ΚΙΟΥΝΕΦΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
Γνωστο γλυκακι με τουρκικη καταγωγη. Εδω με ενα μιγμα τυριων, σαφως επηρεασμενο απο την ιταλικη ... κουλτουρα! Συγχωρεστε μου την αγιατρευτη ροπη προς τη ιταλικη κουζινα, αλλα ετσι ειναι, οι μεγαλοι ερωτες, παντα αφηνουν το σημαδι τους...
Ύλικα ( για ενα μικρο ταψακι ) : 250 gr φυλλο κανταϊφι,
150 gr mascarpone,
100 gr ricotta,
50 ml γαλα φρεσκο πληρες,
80 gr βουτυρο λιωμενο.
για το σιροπι : 150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
100 ml νερο,
το χυμο απο μισο λεμονι.
για το σερβιρισμα : φυστικι Αιγινης τριμμενο,
παγωτο κρεμα.
Εκτελεση :
Σε ενα σκευος, ανακατεψτε καλα τα τυρια με το γαλα, μεχρι να παρετε ενα μιγμα κρεμωδες.
Χωριστε το φυλλο κανταϊφι στις ινες του, ωστε να αφρατεψει, περιχυστε το με το λιωμενο βουτυρο, και φροντιστε να διαβραχει καλα.
Σε ενα μικρο ταψακι (διαμετρος 22-24 cm) στρωστε το μισο απο το φυλλο κανταϊφι. Απλωστε απο πανω το μιγμα με τα τυρια και σκεπαστε το με το υπολοιπο φυλλο.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 30-40 λεπτα, μεχρι να παρει ενα ωραιο χρυσο χρωμα.
Εν τω μεταξυ, ετοιμαζετε το σιροπι. Σε ενα κατσαρολακι βαζετε ολα τα υλικα, και το αφηνετε να παρει κανα - δυο βρασεις, μεχρι να λιωσει η ζαχαρη. Το αφηνετε να κρυωσει. Περιχυνετε το κανταϊφι μολις το βγαλετε απο τον φουρνο, με το χλιαρο σιροπι.
Σερβιρετε ζεστο. Μπορειτε να πασπαλισετε με λιγο τριμμενο φυστικι Αιγινης, η να συνοδευσετε με μια μπαλλα παγωτο κρεμα, η ακομη καλυτερα, με αρωματικο παγωτο καϊμακι!
KIUNEFE KADAIF
Un dolcetto facile, di orgine indiscutibilmente turca (come dimostra anche il suo nome künefe) e di adozione greca. Qui presentato con una farcitura di ispirazione ... italiana! E buono come dopo pasto. Godete il suo sapore, servito ancora caldo.
Ingredienti : 250 gr pasta fillo kadaìf
(pasta fresca sotile sotile, tipo cappelli degli angeli),
150 gr mascarpone,
100 gr ricotta,
50 ml latte fresco intero,
80 gr burro fuso
per lo sciroppo : 150 gr zucchero semolato,
100 ml acqua,
1/2 limone, il succo.
per servire : pistacchio tritato,
gelato alla crema.
Preparazione :
Amalgamate bene i formaggi con il latte, fino ad ottenere un composto cremoso.
Dividete i fili della pasta fillo kadaìf e irrorateli bene con i burro fuso.
In una piccola teglia ( 22-24 cm di diametro) disponete metà della pasta fillo kadaìf. Spalmate sopra il composto dei formaggi. Coprite con il resto della pasta.
Infornate in forno già caldo a 180°C per 30-40 minuti, fino che la suprficie si dori.
Nel frattempo preparate lo sciroppo. In un pentolino mettete tutti gli ingredienti e lasciate bollire per qualche minuto, fino che lo zucchero si scigli completamente. Lasciate raffreddare.
Appena sofrnato il kadaìf, irrorate bene con lo sciroppo.
Servitelo caldo, magari cosparso con un po' di pistacchio tritato o accompagnato con un po' di gelato alla crema (o ancora meglio il profumato gelato kaimàki fior di latte).
Amalgamate bene i formaggi con il latte, fino ad ottenere un composto cremoso.
Dividete i fili della pasta fillo kadaìf e irrorateli bene con i burro fuso.
In una piccola teglia ( 22-24 cm di diametro) disponete metà della pasta fillo kadaìf. Spalmate sopra il composto dei formaggi. Coprite con il resto della pasta.
Infornate in forno già caldo a 180°C per 30-40 minuti, fino che la suprficie si dori.
Nel frattempo preparate lo sciroppo. In un pentolino mettete tutti gli ingredienti e lasciate bollire per qualche minuto, fino che lo zucchero si scigli completamente. Lasciate raffreddare.
Appena sofrnato il kadaìf, irrorate bene con lo sciroppo.
Servitelo caldo, magari cosparso con un po' di pistacchio tritato o accompagnato con un po' di gelato alla crema (o ancora meglio il profumato gelato kaimàki fior di latte).
* Ειστε περιεργοι να μαθετε πως παρασκευαζεται το φυλλο καταϊφι? Παρακολουθηστε το επομενο βιντεο !
KÜNEFE KADAIF
A traditional turkish sweet, adopted by th greek cusine.
Easy and tasty, you can serve it afte meals.
Here with an italian - inspired cheese filling!
Ingredients : 250 gr shredded phyllo dough (also called kadaif),
150 gr mascarpone,
100 gr ricotta,
50 ml fresh milk,
80 gr melted butter.
For the sirup : 150 gr sugar,
100 ml water,
juice of a half a lemon.
For the serving : ground pistachios,
vanilla ice cream.
Preparation :
Mix the chees with the milk, so to have a creamy mixture. Divide the kadaif fibers and spread over the melted butter. In a little baking dish, line half of the kadaif dough. Spread over the cheese mixture and coner with the rest of the kadaif dough. Place in a preheated oven at 180°C for 30-40 minutes, till the surface have a nice golden color. In the meanwhile prepare th sirup. In a little saucepan put all the ingredients and let them boil for a few minutes , till the sugar dissolves completely. Let it cool down. When kunefe comes out of the oven, ladle the tepid syrup over. Serve hot. You can spread some ground pistacchios over, or accompanyig with vanilla ice cream, or better with the fragrand kaimak ice cream.