0

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ // MAKARON'OPITA : TORTA DI PASTA E FORMAGGI IN PASTA FILLO


ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

Μια μακαρονόπιτα της ανακύκλωσης που φτιάχτηκε με διάφορα είδη κοντών μακαρονιών και τυριών. Χρησιμοποίησα μόνο κίτρινα τυριά και καθόλου φέτα, παρ' όλο που εγώ την λατρεύω, γιατί στην οικογένεια μας δεν την συμπαθούν όλοι ...

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το φύλλο : 250 gr αλεύρι Π,
                           50 gr αλεύρι κίτρινο σταρένιο,
                           1 κ.σ. ξύδι,
                           2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
                           1/2 κ.γ. αλάτι,
                           περιπου 1 φλ νερό χλιαρό,
                           1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας,
                           1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο.
για το άνοιγμα των φύλλων : 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο,
                                                      νισεστέ.
για την γέμιση : 400 gr κοντά μακαρόνια διαφόρων ειδών (βίδες, σελινάκι, κοφτό),
                              400 gr διάφορα τριμμένα τυριά (γκούντα, μοτσαρέλα, κασέρι),
                              5 αυγά,
                              200 gr κρέμα γάλακτος,
                              200 gr γάλα,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                              1/2 κ.τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο,
                              αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα τα φύλλα. Μέσα στον κάδο του μίξερ αναμείξτε τα αλεύρια. Προσθέστε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και τέλος το νερό σταδιακά, μέχρι να πάρετε μία ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.
Λιώστε το βούτυρο και αναμείξτε το με το λάδι.
Χωρίστε την ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και πλάστε τα σε μπαλάκια. Με λίγο νισεστέ, ανοίξτε το πρώτο κομμάτι ζύμης στο μέγεθος ενός πιάτου φρούτου. Τοποθετήστε το μέσα στο πιάτο και με την βοήθεια ενός πινέλου, αλείψτε το με το μίγμα βούτυρο/λάδι. Ανοίξτε ένα δεύτερο φύλλο και τοποθετήστε το επάνω στο πρώτο. Αλείψτε το επίσης με το μίγμα βούτυρο/λάδι. Συνεχίστε με ακόμη 2 φύλλα, μέχρι να έχετε μία στοίβα με συνολικά 4 φύλλα. Καλύψτε τα με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Φτιάξτε και την δεύτερη τετράδα φύλλων. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον ένα δίωρο μέσα στο ψυγείο.
Ετοιμάστε την γέμιση. Βράστε τα μακαρόνια αυστηρά al dente, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία τους. Σουρώστε τα και κρατήστε τα στην άκρη. 
Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε τα τριμμένα τυριά, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά σας. Προσθέστε τα μακαρόνια και αναμείξτε.
Ανάψτε τον φούρνο στους 200°C.
Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα πυρέξ με διαστάσεις 30x40 εκ.
Με λίγο νισεστέ, ανοίξτε την πρώτη τετράδα των φύλλων σε ένα μεγάλο, λεπτό φύλλο. Στρώστε το σουρωμένο μέσα στο πυρέξ, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ' έξω. Ρίξτε επάνω την γέμιση και σκορπίστε την ομοιόμορφα.
Ανοίξτε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάστε την γέμιση, χωρίς να το αφήσετε να περισσεύει από το ταψί. Γυρίστε το κάτω φύλλο προς το εσωτερικό του πυρέξ, για να  κλείσετε την γέμιση και να φτιάξετε τον κόθρο της πίτας. Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με όσο λάδι έχει περισσέψει.
Ψήστε την πίτα για μισή ώρα στον αέρα και για περίπου ακόμη 20 λεπτά στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρετε την μακαρονόπιτα ζεστή.



MAKARON'OPITA : TORTA DI PASTA E FORMAGGI IN PASTA FILLO

Le torte con la pasta fillo, sono spesso soluzioni da "riciclo" di vari ingredienti avanzati. Così anche questa torta, è stata  preparata con vari formati di pasta corta e formaggi avanzati nel frigo. Ho omesso solo il feta, siccome non tutti a casa aprezzano la bontà di questo formaggio grechissimo.
Secondo all' usanza greca del piatto unico, abbiamo assaporato la makaronòpita al pranzo, accompagnata con insalata verde di stagione. In Itallia invece, sarebbe presentata come primo o tagliata a pezzi più piccoli, come fingerfood ad un buffet.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la pasta fillo : 250 gr farina di forza 00,
                                  50 gr semola rimacinata,
                                  1 cucchiaio di aceto,
                                  2 cucchiai di olio evo,
                                  1/2 cucchiaino di sale,
                                  1 tazza ca. di acqua tiepida.
per la sfogliatura : 1 cucchiaio burro fuso,
                                  1 tazzina da caffè olio evo,
                                  maizena.
per la cottura : 1 tazzina da caffè olio evo.
per la farcitura : 400 gr pasta corta di vari sformati (fusili, penne, canneroni, pipe),
                                400 gr formaggi vari grattugiati (mozzarella, provola, gouda),
                                5 uova,
                                200 gr panna fresca,
                                200 gr latte fresco,
                                pepe nero macinato,
                                1/2 cucchiaino da tè noce moscata grattugiata,
                                sale qb.
Preparazione :
Cominciate con la preparazione della pasta fillo. Nella bacinella della planetaria impastate tutti gli ingredienti, aggiungento tanta acqua fino a prendere un' impasto morbido e non appiccicoso. Lasciate riposare per una decina di minuti, dividete a 8 pezzetti uguali e arrotondateli.
Mescolate il buro fuso con l' olio.
Con il mattarello, sul piano del lavoro cosparso con la maizena tirate la prima pallina in una sfoglia alla grandezza di un piatto da frutta, disponetela nel piatto e spenellate con il composto burro/olio. Allo stesso modo formate ancora 3 sfoglie, sovrapponetele alla prima e formate una pila. Fate lo stesso con le altre 4 palline. Coprite con pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per un paio d' ore. 
Preparate la farcitura. Fate cuocere la pasta al dente, 2 minuti meno dal tempo indicato sulla confezione. Scolate e tenete da parte. 
Sbattete le uova con il latte e la panna. Aggiungete i formaggi grattugiati, il pepe, la noce moscata e sale quanto basta, dipende anche dai formaggi che utilizzate. Aggiungete la pasta e mescolate.
Accendete il forno a 200°C.
Spenellate con olio una terrina o pirofila alle dimensioni 30x40 cm. 
Tirate la prima pila un una sfoglia sottile, spessa 3- 5 mm. Disponetela raggrinzita nella terrina, lasciando i bordi pendere 2-3 cm fuori. Versate la farcitura e livellate. Tirate la seconda pila in una sfoglia altrettanto sottile. Disponetela nella terrina, sempre raggrinzita, e coprite completamente la farcitura. Rigirate i bordi per formare il cornicione. Spenellate bene con olio.
Infornate e fate cuocere a modalità ventilato per 30 minuti. Cambiate a modalità stativo e lasciate cuocere per ca. 20 minuti, fino a dorare.
Servite la makaronòpita calda.


1

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ // LA MIGLIORE RICETTA PER BROWNIES AL CIOCCOLATO


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ

Τα μπράουνις είναι σοκολατένια γλυκάκια με μαλακή υφή, που λιώνει στο στόμα. Επικρατεί η φήμη ότι δημιουργήθηκαν στο Σικάγο από τον ζαχαροπλάστη της πανσιόν Palmer House Hotel. Η κοσμική κυρία Bertha Palmer, γυναίκα του ιδιοκτήτη, αναζητούσε ένα επιδόρπιο κατάλληλο για να προσφερθεί στις γυναίκες που φιλοξενούσε η πανσιόν κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης που οργανώθηκε πόλη στα 1893, γιορτάζοντας τα 400 χρόνια από την ημέρα που ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε το πόδι του στην νέα ήπειρο. Το επιδόρπιο αυτό θα έπρεπε να είνα συμπαγές και να μοιάζει με κέικ, ώστε να μην λερώνουν τα χέρια ή τα ρούχα τους οι κυρίες καθώς το τρώνε, αλλά να είναι και κατάλληλο για take away, δηλαδή να κόβεται σε μικρότερα κομμάτια, για να μπορεί να συμπεριληφθεί και μέσα σε ένα lunch box. Το πρώτο μπράουνι στο Palmer House Hotel περιείχε καρύδια και είχε επικάλυψη από γλάσο με γεύση βερίκοκο. Στις αρχές του 19οο, το μπράουνι είχε ήδη κατοχυρωθεί ως ξεχωριστό είδος γλυκού, και η συνταγή εξελίχθηκε σιγά σιγά σε αυτό που γνωρίζουμε εμείς σήμερα, δηλαδή ένα υγρό, ζουμερό, σοκολατένιο κεκάκι, που μοιάζει περισσότερο με φοντάν και σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο.
Τα μπράουνις είναι εύκολα στην παρασκευή τους γλυκάκια, αλλά υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά για να αποκτήσουν την σωστή υφή. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές με ή χωρίς ξηρούς καρπούς, υπάρχει και η εκδοχή τους με λευκή σοκολάτα, που ονομάζονται σε αντίθεση blondies, λόγω του ανοιχτού τους χρώματος Η συνταγή που σας παραθέτω είναι από αμερικάνικη πηγή (εδώ) και για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να την ακολουθήσετε πιστά τόσο ως προς τα υλικά αλλά και ως προς την διαδικασία.

Δόση : 12 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 225 gr καλής ποιότητας κουβερτούρα,
                280 gr βούτυρο σε αλειφώδη μορφή,
                400 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                100 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                6 αυγά,
                2 κ.τσαγιού φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                115 gr αλεύρι γοχ.,
                30 gr ολλανδικό κακάο,
                6 gr αλεσμένο καφέ για εσπρέσο,
                1 κ.γ. αλάτι.
για το σερβίρισμα : άνθος αλατιού (προαιρετικό).           
Προετοιμασία : 
Χρησιμοποίησα κουβερτούρα ΙΟΝ με 50% κακάο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια. Κρατήστε την μισή ποσότητα στην άκρη, την άλλη μισή λιώστε την στον μικροκυματικό ή σε μπαίν-μαρί και αφήστε την να χλιαρίνει.
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει και να γίνει μία αφράτη κρέμα. Συχνά σε συνταγές για μπράουνις αναφέρεται οτι το βούτυρο και τα αυγά δεν χρειάζεται να χτυπηθούν πολύ και αρκεί ένα απλό ανακάτεμα, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα το γλυκό να παίρνει πιο συμπαγή υφή, ενώ με ένα καλό χτύπημα γίνεται πιο αφράτο (η λεγόμενη creaming method διαβάστε αναλυτικά εδώ). Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε τα αυγά ένα ένα και το εκχύλισμα της βανίλιας.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο. Και αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ιδίως το κακάο έχει την τάση να σχηματίζει σβόλους. Επίσης σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε το σωστό κακάο. Το λεγόμενο ολλανδικό κακάο, έχει πιο πλούσια γεύση και αρώματα και είναι λιγότερο όξινο. Το κοινό κακάο θα δώσει μπράουνις με πιο ξηρή επιφάνεια και πιο συμπαγή βάση. 
Προσθέστε την λιωμένη σοκολάτα και τα στερεά υλικά : αλεύρι με κακάο, καφέ και αλάτι. Οι μικρές ποσότητες καφέ και αλάτι ενισχύουν την σοκολατένια γεύση. Αναμείξτε το μίγμα με μία σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Σε αυτήν την φάση το μίγμα δεν πρέπει να δουλευτεί πολύ, γι΄αυτό άλλωστε αποφεύγουμε και να το χτυπήσουμε στο μίξερ, ώστε να αποφύγετε το μπράουνι να αποκτήσει την υφή ενός κέικ. Προσθέστε τέλος και τα κομματάκια σοκολάτας και αναμείξτε.
Βρέξτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου και στρώστε το μέσα σε ένα ταψάκι με διαστάσεις  32x22 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε το μπράουνι σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Μόλις περάσουν 20 λεπτά, βγάλτε το ταψάκι από τον φούρνο και χτυπήστε το επάνω στον πάγκο. Αυτό το κάνουμε για να ψηθεί oμοιόμορφα το εσωτερικό του, θα παρατηρήσετε ότι με το χτύπημα σκάει αμέσως η επιφάνεια του. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να πασπαλίσετε το μπράουνι με λίγο ανθό αλατιού. Ξαναβάλετε το αμέσως μέσα στον φούρνο και αφήστε το ακόμη 20 λεπτά. 
Βγάλτε το μπράουνι από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Είναι φυσιολογικό να ξεφουσκώσει λίγο στο κέντρο, αλλά μην ανησυχείτε, αυτό θα του δώσει και ομοιόμορφο ύψος.
Οταν κρυώσει κόψτε στο σε 12 ή 24 κομμάτια.
Σερβίρετε τα μπράουνις κατά προτίμηση χλιαρά, ζεσταμένα στον μικροκυματικό. Μπροείτε να συνοδέψετε με παγωτό βανίλια, κρέμα σαντιγί ή κρεμ ανγκλέζ.



LA MIGLIORE RICETTA PER BROWNIES AL CIOCCOLATO

I brownies sono uno dei più caratteristici dolcetti della pasticceria statunitese.
Secondo alla leggenda americana, l' ideatore era l' altolocata signona Bertha Palmer, moglie del proprietario del Palmer House Hotel, a Chicago. Nel 1892, con l' occasione dei festeggiamenti per la commemorizzazione per i 400 anni dalla scoperta dell' America, si svolse a Chicago una grande fiera. La signora Palmer, chiese al suo chef di preparare un dolcetto in versione take away, cioè comodo e pratico da gustare in passeggio, avendo in mente specialmente le donne, che volevano evitare di sporcarsi le mani o i loro vestiti. I primi brownies preparati al Palmer House Hotel, contenevano noci e avevano la glassa gusto albicocca. Agli inizi del '900, la ricetta era già affermata ed evoluta a quello che conosciamo oggi come brownie, cioè un dolcetto cioccolatoso umido, ma compatto, di sapore ricco e di consistenza fondente, che viene servito di solito come dessert.
La preparazione dei brownies è facile, ma ci sono alcuni piccoli segreti per ottenere la consistenza giusta. Esistono varianti con la frutta secca, e la versione al cioccolato bianco, che prende però il nome di blondies. La ricetta che ho scelto è da un sito americano (qui) e per la buona riuscita dovete fare attenzione ai piccoli dettagli e seguire tutti i passaggi.

Dosi : 12 porzioni
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 225 gr cioccolato fondente di buona qualità,
                            280 gr burro a pommata,
                            400 gr zucchero semolato,
                            100 gr zucchero di canna demerara,
                            6 uova,
                            2 cucchiaini da tè estratto naturale di vaniglia,
                            115 gr farina 00,
                            30 gr cacao di amaro tipo ollandese,
                            6 gr caffè macinato,
                            1 cucchiaino di sale.
per la finitura : fior di sale (facoltativo).
Preparazione :
Tritate finemente il coccolato con un coltello affilato. Tenete da parte la metà, sciogliete il resto al microonde o in bagnomaria e lasciate intiepidire.
Sbattete il burro con lo zucchero, fino a prendere una crema chiara. Spesso, alle ricette di brownies, si legge che basta mescolare semplicemente gli ingredienti. Seguendo però il cosidetto creaming method, l' impasto verrà arioso e dopo la cottura sarà più soffice e meno compatto. Continuando a sbattere il composto, incorporate l' estratto di vaniglia e le uova, aggiunti uno alla volta.
Settacciate la farina con il cacao. Anche questo passo è essenziale, perchè sopratutto il cacao tende a formare dei grumi. Scegliete un cacao di buona qualità, preferibilmente di tipo ollandese, che è più ricco di aromi e sapore ed è meno acido dal cacao comune, col risultato una crosta non troppo secca e una tessitura più soffice.
Aggigungete il cioccolato fuso e gli ingredienti secchi : la farina con il cacao, il caffè macinato ed il sale. Lasciate da parte le fruste e mescolate con una spatola fino a prendere un composto omogeneo, evitando di lavorarlo troppo, per non dargli la consistenza del plum cake. Per ultimo, incorporate anche il cioccolato tritato.
Foderate con carta forno bagnata e strizzata bene, una teglia alle dimensioni 32x22 cm. Versate il composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico. Trascorsi 20 minuti, estraette la teglia dal forno e sbattetela sul piano del lavoro. La scossa provocherà la rottura della crosta di superficie e aiuterà alla torta di cuocere in modo uniforme. A questo punto potete cospargere con il fior di sale. Infornate subito e lasciate cuocere per 20 minuti ancora.
Sfornate e lasciate raffreddare. E normale che la torta si sgonfi, ma non vi preoccupate, perchè così si livella da sola.
Una volta freddata, tagliate a 12 o 24 pezzi.
Servite i brownies tiepidi, magari scaldati per qualche secondo al microonde. Potete accompagnare con gelato fior di latte, panna montata o crema inglese.



0

ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ // POLPETTE DI SARDE AL SUGO DI POMODORO


ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Σαρδελίτσα, ένα ψαράκι ταπεινό αλλά πλούσιο σε ωφέλιμα Ω3 λιπαρά, που στην Ελλάδα συνηθίζουμε να το μαγειρεύουμε ψητό ή τηγανητό. Στην Σικελία όμως τις αξιοποιούν και με άλλους τρόπους, έτσι, μετά από την συγκλονιστική μακαρονάδα με σαρδέλες και μάραθα (συνταγή εδώ) θα δοκιμάσουμε και τις πολπέτες, δηλαδή κεφτεδάκια με σαρδέλες. 
Οι πολπέτες με σαρδέλες είναι ένα φαγάκι της σιτσιλιάνικης cucina povera, που συνδυάζει λίγα υλικά και μεσογειακά αρώματα και γεύσεις. Τις συναντάμε κατά κύριο λόγο στην Κατάνια και στις περιοχές γύρω από την Αίτνα. Σερβίρονται συνήθως μαζί με σάλτσα ντομάτας, ως δεύτερο πιάτο σε ένα κλασσικό ιταλικό τραπέζι. Είναι όμως υπέροχες και μόνες τους, και μπορείτε να τις απολαύσετε ακόμη και κρύες, βάζοντας τες μέσα σε ένα αφράτο ψωμάκι και φτιάχνοντας ένα υπέροχο και ασυνήθιστο σάντουιτς!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά 
για τις πολπέτες : 500 gr σαρδέλες καθαρισμένες,
                                 200 gr ψίχα απο μπαγιάτικο σπιτικό ψωμί,
                                 περίπου 1/2 φλ. γάλα,
                                 1 αυγό,
                                 40 gr κουκουνάρι,
                                 40 gr σταφίδες,
                                 30 gr τυρί πεκορίνο τριμμένο,
                                 1 κλωναράκι μέντα,
                                 1 φουντίτσα μαϊντανό,
                                 1/ κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                 1 κ.γ. κοφτό αλάτι.
για το τηγάνισμα : αλεύρι απο σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                                   πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο
για την σάλτσα ντομάτας : 750 σπιτική πασάτα ντομάτας,
                                                 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                                 2 σκελίδες σκόρδο,
                                                 2 πρέζες ζάχαρη,
                                                 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Θα χρειαστείτε περίπου 750 gr φρέσκες σαρδέλες. Αφαιρέστε πρώτα τα λέπια και έπειτα τα εντόσθια, το κεφάλι και τα κόκαλα, πλύντε τα φιλέτα και στραγγίστε τα καλά. Ψιλοκόψτε τα έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βρέξτε το ψωμί με λίγο γάλα και στραγγίστε το. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τα φύλλα της μέντας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δυόσμο).
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και αναμείξτε τα. Πλάστε πολπέτες σε μέγεθος καρυδιού. 
Ετοιμάστε την σάλτσα ντομάτας. Τσακίστε τα σκόρδα και σοτάρετε τα με το ελαιόλαδο, μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι. Προσθέστε την πασάτα (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη), την ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι και 1 φλ. νερό. Αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να την σκεπάσετε, για να μην αναπτύξει οξύτητα. Είναι έτοιμη όταν σωθεί το νερό της και αρχίσει να πιτσιλάει (αυτό οι ιταλοί το λένε pippiare, από τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει η σάλτσα).
Αλευρώστε τις πολπέτες και τηγανίστε τες σε καυτό λάδι (εγώ χρησιμοποιώ το πυρηνέλαιο).
Ρίξτε τες έπειτα μέσα στην σάλτσα και αφήστε τες ένα δεκάλεπτο να νοστιμίσουν. 
Σερβίρετε τις πολπέτες με την σάλτσα τους ζεστές. Ετοιμάστε και ένα νόστιμο σπιτικό ψωμάκι, γιατί οι βούτες στην σάλτσα επιβάλλονται!
Αυτό το φαγάκι μπορείτε να το απολαύσετε και κρύο, ακόμη και την επόμενη ημέρα.



POLPETTE DI SARDE AL SUGO DI POMODORO

Le sarde sono un pesciolino azzuro umile, ma salutare, siccome ricco di proteine facilmente assimilabili e acidi grassi omega 3. In Grecia di solito vengono cucinate fritte o cotte alla brace. In Sicilia pare che abbiano più fantasia nella cucina e le utilizzano per preparare piatti sublimi, come la pasta alle sarde (ricetta qui) e le polpette. 
Le polpette di sarde, dette anche polpette alla catanese, sono più comuni nella zona etnea. Ricettina della buona cucina povera, combina pochi ingredienti e profuma di aromi mediterranei. Vengono servite come secondo piatto di pesce, di bagnate con un saporito sugo al pomodoro. Potete però goderle anche da sole, pe. come farcitura per un panino.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti 
per le polpette : 500 gr di sarde pulite,
                              200 gr mollica di pane casereccio raffermo,
                              1/2 tazza di latte,
                              1 uovo,
                              40 ge pinoli,
                              40 ge uvetta,
                              30 gr pecorino grattugiato,
                              1 rametto di menta,
                              1 ciuffo di prezzemolo,
                              1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                              1 cucchiaino raso di sale.
per friggere : semola rimacinata,
                          olio di sansa raffinato o olio di semi.
per il sugo al pomodoro : 750 ml passata di pomodoro fatta a casa,
                                                1 tazzina da caffè olio e.v.o.,
                                                2 spicchi d' aglio,
                                                1 buon pizzico di sale,
                                                pepe nero macinato,
                                                sale qb.
Preparazione :
Per 500 gr di polpa di sarde, occorre ca. 750 gr di pesce fresco. Squamate, eliminate le interiora, la testa e la lisca. Lavate, lasciate scolare bene e tritate finemente con un coltello affilato o con la mezzaluna. 
Bagnate il pane con il latte e strizzate bene. Tritate le foglioline di menta ed il prezzemolo.
Entro una ciotola mescolate tutti gli ingredienti per le polpette. Inumidite le mani e formate delle palline alla grandezza di una noce. 
Preparate il sugo al pomodoro. Schiacciate gli spicchi d' aglio e saltateli con l' olio entro una padella capiente. Aggiungete la passata, lo zucchero, pepe e sale a piacere. Lasciate cuocere a fuoco dolce fino a pippiare. 
Passate le polpette dalla farina e friggetele in abbondante olio caldo. Versatele entro la padella con il sugo di pomodoro e lasciate insaporirsi.
Servite le sarde al sugo calde. 
Questo piatto è buono anche freddo, perfino il giorno dopo!



3

ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑ // TORTA AL ANANAS E COCCO


ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑ

Ανανάς και καρύδα μπλέκουν τα εξωτικά τους αρώματα μέσα σε μία γευστική τούρτα!
Εύκολη συνταγούλα (από εδώ) και πετυχημένη, ιδανική για γιορτινά τραπεζώματα και συναθροίσεις, την προτιμήσαμε φέτος και για το πασχαλινό μας τραπέζι.

Δόση : για 10 - 12 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για το παντεσπάνι : 1 κονσέρβα κομπόστα ανανά (περίπου 600 gr),
                                    5 μεγάλα αυγά,
                                    250 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                    200 gr αλεύρι γοχ.,
                                    12 gr baking powder,
                                    1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                                    60 gr βούτυρο λιωμένο.
για την κρέμα : 800 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
                             120 + 60 gr ζάχαρη άχνη,
                             2 συσκευασίες (230 gr η κάθε μία) τυρί κρέμα,
                             140 gr καρύδα τριμμένη.
για την διακόσμηση : 2 φέτες ανανά κομπόστα,
                                        200 gr καρύδα τριμμένη.
Προετοιμασία :
Ανοίξτε την κονσέρβα με την κομπόστα και κρατήστε 2 φέτες ανανά στην άκρη. Κόψτε τις υπόλοιπες σε μικρά κομματάκια, βάλτε τα μέσα σε ένα σουρωτήρι, και αφήστε τα να στραγγίσουν καλά. Κρατήστε όλο το ζουμάκι (σιρόπι) από την κονσέρβα.
Χωρίστε τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους.
Χτυπήστε τα ασπράδια με 100 gr ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και κρατήστε την στην άκρη.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking.
Χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και 120 gr από το σιρόπι του ανανά. Προσθέστε το αλεύρι με το baking και αναμείξτε. Ενσωματώστε στο μίγμα και την μαρέγκα, σε 3 δόσεις, αναμιγνύοντας με μία μαρίζ, με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.
Μοιράστε το μίγμα σε δύο βουτυρωμένα ταψάκια διαμέτρου 20 έως 24 εκ. Αν δεν έχετε ταψάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ψηλά τσέρκια, τα οποία θα κλείσετε από κάτω με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε τα παντεσπάνια σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 22 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφορμάρετε.
Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με 120 gr ζάχαρη άχνη, μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
Χτυπήστε το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη ζάχαρη, να αφρατέψει.
Αναμείξτε την σαντιγί με το τυρί, τον ψιλοκομμένο ανανά και την τριμμένη καρύδα. Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο για μία ωρίτσα.
Κόψτε τα παντεσπάνια οριζοντίως στα 2.
Χωρίστε την κρέμα σε 2 ίσα μέρη.
Βάλτε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι σε μία πιατέλα σερβιρίσματος ή επάνω σε μία βάση για τούρτες. Βρέξτε το με 3-4 κ.σ. από το ζουμάκι του ανανά. Απλώστε επάνω το 1/3 από το πρώτο μισό μέρος της κρέμας. Σκεπάστε με έναν δίσκο παντεσπάνι και επαναλάβετε την διαδικασία. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα layer cake με 4 στρώσεις μπισκότο (παντεσπάνι) και 3 κρέμα.
Καλύψτε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήστε την να σταθεί ενα μισάωρο στο ψυγείο. Πασπαλίστε την ομοιόμορφα με την τριμμένη καρύδα. 
Αφήστε την τούρτα να σταθεί στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες. Στολίστε με τις φέτες ανανά και κερασάκια γλασέ.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.



TORTA AL ANANAS E COCCO

Una torta di frutta esotica, tipica americana (layer cake), con la farcia al formaggio spalmabile. 
La ricetta originale è da qui. Facile da preparare, è buona per presentarla in feste e altre occasioni, o addiritura come torta di compleanno.

Dosi : per 10-12 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per il pan di Spagna : 1 ananas in scatola sciroppato (560-580 gr),
                                          5 uova grandi,
                                          250 gr zucchero semolato,
                                          200 gr farina 00,
                                          12 gr lievito chimico per dolci,
                                          1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                                          60 gr burro fuso.
per la crema : 800 gr panna fresca a 35% grassi,
                           120 + 60 gr zucchero a velo,
                           2 confezioni (230 ge l' una) formaggio spalmabile tipo philadepohia,
                           140 gr cocco rapè (farina di cocco).
per la finitura : 2 fette di ananas sciroppato,
                              200 gr cocco rapè.
Preparazione : 
Apite la lattina di ananas e tenete 2 fette da parte. Con un coltello tritate finemente le fette restanti, ponete entro un colapasta e lasciate sgocciolare bene. Raccogliete tutto il sughetto e tenetelo da parte. 
Dividete i turoli dagli albumi.
Montate gli albumi con 100 gr di zucchero, a neve ferma e tenetela da parte.
Settacciate la farina con il lievito.
Sbattete i turoli con lo zucchero restante, fino a prendere una crema chiara a gonfia. Aggiungete il burro fuso, l' estratto di vaniglia, 120 gr di sciroppo di ananas (quello della scatola). Aggiungete la farina e mescolate. Incorporate la meringa a 3 riprese, mescolando con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto, facendo attenzione a non far sgonfiare il composto.
Dividete il composto in due e versate in tortiere imburrate, da 20-24 cm di diametro. Se non avete due tortiere, potete utilizzare dei cerchi regolabili, foderati con carta stagnola.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 22 minuti. Sfornate e lasciate raffreddare completamente.
Preparate la crema. Montate la panna con 120 gr di zucchero.
Sbattete il formaggio con lo zucchero restante. Aggiungete l' ananas a pezzettini, il cocco e mescolate. Ponete la crema nel frigo e lasciate riposare per un' oretta.
Tagliate ogni pan di Spagna in due, nel senso orizzontale.
Dividete la crema in due parti.
Disponete un disco di pan di Spagna su un vassoio da portata. Bagnate con 3-4 cucchiai di sciroppo di ananas. Spalmate sopra 1/3 da una metà di crema. Coprite con il secondo disco di pan di Spagna e continuate allo stesso modo.
Coprite la torta con la seconda metà di crema. Lasciate riposare mezz' oretta nel frigo. Cospargete tutta la torta con il cocco rapè restante.
Lasciate riposare la torta nel frigo, per almeno 3 ore, per insaporirsi. Decorate a piacere, io ci ho messo le 2 fette di ananas tenute da parte e ciliegie candite.
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.