la lohikeitto
Il fumetto di pesce di solito viene omesso, ma è sempre essenziale per preparare una buona zuppa di pesce, siccome arricchisce ulterioremente il piatto!

Dosi : per 5 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti 
per il fumetto di pesce : 1 testa di salmone,
                                            1 lisca di salmone,
                                            1 cipolla,
                                            1 foglia di alloro, 
                                            grani di pepe,
                                            sale.
per la zuppa : 500 gr salmone fresco,
                           50 gr burro,
                           500 gr patate,
                           1 porro,
                           1 carota,
                           1 foglia di allori,
                           1 tazza (250 gr) panna fresca,
                           pepe bianco,
                           sale qb.,
                           1/2 mazzetto di aneto.
Preparazione :
Preparate il fumetto (brodo) di pesce. Mettete tutti gli ingredienti entro una casseruola, coprite con 2 lt di acqua dal rubinetto e portate sul fuoco. Lasciate cuocere su fuoco moderato per 30 minuti. Passate il brodo da un coline a maglia stretta e tenete da parte.
Togliete la pelle al filetto di salmone e tagliatelo a pezzetti della dimensione di bocconcino.
Sbucciate le patate e tagliatele a cubetti.
Dal porro utilizzate solo la parte bianca e verde chiara, che tagliate a rondelle sottili. 
Pulite la carota e tagliate a cubetti, alle dimensioni di 1/4 rispetto alle patate. La proporzione carote/patate deve essere 1:3, non metterci troppe carote, perchè si altera il sapore della zuppa.
In una casseruola soffrigete il porro con metà del burro; attenzione, non deve prendere colore. Versate il brodo e poi le patate, le carote e la foglia di alloro. Se non volete preparare il fumetto di pesce, aggiungete 1,5 lt di acqua calda. Lasciate cuocere per 20 minuti ca., fino che le verdure risultino mobide, ma non spappolate.
Aggiungete il salmone e la panna. Potete sostituire la panna con latte fresco. Salate, pepate e lasciate cuocere per 5-7 minuti ancora.
Ritirate la casseruola dal fuoco, aggiungete il resto del burro e una manciata di aneto tritato. Lasciate riposare per una decina di minuti.
Servite la zuppa lohikeitto calda, con una spolverata di aneto tritato. I finlandesi accompagnano con il ruisleipä, il pane tradizionale alla farina di segale.



2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μαρίνα..
    Μπορεί η συνταγή σαν ψαρόσουπα να φαντάζει υπέροχη(άλλωστε και οι φωτο είναι εξαιρετικές)και οι Φινλανδοί να τρώνε ότι ψάρι θέλουν,αλλά πιστεύω πως ο σολωμός σαν ψάρι ΔΕΝ κάνει για σούπα.Οχι μόνο γιατι είναι πολύ λιπαρό ψάρι και πιστεύω πως μόνο τα μη λιπαρά ψαρια δίνουν πεντανόστιμο ζωμό..αλλά επειδή έχει και μία περίεργη μυρωδιά που σε αποτρέπει να τον απολάυσεις σε σούπα.
    Τον δοκιμασα μία φορά εκτός Ελλάδος..και επιβεβαιώθηκα στο έπακρο..
    Τώρα βέβαια...περί ορέξεως''κολοκυθόπιτα'' που λένε,αλλά είπαμε.
    Ψαρόσουπα για μένα μόνο Μπακαλιάρος,Σκορπίνα,Χελιδονόψαρο,Καπόνι,Χριστόψαρο,Ροφός,Σφυρίδα,Συναγρίδα και πετρόψαρα.Ενα ειδος η σε συνδυασμό δυο η τριών ειδών από αυτά στην κατσαρόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Θανάση,
      όταν είδα αυτήν την συνταγή στο MTC challenge, είχα κι εγώ τους ίδιους ενδοιασμούς, γιατί όντως ο σολομός έχει λίγο "βαριά" γεύση. Θυμόμουν βέβαια οτι οι σκανδιναβοί φίλοι μου μιλούσαν συχνά για την σούπα με σολομό, όπως και για το kalakukko, το οποίο το έχουν περι πολλού, και είπα κι εγώ να την δοκιμάσω από περιέργεια... Τελικά είναι πάρα πολύ ωραία! πιστεύω ότι το γάλα "κόβει" την λιπαρή γεύση του ψαριού και δεν γίνεται καθόλο βαριά, παρ΄όλο που περιέχει επιπλέον βούτυρο και κρέμα γάλακτος... Είναι μια ωραία χειμωνιάτικη σούπα, που μπορεί να σταθεί άνετα και σε ένα γιορτινό τραπέζι!
      Βέβαια το top της ψαρόσουπας, για εμένα είναι η μπουγιαμπέσα (υπάρχει η συνταγή στο laboratorio) με διάφορα είδη ψαριών, όπως πολύ σωστά τα απαριθμείς πιο επάνω, εγώ θα πρόσθετα και το κεφάλι απο την πεσκανδρίτσα και τις ψείρες, γιά ενίσχυση της γεύσης του ζωμού ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.