0

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ // FAGIOLI GIGANTI IN UMIDO CON KAVURM'A



ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Πλησιάζοντας στο τέλος του χειμώνα, δοκιμάσαμε μία φασολάδα με σπιτικό καβουρμά. Με την θαλπωρή που προσφέρει ένα ζεστό πιάτο σούπα αντιμετωπίσαμε τα καπρίτσια του Μάρτη, που μας επιφύλαξε αρκετές κρύες ημέρες ...

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr μεγαλόσπερμα φασόλια Καστοριάς,
                200 gr σπιτικό καβουρμά, κομμένο σε κομματάκια,
                50 gr ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                3 καρότα,
                1 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο,
                1 κόκκινη πιπεριά,
                2 καυτερά πιπεράκια,
                2 κ.γ. πάπρικα,
                500 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι.
Προετοιμασία : 
Ξεκινήστε μουλιάζοντας τα φασόλια για 12 ώρες (ή όλη τη νύχτα). Βράστε τα φασόλια σε μπόλικο νερό, χωρίς να βάλετε αλάτι, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν; για τα όσπρια χρησιμοποιώ την χύτρα ταχύτητας και τα μεγαλόσπερμα φασόλια (γίγαντες ή ελέφαντες) συνήθως τα βράζω για 35 λεπτά στην υψηλή πίεση. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και στο σκόρδο και σοτάρετε τα με το λάδι, μέσα σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε τον καβουρμά κομμένο σε κυβάκια και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέστε τα καρότα, κομμένα σε ροδέλες, την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, τα πιπεράκια, το σέλινο και την πάπρικα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.  
Προσθέστε στην σύβραση την ντομάτα και κατόπιν τα βρασμένα φασόλια. Προσθέστε ζουμί από τα φασόλια, ανάλογα με το πόσο ζουμερή θέλετε την φασολάδα σας. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. 5 λεπτά πριν το κατεβάσετε από την φωτιά, προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήστε την φασολάδα να σταθεί ένα μισάωρο πριν την σερβίρετε.



FAGIOLI GIGANTI IN UMIDO CON KAVURM'A

Ultimi giorni freddi (spero) di questo lungo inverno, non abbiamo potuto resistere ad un piatto di zuppa di fagioli,anvora fumante ... Questa volta abiiamo arricchito la classica fassolàda (in greco significa zuppa di fagioli) con pezzettini di kavurma home made (cos' è il kavurmà, vedi qui).

Dosi : per 6 persone 
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr fagioli giganti,
                            200 gr di kavurmà a dadini,
                            50 gr oli e.v.o.,
                            1 cipolla grande,
                            1 spicchio d' aglio,
                            3 carote,
                            1 tazza di foglie trittate di sedano rapa,
                            1 peperone rosso,
                            2 peperoncini piccanti (facoltataivo),
                            2 cucchiaini di paprica,
                            500 gr passata di pomodoro fatta a casa,
                            pepe nero macinato q.b.,
                            sale q.b.
Preparazione : 
Prima di tutto mettete  fagioli in ammolo in acqua fredda per 12 ore o per tutta la notte. Fate lessare i fagioli fino a diventare teneri ma non del tutto cotti. Per la cottura dei legumi, di solito utilizzo la pentola a pressione; i fagioli grandi li faccio cuocere per 35 minuti a pressione alta.
Tritate la cipolla e l' aglio e fate spffrigere con l' olio entro una casseruola. Aggiungete il kavurmà tagliato a cubetti e lasciate soffrigere per un paio di minuti. Aggiungete le carote, tagliate a fettine, il peperone, tagliato a cubetti, i peperoncini, le foglie del sedano tritate e la paprica e soffrigete per un paio di minuti. 
Aggiungete la passata e i fagioli scolati. Aggiungete qb. dal bordo di cottura dei fagioli, coprite e lasciate cuocere a fuoco moderato. Salate e peppate a fine cottura. 
Lasciate riposare per mezz' oretta. Servite i fagioli caldi.




 

 

2

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // FETTE BISCOTTATE RUSTICHE ALL' OLIO DI OLIVA, SESAMO E LIEVITO MADRE

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ 

Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά να μοιραστώ σας μια πολύ πολύ αγαπημένη συνταγή, που την φτιάχνω πολύ συχνά τα τελευταία 2 χρόνια. Τα πιο τέλεια παξιμαδάκια λαδιού, μια εξαιρετική συνταγή από τα Κύθηρα, την οποία γνώρισα από την καλή μου φίλη Λίτσα Σκαρμούτσου - Βαλαβάνη, σας την παρουσιάζω έπειτα από την δική της συγκατάθεση και άδεια και ομολογώ ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι΄αυτό!
Η συνταγή είναι παραδοσιακή μανιάτικη και η φίλη μου την έμαθε από την μητέρα της, η οποία, όπως μας διηγείται, την έφτιαχνε με το μάτι. Οι δόσεις των υλικών υπολογίστηκαν με ακρίβεια, ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Παρ' 'ολο που οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν βέβαια το φυσικό προζύμι, όπως με πληροφόρησε η Λίτσα, δυστυχώς στις μέρες μας οι περισσότερες το έχουν αντικαταστήσει πλέον με την μαγιά μπύρας. Βασικά υλικά το ελαιόλαδο και το "χωριάτικο" κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Λίγο καβουρντισμένο σουσαμάκι προσθέτει έξτρα νοστιμιά! Με την ίδια ζύμη και προσθήκη ζάχαρης, οι νοικοκυρές έφτιαχναν και προζυμένια γλυκά πασχαλινά κουλουράκια, τα οποία αρωμάτιζαν με κανελογαρύφαλλα, μαστίχα ή μαχλέπι. Ένα τρικ για να δουν αν έχει φουσκώσει η ζύμη, ήταν να ρίξουν ένα κουλουράκι μέσα σε ένα μπολ με νερό; αν αυτό επέπλεε, ήταν σημάδι ότι ήταν έτοιμο για ψήσιμο.
Τα παξιμαδάκια αυτά, εκτός από την κλασσική συνταγή με το σουσάμι, τα έχω δοκιμάσει σε διάφορες παραλλαγές με ρίγανη, με μίγμα αρωματικών, αλλά και με γλυκάνισο και ήταν εξ' ίσου υπέροχα! Έχω δε ξετρελαθεί τόσο πολύ με την γεύση τους, που από τότε που τα πρωτοέφτιαξα δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μου, και φυσικά δεν έχω ξαναγοράσει παξιμαδάκια του εμπορίου! Αν ξεραθούν σωστά, διατηρούνται για πολλές εβδομάδες, χωρίς να χάνουν τίποτε από την γεύση και τα αρώματα τους! 
Η συνταγή της Λίτσας είναι με υγρό φυσικό προζύμι, εγώ όμως χρησιμοποιώ το σφιχτό προζύμι ή μάντρε, οπότε έκανα μια μικρή προσαρμογή φτιάχνοντας πρώτα μια προ-ζύμη.

Δόση : περίπου 1,5 κιλό
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά 
για την προ-ζύμη : 150 gr φυσικό προζύμι 45% υγρασίας,
                                   50 gr αλεύρι δυνατό,
                                   100 gr νερό.
για την ζύμη : 1 kg αλεύρι Μ από σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                          200 gr ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                          400 gr χλιαρό νερό,
                          25 gr (1 κ.σ.) μέλι,
                          14 gr (2 κ.γ.) αλάτι,
                          50 gr σουσάμι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την προ-ζυμη. Αναμείξτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ. Σκεπάστε με ένα καπάκι ή διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 3-4 ώρες είναι αρκετές).
Αν χρησιμοποιείτε υγρό προζύμι, κάντε απλά μία αναζωογώνηση, αφήστε το να ενεργοποιηθεί σε χλιαρό μέρος για 4 ώρες και μην ξεχάστε να προσθέστε 100 gr νερό στην ζύμη. 
Επίσης από την προηγούμενη νύχτα αναμείξτε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το σουσάμι, ώστε η ζύμη να γίνει θριφτή. Πριν χρησιμοποιήσετε το σουσάμι, καβουρδίστε το ελαφρά, ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα του, και αφήστε το να κρυώσει. 
Το επόμενο πρωί ετοιμάστε την ζύμη, αναμιγνύοντας την προ-ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώστε στο μίξερ με τον γάντζο για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. 
Σκεπάστε την ζύμη, τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος και αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 ώρες). 
Ξεφουσκώστε την ζύμη επάνω στην επιφάνεια εργασίας (δεν χρειάζεται να την αλευρώσετε γιατί η ζύμη δεν κολλάει). Αν θέλετε να προσθέστε μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι μπούκοβο, σχοινόπρασο, γλυκάνισο) θα το κάνετε σε αυτό το στάδιο; προσθέστε τα μυρωδικά και πλάστε την ζύμη μέχρι να ενσωματωθούν.
Χωρίστε την στα δυο και κάθε κομμάτι στα 3, σύνολο 6 κομμάτια. Πλάστε τα σε μπαλάκια, σκεπάστε τα με πετσέτα και αφήστε να να ξεκουραστούν επάνω στον πάγκο 20-25 λεπτά. 
Πλάστε τα μπαλάκια σε μπαστούνια και τοποθετήστε τα ανά 3 μέσα σε 2 ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν. 
Χαράξτε τα μπαστούνια σε φέτες με μία σπάτουλα ζύμης ή με ένα μαχαίρι, χρησιμοποιώντας την ράχη της λάμας του. Μην το κατεβάζετε μέχρι κάτω, ώστε να μην αποκολληθούν οι φέτες. Για να μην απλώσει η ζύμη καθώς την κόβετε, πιάστε το μπαστούνι ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα. Σκεπάστε και πάλι και αφήστε την ζύμη να ξαναπάρει όγκο.
Ψήστε και τα δυο ταψιά μαζί, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στον αέρα, για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα ταψιά από τον φούρνο. Μόλις χλιαρίνουν, κόψτε τα παξιμάδια στο σημείο που τα είχατε χαράξει. 
Τοποθετήστε τα παξιμάδια ξαπλωμένα μέσα στα ταψιά και ξαναβάλετε τα στον φούρνο, στους 130-140°C, στον αέρα, για να στεγνώσουν. Ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου σε μία χαραμάδα, για να φεύγει η υγρασία. Μόλις ξεραθούν από την επάνω πλευρά, γυρίστε τα, ξαναβάλετε τα στον φούρνο και συνεχίστε μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Σβήστε τον φούρνο, αφήστε την πόρτα ανοιχτή μία χαραμάδα, και αφήστε τα παξιμάδια μέσα, μέχρι να κρυώσει τελείως. 
Διατηρούνται πολλές ημέρες μέσα σε κουτί για μπισκότα ή σε στεγανή σακούλα τροφίμων, ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία. 

 
 

FETTE BISCOTTATE RUSTICHE ALL' OLIO DI OLIVA, SESAMO E LIEVITO MADRE

Le fette biscotate sono di tradizione in tanti luoghi in Grecia, e di solito vengono chiamate paximàdia (plur). Oggi sono molto lieta a presentarvi una ricetta che viene dalla isola di Kythera, fette biscotate preparate con farina di grano duro, olio di oliva, semi di sesamo e lievito madre. Per me sono le fette biscottate più saporite che io abbia mai assaggiato, è una ricetta che preparo spesso a casa e, manco a dire, dal momento che l' ho scoperta non ho più comprato simili prodotti già pronti. 
La ricetta l' ho conosciuta dalla mia buona amica Lìtsa, originaria della regione storica di Mani, località rocciosa al sud di Peloplonesso, che l' ha appresa da sua madre, la quale la preparava ad occhio, come le buone massaie di parecchi deccenni fa... Lìtsa ha calcolato le dosi con accuratezza e ha trascrito la ricetta per il nostro gruppo per il lievito madre al Face Book; poi mi ha concesso di pubblicarla anche al Laboratorio, e le sono molto grata per la sua fiducia e la sua stima nei miei confronti!
Lìtsa ci informa che con lo stesso impasto, arricchito di zucchero (ca. una tazza per le dosi della ricetta) e spezie a piacere (cannella, chiodi di garofano, mastice da Chio, mahlab) le massaie preparavano anche i biscotti dolci per Pasqua. 
Preparata già tante volte, non ho resistito di assaggiare anche qualche variazione, così ho preparato le fette biscottate anche con aggiunta di origano, mix pronto di erbe aromatiche, fiocchi di peperoncino piccante, fiocchi di pomodoro e semi di anice; ammetto che ogni variante ha il suo fascino e non saprò dire quale mi piace di più! 
Se essiccate bene, le fette biscottate si conservano per parecchie settimane (anche se a nostra casa finiscono sempre entro una decina di giorni...). Dall' altra parte questo era lo scopo della preparazione delle fette biscottate, create dal bisogno di conservare il pane a lungo, perche ovviamente con l' essiccazione si allontanava il pericolo di ammufire.
 
Dosi : 1,5 kg ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
lievitino : 150 gr lievito madre,
                   50 gr farina manitoba,
                   100 gr acqua.
impasto : 1 kg semola rimacinata,
                   200 olio e.v.o.,
                   400 gr acqua tiepida,
                   25 gr (1 cucchiaio) miele,
                   14 gr (2 cucchiaini) sale,
                   50 gr semi di sesamo.
Preparazione : 
Preparate il lievitino. Mescolate tutti gli ingredienti entro una ciotola. Coprite a campana e lasciate riposare a temperatura ambiente per tutta la notte (d' estate con il caldo 3-4 ore sono suffcienti).
Se utilizzate il licoli fate un rinfresco, lasciate lievitare per 4 ore e poi potete utilizzarlo. Non dimenticare di aggiungere all' impasto 100 gr di acqua di più. 
Ancora dalla notte prima, mescolate la farina con l' olio e i semi di sesamo; questo aiuta a rendere il prodotto finale ancora più croccante. Prima di utilizzarli, si consiglia di tostate leggermente i semi di sesamo entro un tegamino antiaderente, senza lasciarli prendere colore, per sprigionare i loro aromi. 
La mattina seguente preparate l' impasto, mescolando il lievitino con tutti gli ingredienti restanti. Impastate nella planetaria, per una decina di minuti, fino a prendere un' impasto liscio, elastico e non appiccicoso. Coprite a campana, posizionate in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio (3 ore ca.).
Sgonfiate l' impasto sul piano del lavoro (non bisogna infarinare, siccome l' impasto non è appiccioso). A questo punto, se vi piace, potete arricchire l' impasto con spezie o erbe aromatiche (origano, timo, erba cipollina, semi di anice, fiocchi di peperoncino); lavorate l' impaso sul piano del lavoro, fino ad incorporarli uniformemente.
Dividete l' impasto in 2 e poi ogni pezzo in 3, 6 pezzi in totale, e formate delle palline. Coprite con un panno e lasciate riposare per 20-25 minuti.
Con le palline formate dei bastoncini. Posizionate entro 2 teglie da forno, rivestite con carta forno, 3 per ciascuna teglia. Coprite con un panno e lasciate lievitare fino al raddoppio. 
Con un tarocco o con il dorso di un coltello incidete ogni bastoncino a fette da 2 cm. Per non appiattire il bastoncino, tenetelo entro il pollice e l' indice della mano sinistra. Coprite di nuovo con il pane e lasciate riposare fino a riprendere il suo volme.
Infornate le due teglie insieme, in forno caldo a 180°C, modalità ventilato, per 30-35 minuti, fino a prendere colore.
Sfornate e lasciate intiepidire.
Tagliate le fette sul punto dell' incisione. 
Disponete le fette nelle teglie e infornate di nuovo a 130-140°C, modalità ventilato. Ogni tanto aprite lo sportello una fessura, per fare spirgionare l' umidità. Quando saranno asciutte dal lato in alto, capovolgete e continuate la cottura fino ad asciugare completamente. Spegnete il forno, e lasciate raffreddare dentro il forno a valvola aperta.
Si conservano per parecchi giorni entro una scatola di latta per biscotti o entro sacchetti per alimenti.



0

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ // SEPPIE AI CIPOLLOTTI

 

 ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ

Ανοιξιάτικες σουπιές με φρέσκα κρεμμυδάκια! Ένας μεζές που απολαύσαμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ...

Δόση : για 4-5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 2 kg σουπιές (4 σουπιές μετρίου μεγέθους),
                5 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα,
                1/3 ματσάκι άνηθο,
                1 φλ. λευκό κρασί ξηρό,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι. 
Προετοιμασία : 
Καθαρίστε τις σουπιές, αφαιρέστε το δέρμα και κόψτε σε κομμάτια.
Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια και κόψτε σε ροδέλες.
Ψιλοκόψτε τον άνηθο. 
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τις σουπιές, σοτάρετε και σβήστε με το κρασί. Προσθέστε πιπέρι και αλάτι, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά). Αν χρειαστεί συμπληρώστε το ζουμάκι του φαγητού με λίγο ζεστό νερό. 
Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από την φωτιά προσθέστε και τον άνηθο. 
Σερβίρεστε τις σουπιές ζεστές. Εμείς τις συνοδέψαμε με φάβα. 

 

 

SEPPIE AI CIPOLLOTTI

Seppie ai cipolloti estivi! Li abbiamo cucinato per il pranzo di Lunedì Puro, che segna l' inizo dell Quaresima.

Dosi : per 4-5 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 kg di seppie (4 seppie fesche di media grandezza),
                            5 cucchiai di olio e.v.o.,
                            2 mazzetti di cipollotti,
                            qualche ciuffo di aneto,
                            1 tazza di vino bianco secco,
                            pepe macinato,
                            sale qb.
Preparazione :
Pulite le seppie. Eliminate anche la pelle e tagliate a pezzi.
Mondate i copollotti e tagliate a rondelle.
Tritate finemente l' aneto.
Saltate i cipollotti con l' olio, fino ad appassire. Aggiungete le seppie, saltate e sfumate col vino. Salate e pepate. Coperchiate la casseruola e lasciate cuocere a fuoco dolce per 20 minuti ca. Durante la cottura se sarà necessario, aggiungete poca acqua calda. A fine cottura aggiungete l' aneto.
Servite il piatto caldo.
Noi abbiamo accompagnato con crema di cicerchia. 


0

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ! // CROSTATA MORBIDA AL CIOCCOLATO

 
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!
 
Είμαστε οικογενειακώς φαν της σοκολάτας, οπότε μια τάρτα με μαλακό, σοκολατένιο μπισκότο και γέμιση κρέμα με κουβερτούρα γάλακτος, δεν θα μας άφηνε σίγουρα ασυγκίνητους! 
Συνταγούλα εύκολη, που αν φτιάξετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στον μικροκυματικό, ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και χωρίς κόπο. Αν και εμείς δεν θελήσαμε να "σπάσουμε" την πλούσια σοκολατένια της γεύση, μπορείτε να την σερβίρετε και με σαντιγί ή με παγωτό κρέμα βανίλια!
 
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη 
Υλικά
για την βάση : 350 gr αλεύρι γοχ.,
                           200 gr βούτυρο,
                           8 gr baking powder,
                           50 gr κακάο άγλυκο
                           150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                           1 πρέζα αλάτι,
                           2 αυγά,
                           1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για την κρέμα : 250 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                             130 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                             50 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                             20 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour),
                             2 κρόκους αυγών,
                             1 κ.τσαγιού φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                             200 gr κουβερτούρα γάλακτος (33% κακάο).
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε την βάση της τάρτας. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο κρύο σε κομματάκια. Δουλέψτε το μίγμα με το μίξερ μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέστε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, το baking και το εκχύλισμα βανίλιας και δουλέψτε σύντομα την ζύμη μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Φτιάξτε ένα φραντζολάκι, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στο εν τω μεταξύ φτιάξτε την κρέμα. Επειδή έχω συνηθίσει πλέον να φτιάχνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής στον μικροκυματικό (δες εδώ) το ίδιο έκανα και αυτήν την φορά. Σε ένα μπολ κατάλληλο για μικροκυματικό, βάλτε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους των αυγών, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και την βανίλια. Αναμείξτε καλά με τον αυγογδάρτη και βάλτε το μπολ στον μικροκυματικό στην μέγιστη ένταση. Μετά από τα πρώτα 2-3 λεπτά, σταματάτε κάθε μισό λεπτό περίπου τον φούρνο, αναμιγνύετε και ελέγχετε αν έδεσε η κρέμα. Μόλις δείτε ότι έχει δέσει, βγάλτε το μπολ από τον φούρνο, προσθέστε την κουβερτούρα τριμμένη και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθεί.  Σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας, και κρυώστε την σύντομα στο ψυγείο. 
Βγάλτε την βάση της τάρτας από το ψυγείο. Κρατήστε το 1/3 της ζύμης στην άκρη. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίξτε ένα φύλλο, τοποθετήστε το μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι τάρτας διαμέτρου 24 εκ. και καλύψτε τον πάτο και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την ζύμη με ένα πιρούνι, γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει .
Ρίξτε την κρύα κρέμα επάνω στην βάση και ισιώστε την επιφάνεια της. 
Με την υπόλοιπη ζύμη, ανοίξτε και πάλι ένα φύλλο και κόψτε το σε λωρίδες. Τοποθετήστε τις λωρίδες σταυρωτά επάνω στην κρέμα και στερεώστε τις άκρες στην περίμετρο της τάρτας. 
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 4ο λεπτά. 
Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν την δοκιμάσετε.

 
 
 
CROSTATA MORBIDA AL CIOCCOLATO

Morbida frolla cioccolatosa, che si scioglie in bocca, farcita con crema al cioccolato fondente al latte. Ancora una crostata al cioccolato, da quelle che non si sa resistere! 

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la frolla : 350 gr farina 00,
                          200 gr burro,
                          8 gr baking powder,
                          50 gr cacao amaro,
                          150 gr zucchero semolato,
                          1 pizzico di sale,
                          2 uova,
                          1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
per la crema : 250 gr latte fresco intero
                           130 gr panna a 35% grassi,
                           50 gr zucchero semolato,
                           20 gr amido di mais,
                           2 tuorli,
                           1 cucchiaino da tè estratto naturale di vaniglia,
                           200 gr cioccolato fondente al latte (33% cacao).
Preparazione : 
Preparate la frolla. Nella bacinella della planetaria mettete la farina ed il burro freddo a pezzettini; azionate e lavorate il composto fino ad ottenere un aspetto sbrisoloso. Aggiungete le uova, lo zucchero, il sale, il lievito e l' estratto di vaniglia. Impastate brevemente fino ad amalgamare il tutto. Formate un panetto, e fate riposare nel frigo per un' oretta, coperto di pellicola transparente. 
Preparate la crema. Io preferisco la facilità della preparazione al microonde (vedi qui). In una ciotola adatta alla cottura al microonde, mettete tutti gli ingredienti eccetto il cioccolato. Mescolate bene con le fruste e mettete nel microonde a massima potenza. Trascorsi 2-3 minuti controllate la cottura ca. ogni 30 secondi e mescolate il composto fino a rapprendere. Una volta pronta la crema, estraette dal microonde, aggiungete il cioccolato, tritato finemente, e mescolate fino ad incorporarlo tutto. Coprite la superficie della crema con pellicola transparente e fate raffreddare velocemente nel frigo (preferibilmente nell' abbattitore, se ne disponete). 
Imburrate uno stampo da crostate da 24 cm. 
Estraette il panetto di frolla dal frigo e tenete 1/3 da parte. Con il resto stendete una sfoglia piuttosto spessa, posizionatela nello stampo, coprite il fondo e le pareti e premete per aderire. Buccherellate tutta la frolla con le rebbi di una forchetta.  
Versate la crema e livellate.
Con la frolla tenuta da parte stendete una sfoglia e ricavate delle listarelle. Posizionatele a scacchiera sopra la torta e saldatele alla base. Formate un cordone con la frolla avanzata e posizionatelo tutto attorno i bordi della crostata.
Infornate in forno già caldo a 180°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 40 minuti ca. 
Sformate e lasciate raffreddare.




0

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ // POLPO STUFATO CON LE CIPOLLINE

 
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
 
Μια υπέροχη συνταγή που δημιουργήθηκε από την έμπνευση της στιγμής! Ένα μεγάλο χταπόδι περίμενε υπομονετικά μέσα στον καταψύκτη ... Είχε αγοραστεί για ένα τραπέζι, το οποίο λόγω της αναπάντεχης πανδημίας του κορονοϊού, δεν έγινε ποτέ! Οι μήνες όμως περνούσαν και το υπομονετικό χταπόδι κάπως έπρεπε να μαγειρευτεί! Στην αρχή σκέφτηκα να το κάνω ραγκού, αλλά ένα διχτάκι με κρεμμυδάκια στιφάδου μου έκλεισε συνωμοτικά το μάτι! Και το χταποδάκι έγινε ένα στιφάδο μούρλια! Συνταγή που άρεσε σε όλους, καταχωρήθηκε στις αγαπημένες μας και την έχω επαναλάβει αρκετές φορές ... 
Σερβίρετε το με ρύζι πιλάφι. Συνδυάζεται εξαιρετικά και με κοφτό μακαρονάκι, πολύ καλύτερο από το κλασσικό χταπόδι με κοφτό μακαρόνι! 
 
Δόση : για 4-5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 μεγάλο χταπόδι (1200 gr καθαρισμένο),
                1 φλ. κόκκινο κρασί ημίγλυκο,
                2 φύλλα δάφνης,
                1200 gr κρεμμυδάκια για στιφάδο,
                50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                750 ml πασσάτα ντομάτας,
                1 κ.γ. πάπρικα,
                1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                2 μοσχοκάρφια,
                1 κομματάκι ξύλο κανέλας,
                1 κ.γ. ζάχαρη,
                αλάτι.  
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια και κρατήστε τα στην άκρη. 
Καθαρίστε το χταπόδι και κόψτε το σε κομμάτια. Μπορείτε βέβαια αυτό το φαγητό να το κάνετε και με μικρά χταπόδια, ακόμη και με μοσχιούς. Αν το χταπόδι είναι μεγάλο και φρέσκο, βεβαιωθείτε ότι είναι "χτυπημένο". Ένας άλλος τρόπος για να είναι μαλακό το κρέας του χταποδιού, είναι να το καταψύξετε μερικές ημέρες. 
Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί και τα δαφνόφυλλα, χωρίς να προσθέσετε επιπλέον νερό, και αφήστε το να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει .
Παράλληλα σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι και την ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσουν.
Όταν είναι έτοιμο το χταπόδι, αφαιρέστε τα φύλλα της δάφνης και κόψτε το σε κομμάτια. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, τα μπαχαρικά και το ανάλογο αλάτι (1 κ.γ.) και αφήστε να σιγοβράσουν ένα δεκάλεπτο. Κατεβάστε το φαγητό από την φωτιά και αφήστε το να σταθεί 20 λεπτά, να αναμειχθούν τα αρώματα. 
Σερβίρετε το στιφάδο χταποδιού ζεστό.




POLPO STUFATO CON LE CIPOLLINE

Un piatto preparato secondo all' ispirazione del momento! Un polpo destinato per un banchetto con amici che poi non è realizzato mai, causa il covid. Un secondo piano lo vorebbe al ragù, ma è finito stufato con le cipolline. Ricettina che è stata inserita a pieni voti all' elenco delle preferite di famiglia ed è realizzata più volte.
Servitelo come secondo di pesce, ma se preferige i piatti unici, come noi in Grecia, accompagnatelo con un semplice riso pilaf o condite un piatto di pastasciutta, preferibilmente corta.

Dosi : per 4-5 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 polpo 1200 gr pulito,
                            1 tazza di vino rosso semidolce,
                            2 foglie di alloro,
                            1200 gr cipolline,
                            50 ml olio e.v.o.,
                            750 ml passata di pomodoro fatta a casa,
                            1 cucchiaino di paprica,
                            1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                            2 chiodi di garofano,
                            1 pezzettino di cannella,
                            1 cucchiaino di zucchero,
                            sale marino qb.
Preparazione : 
Sbucciate le cipolline privandole dello strato più esterno, lavatele con cura e tenetele da parte.
Pulite e lavate il polpo. Certo potete preparare questo piatto anche con polpi piccoli o con i moscardini.
Ponete il polpo in una casseruola insieme al vino e alle foglie di alloro. Portate sul fuoco e lasciate cuocere coperto per una ventina di minuti. Tagliate il polpo a pezzi.
Fate soffrigere le cipolline con l' olio. Aggiungete lo zucchero e lasciate cuocere fino a dorare.
Aggiungete le cipolline glassate al polpo, insieme alla passata, le spezie e il sale (1 cucchiaino) e lascate cuocere per un quarto d' ora. 
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una ventina di minuti, per insaporire. 
Servite il polpo stufato caldo, come secondo di pesce.