ΑΝΤΙΔΙΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ ΑΛΑ ΝΑΠΟΛΕΤΑΝΑ
Τα αντίδια είναι ένα καλλιεργήσιμο χόρτο, κάτι μεταξύ ραδικιού (με το οποίο συγγενεύει) και σγουρής σαλάτας. Αυτήν την εποχή, που τελειώνουν πλέον τα μεγάλα κρύα, αρχίζουν να ξαναεμφανίζονται στην αγορά. Σε πιό ζεστές περιοχές, τα αντίδια σπέρνονται στο τέλος του καλοκαιριού και η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του χειμώνα.
Σήμερα θα σας προτρέψω να δοκιμάσετε μία συνταγή με αντίδια από την ναπολιτάνικη, χωριάτικη παραδοσιακή κουζίνα. Τα υλικά είναι ελάχιστα και φτωχικά, ο συνδυασμός τους όμως δίνει ένα νομστιμότατο συνοδευτικό με πλούσια μεσογειακά αρώματα. Μπορεί να συνοδέψει ψητά κρέατα, ψάρια ή τυριά ή να σερβιριστεί ως σαλάτα.
Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 500 gr αντίδια,
2 αντζούγιες,
4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
2 σκελίδες σκόρδο,
1 καφτερό πιπεράκι,
1 κ.σ. (12 gr) κουκουνάρι,
1 κ.σ. (20 gr) σταφίδες,
1 κ.σ. (10 gr) κάππαρη,
30 gr ελιές (εγώ έβαλα ροδέλες Καλαμών),
αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε και πλύντε τα αντίδια. Στραγγίστε τα πολύ καλά.
Καθαρίστε τις αντζούγιες από το κόκκαλο, ξεπλύνετε τες να φύγει το αλάτι και κόψτε τες σε κομματάκια.
Βάλτε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε τις αντζούγιες, το σκόρδο τσακισμένο, το πιπεράκι επίσης τσακισμένο και τα κουκουνάρια. Σωτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα τα κουκουνάρια και το σκόρδο. Προσθέστε τα αντίδια, σκεπάστε το σκεύος με ένα καπάκι και αφήστε να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά γιά ένα δεκάλεπτο, μέχρι να μαλακώσουν τα αντίδια.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, αναμείξτε, δυναμώστε την φωτιά και αφήστε να βράσουν 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν το ζουμί τους. Στο τέλος προσθέστε και αλάτι, αν χρειάζεται.
Σερβίρετε τα αντίδια αλά ναπολετάνα χλιαρά.
SCAROLA ALLA NAPOLETANA
La scarola o indivia è una pianta commestibile, in stretta parnetela con la cicoria. In questa stagione, che il freddo invernale finalmente cede, si comincia a trovare la scarola al mercato. In luoghi caldi invece, la scarola viene seminata a fine estata e poi raccolta l' autunno fino all' inizio d' inverno.
La scarola in Grecia viene servita di solito come insalata (lessata e condita con olio e limone), utilizzata in farciture per torte salate con la pasta fillo, o preparata in fricassea con la carne di agnello.
La ricetta tradizionale napoletana, tanto insolita per noi greci, l' ho trovata stuzzicante e mi è piaciuta un sacco! L' ho preparata come contorno di stinchi di maiale cotti al forno.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 500 gr di scarole,
2 acciughe sotto sale,
4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
2 spicchi d' aglio,
1 peperoncino piccante,
1 cucchiaio (12 gr) pinoli,
1 cucchiaio (20 gr) uvetta,
1 cucchiaio (10 gr) capperi,
30 gr olive nere denocciolate (ci ho messo olive nere in rondelle),
sale qb.
Preparazione :
Mondate e lavate bene la scarola. Scolate molto bene.
Lavate le acciughe (ho utilizzato delle aggiughe home made), eliminate le lische e tagliate a pezzettini.
Ponete l' olio entro una padella fonda e portate sul fuoco. Aggiungete le acciughe, l' aglio schiacciato, il peperoncino schiacciato e i pinoli. Saltate fino che l' aglio comincia a prendere colore. Aggiungete le scarole, coprite con un coperchio e lasciate cuocere a fuoco dolce per una decina di minuti, fino ad intenerire.
Aggiugete tutti gli ingredienti restanti, alzate la fiamma e lasciate cuocere a fuoco vivace per 6-7 minuti, fino a restringere il suo brodo. Prima di ritirare dal fuoco regolate di sale.
Servite la scarola alla napoletana tiepida.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.