2

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ NIGHT & DAY // INSALATA DI RISO NIGHT & DAY


ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ NIGHT & DAY

Οι ρυζοσαλάτες μάλλον δεν είναι και πολύ διαδεδομένες στα ελληνικά τραπέζια. Είναι όμως ένα ωραίο ορεκτικό ή συνδευτικό, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τους ζεστούς μήνες, αφού κατά κανόνα σερβίρεται κρύα.
Σήμερα θα σας προτείνω να δοκιμάσετε μία από τις πιό δημοφιλείς ρυζοσαλάτες του διδικτύου. Αυτό που την κάνει τόσο δημοφιλή, εκτός από τον υπέροχο συνδυασμό των υλικών και των γεύσεων, είναι και το γεγονός ότι φέρει την υπογραφή εγγύησης του Luca Montersino!
Η ονομασία night & day προέρχεται βέβαια από το γεγονός ότι ο Montersino στην ρυζοσαλάτα του παντρεύει το λευκό με το μαύρο ρύζι. Το βασικό υλικό, δηλαδή το ρύζι, συνδυάζεται με φρέσκα, σωταρισμένα λαχανικά, κουκουνάρι, σπεκ και αρωματικά, και δίνει ένα πιάτο με υπέροχα ραφινάτο συνδυασμό γεύσεων αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ... σκηνική παρουσία!

Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 180 gr ρύζι καρναρόλι,
                 120 gr μαύρο ρύζι venere,
                 70 gr speck σε μία φέτα,
                 2 μικρά κολοκυθάκια (200 gr),
                 1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά (200 gr),
                 1 τρυφερό καρότο (125 gr),
                 30 gr κουκουνάρια,           
                 ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι,
                 σχοινόπρασο.
Προετοιμασία :
Ξεκινάμε την παρασκεύη της σαλάτας από το βράσιμο του ρυζιού, που πρέπει να γίνει ξεχωριστά γιά κάθε ποικιλία, γιατί απαιτούν διαφορετικό χειρισμό.
Βάλτε το μαύρο ρύζι μέσα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε νερό βρύσης, μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το μαύρο είναι ένα ρύζι ολικής, δηλαδή μη αποφλοιωμένο, και αν το ρίξετε απ' ευθείας μέσα στο ζεστό νερό, ο φλοιός του ψήνεται πρώτος, σκληραίνει και μετά είναι δύσκολο να βράσει μέχρι την καρδιά του κόκκου. Να διευκρινήσω ότι το μαύρο ρύζι venere (δείτε την σύντομη ιστορία του εδώ) δεν είναι αυτό που λέμε "άγριο ρύζι", πρόκειται για διαφορετική ποικιλία, δεν είναι πολύ εύκολο να το βρείτε στην ελληνική αγορά, αλλά αν ψάξετε σε καλά ντελικατέσεν σίγουρα κάπου θα το ανακαλύψετε! Προσθέστε 2 πρέζες αλάτι και βάλτε το κατσαρολάκι στη φωτιά; αφήστε το μαύρο ρύζι να βράσει περίπου 45 λεπτά. Στραγγίστε το και αφήστε το να κρυώσει.
Παράλληλα, βάλτε να βράσει νερό σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι, προσθέστε 2-3 πρέζες αλάτι, ρίξτε μέσα το λευκό ρύζι (carnaroli) και αφήστε το να βράσει 15 λεπτά. Αν δεν βρείτε την ποικιλιά καρναρόλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη ποικιλία ρυζιού (πχ. μπασμάτι, ακόμη και parboiled). Προσοχή! το ρύζι δεν πρέπει να παραβράσει, αλλά να μείνει αλ ντέντε. Στραγγίστε το και αφήστε το να κρυώσει.
Το σπέκ (speck) είναι ένα αλλαντικό παρόμοιο με το προσούτο, το οποίο παρασκευάζεται στην Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Alto Adige ή Νότιο Τρυρόλο, εξ΄ου και η γερμανική του ονομασία, που σημαίνει λαρδί. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε προσούτο, αλλά και ζαμπόν, καπνιστή μπριζόλα ή γαλοπούλα, αν και η γεύση βέβαια δεν θα είναι το ίδιο πράγμα! Κόψτε το σπεκ σε κυβάκια.
Ετοιμάστε τα λαχανικά. Καθαρίστε τα και κόψτετα όλα σε κυβάκια, όσο το δυνατόν πιό ομοιόμορφα.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε πρώτα τα καρότα. Σωτάρετε γιά 1-2 λεπτά και προσθέστε τις πιπεριές. Σωτάρετε 1-2 λεπτά και προσθέστε τα κολοκυθάκια. Πρσθέστε το ανάλογο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σωτάρετε 3-4 λεπτά ακόμη. Τα λαχανικά πρέπει να σωταριστούν μεν, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Προσθέστε τέλος και το σπεκ και σωτάρετε πολύ σύντομα, για 1 λεπτό ακόμη. Αδειάστε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μία πιατέλα και αφήστε το να κρυώσει.
Σωτάρετε ξεχωριστά τα κουκουνάρια με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βάλτε όλα τα υλικά της ρυζοσαλάτας μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέστε και 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Αν δεν έχετε σχοινόπρασο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο μυρωδικό, όπως βασιλικό, μέντα, θυμάρι, λεμονοθύμαρο ή ξύσμα από λεμονόφλουδα. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο καλής ποιότητας και αναμείξτε.
Σερβίρετε την ρυζοσαλάτα μέσα σε μία μεγάλη σαλατιέρα και στολίστε την με λίγο σχοινόπρασο και κουκουνάρια. Μπορείτε επίσης να την σεβίρετε μέσα σε ατομικά μπολάκια. Γιά ακόμη πιό εντυπωσιακή παρουσίαση στο τραπέζι, χρησιμοποιήστε ένα μικρό τσέρκι και τοποθετήστε την κατ΄ ευθείαν στα πιάτα που θα παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας!



INSALATA DI RISO NIGHT & DAY

D' estate i piatti freddi sono particolarmente graditi!
L' insalata di riso night and day, firmata Luca Montersino è veramente un piatto eccellente! Il suo nome lo deve ai due tipi di riso utilizati, bianco e nero. Facile da preparare, di sapore fresco e raffinato e di grande effetto visivo, se non l' avete ancora provata, fatelo subito!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 180 gr riso carnaroli,
                             120 gr riso venere,
                             70 gr speck in una fetta,
                             2 zucchine piccole (200 gr),
                             1 peperone giallo (200 gr),
                             1 carota (125 gr),
                             30 gr pinoli,
                             olio extravergine di oliva,
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale,
                             erba cipollina.
Preparazione :
La preparazione si comincia dalla cottura del riso.
Ponete il riso venere in una casseuola, aggiungete acqua dal rubinetto fino a coprirlo completamente, aggiungete 2 pizzichi di sale e portate sul fuoco. Siccome il riso Venere è integrale, se viene aggiunto in acqua bollente, la parte esterna del chicco si cuoce subito ed irrigidisce e poi fa fatica a cuocere. Fate cuocere il riso Venere per 45 minuti, scolate e lasciate raffreddare.
Nel frattempo entro un' altra casseruola, portate ad ebbollizione dell' acqua leggermente salata. Versate il riso carnaroli, fate cuocere per 15 min ca., lasciandolo al dente. Scolate e lasciate raffreddare.
Tagliate lo speck a cubetti.
Mondate le verdure e tagliate a cubetti della stessa grandezza.
Versate un filo di olio entro una  padella e portate sul fuoco. Aggiungete le carote e fate saltare per un paio di minuti. Aggiungete poi i peperoni, saltate per un paio di minuti e aggiungete le zucchine. Salate e pepeate e saltate per 3-4 minuti, così che le vedure restino croccani. Aggiungete lo speck, saltate per 1 minuto e ritirate dal fuoco. Lasciate raffreddare.
Separatemente fate rosolare i pinoli con un filo di olio.
Ponete tutti gli ingredienti entro una ciotola capiente. Aggiungete 2 cucchiai di erba cipollina tritata finemente, un filo d' olio e mescolate. Potete variare gli aromi, mettendo al posto dell' erba cipollina del basilico, timo limonato, menta o zest di limone.
Servite l' insalata nigh & day entro una terrina, decorata con qalche foglia di erba cipollina e pinoli tostati. Potete anche servirla in monoporzioni, entro ciotoline o piccole pirofile o entro un piattino, dandole forma con l' aiuto di un anello.



2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.