ΦΑΧΊΤΑΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ
Μπουρίτος, τάκος, φαχίτας, όλα ίδια μου φαινόντουσαν πρίν αποφασίσω να εντρυφήσω στην μεξικάνικη κουζίνα, προκειμένου να ευχαριστήσω τον καλό μου, που είναι μεγάλος φάν του είδους ... Για τα μπουρίτος έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ). Σήμερα θα γνωρίσουμε τις φαχίτας.
Ο όρος fajita (φαχίτα), προέρχεται από την ισπανική λέξη faja, που σημαίνει ταινία ή ζώνη. Αναφέρεται στο κομμάτι του κρέατος που χρησιμοποιείται στην συνταγή. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο το παίρνουν απο την κοιλιά του ζώου και συγκεκριμένα από το διάφραγμα, είναι ψαχνό, χωρίς λίπος και ιδιαίτερα νόστιμο. Οι φαχίτας περιέχουν ψητό ή σωταρισμένο κρέας, που μπορεί να είναι μοσχάρι, κοτόπουλο ή και τα δύο μαζί, κρεμμύδια και πιπεριές. Το μοσχαρίσιο κρέας πρέπει οπωσδήποτε να μαριναριστεί για να γίνει τρυφερό. Από το κοτόπουλο προτιμάται το στήθος, που είναι πιό τρυφερό; δεν είναι απαραίτητο να μαριναριστεί. Από μπαχαρικά προστίθενται κύμινο, πάπρικα, καυτερό πιπεράκι και ρίγανη. Το κρέας μπορεί να τυλιχτεί και μέσα σε τροτίγιας, ενώ γαρνίρεται με γκουακαμόλε, πουρέ φασολιών ή βρασμένα φασόλια, σωταρισμένα λαχανικά, ισπανικό ρύζι, πικάντικη σάλτσα εντσιλάδα και στην Tex-Mex εκδοχή sour cream και τυρί τσένταρ.
Εμείς φτιάξαμε τις φαχίτας μας με μοσχάρι και κοτόπουλο και συνοδέψαμε με πουρέ φασολιών (frijoles refritos), ισπανικό ρύζι (spanish rice), πικάντικη σάλτσα enchilada, καλαμπόκι με πιπεριές και τέλος pico de gallo.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 8 τορτίγιας καλαμποκιού με διάμετρο 20 εκ.
για την γέμιση : 1 στήθος κοτόπουλο (περίπου 500gr, 350gr το φιλέτο),
250 gr κόντρα φιλέττο μόσχου,
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο,
1/2 κ.γ. κύμινο,
1/2 κ.σ. ρίγανη,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1/2 μπούκοβο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
χυμό από 1 λάϊμ ή 1/2 λεμόνι,
250 ml μπύρα,
2 μεγάλες πιπεριές (1 κόκκινη και 1 κίτρινη),
1 κρεμμύδι,
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο,
χυμό από 1 λάϊμ,
μία πρέζα κύμινο,
αλάτι.
για το καλαμπόκι με πιπεριές : 1 μικρή κονσέρβα (200 gr) βρασμένο καλαμπόκι,
1 μικρή πράσινη πιπεριά,
1 μικρή κόκκινη πιπεριά,
1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο,
1 πρέζα αλάτι,
χυμό από 1/2 λάϊμ.
άλλα συνοδευτικά : frijoles refritos,
σάλτσα enchilada,
γκουακαμόλε,
spanish rice,
pico de gallo.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε μαρινάροντας το κρέας. Το μοσχαρίσιο κρέας που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είναι από την φύση του μαλακό και χωρίς ίνες, επειδή δεν θα μαγειρευτεί για πολλή ώρα; αν διαλέξετε σκληρό κρέας θα παραμείνει σκληρό και δεν θα μπορέσετε να το φάτε. Εγώ χρησιμοποίησα κόντρα φιλέττο. Κόψτε καί τα δύο είδη κρέατος, μοσχάρι και κοτόπουλο, σε λεπτές λωρίδες πάχους περίπου 1 εκ. Βάλτε το κρέας μέσα σε ένα βαθύ γυάλινο σκεύος και προσθέστε το καλαμποκέλαιο, το κύμινο, την ρίγανη, την πάπρικα, το μπούκοβο, λίγο μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, τον χυμό απο το λεμόνι ή το λάϊμ και αναμείξτε καλά. Προσθέστε τέλος και την μπύρα. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε το σε δροσερό μέρος να μαριναριστεί για ένα δίωρο. Μπορείτε να το αφήσετε και όλη την νύχτα.
Κόψτε το κρεμμύδι σε φετούλες. Καθαρίστε και κόψτε τις πιπεριές σε λωρίδες. Εγώ χρησιμοποίησα ντοματοπίπερα, που είναι πιό γλυκά από τις συνηθισμένες πιπεριές.
Βάλτε τις 2 κουταλιές καλαμποκέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε επίσης μέχρι να μαραθούν. Στραγγίστε το κρέας από την μαρινάδα του και προσθέστε το στο τηγάνι. Σωτάρετε σε ζωηρή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του (10 λεπτά περίπου). Προσθέστε τον χυμό του λάϊμ και το κύμινο και αλατίστε. Αφήστε το κανα-δυό λεπτά ακόμη στην φωτιά και κατεβάστε το. Τόσο το κρέας όσο και τα λαχανικά δεν πρέπει να παραμαγειρευτούν αλλά να παραμείνουν τραγανά.
Η σαλάτα καλαμποκιού με τις πιπεριές ήταν δική μου ιδέα και μας άρεσε πολύ γι' αυτό και σας δίνω την σύνταγη. Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τες σε μικρά κυβάκια. Στραγγίστε καλά το καλαμπόκι κονσέρβας και αναμείξτε το με τις πιπεριές και το κόλιαντρο. Προσθέστε λίγο αλατάκι και περιχύστε με τον χυμό απο μισό λάϊμ.
Μπορείτε να σερβίρετε τις φαχίτας ήδη έτοιμες τυλιγμένες μέσα στις τορτίγιας, αλλά είναι καλύτερα να παρουσιάσετε όλα τα υλικά και τα συνοδευτικά στο τραπέζι και ο καθένας να διαλέξει το πως θέλει να συνθέσει την δικιά του. Ζεστάνετε τις τορτίγιας στον μικροκυματικό ή στον φούρνο (δες και εδώ) και παρουσιάστε τες μέσα σε ένα ζεστό πιάτο ή στο ειδικό σκεύος. Βάλτε το κρέας μέσα σε ένα ζεστό σκεύος, κατά προτίμηση μαντεμένιο, και τα υπόλοιπα συνοδευτικά σε μπωλάκια μικρότερα ή μεγαλύτερα, ανάλογα με την ποσότητα τους.
Συνοδέψτε με παγωμένη μπύρα, σβύνει και την κάψα από τα πικάντικα συνοδευτικά!
FAJITAS AL POLLO E MANZO
Burritos, tacos, fahitas, a me pareva tutto uguale prima di imparare a preparare i piatti messicani per mio uomo che ne va matto! Abbiamo già parlato dei burritos (qui), oggi prepariamo le fajitas al pollo e manzo.
Il termine fajita deriva dalla parola spagnola faja che significa striscia, cintura. E il nome del taglio di carne che viene utilizzato per preparare la ricetta. Si tratta di un taglio di carne bovina magro e particolarmente saporito, che viene dal diaframma dell' animale. Le fajitas vengono preparate con carne di manzo o pollo o tutti e due insieme, che viene coltto alla griglia o saltato nella padella con cipolle e peperoni. La carne di manzo deve essere marinato prima della cottura, per diventare tenero, siccome la cottura è breve. Dal pollo si prerefeisce il petto, che è più tenero, e non è necessario essere marinato. La farcitura della fajitas viene insaporita con varie spezie : cumino, paprica, peperoncino piccante e origano. La carne cotta viene servita arrotolata entro tortillas e accompagnata da una varietà di contorni : guacamole, crema di fagioli (fijoles refritos), verdure saltate, riso alla messicana, salsa enchilada, e nella versione Tex- Mex formaggio cheddar e crema acida.
Ho preparato le mie fajitas con carne di manzo e pollo e ho accompagnato con crema di fagioli, riso alla messicana, salsa enchilada piccante, pico de gallo e mais con peperoni.
Dosi : per 4 persone
Ingredienti : 8 tortillas di farina di mais, 20cm di diametro
per la farcitura : 1 petto di pollo (500 gr ca. 350 gr disossato),
250 gr di controfiletto di manzo,
2 cucchiai di olio di semi di mais,
1/2 cucchiaino di cumino macinato,
1/2 cucchiaino di origano,
1 cucchiaino di paprica,
1/2 cucchiaino di peperoncino piccante tritato,
pepe macinato al momento,
succo da 1/2 limone o 1 lime,
250 ml di birra,
2 peperoni (1 rosso e 1 giallo),
1 cipolla,
2 cucchiai di olio di semi di mais,
1 pizzico di cumino,
succo da 1 lime,
sale qb.
per il mais ai peperoni : 1 scatoletta (200 gr) di mais,
1 piccolo peperone verde,
1 piccolo peperone rosso,
1 cucchiaino di coriandolo fresco tritato,
1 pizzico di sale,
succo da 1/2 lime.
contorno : frijoles refritos,
salsa enchilada,
guacamole,
riso alla messicana,
pico de gallo.
Preparazione :
Si comincia marinando la carne. Il taglio di manzo deve essere magro e tenero, siccome sarà cucinato brevemente; se il taglio è duro per natura, rimarra tale e non sarà poi mangiabile... Ho utilzzato il controfiletto. Tagliate manzo e pollo a strisce di 1 cm. ca. Ponete in un recipiente capiente, preferibilmente di vetro, aggiungete l' olio, il cumino, lo origano, la paprica, il peperoncino, pepe macinato al momento, il succo di lime o limone e mescolate bene. Irrorate con la birra. Coprite con pellicola transparente, posizionate in luogo fresco e lasciate marinare per un paio d' ore o per tutta la notte.
Tagliate la cipolla a fettine. Mondate i peperoni e tagliateli a strisce. Ho utilizzato dei peperoni topepo che sono particolarmente dolci.
Versate 2 cucchiai di olio di mais in una padella capiente e portate sul fuoco. Aggiungete la cipolla e fatela soffrigere fino ad appassire. Aggiungete i peperoni e saltate per un paio di minuti. Scolate bene la carne dalla sua marinata e aggiungetela alle verdure. Saltate in fuoco vivace fino ad evaporare il liquido (10 minuti ca.). Aggiungete il succo del lime, il cumino e salate a piacere. Lasciate soffrigere per qualche minuto ancora e ritirate dal fuoco. Tanto la carne che le verdure devono rimanere croccanti.
Il mais con i peperoni è stata l' ispirazione del momento, ma ci è piaciuto tanto con le fajitas e così vi dò la ricetta. Mondate i peperoni e tagliateli a cubetti. Scolate il mais, ponete in una ciotola, aggiunete i peperoni, il coriandolo e un pizzico di sale e mescolate. Irrorate con il succo da mezzo lime.
Potete servire le fajitas già pronte, cioè la carne insieme ai vari contorni, arrotolati entro le tortillas tiepide. Meglio però presentare tutti gli ingredienti sulla tavola e così ogni commensale può scegliere quelli che gli piacciono di più e preparare da solo le sue fajitas. Scaldate le fajitas al forno o al microonde, dentro l' apposito recipiente (vedi anche qui). Ponete la carne su un recipiente caldo, preferibilmete di ghisa, e i vari contorni in ciotoline.
Accompagnate con birra ben fredda, che aiuta a moderare la piccantezza dei vari contorni!