ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Η κλασσική πρασο-τηγανιά εμπλουτίζεται σε γεύση και αρώματα, με την προσθήκη των δαμάσκηνων! Θα την λατρέψουν όσοι αγαπάνε τις γλυκόξινες γεύσεις!
Σερβίρετε την ως μεζεδάκι ή συνοδέψτε την με ρύζι πιλάφι, σπιτικό πουρέ ή τηγανητές πατάτες.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr χοιρινό για τηγανιά,
1 kg πράσα,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
5 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
1 κ.γ. garam masala,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
1 ποτ. κρασιού (150 ml) κρασί λευκό ξηρό,
αλάτι,
150 δαμάσκηνα ξερά,
τον χυμό από 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Πλύνετε τα πράσα και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες.
Σκουπίστε το κρέας και σοτάρετε το με το λάδι μέσα σε μία σοτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά (πιπέρι και garam masala) και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Σβήστε με το κρασί και περιμένετε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το κρέας μα μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει (περίπου 20 λεπτά); αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
Προσθέστε τα πράσα, αλατίστε, ανακατέψτε καλά το φαγητό και αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν (δεν θέλουμε να λιώσουν).
Προσθέστε τέλος τα δαμάσκηνα, κομμένα στα 4 και τον χυμό λεμονιού. Αφήστε το φαγητό 2-3 λεπτά στην φωτιά, κατεβάστε το και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο, να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε την τηγανιά ζεστή.
SPEZZATINO DI MAIALE CON PORRI E PRUGNE SECCHE
Spezzatino di maiale con porri e prugne secche. Il classico spezzatino con i porri, viene aricchito con prugne secche e succo di limone, in una combinazione di sapori agrodolci, molti azzecchata!
Servitelo come secondo di carne. In Grecia preferiamo i piatti unici e potrebbe essere contornato con riso pilaf, purè di patate o patatine fritte.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr spezzatino di maiale,
1 kg porri,
1 cipolla tritata finemente,
5 cucchiai olio e.v.o.,
1 cucchiaino garam masala,
pepe nero macinato al momento,
1 biccherino di vino (150 ml) vino bianco secco,
sale qb.,
150 gr prugne secche,
il succo da 1/2 limone.
Preparazione :
Lavate i porri e tagliate a rondelle.
Asciugate la carne con carta assorbente. Rosolatela con l' olio entro una casseruola bassa. Aggiungete la cipolla e le spezie (pepe e garam masala) e saltate fino ad appassire la cipolla.
Sfumate col vino, lasciate evaporare l' alcool. Abbassate il fuoco, coprite la casseruola e lasciate cucinare per una decina di minuti, fino che la carne risulti ben cotta. Durante la cottura, aggiungete dell' acqua calda, se necessario.
Aggiungete i porri, salate a piacere, mescolate bene e lasciate cucinare fino alla cottura dei porri (non stracuocere, meglio lasciarli corccanti).
Aggiungete le prugne, tagliate a quattro, ed il succo di limone. Dopo 3-4 minuti ritirate dal fuoco e lasciate riposare una ventina di minuti, per insaporirsi.
Servite lo spezzatino caldo.