ΠΛΕΞΟΥΔΑΚΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ
Αφρατα, μυρωδατα, ανεβατα πλεξουδακια.
Αν δεν διαθετετε φυσικο προζυμι, μπορειτε να τα φτιαξετε και με μαγια μπυρας, υπολογιζω οτι χρειαζονται γυρω στα 35 gr νωπης μαγιας.
Δοση : περιπου 50 κουλουρακια
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 150 gr φυσικο προζυμι αναζωογονημενο,
300 ml χλιαρο νερο,
300 gr αλευρι δυνατο,
500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
150 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
200 gr καστανη ζαχαρη demerara,
2 γεματες κ.σ. ανθομελο,
1 1/2 κ.γ. καραδαμωμο σε σκονη,
1 πρεζα αλατι,
απο 1 πορτοκαλι ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας.
για την επαλειψη : 1 κροκο αυγου.
για την διακοσμηση : αμυγδαλα φιλε,
γκρανελα ζαχαρης.
Προετοιμασια :
Αραιωστε το φυσικο προζυμι σε 150 ml χλιαρο νερο. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος για δυο ωριτσες.
Βαλτε τα αλευρια στον καδο του μιξερ (ενναλακτικα μπορειτε να χρησιμοποιησετε μονον αλευρι Π). Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα, τελευταιο το αλατι. Ζυμωστε το μιγμα με τον γαντζο, και αφηστε το να δουλευτει για ενα δεκαλεπτο, μεχρι να γινει ομοιογενες και λειο. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει (περιπου 8 ωρες).
Παρτε ενα κομματακι απο την ζυμη, σε μεγεθος καρυδιου, πλαστε ενα κορδονακι και στριψτε το να σχηματιστει ενα πλεξουδακι. Βαλτε το σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι φουρνου. Συνεχιστε κατα τον ιδιο τροπο, με την υπολοιπη ζυμη. Τοποθετήστε τα σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιατουν σε ογκο (περιπου 2 ωρες).
Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με 1 κ.σ. νερο, και με ενα πινελο, αλειψτε τα πλεξουδακια. Στολιστε με γκρανελα ζαχαρης ή αμυγδαλα φιλε.
Προθερμανετε τον φουρνο στους 180°C. Ψηστε τα πλεξουδακια στις αντιστασεις για περιπου 25 λεπτα, μεχρι να ροδισουν.
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν.
Διατηρουνται για ενα δεκαημερο, καλα κλεισμενα σε ενα γυαλινο ή μεταλλικο δοχειο.
* Απρίλιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
TRECCINE LIEVITATE ALL'ARANCIA E CARDAMOMO
Treccine al lievito madre dolci, aromatizzate con arancia e cardamomo.
Buonissime per la prima colazione e con il tè di pomeriggio.
Il lievito madre può essere sostituito con 35 gr di lievito di birra fresco, il procedimento è lo stesso con riduzione di tempi di lievitazione.
Dosi : 50 ca.
Difficoltà : facile
Ιngredienti : 150 gr di lievito madre rinfrescato,
300 ml di acqua tiepida,
300 gr di farina manitoba,
500 gr di farina 00,
150 gr di burro a temperatura ambiente,
200 gr di zucchero di canna grezzo,
2 cucchiai colmi di miele millefiori,
1 1/2 cucchiano di cardamomo in polvere,
1 pizzico di sale,
da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata.
per spenellare : 1 tuorlo.
per la decorazione : mandorle a lamelle.
Preparazione :
Stemperate il lievito madre in 150 ml di acqua tiepida. Mescolate, coprite a campana e lasciate in luogo tiepido, per un paio di ore.
Mettete le farine nella bacinella della planetaria. Aggiungete il lievitino e tutti gli ingredienti restanti, il sale per ultimo. Lavorate l'impasto con il gancio per una decina di minuti, fino a renderlo omogeneo e liscio. Copritelo a campana e lasciate riposare in luogo tiepido, fino al raddoppio (2-3 ore).
Prendete un pezzettino dall'impasto, alla granzezza di una noce, formate un cordoncino e torcetelo un paio di volte per formare la treccina. Posizionatela su una leccarda, foderata di carta da forno antiaderente. Continuate allo stesso modo, fino all'esaurimento dell'impasto. Lasciate le treccine a lievitare in luogo tipido, fino al raddoppio (un paio d' ore ca).
Sbattete il tuorlo con 1 cucchiaio di acqua e spenellate le treccine. Cospargete con lamelle di mandolre o granella di zucchero
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 25 minuti ca, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Si conservano per una decina di giorni, chiusi in un contenitore di vetro o di latta.
* Aprile 2019 : aggiornamento del post con nuove foto