ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Πως φαντάζεστε την γλώσσα της πεθεράς? Μακριά, ίσως πικάντικη, τραγανή και φουσκαλιασμένη! 😄
Σήμερα σας έχω μία συνταγή από την ιταλική κουζίνα, την οποία χρησιμοποιώ συχνά για να αξιοποιήσω το προζύμι που μου περισσεύει από τη εβδομαδιαία αναζωογόνηση, όταν δεν έχω τον χρόνο να ετοιμάσω κάποιο παρασκεύασμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι, αλλά μπορείτε και να του κάνετε πρώτα μια αναζωογόνηση για να το ενδυναμώσετε, ανάλογα με τον χρόνο που έχετε στην διάθεση σας.
Οι "γλώσσες της πεθεράς" είναι ένα κλασσικό αρτοπαρασκεύασμα στην περιοχή του Πιεμόντε; έχουν σχήμα μακρόστενο και συνήθως ακανόνιστο, επειδή ανοίγονται με το χέρι, είναι λεπτές και τραγανές, μπορούμε να πούμε ότι μοιάζουν αρκετά με τα κράκερ. Μπορείτε να τις αφήσετε σκέτες ή να τις γαρνίρετε με διάφορα υλικά, αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ή μείγμα), σπόρους (παπαρουνόσπορο, σουσάμι, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο), χοντρό αλάτι, αλλά και πέστο, σάλτσα ντομάτας, ελιές ή ντοματίνια, φρέσκα ή ακόμη και κονφί (δεν συνταγή εδώ). Να σημειώσουμε επίσης ότι διατηρούνται για αρκετές ημέρες.
Μπορείτε να τις απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σαν σνακ ή να συνοδέψετε μία κρύα μπύρα ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, όπως το σημερινό ...
Δόση : 15 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 150 gr φυσικό προζύμι*,
250 gr νερό,
350 gr αλεύρι Π,
100 gr αλεύρι Μ,
3 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
8 gr αλάτι.
για το ψήσιμο : γαλάκτωμα ελαιόλαδο με νερό,
αρωματικά φυτά,
ντοματίνια.
Προετοιμασία :
Μέσα σε μία λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, διαλύστε το προζύμι στο νερό. Οπως είπαμε, μπορείτε να αξιοποιήσετε το προζύμι που σας περίσσεψε από την τακτική αναζωογόνηση, με ή χωρίς αναζωογόνηση. Χτυπήστε το μείγμα στο μίξερ ή με τον αυγογδάρτη, μέχρι να δημιουργηθεί αφρός. Προσθέστε το αλεύρι και το λάδι και ξεκινήστε το ζύμωμα. Προσθέστε έπειτα και το αλάτι και δουλέψτε την ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
Μαζέψτε την ζύμη σε μπάλα, βάλτε την σε ένα ευρύχωρο μπολ, που θα καλύψετε με διάφανη μεμβράνη, ή σε δοχείο με καπάκι και αφήστε την να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 2-3 ώρες.
Επειτα, αδειάστε την ζύμη σε επιφάνεια ελαφρά αλευρωμένη με κίτρινο αλεύρι, ξεφουσκώστε την και χωρίστε την σε κομμάτια περίπου 50 γρ. Πλάστε τα σε μπαλίτσες, σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τα να σταθούν μισή ωρίτσα.
Με την φυλλομηχανή ή αν δεν έχετε με τον πλάστη, ανοίξτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μία λωρίδα πάχους 4 χιλ. Συμβουλη : προσπαθήστε να φτιάξετε τις "γλώσσες" όλες πάνω κάτω στο ίδιο μέγεθος, ώστε να μπορέσουν να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
Τοποθετήστε τες σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αναμείξτε απο 1 κ.σ. νερό και λάδι και αλείψτε με το μείγμα τις γλώσσες. Πασπαλίστε με τριμμένα αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο ή μείγμα), με σπόρους (σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο), χοντρό αλάτι ή τοποθετήστε επάνω ντοματίνια κομμένα σε φέτες.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή, γιατί μπορεί εύκολα να καούν!
Βγάλτε τις γλώσσες απο τον φούρνο και τοποθετήστε τες σε μία σχάρα.
* για τους φίλους που δεν έχουν φυσικό προζύμι, μπορείτε να αντικαταστήσετε με 7 γρ. ξηρή μαγιά
Καλή σας όρεξη!
LINGUE DI SUOCERA CON L' ESUBERO DI PASTA MADRE
Come immaginate la lingua della tremenda suocera? certo lunga, forse piccante, croccante e con tante bollicine!
Oggi abbiamo una ricettina da riciclo, per l' esubero di pasta madre, che potete utilizzare direttamente per la preparazione, o farli pria un rinfresco, dipende dal tempo che avete a disposizione.
Le cosiddette lingue di suocera sono una via di mezzo tra la piadina ed il cracker. Hanno una forma sottile, irregolare e allungata, in quanto vengono stirate a mano. Potete condire in vari modi, con erbe aromatiche, semi, sale grosso, pesto, sugo di pomodoro, olive, pomodorini freschi o confit. Si conservano per parecchio tempo e potete utilizzare come sostituto del pane per un pasto veloce, come spuntino e certo sono ottime per l' aperitivo!
Dosi : 15 pezzi
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 150 gr di esubero di lievito madre,
250 gr di acqua,
350 gr di farina 00 di forza,
100 gr di semola rimacinata,
3 cucchiai di olio evo,
8 gr di sale.
per spennellare : emulsione di acqua e olio
per la finitura : erbe aromatiche a piacere,
pomodorini.
Preparazione :
In una ciotola o nella planetaria fate sciogliere l'esubero di lievito
nell'acqua. Frullate fino a formare la schiumetta. Unite poi la farina e l' olio e cominciate ad impastare. Aggiungete il sale per ultimo e impastate fino ad ottenere una consistenza omogenea e non appiccicosa.
Formate una pallina con l'impasto e ponete a lievitare in un
contenitore chiuso, per 3-4 ore.
Trascorso il tempo, rovesciate l'impasto sulla spianatoia infarinata con un po' di semola rimacinata, sgonfiate e dividete in porzioni da 50 g ciascuna; pirlate e fate riposare sulla spianatoia per mezz' oretta.
Con la sfogliatrice, o in mancanza con il mattarello, stirate le lingue, con la tipica forma allungata, dello spessore di circa 4 mm. Cercate però di farle più o meno tutte della stessa grandezza, per avere una cottura al forno uniforme.
Disponete in una teglia rivestita con carta forno, spennellate con
un' emulsione di acqua e olio e condite a piacere con erbe aromatiche, semi, sale grosso o pomodorini tagliati a metà.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità ventilato, per 10 minuti ca., fino a doratura. Tenetele d'occhio perché cuociono rapidamente.
Sfornate e appoggiate su una gratella.