0

ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΑ // ZYMAROPITA, TORTA AL FORMAGGIO FETA


ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΑ

Διανύουμε την εβδομάδα της τυρινής και σύμφωνα με τα έθιμα και την παράδοση, τα φαγητά με τυριά και γαλακτοκομικά δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι!
Η ζυμαρόπιτα είναι ό,τι πιό απλό και γρήγορο μπορείτε να φανταστείτε σε πίτα! Λίγα υλικά και ελάχιστη προετοιμασία, χωρίς όμως να υπολείπεται σε νοστιμιά! Ο χυλός πέφτει μέσα στο ταψί με το καυτό λάδι και δημιουργείται μία αφράτη κρούστα, σε μία διαδικασία παρόμοια με το yorkshire pudding (δες εδώ).
Αγαπημένη μου συνταγή, αφού περιέχει και μπόλικη φέτα, που την λατρεύω!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 400 gr φέτα,
                2 φλ. (250 gr) αλεύρι γοχ.,
                2 αυγά,
                2 πρέζες αλάτι,
                1 κ.σ. ξύδι,
                φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                1 1/2 φλ. νερό,
                3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Ανάψτε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Ρίξτε το λάδι σε ένα ταψάκι 25x30 εκ. και βάλτε το κατ΄ευθείαν στον φούρνο.
Θρυμματίστε την φέτα με τα χέρια.
Χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, πιπέρι κατά βούληση και τέλος το νερό και αναμείξτε μέχρι να πάρετε έναν νερουλό χυλό.
Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίξτε τον χυλό στο ταψί, φροντίζοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Σκορπίστε απο επάνω την φέτα.
Ψηστε στους 200° για 10 λεπτά, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180° και ψήστε για ακόμη 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Τρώγεται ζεστή!



ZYMAROPITA, TORTA AL FORMAGGIO FETA

Secondo alla tradizione ortodossa, durante la settimana che precede la domenica di Carenvale, si mangia prodotti derivati dal latte, e specialmente formaggi, perciò si chiama "settimana tirinìs". 
La zimaròpita, è una torta semplicissima della cucina povera, preparata velocemente e con pochi ingredienti. La pastella viene versata sull' olio caldissimo e viene fromata subito una crosta soffice, techinca che ci fa pensare alla famosa Yorkshire pudding, di origine brittanica. 
Questa è una delle mie ricette di torte salate prediletta, per la facilità della preparazione, per il suo gusto e per il fatto che è ricca in formaggio feta, che semplicemente adoro!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 400 gr formaggio feta,
                            2 tazze (250 gr) farina 00,
                            2 uova,
                            2 pizzichi di sale,
                            1 cucchiaio aceto,
                            pepe nero macinato al momento,
                            1 1/2 tazze acqua,
                            3 cucchiai olio e.v.o.
Preparazione :
Accendete il forno a 200°C, modalità statico.
Versate l' olio in una teglia 25x30 cm e infornate.
Tritate il feta grossolanemente, con le mani.
Sbattete le uova, aggiungete la farina, il sale, l' aceto, pepe a piacere ed infine l' acqua e mescolate fino a prendere una pastella liquida.
Quando l' olio sarà scottente, versate la pastella uniformemente nella teglia. Cospargete con il feta. 
Lasciate cuocere per una decina di minuti, abbassate la temperatura a 180°C e lasciate cuocere per 15 minuti ca, fino a dorare.
Servite la zimaropita ben calda!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.