0

ΣΑΤΣ ΚΑΒΟΥΡΜΑ : ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ // SPEZZATINO NEL SAC (RICETTA TURCA)


ΣΑΤΣ ΚΑΒΟΥΡΜΑ : ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Φαγάκι εύκολο και γρήγορο και επιπλέον πολύ πολύ νόστιμο, με συνταγούλα, η οποία, όπως καταλάβατε, προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα. Saç Kavurma σημαίνει κρέας τηγανισμένο, σοταρισμένο μέσα στο saç, ένα παραδοσιακό τουρκικό σκεύος, που μοιάζει με ρηχό τηγάνι με δύο χερούλια, και έχει τις ρίζες του στην οικοσκευή των νομάδων, αφού το χρησιμοποιούσαν για να μαγειρέψουν / τηγανίσουν επάνω στην πρόχειρα στημένη φωτιά, στους υπαιθριούς καταυλισμούς τους. Αν η λέξη σάτς σας φαίνεται γνωστή, ναι μοιάζει με το σάτσι των ποντίων, μόνο που εκείνο ήταν κυρτό ενώ το σάτς είναι κοίλο.
Στην παραδοσιακή εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποιούν αρνί, το οποίο τηγανίζουν σε λαρδί. Εμείς το φτιάξαμε με μοσχαράκι και μίγμα ελαιόλαδου/βουτύρου. Στα μπαχαρικά θα δείτε το pul biber, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με ένα μέτρια καυτερό μπούκοβο. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε τα αρώματα του πιάτου με μία ιδέα κύμινο.
Το σάτς καβουρμά το σερβίρουν συνήθως μέσα στο ίδιο το σκεύος που το ετοιμάζουν, και το συνοδεύουν με ένα σπυρωτό ρύζι πιλάφι.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg αρνί ή μοσχάρι,
                50 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 κ.σ. βούτυρο,
                2 κρεμμύδια,
                3 πιπεριές κέρατο,
                2 μεγάλες ντομάτες,    
                1 κ.γ. πάστα πιπεριάς,
                1 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                1 κ.γ. pul biber,
                1 κ.γ. ρίγανη,
                1 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κρέας σε μικρούς κύβους, σαν τηγανιά.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους από τις πιπεριές και κόψτε τες σε κυβάκια. Μπορείτε να βάλετε και κόκκινη πιπεριά, το πιάτο θα βγει και πιο όμορφο!
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε σε κυβάκια.
Μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας, μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε την πάστα πιπεριάς (αν δεν έχετε αντικαταστήστε την με πάπρικα γλυκιά), το μαύρο πιπέρι, το καυτερό πιπέρι (pul biber) και το αλάτι.
Προσθέστε τις πιπεριές και την ντομάτα και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μείνει ελάχιστο ζουμάκι (κυρίως το λίπος). Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε και την ρίγανη.
Σερβίρετε το σατς καβουρμά ζεστό.



SPEZZATINO NEL SAC (RICETTA TURCA)

Lo spezzatino preparato con una ricetta tratta dalla cucina turca di tradizione.
Saç Kavurma significa carne fritto entro il saç, una padella con due manici larga e bassa, utensile che utilizzavano prevalentemente i nomadi per cuicnare sul fuoco acceso durante i loro accampamenti all' aperto.
Nella ricetta tradizionale troverete la carne di pecora, fritta nel lardo. In versione moderna, viene utilizzato anche il manzo e l' olio di oliva, spesso con l' aggiunta di burro. Per quanto riguarda poi le spezie, il pul biber, cioè peperoncino piccante tritato piuttosto finemene ma non macinato, potete sostiutirlo con il peperoncino tritato o con la paprica piccante. Se vi piace potete aggiungere anche qualche pizzico di cumino macinato.
La ricetta è facile, con pochi ingredienti, veloce e saporita! In Turchia il sac kavurma viene servito entro il saç, cioè la padella dove è stato preparato; lo accompagnano con un semplice riso pilaf o con il cosidetto agem pilaf (riso con l' aggiunta di pasta).

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg manzo per spezzattino,
                            50 ml olio e.v.o.,
                            1 cucchiaio burro,
                            2 cipolle,
                            3 peperoni,
                            2 pomodori maturi,
                            1 cucchiaino pasta di peperoni dolci (in mancanza 1 cucchiaino colmo di paprica),
                            1 cucchiaino pepe nero macinato,
                            1 cucchiaino pul biber (in mancanza paprica piccante),
                            1 cucchiaino origano,
                            1 cucchiaino sale.
Preparazione :
Tagliate la carne a cubetti.
Tritate la cipolla finemente.
Mondate i peperoni, eliminate il picciol, i semi e i filamente e tagliate pure a cubetti. Potete variare la ricetta con l' aggiunta di peperoni rossi.
Sbucciate i pomodori, eliminate i semi e tagliate a cubetti.
Scaldate l' olio con il burro entro una padella larga. Saltate lo spezzatino fino a cominciare a rosolare. Aggiungete la cipolla e lasciate soffrigere qualche minuto. Aggiungete il sale, la pasta di peperoni, il pepe ed il pul biber.
Aggiungete i peperoni ed i pomodori e lasciate cuocere fino che si restringe il liquido di cottura. Verso la fine cottura aggiungete anche l' origano.
Servite il sac kavurma caldo.

0

ΤΌΡΤΑ ΝΤΙ ΛΆΤΕ : Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ // TORTA DI LATTE PAESANA


ΤΌΡΤΑ ΝΤΙ ΛΆΤΕ : Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Τόρτα ντι λάτε (torta di latte) ή τόρτα παεζάνα (torta paesana) ή τόρτα νέρα (torta nera) ένα πολύ λιτό γλυκάκι από την παραδοσιακή, χωριάτικη ιταλική κουζίνα. Γλυκάκι από εκείνα που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα υλικά που περίσσευαν ή δεν προλάβαιναν να χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και η συντήρηση των τροφίμων ήταν ένα πρόβλημα μέχρι περίπου τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ... Η συνταγή προέρχεται από την Λομβαρδία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Brianza (καθορίζεται μεταξύ Μιλάνο, Μόντζας και λιμνών Λέκο και Κόμο) και στην τοπική διάλεκτο είναι γνωστή ως michelac  (όπου mica = ψωμί και lacc = γάλα).
Τα βασικά υλικά είναι, όπως είπαμε, το μπαγιάτικο ψωμί και το γάλα, τα οποία γίνονται παπάρα, δίνουν δηλαδή ένα είδος χυλού, ο οποίος ψήνεται χωρίς προσθήκη μαγιάς ή άλλου διογκωτικού. Υπάρχουν διάφορες γευστικές παραλλαγές, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά κάθε περιοχής και κάθε νοικοκυριού. Έτσι το γλυκό νοστιμίζει και παίρνει άρωμα από το κακάο, τα αμαρέτι (μπισκοτάκια με αμύγδαλο και άρωμα πικραμύγδαλο), το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα καντίτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Κάποιοι προσθέτουν ακόμη χυμό από 1 πορτοκάλι ή 1 μήλο τριμμένο, για να δώσει ακόμη πιο ζουμερή υφή. Η υφή του μοιάζει περισσότερο με ψημένη κρέμα παρά με κέικ και σερβίρεται συνήθως ως κολατσιό.
Η συνταγή αυτή εξακολουθεί να είναι ένας ωραίος τρόπος αξιοποίησης για το ψωμί και το γάλα που μας περίσσεψε!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1 καρβελάκι μπαγιάτικο ψωμί (300 gr),
                1 lt γάλα φρέσκο πλήρες,       
                120 gr μπισκοτάκια αμαρέτι,
                50 gr κακάο άγλυκο, 
                120 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                2 αυγά,
                50 gr κουκουνάρι,
                50 gr σταφίδες,
                το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο.
Προετοιμασία :
Ζυγίστε το ψωμί, κόψτε το σε μικρά κυβάκια και βάλτε το μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
Ζεστάνετε το γάλα, χωρίς όμως να το αφήσετε να βράσει, και ρίξτε το καυτό μέσα στο μπολ με το ψωμί. Αφήστε το να μουλιάσει τουλάχιστον μισή ώρα, αναμιγνύοντας κατά διαστήματα, έτσι ώστε να βραχεί καλά όλο το ψωμί, να διαλυθεί και να γίνει ένας πολτός.
Τρίψτε τα αμαρέτι στο μουλτι μαζί με το κακάο.
Χτυπήστε τα αυγά.
Προσθέστε στον πολτό του ψωμιού τα αμαρέτι με το κακάο, την ζάχαρη και τα αυγά και αναμείξτε. Προσθέστε το κουκουνάρι, τις σταφίδες (μπορείτε να τις βάλετε να μουλιάσουν σε λίγο κονιάκ ή σε χυμό από μισό πορτοκάλι) και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Βουτυρώστε και αλευρώστε (ή απλά αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα) μία στρογγυλή φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα*. Πριν βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Αφήστε την σοκολατόπιτα να κρυώσει πριν την ξεφορμάρετε και την σερβίρετε. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμη πιο νόστιμη!

* αν χρησιμοποιείτε αέρα, ψήστε τους 160°C για 50 λεπτά



TORTA DI LATTE PAESANA

La torta di latte paesana, è un dolcetto rustico, facile, veloce e con pochi ingredienti, di solito disponibili a casa. La ricetta è di origini lombarde e precisamente della Brianza, cioè la zona tra Milano, Monza e i laghi di Lecco e Como. E conosciuta anche come torta di latte e pane o michelacc in dialetto locale (mica e lacc, cioè pane e latte) o torta nera . 
Preparata con pane raffermo bagnato in latte, è un dolce di riciclo, ottimo modo per utilizzare il pane e il latte che eventualmente avanzava ed era difficile conservarli, negli anni che il frigo mancava dalle case, specialmente quelle rurali. A secoda dei gusti e della disponibilità del momento, la pappa di latte e pane veniva arricchita e aromatizzata con cacao, amaretti, uvetta, pinoli, canditi o zeste di agrumi. C' è chi aggiunge anche il succo dell' arancia o una mela tritata. Il dolce ha la consistenza budinosa e rassomiglia piuttosto ad una crema cotta. 
Ottima sevita come merenda, è ancora più buona il giorno dopo!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 1 pagnotta rafferma (300 gr),
                            1 lt di latte fresco intero,       
                            120 gr amaretti,
                            50 gr cacao amaro, 
                            120 gr zucchero semolato,
                            2 uova,
                            50 gr pinoli,
                            50 gr uvetta,
                            la scorza grattugiata da 1 arancia non trattata.
Preparazione :
Pesate la pagnotta e tagliatela prima a fette, sminuzzate poi a cubetti e mettete il tutto entro una ciotola capiente.
Scaldate il latte senza portarlo a bollore e versatelo ben caldo nella ciotola col pane. Lasciate macerare per mezz' oretta, mescolando di tanto in tanto, in modo che il pane assorba ttutto il late e spappoli per bene.
Nel frattempo tirttate gli amaretti col cacao.
Sbattete le uova.
Unite gli amaretti, lo zucchero e le uova al pane e mescolate bene. Aggiungete infine i pinoli, l' uvetta (potete ammorbidirla con 2 cucchiai di rum o il succo di mezza arancia) e la zeste dell' arancia.
Imburrate e infarinate (o spenellate col composto antiaderente home made) una tortiera da 24 cm. Versate il composto e livellate.
Inserite nel forno caldo a 180°C, modalità statico e lasciate cuocere per un' oretta*. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformare. Il giorno dopo è ancora più saporita!

* se utilizzate la modalità ventilato, allora riducete a 160°C per 50 minuti



1

ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ // CHIMICHANGA DI POLLO


ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑ (ΜΠΟΥΡΙΤΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΑ) ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Τσιμιτσάνγκα ή πιό απλά μπουρίτο τηγανητό με γέμιση και γαρνιτούρα που ποικίλλουν, ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας, που μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε και μόνοι σας!
Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι ξεκαθαρισμένη, αφού δεν είναι σαφές αν προέρχεται από την μεξικάνικη ή την Tex-Mex κουζίνα. Σύμφωνα με μία άποψη, το τσιμιτσάνγκα ήταν ήδη γνωστό στην Μεξικό και πέρασε στην Tex-Mex κουζίνα της Αριζόνα, από μεξικανούς αποίκους. Μία πιο αμερικάνικη εκδοχή, τοποθετεί την δημιουργία του από ένα λάθος μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου στο Tucson της Αριζόνα, το 1922. Η ιστορία έχει ως εξής : η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και μαγείρισσα, ετοίμαζε τις τορτίγιες, και κατά λάθος της έπεσαν μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίστηκαν; τότε της ξέφυγε αυθόρμητα μία βρισιά από την οποία προήλθε και η ονομασία chimichanga (chimi, από το ισπανικό chamuscado που σημαίνει καμένο και changa, από το chinga επίσης ισπανική λέξη που παραπέμπει σε γνωστή βρισιά). Το τσιμιτσάνγκα (chimichanga) μπορεί επίσης να το συναντήσετε και ως chivichanga ή chimmy chonga.
Όπως και με τα μπουρίτος, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στην γέμιση των τσιμιτσάνγκας και μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ κοτόπουλου, μοσχαριού, χοιρινού, του παραδοσιακού machaca (αποξηραμένο κρέας με μπαχαρικά, το οποίο ενυδατώνεται πριν χρησιμοποιηθεί) μαζί με τυρί (συνήθως τσένταρ), πουρέ φασολιών (frijoles refritos), ρύζι ή λαχανικά. Υπάρχει βέβαια και η χορτοφαγική εκδοχή με μανιτάρια, πατάτα και λαχανικά. Σερβίρονται γαρνιρισμένα συνήθως με κάποια σος : γκουακαμόλε, sour cream, σάλτσα ντομάτας, λιγότερο ή περισσότερο καυτερή αλλά και την λιγότερο γνωστή μαγιονέζα με πιπεριά chipotle.
Στην πρώτη μας δοκιμή για τσιμιτσάνγκα, επιλέξαμε το κοτόπουλο, γαρνιρισμένο με μπαχαρικά της μεξικάνικης κουζίνας, και το συνοδέψαμε με λαχανικά, τυρί τσένταρ και γκουακαμόλε. Για μία πιο light παραλλαγή, μπορείτε να βράσετε το κοτόπουλο σε λίγο αλατισμένο νερό, αλλά σίγουρα με το σοτάρισμα γίνεται πιο νόστιμο! Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνετα και το ψητό ή βραστό κρέας κοτόπουλου που σας περίσσεψε και να φτιάξετε ένα νοστιμότατο πιάτο ανακύκλωσης!

Δόση : για 3 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για την γέμιση : 1 στήθος κοτόπουλο φιλέτο,
                              1 κρεμμύδι,
                              1 σκελίδα σκόρδο,
                              3 κ.σ. καλαμποκέλαιο,
                              1/2 κ.γ. κόλιαντρο,
                              1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο,
                              1/2 κ.γ. πάπρικα,
                              1/3 κ.γ. κύμινο,
                              1/2 κ.γ. ρίγανη,
                              αλάτι.
για τα τσιμιτσάνγκα : 6 μεγάλες σταρένιες τορτίγιες,
                                        2 πράσινες πιπεριές,
                                        1 ντομάτα ή 4-5 ντοματίνια,
                                        γκουακαμόλε,
                                        τυρί τσένταρ,
                                        φρέσκο κόλιαντρο,
                                        καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε με το καλαμποκέλαιο. Προσθέστε το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά και 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Μην το αφήσετε να στεγνώνει πολύ, αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο ζεστό νερό. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και μόλις χλιαρίνει το κοτόπουλο, "μαδήστε" το με τα χέρια σε μικρά κομματάκια.
Κόψτε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.
Ζεστάνετε τις τορτίγιες στον μικροκυματικό, ώστε να μαλακώσουν και να μπορέσετε να τις διπλώσετε χωρίς να σπάσουν.
Πάρτε μία τορτίγια, βάλτε στο κέντρο 2 γεμάτες κουταλιές από το κοτόπουλο, λίγη πιπεριά, λίγη ντομάτα, λίγο φρέσκο κόλιαντρο (αν σας αρέσει), 1 κουταλιά γκουακαμόλε και 1-2 κουταλιές τριμμένο τσένταρ. Διπλώστε τις 2 άκρες της τορτίγιας προς τα μέσα και τυλίξτε σε ρολό.
Ζεστάνετε το καλαμποκέλαιο (περίπου 1 δάχτυλο) μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίστε τα τσιμιτσάνγκας, βάζοντας μέχρι 2 κάθε φορά, για μερικά δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετήστε τα μέσα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίσει το περίσσιο λάδι.
Σερβίρετε τα τσιμιτσάνγκας ζεστά. Μπορείτε να συνοδέψετε με δροσερό γκουακαμόλε ή sour cream.



CHIMICHANGA DI POLLO

Chimichanga : un piatto tipico della cucina Tex-Mex e messicana, purtroppo poco noto in Grecia ma anche in Italia. Ho scritto "purtroppo" perchè sono gustosissimi e facili da preparare a casa.
I chimichangas, conosciuti anche come chivichanga o chimmy chonga, sono burritos, cioè fagottini di tortilla, con ripieno di carne che varia, fritti in olio di semi, e in versione light cotti al forno (secondo me, quelli fritti sono più saporiti!). Le origini del piatto non sono poi tanto chiare. Secondo un' ipotesi, i chimichangas sono diventati noti nei stati di Sud America dagli immigranti messicani. Più accreditata però pare l'ipotesi americana, che vuole la scoperta della ricetta per caso : nel 1922, nella cucina di un ristorante a Tuscon, Arizona, la proprietaria e cuoca, accidentamente fece cadere l' impasto nell' olio bollente; le fugì mezza imprecazione, che diventò poi proprio il nome di questi burritos fritti. Il nome chimichanga pare che viene dalle parole spagnole chimi (da chamuscado che significa bruciato) e changa (dalla parola chinga che riassume una serie di volgarità). 
Il tipo di tortilla utilizzato per i chimichangas, è quella di frumento, tipica del Nord del Messico. Per la farcitura si può scegliere tra pollo, manzo, suino, il tradizionale machaca (carne speziata essiccata, che viene reidratata prima dell' utilizzo), purè di fagioli (frijoles refritos), guacamole, riso, verdure varie (peperoni, pomodoro), mais e formaggio, di solito cheddar. Non manca certo la versione vegetariana con funghi, patate e verdure. Vengono serviti accompagnati da varie salse come guacamole, panna acida o maionese con peperoncino chipotle.
Per il mio primo approccio alla ricetta, ho scelto di fare i chimichangas di pollo, con peperone, pomodoro, coriandolo fresco, guacamole e formaggio cheddar. Sono venuti veramente gustosissimi e ben presto assiagiamo anche farciture diverse! Per una preparazione meno calorica, potete cuocere il petto di pollo in acqua salata. Potete ancora utilizzare il pollo cotto o bollito che vi è avanzato e preparare un buonissimo piatto di riciclo!

Dosi : per 3 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per il ripeno : 1 petto di pollo disossato,
                          1 cipolla piuttosto piccola,
                          1 spicchio d' aglio,
                          3 cucchiai olio di semi di mais,
                          1/2 cucchiaino coriandolo macinato,
                          1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
                          1/2 cucchiaino paprica,
                          1/3 cucchiaino cumino macinato,
                          1/2 cucchiaino origano,
                          sale qb.
per i fagottini : 6 tortillas di frumento grandi,
                             2 peperoni verdi,
                             1 pomodoro o 4-5 pomodorini,
                             guacamole,
                             formaggio cheddar,
                             qualche ciuffo di coriandolo fresco.
per friggere : olio di semi.
Preparazione :
Tagliate la carne a pezzi.
Tritate la cipolla e l' agio e soffrigere entro una padella con l' olio di semi (di mais). Aggiungete il pollo, le spezie e sale qb. e cuocete in fuoco moderato fino che il pollo verrà tenero e sarà quasi evaporato il suo liquido di cottura (non lasciare asciugare troppo, se necessario aggiungete qualche cucchiaio di acqua).
Ritirate dal fuoco e quando sarà intiepidito, sfilacciate il pollo con le mani.
Tagliate i peperoni e i pomodori a cubetti.
Scaldate le tortillas al microonde, per farle ammorbidire.
Mettete 2 buone cucchiaite di pollo nel centro della tortilla e aggiungete peperoni, pomodori, formaggio a piacere, 1 cucchiaio di guacamole e se vi piace, qualche foglia fresca di coriandolo. Piegate le due estremità della tortilla sopra il ripieno, quindi avvolgete la tortilla per chiuderla e fate che entrambe le estremità della tortilla piegata si sovrappongono.
In una padella riscaldate l' olio di semi e friggete i chimichangas, maximum due alla volta, per pochi secondi e da entrambi i lati, fino a dorare. Trasferitele su di un piatto foderato con carta paglia per eliminare l'eccesso di olio.
Servite i chimichangas caldi. Potete accompagnare con guacamole o panna acida.



4

ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ // PANE AL LIEVITO MADRE, CON OLIO EVO E ORIGANO


ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Υπέροχο λαδο-ριγανόψωμο με φυσικό προζύμι. Είναι πεντανόστιμο γιατί φτιάχνεται με κίτρινο, σκληρό αλεύρι και παραμένει μαλακό και λαχταριστό για μέρες ...

Δόση : 1 καρβελάκι του κιλού
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για την προ-ζύμη : 100 gr φυσικό προζύμι,
                                   100 gr νερό,
                                   50 gr αλεύρι δυνατό.
για την ζύμη : 500 gr αλεύρι σκληρό (κίτρινο),
                          100 gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                          150 gr χλιαρό νερό,
                          8 gr (1 κ.γ. γεμάτο) αλάτι,
                          15 gr (1 κ.γ. γεμάτο) μέλι,
                          1 κ.γ. ρίγανη.
Προετοιμασία :
Αργά το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάστε την προ-ζύμη : διαλύστε το φυσικό προζύμι στο νερό, προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Σκεπάστε το σε καμπάνα και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για ολη τη νύχτα.
Επίσης από το προηγούμενο βράδυ, αναμείξτε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και αφήστε το να σταθεί όλη τη νύχτα.
Την επομένη ημέρα το πρωί, αναμείξτε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από την ρίγανη, και δουλέψτε την στο μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να γίνει ομοιογενής και να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Σκεπάστε την σε καμπάνα, τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος και αφήστε την να σταθεί 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αδειάστε την ζύμη στην επιφάνεια εργασίας, προσθέστε την ρίγανη και δουλέψτε το ζυμάρι, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
Για πρακτικούς λόγους, έφτιαξα ένα ψωμάκι το οποίο αποτελείται από 4 κομμάτια, τα οποία μπορούν εύκολα να χωριστούν; μπορείτε να φτιάξετε κατ΄ευθείαν ένα ενιαίο καρβελάκι. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ψωμάκι όπως το δικό μου, χωρίστε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πλάστε το καθένα σε μπάλα και τοποθετήστε τα στην σειρά, μέσα σε μία κλασσική μακρόστενη φόρμα για κέικ, αλειμμένη καλά με ελαιόλαδο. Αλείψτε την επιφάνεια του ψωμιού με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη. Τοποθετήστε την φόρμα σε χλιαρό μέρος και αφήστε την να σταθεί μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει στο χείλος της.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις, και ψήστε το ψωμάκι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε το ψωμάκι από τον φούρνο, ξεφορμάρετε το μόλις χλιαρίνει και αφήστε το να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα.



PANE AL LIEVITO MADRE, CON OLIO EVO E ORIGANO

Un pane che resta soffice per parecchi giorni, preparato con la semola rimacinata olio e.v.o. Profumato con l' origano, è uno dei miei pani preferiti!

Dosi : 1 panetto da 1 kg ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
lievitino : 100 gr lievito madre,
                   100 ml acqua,
                   50 gr farina forte.
impasto : 500 gr semola rimacinata,
                   100 gr olio e.v.o.,
                   150 gr acqua tiepida,
                   8 gr (1 cucchiaino colmo) sale,
                   15 gr (1 cucchiaino colmo) miele,
                   1 cucchiaino origano.
Preparazione : 
La sera prima preparate il lievitino : stemperate il lievito madre nell' acqua, aggiungete la farina forte me mescolate. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente per tutta la notte. 
Sempre la sera prima mescolate la farina con l' olio e lasciate riposare per tutta la notte.
La mattina seguente preparate l' impasto, mescolando il lievitino, la farina con l'olio, il miele, il sale e l' acqua tiepida. Impastate nella planetaria col gancio, fino a prendere un impasto elastico e non appiccicoso. Coprite a campana e lasciate lievitare in lugo tipepido fino al raddoppio (3 ore ca.).
Rovesciate l' impasto sul piano del lavoro, aggiungete l' origano e lavorate per incorporarlo. 
Io volevo un panetto da poter dividerlo facilmente, cosi ho diviso l' impasto a 4, ho pirlato i pezzi e li ho messi in fila entro uno stampo da plum cake, ben oliato. Certo potete formare anche un panetto classico, allargando l' impasto con le mani, arrotolando e poi disponendo entro lo stampo da plum cake. Spenellate con poco olio e cospargete con qualche pizzico di origano. 
Posizionate in lugo tiepido e lasciate lievitare fino a raddoppiare e reaggiungere l' orlo dello stampo.
Scaldate il forno a 190°C, modalità statico, infornate e lasciate cuocere il pane per 45 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate, sformate appena possibile e lasciate raffreddare su una gratella.