0

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ // GELATO AL TIRAMISU


ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

Δεν μπορώ να πω ότι τρελλαίνομαι γιά το παγωτό, αλλά το φετεινό καλοκαίρι, όπως και πριν 4 χρόνια, έχω φτιάξει ήδη πολύ παγωτό! Ισως να φταίει και το γεγονός ότι το καλοκαίρι φέτος ξεκίνησε με 2 δόσεις καύσωνα, οπότε τα δροσερά γλυκά ήταν επιβεβλημένα.
Εννοείται πως το να αγοράσω έτοιμο παγωτό, ακόμη και απο ζαχαροπλαστείο, ούτε καν το σκέφτομαι πλέον, οπότε οι κατσαρόλες και η παγωτομηχανή στο laboratorio ... πήραν φωτιά και η παραγωγή διατηρείται σταθερά στις δύο γεύσεις την εβδομάδα (γιά πρακτικούς λόγους πιό πολύ, γιά να αξιοποιήσω όλο το μπουκάλι με το γάλα που αγοράζω γιά να φτιάξω το παγωτό). Ετσι ξαναθυμηθήκαμε παλιές αγαπημένες συνταγές, ενώ δοκιμάσαμε και καινούργιες, οι οποίες ήταν αξιόλογες και αποφάσισα να σας τις παρουσιάσω.
Θα ξεκινήσω με το παγωτό με γεύση τιραμισού. Δεν είναι ένα παγωμένο τιραμισού ή αλλιώς σεμιφρέντο, όπως το είχαμε φτιάξει εδώ, αλλά ένα παγωτό, που περιέχει αρκετά από τα συστατικά του πραγματικού τιραμισού και βέβαια η γεύση του είναι 100% φυσική. Πάντα η βάση είναι μη επεξεργασμένες πρώτες ύλες : φρέσκο γάλα καλής ποιότητας, κρεμα γάλακτος και φρέσκα αυγά απο κότες ελευθέρας βοσκής.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε γιά τα είδη του παγωτού και γενικές οδηγίες γιά την παρασκευή του.

Δόση : 750 ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 400 gr φρέσκο γάλα πλήρες,           
                160 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
                3 κρόκους αυγών,
                3 gr αλεύρι από σπόρους χαρουπιών,
                2 κ.σ. γάλα σε σκόνη,
                50 ml καφέ εσπρέσσο,
                190 gr μασκαρπόνε,
                50 ml γλυκό κρασί Marsala.
γιά το σερβίρισμα : κακάο άγλυκο,
                                     μπισκότα σαβαγιάρ.
Προετοιμασία :
Δουλέψτε το μασκαρπόνε με ένα πηρούνι, να αφρατέψει. 
Βάλτε το γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε την μισή ζάχαρη και βάλτε το σε μέρια φωτιά. Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει, μόνον να ζεσταθεί!
Παράλληλα χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Αναμιγνύοντας συνεχώς προσθέστε περίπου το μισό ζεστό γάλα. Προσθέστε το χαρουπάλευρο, το γάλα σε σκόνη και τον καφέ και αναμείξτε. 
Ρίξτε το μίγμα μέσα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα και τοποθετήστε το στην φωτιά. Αναμιγνύετε συνεχώς μέχρι η κρέμα να αρχίζει πήζει και να φτάσει σε θερμοκρασία 82°C.
Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέστε το μασκαρπόνε και αναμείξτε καλά. Κρυώστε την κρέμα, βάζοντας το κατσαρολάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος με κρύο νερό και παγάκια. Προσθέστε τέλος και το Marsala.
Τοποθετήστε την κρέμα μέσα στο ψυγείο, στο πιό δροσερό σημείο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 4 ώρες τουλάχιστον (εγώ προτιμώ να την αφήνω όλη την νύχτα).
Ενεργοποιήστε την παγωτομηχανή και αφήστε την να δουλέψει άδεια γιά 3-4 λεπτά. Ρίξτε μέσα το μίγμα του παγωτού σταδιακά και αφήστε το να δουλευτεί μέχρι η μηχανή να σταματήσει από μόνη της.
Ρίξτε μερικές κουταλιές από το παγωτό μέσα σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος με καπάκι που κλείνει ερμητικά. Πασπαλίστε με λίγο κακάο (μην ξεχάσετε να το περάσετε από ένα κόσκινο, γιατί συνήθως σχηματίζει σβώλους). Συνεχίστε δημιουργώντας στρώσεις παγωτού με κακάο ενδιάμεσα.
Τοποθετήστε το παγωτό στην κατάψυξη.
Σερβίρετε με τριμμένα μπισκότα σαβαγιάρ.



GELATO AL TIRAMISU

Anche se non amo particolarmente il gelato, quest' estate ne ho già preparato tanto! Puo darsi che la ragione è stata il caldo eccessivo, che fa crescere la voglia per un dolce fresco!
Siccome il gelato greco, pure quello artigianale, lascia a desiderare, la soluzione era solo una : di prepararlo a casa! Così, già da un paio di mesi, ogni fine settimana preparo sempre 2 gusti! Ho cominciato con quelli già assaggiati per passare poi a gusti nuovi, che ci avrebbe piaciuto assaggiare.
Comincio con il gelato al tiramisù. Anche se ben diverso dal tiramisù semifreddo, è stato preparato con gli ingredienti del tiramisù classico, e servito con i savoiardi.

Dosi : 750 ml ca.
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 400 gr latte fresco intero,
                             160 gr zucchero di canna raffinato (bianco),
                             3 tuorli,
                             3 gr farina di semi di carrube,
                             2 cucchiai latte in polvere,
                             50 ml caffè,
                             190 gr mascarpone,
                             50 ml vino Marsala.
per la finitura : cacao amaro in polvere,
                              savoiardi.
Preparazione :
In una ciotola lavorate il mascarpone con una frochetta.
Versate il late in un pentolino, aggiungete metà di zucchero e portate sul fornello.
Sbattete i tuorli con lo zucchero restante, fino a prendere una crema chiara. Aggiungete a filo ca. metà del latte tiepido. Aggiungete la farina di carrube, il latte in polvere ed il caffè e mescolate. Versate nel pentolino. Mescolate fino a raggiungere i 82°C (se non avete il termometro, la crema deve velare il dorso di un cucchiaio).
Abbatete la temperatura della crema. Aggiungete il Marsala.
Ponete la crema nel frigo e lasciate riposare per 4 ore almeno (io preferisco lasciarla per tutta la notte).
Azionate la gelatiera e lasciate in funzione vuota per 3-4 minuti. Versate gradatamente il composto del gelato e lasciate la mantecatura alla gelatiera, fino che si fermi da sola.
Versate il gelato a cucchiaiate entro un recipiente di vetro o di metallo, alternando con una spolverata di cacao. Chiudete il recipiente e posizionate nel freezer.
Servite con savoiardi sbricciolati e interi e una spolverata di cacao.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.