ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τα μηλαράκια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, τραγανά και λαχταριστά. Και επειδή μια αδυναμία στις μηλόπιτες την έχουμε (δες και εδώ !) είπα να φτιάξω ακόμη μία!
Μηλόπιτα λοιπόν αφράτη και μυρωδάτη, με τα φρέσκα, τραγανά μήλα της εποχής, παρέα με αμυγδαλάκια και σταφίδες!
Δόση : 10 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 60 gr σταφίδα ξανθή,
1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικό),
200 gr ζάχαρη,
100 gr βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή,
4 αυγά,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
100 ml γάλα,
300 gr αλεύρι γοχ.,
8 gr baking powder (1/2 φακελάκι),
1 πρέζα αλάτι,
το ξύσμα της φλούδας ενός ακέρωτου λεμονιού,
4 μήλα,
50 gr αμύγδαλα ολόκληρα με την φλούδα.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Μουλιάστε τις σταφίδες στο κονιάκ, να μαλακώσουν. Αν δεν θέλετε να βάλετε αλκοόλ στην μηλόπιτα, μπορείτε να τις μουλιάσετε σε ζεστό νεράκι.
Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ρίχνοντας το επόμενο αφού το προηγούμενο έχει ενσωματωθεί. Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, προσθέστε το αλάτι και την βανίλια.
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το baking powder και προσθέστε το εναλλάξ με το γάλα, σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας ζωηρά με μια μαρίζ, με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Προσθέστε τέλος και το ξύσμα λεμονιού.
Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Μπορείτε να τα ραντίσετε με τον χυμό από το λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.
Βουτυρώστε ή αλείψτε με το φανταστικό αντικολλητικό μείγμα καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. . Ρίξτε μέσα το μισό από το μείγμα και καλύψτε με τα μισά μήλα και τις μισές σταφίδες. Ρίξτε από επάνω το υπόλοιπο μείγμα, ισιώστε την επιφάνεια, τακτοποιήστε όμορφα τα υπόλοιπα μήλα, σκορπίστε τις υπόλοιπες σταφίδες και τέλος τα αμύγδαλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά.
Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί όντως παντού ομοιόμορφα, βγάλτε την μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πριν την ξεφορμάρετε.
Πασπαλίστε με ζαχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα.
Διατηρήστε την μηλόπιτα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
TORTA DI MELE, MANDORLE E UVETTA
Ancora una torta di mele, con le prime mele della stagione!
Ricettina facile e veloce, per una torta che si scioglie in bocca, arricchita di pezzettini di mele, uvetta e mandorle!
Ottima sia per la prima colazione che per la merenda. Se la preparate per i bambini, ommettete il liquore.
Dosi : 10 porzioni
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 60 gr uvetta sultanina,
1 biccherino cognac (facoltativo),
200 gr zucchero semolato,
100 gr burro a pommata,
4 uova,
1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
100 ml latte,
300 gr farina 00,
8 gr baking powder (1/2 bustina),
1 pizzico di sale,
la scorza grattugiata di un limone non trattato,
4 mele,
50 gr mandorle intere con la buccia.
per la finitura : zucchero semolato.
Preparazione :
Prima di tutto fate rinvenire l' uvetta, mettendola in ammollo nel cognac, o in una tazza con acqua calda. Lasciate reidratare per mezz'oretta, scolate, strizzate e tenete da parte.
Nella planetaria sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una crema gonfia e spumosa. Sempre sbattendo, aggiungete le uova uno alla volta, e quando il composto risulta omogeneo aggiungete anche il sale e l' estratto di vaniglia.
Settacciate la farina con il lievito e aggiungetela al composto a tre riprese, alternando con il latte, e incorporate il tutto mescolando con una spatola con movimenti dal basso verso l' alto. Alla fine aggiungete anche la buccia grattugiata del limone. Mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Sbucciate le mele e tagliate a fettine sottili. Potete spruzzarle con il succo del limone, per impedire l' annerimento.
Spenellate con il composto antiaderente uno stampo rotondo da 24cm. Versate metà del composto. Disponete sopra metà delle fetine di mele e metà dell'uvetta. Versate il composto restante e sistemate sopra le fettine di mele, l' uvetta restante e le mandorle.
Infornate in forno già caldo a 175°C, e lasciate cuocere a modalità statico per 50 minuti ca. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di estrarre la torta dallo stampo.
Prima di servire cospargete con lo zucchero a velo.