0

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ // TORTA DI RICOTTA E VISCIOLE

 

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ 

Ένα υπέροχο γλυκό από την παραδοσιακή κουζίνα του εβραϊκού γκέτο της Ρώμης, ενός από τα πιο παλιά και πολυπληθή γκέτο της Ιταλίας (για την ιστορία, δημιουργήθηκε το 1555, μετά απο διαταγή του πάπα Παύλου του 4ου, 40 χρόνια μετά απο το γκέτο της Βενετίας, που ήταν το πρώτο και έδωσε και το όνομα στην δημιουργία αυτής της ιδιότυπης δομής απομόνωσης μίας συγκεκριμένης εθνικότητας μέσα σε μία πόλη - δεν ειναι επι του παρόντος να σχολιάσω εδώ την απόφαση αυτή!). Αν θέλαμε να κάνουμε μία περιγραφή, θα λέγαμε ότι είναι μία τάρτα με μαλακό, βουτυρένιο μπισκότο, που λιώνει στο στόμα, και γέμιση βύσσινο γλυκό ή μαρμελάδα μαζί με κρέμα ρικότας. 
Η ιστορία λέει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, έπειτα από το πολύ αυστηρό διάταγμα του πάπα, το οποίο έθετε μία σειρά από περιορισμούς στις δραστηριότητες των εβραίων. Μεταξύ άλλων, τους απαγόρευε να πουλάνε στους χριστιανούς ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Οι εφευρετικοί εβραίοι όμως, βρήκαν άλλον τρόπο για να συνεχίζουν να φτιάχνουν και να πουλάνε τα γλυκά κρέμα ρικότας (η οποία, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια κλασσική κρέμα της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας), παρασκευάζοντας μία κλειστή τάρτα, ώστε να μην είναι εμφανές το περιεχόμενο της.  Κάπου εκεί κάποιος σκέφτηκε να συνδυάσει την γλυκειά κρέμα ρικότας με τα ξινούτσικα βύσσινα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! 
Τον 20ο αιώνα, μέσα στο γκέτο της Ρώμης, το παλιό αρτοποιείο Boccioni συνέχιζε να φτιάχνει την παραδοσιακή κλειστή τάρτα με κρέμα ρικότας και βύσσινα, η οποία το έκανε διάσημο παγκοσμίως, αφού όποιος περνούσε απο το γκέτο, δεν παρέλειπε να το επισκεφτεί για να την γευτεί. Η συνταγή τους βέβαια εξακολουθεί να είναι επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά. Πολλοί προσπάθησαν να αναπαράγουν την συνταγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πολλές παραλλαγές στα υλικά αλλά και στο στήσιμο της τάρτας. Την συνταγή που ακολούθησα την βρήκα εδώ. Στην γέμιση έβαλα σπιτικό γλυκό βύσσινο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαρμελάδα. 
 
Η άχρηστη πληροφορία : στην Ιταλία θα συναντήσετε δύο είδη, ας τα πούμε ξινά κεράσια, το ένα προέρχεται από άγριες κερασιές (είδος Prunus Avium) και οι ιταλοί τα ονομάζουν amarene, ενώ το δεύτερο είναι καλλιεργούμενο και είναι τα γνωστά και σ' εμάς βύσσινα (είδος Prunus Cerasus) τα οποία τα ονομάζουν visciole και είναι και αυτά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το γλυκό μας.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη 
Υλικά 
για την τάρτα : 200 gr βούτυρο,
                             270 gr αλεύρι γοχ.,
                             150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                             4 κρόκους αυγών.
για την κρέμα : 500 gr ρικότα,
                             150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                             1 αυγό,
                             1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο.
για την γέμιση : 1 βάζο 750 ml βύσσινο γλυκό.
για το ψήσιμο : 1 κρόκο αυγού.
Προετοιμασία : 
Κόψτε το βούτυρο, κρύο από το ψυγείο, σε κομματάκια. Αναμείξτε με το αλεύρι και την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει θριφτό. Προσθέστε και τους κρόκους των αυγών για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή. Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για ένα μισάωρο. 
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε την κρέμα. Στραγγίστε την ρικότα από το ζουμάκι της και βάλτε την σε ένα μπολ. Προσθέστε την ζάχαρη, το λικέρ και το αυγό και αναμείξτε καλά.
Βουτυρώστε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. 
Όπως είπαμε η ζύμη της τάρτας είναι πολύ μαλακή, και είναι λίγο δύσκολο να ανοιχτεί σε φύλλο. Αλευρώστε λοιπόν καλά την επιφάνεια εργασίας ή βάλτε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και ανοίξτε την σε φύλλο. Μεταφέρετε την στην ταρτιέρα, πιέστε να κολλήσει στον πάτο και τα τοιχώματα και αφαιρέστε όση περισσεύει. Τρυπήστε την σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
Στραγγίστε καλά το βύσσινο γλυκό και καλύψτε την βάση της τάρτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαρμελάδα βύσσινο
Από επάνω στρώστε την κρέμα ρικότας.
Με την ζύμη που περίσσεψε φτιάξτε κορδόνια και τοποθετήστε τα σταυρωτά στην επιφάνεια της τάρτας. Αλείψτε την ζύμη με λίγο κρόκο αυγού.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το κόψετε, ώστε να έχει σφίξει η κρέμα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες. 



TORTA DI RICOTTA E VISCIOLE

La torta di ricotta e visciole, detta anche torta papalina, è un dolce tra i più famosi della cucina di tradizione ebraica giudaico-romanesca. 
La ricetta è molto antica ed è nata proprio dentro il ghetto di Roma. Nell 1775 Papa Pio IV ha emanato "L' editto sopra gli ebrei" che prevedeva un interminabile elenco di divieti, tra cui anche quello di vendere ai cristiani pane, latticini e carne. Per ovviare alla legge, i fornai del ghetto di Roma cominciarono a realizzare dei dolci coperti, realizzando delle deliziose crostate interamente chiuse che celavano un goloso ripieno di crema alla ricotta. L' abbinamento poi con le amarognole visciole si è rilevato particolarmente azzeccato e così ancora oggi, la torta di ricotta e visciole si presenta come la pietra miliare della pasticceria giudaico-romanesca.
Nel '900 nei pressi del Portico d' Ottavia la storica pasticceria Boccioni, o antico frono Boccioni, ha fatto la torta di ricotta e visciole il suo biglietto da visita, continuando a mantenere il guscio da copertura di pasta frolla, al posto della classica griglia. La ricetta,  tramandata di generazione in generazione ai soli gestori del forno, resta tuttora segreta, e per questo ci sono tante varianti, nel tentativo di riprodurla. Dopo suggerimento di amiche italiane, ho seguito la ricetta trovata qui; come vedete non si tratta della classica crostata coperta, e a noi è piaciuta un sacco! Anche se avevo la confettura di visciole, ho preferito di utilizzare le visciole sotto sciroppo (dolce di tradizione greca, tipo composta ma in un sciroppo più denso) sempre home made, le quali ho lasciato sgocciolare bene.
 
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la frolla : 200 gr burro freddo,
                          270 gr farina 00,
                          150 gr zucchero semolato,
                          4 tuorli.
per la crema di ricotta : 500 gr ricotta,
                                             150 gr zucchero semolato,
                                             1 uovo,
                                             1 biccherino liquore amaretto.
farcitura : 1 barattolo 750 ml visciole sotto sciroppo.
per la finitura : 1 tuorlo.
Preparazione : 
Tagliate il burro a cubetti. Mescolate con la farina e lo zucchero fino a prendere un composto sabbioso. Aggiungete i tuorli e lavorate. L' impasto risulta molto morbido, avvolgete in pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per almeno mezz' ora. 
Preparate poi la crema. Scolate la ricotta, aggiungete lo zucchero, il liquore e l' uovo e mescolate fino a prendere una crema uniforme. 
Imburrate de infarinate uno stampo per crostate da 26 cm di diamtero. 
Come abbiamo già detto, la frolla è troppo morbida e non è facile maneggiarla. Stendetela col mattarello sul piano del lavoro infarinato bene, o tra due pezzi di carta antiaderente, poco più grande dallo stampo. Adagiatela nello stampo, premete per rivestire il fondo e i bordi ed eliminate l' eccesso. Buccherellate con le rebbi di una forchetta. Disponete le visciole ben sgocciolate e coprite con la crema di ricotta. Livellate. 
Con la frolla avanzata formate delle stiscie e intrecciatele alla superficie per formare la gratella. Spenellate con tuorlo d' uovo stemperato in poco latte. 
Infornate in forno già caldo a 170°C, modalità statico, per 40 minuti all' incirca, fino a dorare. 
Sfornate e lasciare raffreddare completamente prima di assagiare. 
Si conserva nel frigo. 


 
 
 

0

ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // PANE PITA AL LIEVITO MADRE

ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Αφράτες πιτούλες για σουβλάκι και όχι μόνον! 
Με το φυσικό προζύμι μπορούν να διατηρηθούν 2-3 ημέρες και το μόνο που θέλουν είναι λίγο ζέσταμα ... 

Δόση : 10 πίτες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 150 gr φυσικό προζύμι αναζωογονημένο,
                200 gr αλεύρι Π,
                200 gr αλεύρι από σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                50 gr αλεύρι δυνατό,
                50 gr καλαμποκάλευρο,
                300 gr νερό,
                12 gr ζάχαρη,
                12 gr αλάτι,
                50 gr σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Μέσα στον κάδο του μίξερ, διαλύστε το προζύμι στα 250 ml νερό. Προσθέστε την ζάχαρη και όλα τα αλεύρια και ξεκινήστε το ζύμωμα με τον γάντζο. Όταν αναμειχθούν καλά τα υλικά, προσθέστε και το υπόλοιπο νερό μαζί με το αλάτι. 
Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο. Προσθέστε σταδιακά το σπορέλαιο (εγώ έβαλα ηλιέλαιο). 
Σκεπάστε την ζύμη και αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (την άφησα όλη τη νύχτα); τον χειμώνα θα φροντίσετε να είναι σε χλιαρό μέρος, το καλοκαίρι μπορείτε να την αφήσετε απλά σε θερμοκρασία δωματίου. 
Ξεφουσκώστε την ζύμη και χωρίστε την σε κομμάτια των 100 γρ. περίπου. Πλάστε τα σε μπαλάκια, σκεπάστε τα με πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν περίπου 1 ώρα. 
Με τον πλάστη ανοίξτε τα μπαλάκια της ζύμης σε πίτες διαμέτρου περίπου 20 εκ. Τρυπήστε τες σε 2-3 μεριές με ένα πιρούνι, ώστε να μην φουσκώσουν ανεξέλεγκτα κατά το ψήσιμο.
Αλείψτε με ελάχιστο λάδι και ψήστε τις πίτες μια μια σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές. 
Το ιδανικό είναι να καταναλωθούν αμέσως και όσο είναι ζεστές! 


 


PANE PITA AL LIEVITO MADRE

La cosidetta pìta, è un pane lievitato piatto e rotondo, che viene utilzzato per preparare il più famoso street food greco, i panini tradizionali al ripieno di ghìros o souvlakia (spiedini). 
Il pane pita viene cotto in padella con qualche goccia di olio ed è una buona alternativa per preparare il pane d' estate, quando non si vuole di accendere il forno. 
Potete prepararlo anche con l' esubero di lievito madre. Si conserva per un paio di giorni e ci vuole solo essere scaldato per qualche istante al microonde o in piastra prima di servirlo ... 

Dosi : per 10 panetti pita
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 150 gr esubero di lievito madre,
                            200 gr farina 00 di forza,
                            200 gr semola rimacinata,
                            50 gr farina di forza,
                            50 gr farina di mais fioretto,
                            300 gr acqua,
                            12 gr zucchero,
                            12 gr sale,
                            50 gr olio di semi.
Preparazione :  
Nella bacinella della planetaria stemperate il lievito madre in 250 ml acqua. Aggiungete lo zucchero e le farine a azionate la planetaria. Una volta formato l' impasto, aggiungete l' acqua restante con il sale. Per ultimo aggiungete l' olio, a più riprese. Lavorate l' impasto fino che questo risulti elastico e non appiccicoso.  
Coprite a campana e lasciate lievitare fino al raddoppio (il l' ho lasciato lievitare per tutta la notte); d' inverno posizionatelo in luogo tiepido, d' estate potete lasciarlo a temperatura ambiente.
Sgonfiate l' impasto sulla spianatoia e ricavate dei pezzi da 100 gr ca. Formate delle palline, coprite con un panno e lasciate riposare per un' oretta. 
Con il mattarello stendete le palline a dischi di ca. 20 cm di diametro. Bucherellate con le rebbi di una forchetta.
Scaldate molto bene una padella antiaderente. Spenellate i dischi d' impasto con qualche goccia di olio e fate cuocere uno alla volta da entrambi i lati. 
Servite i pane pita caldi.

 

0

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΡΥ BHUNA // POLLO AL CURRY BHUNA

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΡΥ BHUNA

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή κάρυ της ινδικής κουζίνας, είναι το μπούνα (bhuna). Είναι ένα είδος κάρυ που συναντάται κυρίως στην βορειοανατολική Ινδία, στην περιοχή της Βεγγάλης και στο δυτικό Μπαγκλαντές. Η ονομασία αναφέρεται περισσότερο στον τρόπο μαγειρέματος, και στην ινδική διάλεκτο σημαίνει τηγάνισμα, καβούρντισμα. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε από τις κουζίνες της αριστοκρατίας και των παλατιών, αλλά μετέπειτα πέρασε και στην κουζίνα του απλού λαού. Με το σοτάρισμα τα μπαχαρικά αποκτούν ένταση και απελευθερώνουν τα αρώματα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ιδιαίτερα εύγευστο και πλούσιο σε αρώματα πιάτο. 
Τα βασικά μπαχαρικά του πιάτου είναι : κόλιαντρο, κύμινο, κουρκουμάς, σπόροι σιναπιού (μουστάρδας), σπόροι μάραθου, πάπρικα, καυτερή πάπρικα από πιπεράκια Kashmiri, garam mashala, μαύρο πιπέρι και τέλος kassori methi (αποξηραμένα φύλλα από τσιμένι); επίσης σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ και σκαλόνιο ή κρεμμύδι. Για το σοτάρισμα προτείνεται το ghee ή το αντίστοιχο βούτυρο κλαριφιέ. Τα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως το κοτόπουλο, το αρνί αλλά και οι γαρίδες. Το μυστικό για έξτρα γεύση είναι να μην προσθέσετε νερό, αλλά να φροντίσετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά με το ζουμάκι που θα βγάλει, μέχρι η σάλτσα του να γίνει αρκετά πηχτή. Η συνταγή αυτή μας ενθουσίασε, ιδιαίτερα εμένα, που λατρεύω τα μπαχάρια και τους συνδυασμούς τους!
Σερβίρετε το μπούνα ζεστό, μαζί με το παραδοσιακό ινδικό ψωμί ναάν (μοιάζει με πίτα) ή με ρύζι.
 
Δόση : για 4 άτομα 
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 750 gr φιλέτο κοτόπουλο (μπούτια κατά προτίμηση).
για την μαρινάτα : 4 σκελίδες σκόρδο,
                                   2 cm φρέσκο τζίντζερ,
                                   2 κ.γ. πάπρικα,
                                   1/2 κ.γ. κουρκουμά,
                                   1 κ.γ. κύμινο,
                                   1 κ.σ. κόλιαντρο,
                                   1 κ.σ. γιαούρτι.
για την σάλτσα : 2 κρεμμύδια,
                               2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                               2 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ,
                               2 κ.σ. πελτέ ντομάτας,                              
                               2 καυτερά πιπεράκια,
                               1 κ.γ. σπόρους μάραθου,
                               1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                               1 κ.γ. garam masala,
                               1oo gr ντοματίνια,
                               αλάτι.
για το σερβίρισμα : φρέσκα φύλλα κόλιαντρου.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την μαρινάτα. Λιώστε τα σκόρδα στην πρέσα. Αφαιρέστε την φλούδα από το φρέσκο τζιντζερ και περάστε το από πολύ λεπτό τρίφτη. Βάλτε στο μούλτι το σκόρδο και το τζίντζερ, προσθέστε ελάχιστο νεράκι και δουλέψτε το μέχρι να γίνει σαν πάστα. 
Σοτάρετε όλα τα μπαχαρικά μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα στην πάστα του σκόρδου με το τζίντζερ, προσθέστε και το γιαούρτι και αναμείξτε. 
Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Αλείψτε το καλά με την μαρινάτα και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον μία ώρα (μπορείτε να το αφήσετε και όλη τη νύχτα).
Ετοιμάστε την σάλτσα. Κόψτε τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και ροδίστε το καλά με το λάδι και το βούτυρο, μέσα σε μία χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέστε τα πιπεράκια και τον πελτέ και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. 
Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε την μαρινάτα που περίσσεψε, τα μπαχαρικά και τα ντοματίνια. Αλατίστε.
Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Στο τέλος προσθέστε και μία χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιαντρου
Σερβίρετε το κοτόπουλο μπούνα ζεστό.



POLLO AL CURRY BHUNA

Pollo al curry bhuna, un classico della cucina indiana, da non perdere! 
Questa ricetta di curry, è diffusa sopratutto all' India Nord-Est, alla regione di Bengala e all'  Bangladesh Occidentale. Il nome della ricetta indica piuttosto il modo di cucinare, siccome bhuna significa friggere, rosolare. Come tutti i curry, il piatto contiene tante spezie, che con questa technica di cottura sprigionano i loro aromi. Le origini del bhuna si ritracciano nelle cucine delle corti indiane, ma poi è stato diffuso anche per le cucine popolari ... 
Tra la spezie utilizzate troverete coriandolo, cumino, curcuma, semi di senape, semi di finocchio, paprica, paprica piccante da peperoncini Kashmiri, garam mashala, pepe nero e kassori methi (sono le foglie essiccate del fieno greco). Indispensabili sono ancora le cipolle o scalogni, l' aglio e lo zenzero fresco. Per rosolare si usano il tradizionale burro indiano ghee (in mancanza potete sostituire con il burro chiarificato). Oltre al pollo, si può preparare il bhuna con l' agnello ma anche con le mazzancolle. Il segreto per esaltare ulterioremente il sapore del piatto, è di non aggiungete acqua, ma lasciare cuocere la carne a fuoco dolce, nel proprio liquido di cottura. 
Il pollo al curry bhuna vieve servito con il pane indiano naan o con il riso.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 750 gr di pollo disossato (preferibilmente cosce).
per la marinatura : 4 spicchi d' aglio,
                                      2 cm zenzero fresco,
                                      2 cucchiaini paprica,
                                      1/2 cucchiaino curcuma,
                                      1 cucchiaino cumino macinato,
                                      1 cucchiaio coriandolo macinato,
                                      1 cucchiaio yogurt greco.
per il sugo bhuna : 2 cipolle,
                                    2 cucchiai olio e.v.o.,
                                    2 cucchiai ghee (o burro chiarificato),          
                                    2 cucchiai triplo concentrato di pomodoro,
                                    2 peperoncini piccanti,
                                    1 cucchiaino semi di finocchio,
                                    1/2 cucchiaino pepe nero macinato al momento,
                                    1 cucchiaino garam masala,
                                    1oo gr pomodorini,
                                    sale qb.
per la finitura : foglie fresche di coriandolo.
Preparazione :
Preparate la marinatura. Schiacciate i spicchi d' aglio. Sbucciate lo zenzero e tritatelo in una grattugia a fori piccoli. Ponete aglio e zenzero nel cutter, aggiungete qualche goccia di acqua e lavorate fino a prendere una pasta.
In una padella antiaderente fate arrostire le spezie per sprigionare i loro aromi. Aggiungeteli alla pasta di aglio e zenzero, aggiungete anche lo yogurt e mescolate. 
Tagliate il pollo a pezzi. Aggiungete la marinatura e mescolate bene. Lasciate riposare almeno per un' ora (potete lasciarlo anche per tutta la notte). 
Preparate il sugo. Tagliate i pomodorini a pezzetti.
Tritate la cipolla molto finemente e fate rosolare con l' olio ed il burro, entro una casseruola. Aggiungete i peperoncini ed il triplo concentrato di pomodoro e fate saltare per qualche minuto. Aggiungete il pollo e fate rosolare. Aggiungete poi i pomodorini, la eventuale marinatura restante e le spezie. Salate.
Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco dolce fino che si restringe la sua salsa. A fine cottura aggiungete una manciata di foglie di coriandolo.
Servite il pollo al curry bhuna caldo.


2

Η ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ // TORTA AL LIMONE A TRE IMPASTI

 

Η ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
 
Μια πραγματικά υπέροχη τάρτα που η επιφάνεια της θυμίζει κομμένη φέτα λεμονιού! Αποτελείται απο τρείς διαφορετικές παρασκευές με διαφορετικές υφές και κοινό παρονομαστή το δροσερό άρωμα του λεμονιού : μαλακό  μπισκότο που λιώνει στο στόμα, το οποίο αγκαλιάζει μία λαχταριστή κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα λεμόνι και έχει επικάλυψη αφράτο κέικ λεμονιού!
Η συνταγή αυτήν την στιγμή κάνει θραύση σε ιταλόφωνες ομάδες μαγειρικής στο FaceBook! Υπάρχουν πολλές συνταγές με διαφορετικές αναλογίες υλικών, εγώ την προσάρμοσα στα δικά μου σκεύη. Η ζύμη της επικάλυψης ονομάζεται pasta margherita, απο την ονομασία του κλασσικού ιταλικού κέικ λεμονιού, το οποίο είναι γνωστό ως torta margherita.
 
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά 
για την κρέμα : 450 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                             50 ml φυσικό χυμό λεμονιού,
                             120 gr ζάχαρη κρυσταλλική.
                             40 gr corn flour,
                             2 αυγά,
                             10 gr φλούδα λεμονιού (ή 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα λεμόνι).
για την ζύμη : 150 gr αλεύρι γοχ.,
                          50 gr corn flour,
                          10 gr baking powder,
                          1 πρέζα αλάτι,
                          90 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                          120 gr βούτυρο,
                          1 αυγό,
                          απο 2 ακέρωτα λεμόνια το ξύσμα.
για την ζύμη "μαργαρίτα" : 60 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                                  2 αυγά,
                                                  120 gr αλεύρι cake flour,
                                                  6 gr baking powder,
                                                  1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα λεμονιού,
                                                  10 ml γάλα,
                                                  60 gr βούτυρο λιωμένο.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Εγώ την φτιάχνω πλέον στο μικροκυματικό, πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα (σε 10' μάξιμουμ), χωρίς να πρέπει να προσέχω αν κολλήσει στο σκεύος και χρησιμοποιώντας ένα μόνο σκεύος; για οδηγίες δείτε εδώ (για τον κλασσικό τρόπο παρασκευής δείτε εδώ). Αν χρησιμοποιήσετε εσάνς λεμονιού θα την προσθέσετε στο τέλος. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη, σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας, και αφήστε την να κρυώσει. 
Ετοιμάστε την ζύμη για την τάρτα. Σε ένα μπολ βάλτε πρώτα όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, corn flour, baking, ζάχαρη, αλάτι), προσθέστε το βούτυρο κρύο σε κομματάκια και αναμείξτε με τα χέρια, μέχρι να γίνει τριφτό σαν ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και το ξύσμα λεμονιού και αναμείξτε μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Βάλτε την μέσα σε πλαστικό σακουλάκι τροφίμων και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για ένα μισάωρο. 
Ετοιμάστε τέλος την ζύμη μαργαρίτα. Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking, το γάλα και την εσάνς λεμονιού και αναμείξτε μέχρι να γίνει ομοιογενές. Τέλος ενσωματώστε και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Στήσιμο της τάρτας. 
Αλείψτε με το αντικολλητικό μείγμα (ή απλά βουτυρώστε) μια φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 22-24 εκ. 
Βγάλτε την ζύμη της τάρτα από το ψυγείο, ανοίξτε την λίγο με τον πλάστη (είναι αρκετά μαλακή και ανοίγεται δύσκολα) τοποθετήστε την μέσα στην φόρμα και καλύψτε καλά όλον τον πάτο και περίπου 2 εκ. σε ύψος από τα τοιχώματα. 
Βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ και στρώστε περίπου τα 3/4 μέσα στην τάρτα. Από επάνω τοποθετήστε προσεκτικά την ζύμη μαργκερίτα και απλώστε την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. 
Με την υπόλοιπη κρέμα σχηματίστε στην επιφάνεια της τάρτας 8 ακτίνες, για να σχηματίσετε την φέτα λεμονιού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά.
Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν την ξεφορμάρετε. 
Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. 




TORTA AL LIMONE A TRE IMPASTI

Una deliziosa torta al limone, composta da tre strati di puro piacere... Un guscio di frolla morbida, che racchiude una fresca crema pasticcera al limone, sormontata da un impasto soffice di pasta margherita, che si scioglie in bocca! 
Anche se si sente complicato, la ricetta è facile e di successo garantito! 
La torta al limone a tre impasti, è un dessert goloso, perfetto da godere a qualsiasi momento della giornata!
 
Dosi : per 8 persone 
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la crema al limone : 450 ml latte fresco intero,
                                              50 ml succo di limone,
                                              120 gr zucchero semolato.
                                              40 gr maizena,
                                              2 uova,
                                              10 gr scorza di limone bio (in alternativa 1 cucchiaino di estratto naturale di limone).
per la frolla morbida : 150 gr farina 00,
                                           50 gr maizena,
                                           10 gr baking powder,
                                           1 pizzico di sale,
                                           90 gr zucchero semolato,
                                           120 gr burro,
                                           1 uovo,
                                           la scorza grattugiata  da 2 limoni non trattati.
per la pasta margherita : 60 gr zucchero semolato,
                                                 2 uova,
                                                 120 gr farina cake flour,
                                                 6 gr baking powder,
                                                 1 cucchiaino estratto naturale di limone,
                                                 10 ml latte,
                                                 60 gr burro fuso.
Preparazone :
Preparate la crema pasticcera al limone. Io preferisco preparare la crema pasticcera al microonde (per istruzioni dettagliate vedi qui). Per preparare la crema pasticcera al modo tradizionale vedi qui. Se utilizzate l' essenza di limone meglio aggiungerla a fine preparazione. Una volta pronta la crema coprite con pellicola transparente al contatto con la superficie e lasciate raffreddare. 
Preparate la frolla morbida. In una ciotola versate gli ingredienti solidi (farina, maizena, baking powder, zucchero, sale) aggiungete il burro freddo a cubetti e mescolate con le mani fino a prendere un composto sabbioso. Aggiungete l' uovo e la zeste di limone e amalgamate bene. Formate un panetto, mettete entro un sacchetto di plastica per alimenti e lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta. 
Preparate la pasta margherita per la copertura della torta. Fate fondere il burro (io al microonde) e lasciate intiepidire. Sbattete le uova con lo zucchero. Aggiungete la farina settacciata con il baking, il latte e l' essenza di limone. Mescolate fino a prendere un composto omogeneo. Per ultimo incorporate anche il burro fuso, mescolando delicatemente per non fare sgonfiare il composto. 
Composizione della torta.
Spenellate con il composto antiaderene uno stampo ad anello apribile da 22-24 cm di diametro.
Estraette la frolla dal frigo e stendetela con il mattarello. Trasferite nello stampo e rivestite bene il fondo e le pareti. Con un coltello eliminate l' impasto in eccesso dai bordi, e utlizzatelo per rafforzarli. 
Mettete la crema in un sac a poche e distribute ca. i 3/4 della crema sulla frolla. Ricoprite con la pasta margherita e livellate. Riprendete la crema avanzata e formate 8 raggi sulla superficie della torta, cominciando dal centro. 
Infornate la torta in forno già caldo a 170°C, modalità statico, per ca. 50 minuti. 
Sfornate e lasciate raffreddare completamente prima di sformare.
Prima di servire potete cospargere con zucchero a velo.