CINNAMMON ROLLS ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Στην Σουηδία τα ονομάζουν kanelbulle και σερβίρονται ζεστά, συνήθως κατά την διάρκεια του απογευματινού διαλείμματος για καφέ ή τσάι (fika στα σουηδικά, πολύ σημαντική συνήθεια στη καθημερινή ρουτίνα των σουηδών!). Απέκτησαν όμως παγκόσμια φήμη κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν κατέκτησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισαν να παράγονται μαζικά. Έτσι σήμερα είναι γνωστά κυρίως ως cinnammon rolls, δηλαδή ρολάκια κανέλας, και μπορεί να τα συναντήσετε εμπλουτισμένα με σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτας.
Εμείς τα φτιάξαμε με φυσικό προζύμι, έγιναν απίστευτα αφράτα και διατηρήθηκαν για αρκετές ημέρες!
Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολη
Υλικά
50 gr αλεύρι δυνατό,
100 gr νερό χλιαρό.
για την ζύμη : 500 gr αλεύρι Π,
100 gr γάλα
150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
2 αυγά,
1 πρέζα αλάτι.
για την επάλειψη : 110 gr καστανή ζάχαρη,
15 gr βούτυρο.
γλάσο : 200 gr ζάχαρη άχνη,
νερό.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την προ-ζύμη.
Διαλύστε το φυσικό προζύμι στο χλιαρό νερό, προσθέστε το αλεύρι και
αναμείξτε μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή χυλό. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και
αφήστε σε χλιαρό μέρος για 3 ώρες.
Ετοιμάστε
την ζύμη. Βάλτε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέστε την ζάχαρη,
το γάλα και την προ-ζύμη και αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα.
Προσθέστε το αυγό και τον κρόκο ελαφρά χτυπημένα με το εκχύλισμα της
βανίλιας. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά προσθέστε το αλάτι και το
βούτυρο σταδιακά. Δουλέψτε την ζύμη μέχρι να γίνει λεία, μαλακή και
ελαστική (15 λεπτά περίπου). Βάλτε την ζύμη μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος,
σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε σε χλιαρό μέρος. Αφήστε
την να φουσκώσει για 8 ώρες (όλη τη νύχτα).
Αναμείξτε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα μέσα σε ένα μπολ.
Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να χλιαρίνει.
Αδειάστε
την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Με το πλάστη ανοίξτε την σε φύλλο περίπου 50x35 εκ. Αλείψτε την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με τα 3/4 από το μείγμα ζάχαρης/κανέλας. Τυλίξτε το φύλλο, από την φαρδιά του πλευρά, σφιχτά σε ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το ρολό πρώτα στη μέση, κάθε μισό και πάλι στην μέση και κάθε κομμάτι στα 3; θα πάρετε έτσι 12 σαλιγκαράκια.
Αλείψτε με βούτυρο ένα ταψάκι 20x30 εκ. και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης/κανέλας. Τοποθετήστε μέσα τα 12 σαλιγκαράκια και πιέστε τα με τα δάχτυλα, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν ομοιόμορφο σχήμα.
Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη, τοποθετήστε το ταψάκι σε χλιαρό μέρος (τώρα το καλοκαίρι αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου) και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήστε τα cinnamon rolls σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάστε το γλάσο, προσθέτοντας στην ζάχαρη άχνη κουταλιά - κουταλιά νερό, μέχρι να γίνει ημίρρευστο.
Περιχύσετε τα cinnammon rolls με το γλάσο ζάχαρης και αφήστε το να στεγνώσει.
Σερβίρετε τα κατά προτίμηση χλιαρά.
GIRELLE ALLA CANNELLA CON LIEVITO MADRE (CINNAMMON ROLLS)
Girelle alla cannella, soffici e gustose!
In Svezia sono conosciuti come kanelbulle, e vengono serviti caldi durante la fika, la pausa per il caffè o il tè, che fa parte integrale della routine quotidiana degli svedesi! Alla prima metà del '900 sono scoperti dagli americani e subito sono diventati molto famosi negli Stati Uniti, dove vengono chiamati cinnammon rolls, e vengono serviti a colazione o al brunch.
Li abbiamo preparati con il lievito madre, sono venuti sofficissimi e sono conservati tali per parecchi giorni.
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
50 gr farina manitoba,
100 gr acqua tiepida.
impasto : 500 gr farina 00 di forza,
100 gr latte fresco intero,
150 gr zucchero semolato,
1 uovo,
1 pizzico di sale.
per spalmare : 110 gr zucchero di canna, 15 gr burro fuso.
glassa all' acqua : 200 gr zucchero a velo,
acqua qb.
Preparazione :
Preparate
il lievitino. Stemperate il lievito madre nell' acqua tiepida,
aggiungete la farina e mescolate. Lasciate in luogo tiepido per 3 ore,
coperto con pellicola.
Preparate
l' impasto. Ponete la farina nella bacinella della planetaria.
Aggiungete lo zucchero, il latte ed il lievitino e azionate. Aggiungete
l' uovo ed il turolo leggermente sbattuti con l' estratto di vaniglia.
Ne prenderete un' impasto abbastanza sodo. Aggiungete il sale ed il
burro fuso. Una volta che il burro verrà tutto assorbito, lasciate
lavorare per una quindicina di minuti fino ad incordare. Ponete l'
impasto entro un recipiente capiente, coprite con pellicola transparente
e posizionate in luogo tiepido. Lasciate riposare per 8 ore (tutta la
notte).
In una ciotola mescolate lo zucchero con la cannella.
Fate fondere il burro e lasciate intiepidire.
Rovesciate l' impasto lievitato sul piano del lavoro infarinato e sgonfiatelo. Con un mattarello tiratelo in un rettangolo ca. 35x50 cm. Spenellate con il burro fuso e cospargete con 3/4 dallo zucchero cannellato. Arrotolate strettamente dal lato lungo e formate un sasicciotto.
Con un coltello a lama liscia tagliate a metà e poi ogni pezzo ancora a metà; poi tagliate ogni pezzo a tre. Otterette così 12 rondelle, le quali potete poi modellare per arrotondare.
Ungete una teglia 20x30 cm e cospargete con lo zucchero cannellato rimasto. Sistemate le rondelle entro la teglia, distanziate tra di loro.
Coprite con la pellicola transparente, posizionate in luogo tiepido (d' estate basta lasciarlo a temperatura ambiente) e lasciate lievitare fino al raddoppio.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 30 minuti ca., fino a doratura.
Per preparare la glassa, mettete lo zucchero a velo in una ciotola e aggiungete l' acqua poca alla volta, fino ad ottenere una consistenza vischiosa.
Versate la glassa a filo sui cinnammon rolls e lasciate asciugare.
Serviteli rpeferibilmente tiepidi.