0

ΚΙΟΥΝΕΦΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ // KIUNEFE KADAIF // KÜNEFE KADAIF


ΚΙΟΥΝΕΦΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ 
 
Γνωστο γλυκακι με τουρκικη καταγωγη. Εδω με ενα μιγμα τυριων, σαφως επηρεασμενο απο την ιταλικη ... κουλτουρα! Συγχωρεστε μου την αγιατρευτη ροπη προς τη ιταλικη κουζινα, αλλα ετσι ειναι, οι μεγαλοι ερωτες, παντα αφηνουν το σημαδι τους...

Ύλικα ( για ενα μικρο ταψακι ) : 250 gr φυλλο κανταϊφι,
                                                                 150 gr mascarpone,
                                                                 100 gr ricotta,
                                                                 50 ml γαλα φρεσκο πληρες,
                                                                 80 gr βουτυρο λιωμενο.
για το σιροπι : 150 gr  ζαχαρη κρυσταλλικη,
                           100 ml νερο,  
                           το χυμο απο μισο λεμονι.
για το σερβιρισμα : φυστικι Αιγινης τριμμενο,
                                    παγωτο κρεμα.
Εκτελεση  : 
Σε ενα σκευος, ανακατεψτε καλα τα τυρια με το γαλα, μεχρι να παρετε ενα μιγμα κρεμωδες. 
Χωριστε το φυλλο κανταϊφι στις ινες του, ωστε να αφρατεψει, περιχυστε το με το λιωμενο βουτυρο, και φροντιστε να διαβραχει καλα. 
Σε ενα μικρο ταψακι (διαμετρος 22-24 cm) στρωστε το μισο απο το φυλλο κανταϊφι. Απλωστε απο πανω το μιγμα με τα τυρια και σκεπαστε το με το υπολοιπο φυλλο. 
Ψηστε σε προθερμασμενο  φουρνο, στους 180°C  για 30-40 λεπτα, μεχρι να παρει ενα ωραιο χρυσο χρωμα. 
Εν τω μεταξυ, ετοιμαζετε το σιροπι. Σε ενα κατσαρολακι βαζετε ολα τα υλικα, και το αφηνετε να παρει κανα - δυο βρασεις, μεχρι να λιωσει η ζαχαρη. Το αφηνετε να κρυωσει. Περιχυνετε το κανταϊφι μολις το βγαλετε απο τον φουρνο, με το χλιαρο σιροπι. 
Σερβιρετε ζεστο. Μπορειτε να πασπαλισετε με λιγο τριμμενο φυστικι Αιγινης, η να συνοδευσετε με μια μπαλλα παγωτο κρεμα, η ακομη καλυτερα, με αρωματικο παγωτο καϊμακι!



KIUNEFE KADAIF

Un dolcetto facile, di orgine indiscutibilmente turca (come dimostra anche il suo nome künefe) e di adozione greca. Qui presentato con una farcitura di ispirazione ... italiana! E buono come dopo pasto. Godete il suo sapore, servito ancora caldo.

Ingredienti : 250 gr pasta fillo kadaìf
                           (pasta fresca sotile sotile, tipo cappelli degli angeli),
                            150 gr mascarpone,
                            100 gr ricotta,
                            50 ml latte fresco intero,
                            80 gr burro fuso
per lo sciroppo :  150 gr zucchero semolato,
                                100 ml acqua,
                                1/2 limone, il succo.
per servire :  pistacchio tritato,
                        gelato alla crema.
Preparazione : 
Amalgamate bene i formaggi con il latte, fino ad ottenere un composto cremoso. 
Dividete i fili della pasta fillo kadaìf e irrorateli bene con i burro fuso. 
In una piccola teglia ( 22-24 cm di diametro) disponete metà della pasta fillo kadaìf. Spalmate sopra il composto dei formaggi. Coprite con il resto della pasta. 
Infornate in forno già caldo a 180°C per 30-40 minuti, fino che la suprficie si dori. 
Nel frattempo preparate lo sciroppo. In un pentolino mettete tutti gli ingredienti e lasciate bollire per qualche minuto, fino che lo zucchero si scigli completamente. Lasciate raffreddare. 
Appena sofrnato il kadaìf, irrorate bene con lo sciroppo. 
Servitelo caldo, magari cosparso con un po' di pistacchio tritato o accompagnato con un po' di gelato alla crema (o ancora meglio il profumato gelato kaimàki fior di latte).


* Ειστε περιεργοι να μαθετε πως παρασκευαζεται το φυλλο καταϊφι? Παρακολουθηστε το επομενο βιντεο !

KÜNEFE KADAIF
A traditional turkish sweet, adopted by th greek cusine.
Easy and tasty, you can serve it afte meals.
Here with an italian - inspired cheese filling!
Ingredients : 250 gr shredded phyllo dough (also called kadaif),
                            150 gr mascarpone,
                            100 gr ricotta,
                            50 ml fresh milk,
                            80 gr melted butter.
For the sirup : 150 gr sugar,
                               100 ml water,
                               juice of a half a lemon.
For the serving : ground pistachios,
                                   vanilla ice cream.
 Preparation :   Mix the chees with the milk,  so to have a creamy mixture. Divide the kadaif fibers and spread over the melted butter. In a little baking dish, line half of the kadaif dough. Spread over the cheese mixture and coner with the rest of the kadaif dough. Place in a preheated oven at 180°C for 30-40 minutes, till the surface have a nice golden color. In the meanwhile prepare th sirup. In a little saucepan put all the ingredients and let them boil for a few minutes , till the sugar dissolves completely. Let it cool down.  When kunefe comes out of the oven, ladle the tepid syrup over. Serve hot. You can spread some ground pistacchios over, or accompanyig with vanilla ice cream, or better with the fragrand kaimak ice cream.
0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ // CONFETTURA DI MELE COTOGNE


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

Αγαπημενο φθνιπωρινο φρουτο το κυδωνι, δινει μια καταπληκτικη, ελαφρως στυφη μαρμελαδα.

Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1,5 Kgr κυδωνια (περιπου 1 καθαρισμενα),
                τους σπορους απο το κυδωνια, τυλιγμενα σε γαζα,
                2 φλ. νερο
                700 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                τον χυμο απο 1 μικρο λεμονι,
                1/2 λουβι βανιλιας.
Προετοιμασια :
Καθαριστε τα κυδωνια και περαστε τα απο τον χοντρο τριφτη. Κρατηστε τους σπορους τους και βαλτε τους μεσα σε ενα κομματι γαζα και δεστε το σε πουγγακι. 
Βαλτε μεσα σε μια κατσαρολα το κυδωνι, προσθεστε την ζαχαρη, το νερο, τον χυμο του λεμονιου και το πουγκακι με τους σποριους απο τα κυδωνια. Βαλτε την κατσαρολα στην φωτια και αφηστε να βρασει για 2-3 λεπτα. 
Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια, αφηστε την να κρυωσει, σκεπαστε με το καπακι της και αφηστε την μαρμελαδα να σταθει ολο το βραδυ.
Την επομενη ημερα αφαιρεστε το πουγκακι με τους σπορους απο τα κυδωνια και βαλτε την μαρμελαδα να βρασει για 10 λεπτα. Κατεβαστε την απο την φωτια και ξαναβαλτε την να βρασει μεχρι να δεσει, προσθετοντας και τα σπορακια απο την βανιλια.
Οσο η μαρμελαδα ειναι ακομη καυτη, γεμιστε τα βαζακια που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει, μεχρι 1cm κατω απο το χειλος. Βιδωστε τα καπακια, αναποδογυριστε, και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα.

* Δεκεμβριος 2017 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.


CONFETTURA DI MELE COTOGNE 

Le mele cotogne danno delle buonissime confetture!

Difficoltà : facile
Ingredienti : 1,5 Kgr di mele cotogne (1 kg ca. peso netto di polpa), 
                            700 gr di zucchero semolato,
                            2 tazze di acqua,
                            il succo da un limone piccolo,
                            1/2 baccello di vaniglia.                            
Preparazione : 
Sbucciate le mele cotogne, eliminate il torsolo e grattugiate con una grattugia a fori larghi. Mettete i semi in un pezzo di garza e legate con spago.
Ponete la polpa delle cotogne entro una casseruola. Aggiungete il succo del limone, l' acqua, lo zucchero e i semi. Portate ad ebbolizione per un paio di minuti. Ritirate dal fuoco, lasciate raffreddare, coprite con un coperchio e lasciate riposare per tutta la notte.
Il giorno dopo eliminate i semin delle cotogne. Portate a bollore per 10 minuti, poi ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta. Aggiungete i semini di vaniglia e portate di nuovo a bollore fino a rapprendere (per verificare fate la prova piattino). 
Invasate ancora scottante, in barattoli, precedentemente sterilizzati . Riempite i barattoli  fino ad 1 cm dall'orlo, chiudete i coprechi e capovolgete e lasciate raffreddare con testa in giù.

* dicembre 2017 : aggiornamento del post con nuove foto.


0

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ // POLPETTE CON PORRI E PATATE AL FORNO


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Ενα απλο και ταπεινο φαγακι, που το ψησιμο στον φουρνο του δινει ιδιαιτερη νοστιμια!
Μου αρεσουν ιδιαιτερα τα πρασα ψημενα στον φουρνο, αλλα στην οικογενεια δεν τα συμπαθουν ολοι, οποτε σκεφτηκα να τα συνυασω με τις πατατες, ωστε να ικανοποιηθουν ολα τα γουστα! 

Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα
για τα μπιφτεκια : 700 gr κιμας αναμεικτος ( χοιρινο και μοσχαρι),
                                   4 φετες μπαγιατικο ψωμι, χωρις την κορα, μουλιασμενο σε λιγο γαλα,         
                                   1 μικρο κρεμμυδι,
                                   1/3 απο ενα μικρο πρασο,
                                   2 αυγα,  
                                   1/2 κ.γ. κυμινο,
                                   1/2 κ.γ. πιπερι μαυρο,
                                   1 κ.γ. αλατι.
για το πρασα : 1200 gr πρασα,
                            1 μεγαλο κιτρινο κρεμμυδι,
                            2 κλωναρακια σελινο ψιλοκομμενο,
                            1 μεγαλο καροτο ψιλοκομμενο,
                            1 κοκκινη πιπερια κομμενη σε λεπτες ροδελες,     
                            50 ml λαδι ελιας,
                            αλατι,
                            πιπερι.
για τις πατατες : 4-5 πατατες,
                               1/2 κ.γ. σκορδο γκρανουλε,
                               1/2 κ.γ. κουρκουμα,
                               πιπερι μαυρο φρεσκοτριμμενο, 
                               αλατι,
                               50 ml ελαιολαδο.
Προετοιμασια :
Ξεκινηστε απο τα μπιφτεκια. Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το πρασο (για ευκολια, μπορειτε να το βαλετε στο multi). 
Σε ενα σκευος ανακατεψτε ολα τα υλικα, και πλαστε μεγαλα μπιφτεκια.
Συνεχιστε με τα λαχανικα. Σε ενα μεγαλο τηγανι, βαλτε το λαδι. Σωταρετε πρωτα τα κρεμμυδια και επειτα ριξτε τα πρασα και το καροτο. Σωταρουμε, μεχρι να μαλακωσουν και λιγο πριν τα βγαλετε προσθεστε το σελινο, την πιπερια και αλατοπιπερωνουμε.
Καθαριστε τις πατατες και κοψτε τες σε κυβους. Προσθεστε το αλατι, τα μπαχαρικα και το λαδι και αναμειξτε. 
Λαδωστε τον πατο μιας μεγαλης γατρρας. Τοποθετηστε στο κεντρο τα πρασα, γυρω γυρω τις πατατες και καπακωστε την γαστρα.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, στις αντιστασεις, για 45 λεπτα περιπου, μεχρι να παρουν χρωμα οι πατατες. Αφαιρεστε το καπακια απο την γαστρα και τοποθετηστε επανω απο τα λαχανικα τα μπιφτεκια. Συνεχιστε το ψησιμο μεχρι να ροδισουν και τα μπιφτεκια.
Σερβιρετε τα μπιφτεκια ζεστα, συνοδευοντας με την γαρνιτουρα που επιθυμει ο καθενας!

* Οκτωβριος 2017 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.


POLPETTE CON PORRI E PATATE AL FORNO

Un piatto unico semplice, che cotto in forno diventa più saporito!
A me i porri cotti al forno piacciono un sacco, ma i miei uomini non condividono i miei gusti, così ho pensato di accontentare tutti aggiungendo anche qualche patata. 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per le polpette : 700 gr di carne mista macinata (metà bovina metà suina),
                              4 fette di pane raffermo, ammorbidito con latte,
                              1 piccola cipolla, 
                              1/3 da un piccolo porro,
                              2 uova,
                              1/2 cucchiaino cumino macinato
                              1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
                              sale.
per i porri : 1200 gr di porri,
                       1 cipolla grande,
                       2 gambi di sedano,
                       1 carota
                       1 peperone rosso tagliato a listarelle sottili,
                       50 ml di olio extravergine di oliva,
                       pepe nero macinato,
                       sale qb.
per le patate : 4-5 patate di media grandezza,
                          1/2 cucchiaino di aglio granulato,
                          1/2 cucchiaino curcuma,
                          pepe nero macinato, 
                          sale qb,
                          50 ml olio extravergine di oliva.
Preparazione :  
Cominciate dalle polpette : tritate la cipolla e il poro molto finemente. 
Fate ammorbidire il pane raffermo in poco latte. Mescolate tutti gli ingredienti entro una ciotola. Salate e pepate a piacere. Formate delle grosse polpette (ca 10).  
Continiuate  con le verdure. Montate e lavate i porri. Taglateli a pezzi grossi da ca 3-4 cm. 
Mettete in una padella mettete l'olio e fatte soffrigere la cipolla. Appena dorata aggiungete i porri e la carota e lasciate soffrigere fino ad ammorbidire. A fine cottura, aggiungete anche il sedano, tagliato finemente, il peperone. Salate e pepate a piacere.
Sbucciate le patate e tagliatele a cubetti. Salate, pepate, cospargete con le spezie, irrorate con l'olio e mescolate. 
Oliate il fondo di una rostiera e disponete al cento i porri e attorno le patate. Corpite la rostiera col suo coperchio ed infornate in forno caldo a 220°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 45 minuti ca., fino a dorare. A questo punto  disponete anche le polpette sopra le verdure cotte. Lasciate cuocere per 15 min ca.
Servite le polpete calde con il contorno che ognuno desidera.

* ottombre 2017 : aggiornamento del post con nuove foto


0

ΡΟΔΕΛΕΣ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ NUTELLA ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ // GIRELLE CON NUTELLA E COCCO


ΡΟΔΕΛΕΣ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ NUTELLA ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

Πολυ ευκολα, πολυ γρηγορα, πολυ εντυπωσιακα και πολυ νοστιμα!
Πιο πολυ μια καλη ιδεα, παρα μια πραγματικη συνταγη...

Υλικα : 1 φυλλο σφολιατα
              nutella
              καρυδα τριμμενη
Παρασκευη : 
Ανοιγουμε το φυλλο της σφολιατας, απλωνουμε επανω την Nutella και πασπαλιζουμε με το τριμμενο ινδοκαρυδο. Τυλίγουμε το φυλλο σε ρολλο, κοβουμε σε ροδελες παχους 1 cm περιπου, απλωνουμε τις ροδελες επανω σε ταψι, και ψηνουμε στους 180° C για 20 λεπτα περιπου. Βγαζουμε απο τον φουρνο και πασπαλιζουμε με λιγο ινδοκαρυδο.

Μπορουμε να κανουμε απειρες παραλλαγες, γλυκες (μαρμελαδα η και σκετη ζαχαρη) αλλα και αλμυρες.


GIRELLE CON NUTELLA E COCCO

Piuttosto una buona idea che una vera ricetta..
Lasciate la vostra fantasia libera e preparate girelle sia dolci che salate in infinite varieta!

Gli ingredienti che ci occorrono sono : 1 foglia di pasta sfoglia, Nutella e cocco rapè.
Spalmiamo la pasta sfoglia con la Nutella e cospargiamo di cocco. Inforniamo a forno già caldo ai 180 C per ca 20 minuti. Sforniamo e cospargiamo con un po' di cocco ancora!
1

ΚΑΝΤΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ // CANTUCCI TOSCANI


ΚΑΝΤΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ
(ΓΛΥΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ)


Ευκολα και νοστιμα γλυκα παξιμαδακια, ιδανικα με τον καφε και το τσαι. Διατηρουνται αρκετο καιρο σε καλα κλεισμενο μεταλλικο δοχειο, αλλα στο σπιτι ποτε δεν επιβιωνουν πανω απο 2 μερες! Τουλαχιστον δεν εχουν λιπαρα, ασε που μπορειτε να παραλειψετε τελειως το βουτυρο, παλι υπεροχα γινονται!
Αν και η αυθεντικη ιταλικη συνταγη ειναι με αμυγδαλα, μπορειτε να κανετε παραλλαγες και με φουντουκια, κουκουναρια, καρυδια αλλα και κομματακια κουβερτουρας.

Υλικα : 400 gr αλευρι που φουσκωνει μονο του
                (αν χρησιμοποιησετε κοινο αλευρι, προσθεστε 1 κουταλακι baking powder)
                 3 κουταλιες βουτυρο λιωμενο
                 2 αυγα και 3 κροκους
                 280 gr ζαχαρη κρυσταλλικη
                 1 πορτοκαλι, το ξυσμα απο την φλουδα του,
                 200 gr αμυγδαλα ωμα, με την φλουδα τους,
                 μια πρεζα αλατι
για την επαλειψη : 1 αυγο
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα ετοιμαζουμε τα αμυγδαλα τα ψηνουμε στο γκριλ για 5 λεπτα, μεχρι να παρουν λιγο χρωμα, και τα αφηνουμε να κρυωσουν. 
Χτυπαμε στο μιξερ την ζαχαρη με τα αυγα, το ξυσμα πορτοκαλιου και μια πρεζα αλατι, να γινουν αφρατα. Προσθετουμε το λιωμενο βουτυρο και σταδιακα το αλευρι, κοσκινισμενο. Η ζυμη μας θα ειναι κολλωδης. Προσθετουμε και τα αμυγδαλα. 
Σε ενα ταψι, στρωνουμε χαρτι φουρνου αντικολλητικο, και με την ζυμη μας, σχηματιζουμε 3 μπαστουνακια με περιπου 4 cm πλατος και 2 cm υψος. Μην βαζετε τα μπαστουνακια πολυ κοντα το ενα στο αλλο, γιατι κατα το ψησιμο διπλασιαζονται σε ογκο! Αλειφουμε τα μπαστουνακια μας με το αυγο, ελαφρα χτυπημενο, και ειναι ετοιμα για τον φουρνο. 
Ψηνουμε στους 190°C για 25-30 λεπτα. Βγαζουμε τα μπαστουνακια μας. 
Χαμηλωνουμε τον φουρνο στους 170°C. 
Με ενα κοφτερο μαχαιρι (λογω των αμυγδαλων, που ειναι σκληρα), κοβουμε τα μπαστουνακια μας διαγωνια, ωστε να παρουμε παξιμαδακια, πλατους  περιπου 1 cm (ενα δαχτυλο, με το ματι). Απλωνουμε τα παξιμαδακια ξανα στο ταψι, ξαπλωτα, και τα ξαναβαζουμε στον φουρνο για αλλα 15 λεπτα. Μολις τα βαζουμε στον φουρνο, τον σβυνουμε! Αφηνουμε τα cantucci μας να κρυωσουν, πριν τα απολαυσουμε!
Παραδοσιακα, τα cantucci συνδευουν το περιφημο vin santo, το πολυ αρωματικο λικερωδες κρασι της Τοσκανης, και τρωγονται, βουτωντας τα μεσα σ'αυτο!
Αλλα και χωρις το vin santo ειναι υπεροχα!


CANTUCCI TOSCANI


Cantucci o cantuccini o biscotti di Prato. 
Facile a prepararli e sempre buoni, piacciono a tutti!

Ingredienti : 400 gr di farina tipo 00,
                               1 cucchiaino di lievito chimico in polvere,
                               3 cucchiai di buro fuso,
                               2 uova medie e 3 tuorli,
                               280 gr zucchero semolato,
                          da 1 arancia, la scorza grattugiata,
                               200gr mandorle non spellate,
                               un pizzico di sale.
per spenellare : 1 uovo
Preparazione : 
Prima di tutto preparate le mandorle : fatele tostare sotto al grill del forno per 5 minuti. Lasciatele raffreddare. 
Nella planetaria mettete le uova, il pizzico di sale, lo zucchero e la buccia dell'arancia. Montate bene, fino ad ottnere un composto spumoso. Aggiungete il burro e alla fine la farina e il lievito settacciati. L' impasto sarà appiccicoso. Aggiungete anche le mandorle. 
Foderate una teglia con carta da forno antiaderente. Formate 3 filoncini con l'impasto, di ca 30 cm di lunghezza, 4 cm di larghezza e 2 cm di altezza, e stendeteli sopra la teglia. Non attaccate i filoncini, perchè si raddoppiano di volume, durante la cottura! Spenellate i filincini con l'uovo leggermente sbattuto. 
Infornate a forno già caldo a 190°C, per 25-30 minuti. Sfornate,e abbassate la temperatura del forno ai 170°C.
Con un coltello affilato, tagliate i filoncini in diagonale, per ricavare dei biscottini di ca 1 cm di spessore. Disponete di nuovo i biscottini nella teglia e infornate per 15 minuti. Spegnete il forno. Sfornate e lasciate raffreddare i cantucci, prima di assaporarli!

          
2

ΣΤΡΙΦΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ, ΓΛΥΚΕΙΑ // TORTA DI PASTA FILO ALLA ZUCCA (DOLCE)


ΣΤΡΙΦΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ (ΓΛΥΚΕΙΑ)
 
Αγαπημενη συνταγη της πολιτισσας  γιαγιας Ανδρομαχης! Την εφτιαχνε αρκετα συχνα το φθινοπωρο που εβγαιναν οι πορτοκαλι κολοκυθες, τι οποιες μαλιστα τις ελεγε με το τουρκικο τους ονομα : μπάλ καμπάκια!

Υλικα :  6 φυλλα πιτας χωριατικα (μια συσκευασια 450-500gr )
                 βουτυρο και λαδι για τα φυλλα (περιπου 1 1/2 φλυτζανι)
                 4 φλυτζανια πορτοκαλι κολοκυθα τριμμενη στον χοντρο τριφτη,
                 2 φλυτζανια ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, ακατεργαστη
                 1 φλυτζανι σταφιδες μαυρες
                 1  καρυδοψυχα τριμμενη, και 1/3 φλ. για το σερβιρισμα
                 1 κουταλια κανελα τριμμενη 
για το σιροπι :  1 φλυτζανι γεματο ζαχαρη
                             1 1/2 φλυτζανι νερο
                             1 φλουδα απο λεμονι 
                             1 ξυλακι κανελα.
Παρασκευη :
Την κολοκυθα η γιαγια απλως την ετριβε στον τριφτη και την χρησιμοποιουσε ως εχει. Καποιοι την βραζουν με λιγο νερακι μεχρι να γινει σαν πολτος. Προσοχη ομως δεν πρεπει να εχει πολλα υγρα! Μπορειτε αφου την τριψετε στον χοντρο τριφτη να την αφησετε κανα δυωρο να στραγγισει απο τα υγρα της; την στιβετε με τα χερια σας και μετα την χρησιμοποιειτε.
Αναμειξτε ολα τα υλικα της γεμισης. 
Η γιαγια Ανδρομαχη εκανε αυτην την πιτα στριφτη, αλλα μπορει να γινει και χωρις να τυλιξεις τη γεμιση στα φυλλα (3 φυλλα πανω, 3 φυλλα κατω), η να κανετε ατομικα πιτακια, παλι στριφτα.  
Κοψτε τα φυλλα στη μεση. Στην πιο φαρδια ακρη βαλτε μια σειρα γεμιση, περιπου 2cm, και τυλιξτε. 
Σε ενα βουτυρωμενο ταψι, κατα προτιμηση στρογγυλο, τοποθετηστε τα ρολα σε σπειρα, ξεκινωντας απο το κεντρο του ταψιου. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190°C για 40-50 λεπτα, μεχρι να ροδισει η επιφανεια της πιτας.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμστε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι βαλτε ολα τα υλικα και αφηστεε να βρασει για 3-5 λεπτα. Αφηστε το να χλιαρινει. Σιροπιαστε την πιτα αμεσως μολις τη βγαλετε απο τον φουρνο, και πασπαλιστε με το υπολοιπο τριμμενο καρυδι. 
Αφηνουμε την να σταθει για μια ωριτσα πριν την απολαυσετε!
Μπορειτε και να μην σιροπιασετε την πιτα, ειναι εξ' ισου νοστιμη, αλλα εδω ειπαμε, μιλαμε για την συνταγη της γιαγιας!


TORTA DI PASTA FILO ALLA ZUCCA (DOLCE), A CHIOCCOLA

Una delle ricette preferite della mia nonna Andromaca, nata ad Istanbul, cosa che, almeno ai suoi tempi, garantiva il buon gusto e la destrezza in cucina...

Ingredienti :  6 sfoglie di pasta filo rustica (450-500 gr)
                               burro e olio per spenellare le foglie (ca 1 1/2 tazza)
                               4 tazze di polpa di zucca
                               2 tazze di zucchero di canna 
                               1 tazza non colma di uvetta nera
                               1 tazza di noci tritate finemente e 1/3 di tazza in più
                               1 cucchiaio di cannella in polvere                                 
per lo sciroppo : 1 tazza  colma di zucchero
                                 1 1/2 tazza di acqua
                                 da 1 limone, la scorza
                                 1 stecca di cannella
Preparazione : 
La polpa della zucca potete cuocerla in un pochino d' acqua, o ancora meglio, potete tritare la zucca finemente, lasciarla scolare per un oretta, strizzarla bene e poi utilizzarla senza cuocerla. In un recipiente, mischiate tutti gli ingredienti della farcitura. Tagliate le sfoglie della pasta filo a metà, e spenellate con l'olio (potete usare solo olio, ma anche aggiungere del burro fuso, per insaporire). Sul lato più lungo mettete una striscia di farcitura, di ca 2 cm, arrotolate e disponete a chiocciola entro una teglia rotonda spenellata d'olio, cominciando dal centro. Continuate allo stesso modo con il resto degli ingredienti. Infornate in forno già caldo ai 190°C e lasciate cuorere per 40-50 minuti, finchè si dori la superficie. 
Nel frattempo preparate lo sciroppo : in una casseruola mettete tutti gli ingredienti, e lasciate bollire per qualche minuto. Lasciatelo raffredare. Sciroppate la "pìtta" appena sfornata. Lasciatela assorbire lo sciroppo per ca 15 minuti. Cospargete con il resto delle noci tritate.
I dolci sciroppati, sono una tradizione in Grecia, e non è da meravigliarsi per questo, data la grande influenza della cucina turca su quella greca, causa di 400 anni di dominio turco nella zona. 
Se non vi piacciono poi i dolci sciroppati (anche se poi in questa ricetta non è abbondante, perchè anch'io non amo tanto i dolci sciroppati) potete goderla lo stesso, ommettendolo!