0

ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΜΕ ΜΗΛΑ // CLAFOUTIS ALLE MELE


ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΜΕ ΜΗΛΑ 

Κλαφουτί (clafoutis) ένα πολύ λιτό γλυκάκι από την γαλλική κουζίνα, το οποίο μοιάζει περισσότερο με ψημένη κρέμα (φλαν) με φρέσκα, συνήθως, φρούτα. Στην κλασσική του εκδοχή γίνεται με μαύρα κεράσια και το είχαμε πρωτοδοκιμάσει στο laboratorio πριν πολλά χρόνια (δες συνταγή εδώ). 
Λίγα μήλα που έμειναν στην φρουτιέρα, λίγα αυγουλάκια στο ψυγείο, η έλλειψη χρόνου για να φτιάξω κάτι πιο πολύπλοκο και η επιθυμία για ένα γλυκάκι το Σαββατοκύριακο, είχαν ως αποτέλεσμα μια νόστιμη παραλλαγή του κλασικού κλαφουτί με μήλα αντί για κεράσια. 
 
Δόση : για  4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 2 μήλα,
                2 αυγά,
                250 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                100 gr αλευρι γοχ,
                100 gr ζάχαρη,
                1 πρέζα αλάτι,
                1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας. 
για το ψήσιμο : λίγο βούτυρο (για το ταψάκι),
                             καστανή ζάχαρη demerara,
                             κανέλα.
Προετοιμασία : 
Κοσκινίστε το αλεύρι.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και αναμείξτε καλά.
Αφαιρέστε την φλούδα από τα μήλα, κόψτε τα στην μέση και αφαιρέστε προσεκτικά το κοτσάνι με τα σπόρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε βαθειά την ράχη του κάθε κομματιού, δημιουργώντας λεπτές φετούλες. Μπορείτε να τα ραντίσετε με λίγο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.
Βουτυρώστε και πασπαλίστε με ζάχαρη ένα στρογγυλό ταψάκι ή την ειδική φόρμα για τάρτες.
Τοποθετήστε τα μήλα μέσα στο ταψάκι, με το χαραγμένο μέρος προς τα επάνω. Ρίξετε ανάμεσα τους τον χυλό. Πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη και με τριμμένη κανέλα.
Ψήστε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του. 
Σερβίρετε το κλαφουτί χλιαρό, είναι ένα γλυκό που καλό είναι να σερβίρεται μόλις ψηθεί και η κρέμα του είναι ακόμη αφράτη.





CLAFOUTIS ALLE MELE

Clafoutis, dolcetto facile e goloso, proveniente dalla cucina francese. Preparato con le ciliegie nere nella sua versione originale, oggi abbiamo variato e l' abbiamo preparato alle mele, che sono di stagione!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 mele,
                            2 uova,
                            250 ml latte fresco intero,
                            100 gr farina 00,
                            100 gr zucchero,
                            1 pizzico di sale,
                            1/2 cucchiaino estratto naturale di vaniglia. 
per la terrina : burro qb.
per la finitura : zucchero di canna demerara,
                              cannella macinata.
Preparazione : 
Settacciate la farina.
Sbattete le uova con lo zucchero e l'estratto di vaniglia fino ad ottnere un composto spumoso. Aggiungete il sale, la farina,ed il latte e sbattete il composto per qualche minuto.
Sbucciate le mele,tagliatele a metà, elinimate il torsolo ed i semi. Con un coltello affilato incidete con tagli profondi il dorso di ogni pezzo di mela. Potete spruzzare le mele con succo di limone, per non annerire. 
Imburrate una terrina per crostate o una teglia e cospargete di zucchero. 
Disponete le mele entro la terrina, con la parte incisa in alto. Versate tra i pezzi di mele il composto delle uova. Cospargete con zucchero di canna e un pizzico di cannella.
Infornate in forno già caldo a 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca fino a cominciare a dorare. 
Sfornate, lasciate intiepidire e servite subito. Il clafoutis è un dolce che è meglio mangiarlo appena cotto, tuttavia può essere conservato nel frigo per un paio di giorni.



0

ΤΡΑΒΗΧΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ PULLED PORK ΣΤΟ SLOW COOKER // MAIALE SFILACCIATO (PULLED PORK) CON LA SLOW COOKER

 
ΤΡΑΒΗΧΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ PULLED PORK ΣΤΟ SLOW COOKER

Εδώ και περίπου 40 χρόνια μαγειρεύω με χύτρα ταχύτητας, ιδίως για τα φαγητά που φτιάχνω κατά τις εργάσιμες ημέρες, αφού ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Νομίζω ότι δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα αγόραζα μία συσκευή που θα μαγείρευε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, γι' αυτό και δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τον slow cooker
Η συγκυρία όμως το έφερε και τελικά απέκτησα έναν! Με μεγάλο δισταγμό αρχικά. Όμως επειδή το Σαββατοκύριακο φτιάχνω 2-3 φαγητά, συνήθως φούρνου, και κάποιο γλυκό σίγουρα (ίσως και περισσότερα) είχα πρόβλημα με τον φούρνο μου, που ήταν συνεχώς απασχολημένος και ήθελε πολύ καλό προγραμματισμό για να ψηθούν όλα όπως πρέπει! Έτσι είδα τον σλόου κούκερ ως μια ηλεκτρική γάστρα, που θα αποσυμφορούσε τουλάχιστον λίγο τον φούρνο μου. Και έτσι ήταν! Με βόλεψε πολύ επίσης το γεγονός ότι μπορώ να βγάλω τον slow cooker και στο στεγασμένο μπαλκόνι μου, οπότε γλυτώνω και από τις μυρωδιές, αν και ευχάριστες!, ιδίως τώρα που χειμωνιάζει και δεν μπορούμε πλέον να έχουμε συνέχεια ανοιχτά τα παράθυρα. 
Η πρώτη συνταγή που δοκίμασα με τον slow cooker ήταν τα φασόλια φούρνου; χρειάστηκε βέβαια ο τριπλάσιος χρόνος για να μαγειρευτούν, αλλά από την στιγμή που δεν χρειαζόταν να παρακολουθώ συνέχεια την πορεία του φαγητού, αυτό δεν με ενόχλησε καθόλου. Έβαλα τα φασόλια μαζί με τα λαχανικά στην γάστρα το βράδυ και το πρωί ήταν έτοιμα, αντισταθήκαμε στον πειρασμό να φάμε την φασολάδα για πρωινό, όπως κάνουν στην Αγγλία! 
Το δεύτερο φαγητό που ήθελα να δοκιμάσω, ήθελα να είναι κάτι με κρέας. Και φυσικά μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για τον slow cooker είναι και το λεγόμενο pulled pork, σε ελεύθερη μετάφραση "τραβηχτό" ή κοινώς "τσατσαλιασμένο" χοιρινό! το οποίο αν δεν το έχετε δοκιμάσει, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Το πουλντ πορκ δεν είναι το κρέας που θα το σερβίρεις στο τραπέζι μαζί με ρυζάκι ή πατάτες, αλλά είναι μια εξαιρετική γέμιση για να φτιάξεις σάντουιτς. Το κρέας, συνήθως σπάλα ή λαιμός, δηλαδή οικονομικά κομμάτια, σιγομαγειρεύεται μέχρι να λιώσει. Στην αυθεντική αμερικάνικη εκδοχή, χρησιμοποιούν ένα εξειδικευμένο κομμάτι κρέατος, το οποίο ονομάζεται Boston Butt; αυτό συμπεριλαμβάνει ένα μέρος από την σπάλα, την ελιά και  τον λαιμό, είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και παραμένει μαλακό κατά το πολύωρο ψήσιμο, το οποίο γίνεται παραδοσιακά στο κάρβουνο. Όταν είναι έτοιμο, το γαρνίρετε με μπόλικη bbq sauce (μπάρμπεκιου σος) και το βάζετε μέσα σε αφράτα ψωμάκια για μπέργκερ. Το κρέας μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 3-4 μέρες; ακόμη και κρύο, από το ψυγείο γίνεται φανταστικό στο σάντουιτς, μπορείτε βέβαια και να το ζεστάνετε λίγο στον μικροκυματικό. 
Αν δεν έχετε slow cooker, μην στενοχωριέστε καθόλου! Το πουλντ πορκ μπορεί να μαγειρευτεί άνετα και μέσα σε μια γάστρα, κατά προτίμηση μαντεμένια, έτσι κι αλλιώς και το slow cooker είναι μια αυτόνομη γάστρα! Θα ετοιμάσετε το κρέας με τον ίδιο τρόπο, θα το βάλετε μέσα στην γάστρα και θα το βάλετε να ψηθεί σε φούρνο προθερμασμένο στου 150°C, στις αντιστάσεις. Όταν περάσουν 3 ώρες, θα βγάλετε το καπάκι και θα το αφήσετε να ψηθεί ακόμη 2 ωρίτσες μέχρι να λιώνει. 
Το πούλντ πορκ το απολαύσαμε μέσα σε σπιτικά ψωμάκια για μπέργκερ (συνταγή εδώ) με μία φέτα ντομάτα και έξτρα bbq sauce.
 
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 2 kg χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο (σπάλα ή λαιμός),
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
μαρινάτα : 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη,
                     5 κ.σ. μηλόξυδο,
                     6 κ.σ. κέτσαπ,
                     1 κ.σ. μουστάρδα,
                     2 κ.γ. πάπρικα,
                     1 κ.γ. κύμινο,
                     1 κ.γ. κόλιαντρο,
                     1 κ.γ. θυμάρι,
                     1 κ.γ. κοφτό πιπέρι μαύρο τριμμένο,
                     1 κ.γ. αλάτι.
για το σερβίρισμα : ψωμάκια για μπέργκερ,
                                    bbq sauce,
                                    λαχανοσαλάτα coleslaw,
                                    αγγουράκια τουρσί.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και βάλτε το μέσα στην γάστρα του slow cooker.
Αφαιρέστε το εμφανές λίπος από το κρέας και κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια. Βάλτε το μέσα στην γάστρα, επάνω από το κρεμμύδι.
Αναμείξτε όλα τα υλικά της μαρινάτας και αλείψτε με αυτήν το κρέας. 
Ανάψτε το slow cooker στην μεγαλύτερη ένταση και αφήστε το κρέας να σιγοψηθεί για 5 ώρες (στην χαμηλότερη ένταση θα χρειαστεί περίπου 8 ώρες).
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, μεταφέρετε το μέσα σε μία πιατέλα. Πάρτε 2 πιρούνια και "τραβήξτε" το κρέας να "μαδήσει". Περιχύσετε  το κρέας με την σάλτσα που έμεινε μέσα στην γάστρα. 
Σερβίρετε, αν θέλετε με έξτρα bbq sauce, μέσα σε φρεσκοψημένα σπιτικά, μπριοσένια ψωμάκια για μπέργκερ (συνταγή εδώ).
Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Μπορείτε να το ξαναζεστάνετε ελαφρά στον μικροκυματικό ή να το αφήσετε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 

 

             

 MAIALE SFILACCIATO (PULLED PORK) CON LA SLOW COOKER
 
Sono ancora molto nuova per quanto riguarda l' uso della pentola slow cooker, un elettrodomestico che non avevo mai pensato che un giorno avrei deciso ad acquistare, dato che preferisco la cottura veloce, perché non ho mai molto tempo libero a disposizione! 
Una dalle prime ricette realizzate con la slow cooker è stata anche il cosiddetto pulled pork. Ricetta proveniente dalla cucina statunitense e più precisamente dalla cucina della Carolina del Nord. Il termine significa maiale tirato, interpretato in italiano come maiale sfilacciato. E un tipo di stracotto, cucinato però a secco, senza aggiunta di liquidi, tradizionalmente alla barbecue, cioè alla brace, e spesso viene anche affumicato. La cottura lenta può anche essere realizzata alla pentola slow cooker, o nel forno entro una rostiera. 
Il pulled pork viene servito come farcitura in panini, guarnito con salsa barbecue o insalata coleslaw.
Quale taglio di carne utilizzare? La ricetta originale americana prevede l' utilizzo del cosiddetto Boston Butt, un taglio specifico composta da una parte di spalla, di coppa e di scapola, ricco di collagene che permette mantenere la carne umida durante la cottura. Questo taglio è semplicemente sconosciuto tanto in Grecia che in Italia, siccome il maiale viene tagliato in maniera differente. Così i tagli più frequentemente utilizzati sono la spalla di maiale, la coppa o la lonza, tutti tagli grassi abbastanza. Io ho utilizzato la spalla ed è venuto buonissimo! 
Se non disponete la slow cooker, potete cuocere la carne al forno, entro una rostiera, preferibilmente di ghisa. Preparate la carne allo stesso modo e infornate in forno preriscaldato a 150°C, modalità statico; trascorse le prime 3 ore, eliminate il coperchio e lasciate cuocere per un paio di ore ancora.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 kg di spalla di maiale,
                            1 cipolla grande,
marinata : 1 spicchio d' aglio schiacciato,
                     5 cucchiai aceto di mele,
                     6 cucchiai salsa ketchup,
                     1 cucchiaio salsa di senape,
                     2 cucchiaini paprica,
                     1 cucchiaino cumino macinato,
                     1 cucchiaino coriandolo macinato,
                     1 cucchiaino timo,
                     1 cucchiaino raso pepe nero macinato,
                     1 cucchiaino sale.
per la finitura : panini brioche per burger,
                              insalata coleslaw,
                              cetriolini sottaceto.
Preparazione :
Tritate la cipolla finemente e versatela nella pentola della slow cooker.
Eliminate il grasso in eccesso dal taglio della carne, tagliate a pezzi piuttosto grandi e adagiateli nella pentola, sopra la cipolla. 
In una ciotola mescolate tutti gli ingredienti della marinata o rub. Versatela sulla carne e mescolate bene il tutto. 
Accendete la slow cooker a modalità high e lasciate cuocere per 4 ore. (a modalità low ci vuole 6 ore). 
Quando la carne sarà pronta, traferite entro una terrina e sfilacciatela con l' aiuto di due forchette. Irrorate con la salsa. 
Servite entro panini morbidi con aggiunta di bbq sauce, insalata di cavolo cappuccio coleslaw (vedi ricetta qui) o altra salsa a piacimento. 
Viene conservato nel frigo per 4-5 giorni. Scaldatelo al microonde prima di servire.