0

ΥΠΕΡΟΧΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΛΙΝΤ // TORTA LINDT

 

ΥΠΕΡΟΧΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΛΙΝΤ

Torta Lindt, μια εξαιρετική τάρτα σοκολάτας, συνταγή που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε και που πριν μερικά χρόνια ήταν viral σε ομάδες του facebook, site και blog μαγειρικής στην Ιταλία. 
Αποτελείται από ένα μαλακό και αφράτο σοκολατένιο μπισκότο που λιώνει στο στόμα, το οποίο γαρνίρεται με πλούσια σκολατένια γκανάς. Την ονομασία του την πήρε από την γνωστή, κορυφαία μάρκα σοκολάτας Lindt, αλλά ίσως την συναντήσετε και με την ονομασία άλλης δημοφιλούς φίρμας σοκολάτας στην Ιταλία, όπως Perugina ή Novi, ενώ πολλοί την φτιάχνουν και με τα σοκολατένια αυγά, τα οποία κλασσικά πάντα περισσεύουν στους ιταλούς το Πάσχα! 
Συνταγούλα πανεύκολη, που ετοιμάζεται γρήγορα και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου! Βασικό εργαλείο για να την παρασκευάσετε, η "έξυπνη" φόρμα για τάρτες, η οποία δημιουργεί μία εσοχή στο μπισκότο της βάσης, όπου έρχεται και γεμίζει με την κρέμα της επικάλυψης. 
Μπορείτε να την σερβίρετε ως έχει ή να της δώσετε πιό εντυπωσιακή εμφάνιση, διακοσμώντας την με σταγόνες σοκολάτας, ροζέτες κρέμας σαντιγί, γλασαρισμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα ή κας κας.
Ετοιμάστε την απο την προηγουμενη ημέρα και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο, γίνεται ακόμη πιο απολαυστική!
Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 5 μέρες. 
Μπορείτε να την καταψύξετε.

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το μπισκότο (βάση) : 100 gr κουβερτούρα 55% κακάο,
                                              50 gr βούτυρο,
                                              3 αυγά,
                                              150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                              100 gr αλεύρι γοχ.,
                                              1 κοφτό κ.γ. baking powder.
για την γκανάς σοκολάτας Lindt : 150 gr σοκολάτα γάλακτος  (κατά προτίμηση Lindt),
                                                               50 gr κουβερτούρα (κατά προτίμηση Lindt),
                                                               200 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,  
                                                               30 gr βούτυρο.
για την διακόσμηση : χρωματιστό κας κας.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από την βάση : λιώστε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε μπαιν-μαρί, και αφήστε το μείγμα να χλιαρίνει. 
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το baking.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε εναλλάξ την λιωμένη σοκολάτα και το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Θα χρειαστήτε μία φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 28 εκ. Βουτυρώστε την καλά. πασπαλίστε με λίγο αλευράκι και ρίξτε μέσα το μείγμα της βάσης.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C, στις αντιστάσεις, για περίπου μισή ωρίτσα.
Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, βγάλτε την βάση απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάστε την γκανάς της επικάλυψης. Βάλτε μέσα σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τις σοκολάτες και το βούτυρο, και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήστε την γκανάς να κρυώσει τελείως, αλλα να μην πήξει, να είναι ακόμη παχύρρευστη, ώστε να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε. 
Αναποδογυρίστε την βάση της τάρτας μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Ρίξτε απο επάνω την γκανάς σοκολάτας. Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Μπορείτε να γαρνίρετε με ροζέτες σαντιγί, σταγόνες σοκολάτας, γλασαρισμένα φρούτα ή χρωματιστό κας κας αστεράκι, όπως έκανα εγώ! 




TORTA LINDT

La famosa torta Lindt, l' ho scoperta solo recentemente, ma qualche anno fa era una ricetta diffusissima, un vero tormentone del web! Ricetta facile, veloce e golosissima, base morbida al cioccolato fondente e crema al cioccolato al latte Lindor è sicuramente la torta più scioglievole del mondo! Un vero paradiso di sapore per gli amanti del cioccolato, godurioso e allo stesso tempo delicato, perfetto da servire come dessert di fine pasto.
Anche se la torta prende il suo nome dal cioccolato Lindor, certo potete prepararla anche con cioccolato di altra marca! Indispensabile per la sua preparazione il cosiddetto stampo furbo per crostate, cioè quello con la scanalatura.
Ultimo consiglio di farla il giorno prima perché con il riposo la crema si fonde con la base, acquista la giusta consistenza e  diventa ancora più buona! 
Si conserva nel frigo per 5 giorni.
Adatta per il congelamento.
 
Dosi : per 10 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la base : 100 gr cioccolato fondente a 55% cacao,
                        50 gr burro,
                        3 uova,
                        150 gr zucchero semolato,
                        100 gr farina 00,
                        1 cucchiaino raso di baking powder.
per la glassa (ganache) : 150 gr cioccolato al latte (preferibilmente Lindt),
                                               50 gr cioccolato fondente (preferibilmente Lindt),
                                               200 gr panna a 35% grassi,
                                               30 gr burro.
per la decorazione : codetta colorata.
Preparazione : 
Si comincia dalla base : fate sciogliere il cioccolato fondente col burro, al microonde o a bagnomaria, e lasciate intiepidire. 
Setacciate la farina con il lievito.
Con le fruste o nella planetaria, montate le uova con lo zucchero per 10 minuti, finché verranno spumosi. Aggiungete alternando il cioccolato fuso e la farina, e mescolate fino ad ottenere un composto liscio e omogeneo.
Imburrate ed infarinate uno stampo furbo per crostate (quello con la scanalatura) da 28 cm. Versate il composto nello stampo e infornate a 160°C, modalità statico, per circa 30 minuti.
Fate la prova stecchino, sfornate e lasciate raffreddare. 
Preparate la ganache. Mettete in un pentolino la panna, il burro, il cioccolato al latte e quello fondente e portate su fuoco medio. Mescolate con cura fino a prendere una glassa liscia. Lasciate raffreddare, mescolando ogni tanto, per non formare la crosta. La glassa deve essere ancora fluida per poter utilizzarla.
Rovesciate la base su un vassoio da portata. Versate sopra la glassa, in modo da riempire completamente la scanalatura. Mettete in frigo per almeno un paio d'ore.
Potete decorare con fiocchi di panna montata, gocce di cioccolato, canditi o codetta colorata, come ho fatto io!  


0

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΑΛΑ ΤΖΕΝΟΒΕΖΕ // FEGATO ALLA GENOVESE (FEGATO ALL' AGGIADDA)

 

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΑΛΑ ΤΖΕΝΟΒΕΖΕ

Συκώτι αλά τζενοβέζε ή αλλιώς η σκορδάτη παραλλαγή της πιό δημοφιλούς συνταγής, του συκωτιού αλά βενετσιάναΟπως φανερώνει και το όνομα της, η συνταγή προέρχεται από την περιοχή της Liguria, όπου είναι γνωστή και με την ονομασία fegato all' aggiadda, δηλαδή συκώτι με αλιάδα (σκορδαλιά) ένα τυπικό πέστο της περιοχής, φτιαγμένο με ψωμί και σκόρδο. 
Εξ ΄ίσου συναρπαστικά νόστιμη συνταγούλα, σαφώς πιό σπιρτόζα σε γεύση, αφού εκτός απο τα κρεμμύδια εδώ έχουμε και το σκορδάκι αλλά και αρκετό ξύδι. 

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 4 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο (περίπου 600 gr),
                4 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι,
                3 φύλλα φασκόμηλο,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι.
για την αλιάδα : 1 μπαγιάτικο ψωμάκι σάντουιτς (μεγάλο),
                              1/2 φλ. λευκό ξύδι από σταφύλι,
                              2 σκελίδες σκόρδο,
                              1 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο.
Προετοιμασία :
Κόψτε το συκώτι σε λεπτές λωρίδες. 
Αφαιρέστε την ψίχα από το ψωμάκι, βάλτε την σε ενα μπολ, προσθέστε το ξύδι και αφήστε την να μουλιάσει για ένα δεκάλεπτο.
Ψιλοκόψετε το σκόρδο, βάλτε το στο μούλτι, προσθέστε 1 πρέζα αλάτι, το λάδι και την ψίχα του ψωμιού καλά στραγγισμένη. Αναμείξτε τα υλικά και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο από το ξύδι που στραγγίσατε μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες μείγμα.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Σοτάρετε το με το ελαιόλαδο μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με τα φύλλα φασκόμηλου. Προσθέστε το συκώτι, αλατίστε και πιπερώστε και σοτάρετε το για 2-3 λεπτά και απο τις δύο πλευρές. 
Σερβίρετε αμέσως το συκώτι σε μία πιατέλα γαρνιρισμένο με την αλιάδα. 
Το πιάτο είναι της ώρας και τρώγεται ζεστό, γιατί αν σταθεί το συκώτι σκληραίνει.

Καλή σας όρεξη!



FEGATO ALLA GENOVESE (FEGATO ALL' AGGIADDA)

Fegato alla genovese o fegato all' aggiadda, piato tipico della Liguria, io lo chiamo la variante all' aglio del fegato alla veneziana
Ricettina saporita e dal gusto deciso, che certo non può piacere a tutti, ma piuttosto a chi è amante di questo genere di sapori. Manco a dire che a noi piace tantissimo, come anche il fegato alla veneziana, che ci ha fatto apprezzare particolarmente il fegato di vitello, che quasi non mangiavamo più, perché in Grecia si usa di preparalo fritto e la frittura secondo me lo rovina!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 fette di fegato di vitello (600 gr ca.),
                            4 cucchiai olio e.v.o.,
                            1 cipolla gialla grande,
                            3 foglie di salvia,
                            pepe nero macinato al momento,
                            sale qb.
per l' aggiadda : 1 panino (grande),
                                1/2 tazza di aceto di vino bianco,
                                2 spicchi d' aglio,
                                1 cucchiaio olio e.v.o.
Preparazione :
Tagliate il fegato a listarelle.
Estraete la mollica dal panino, mettetela in una tazza con l' aceto per una decina di minuti.
Sbucciate l' aglio e sminuzzatelo; mettetelo nel cutter, aggiungete un pizzico di sale, l' olio, la mollica strizzata e azionate. Se necessario, aggiungete poco dall' aceto dell' ammollo, fino a prendere un composto cremoso. 
Sbucciate la cipolla, tagliatela a fettine sottili e fatela rosolare con l' olio e le foglie di salvia, entro una padella antiaderente. Aggiuntete il fegato, salate e peppate a piacere e fatele saltare per pochi minuti da entrambi i lati.
Versate subito entro un piatto da portata, aggiungete l' aggiadda e servite il fegato alla genovese ancora caldo.

Buon appetito! 


2

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // BISCOTTI AL CIOCCOLATO CON LIEVITO MADRE


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Μαλακά μπισκότα σοκολάτας με φυσικό προζύμι, ιδανικά για το πρωινό ή το κολατσιό μικρών και μεγάλων! 
Ακόμη μία ωραία συνταγούλα για να αξιοποιήσετε τα υπολείμματα από την αναζωογόνηση του φυσικού προζυμιού σας. Η ζύμη εδώ δεν χρειάζεται να φουσκώσει, οπότε αυτή η συνταγή, εκτός από εύκολη, είναι και γρήγορη.

Δόση : περίπου 24 μπισκότα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 120 gr φυσικό προζύμι αναζωογονημένο,
                100 gr νερό,
                50 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                150 gr ζάχαρη, 
                1 αυγό,
                100 gr λιωμένο βούτυρο,
                1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
               60 gr κακάο άγλυκο,
               350 gr αλεύρι γοχ.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία : 
Αναμείξτε το νερό με την κρέμα γάλακτος, προσθέστε το προζύμι και αναμείξτε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Μέσα στον κάδο του μίξερ χτυπήστε το αυγό με την ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο, την βανίλια και το κακάο και αναμείξτε. Προσθέστε το προζύμι και το αλεύρι και δουλέψτε το μείγμα με το φτερό, μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη.
Πλάστε μπαλάκια από την ζύμη, σε μέγεθος καρυδιού, πατήστε τα ανάμεσα στις παλάμες σας και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C,στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή με κακάο. 


BISCOTTI AL CIOCCOLATO CON LIEVITO MADRE

Biscotti al lievito madre, morbidi e digeribili, ideali per la colazione di grandi e piccini. Il gusto al cioccolato li rende super golosi! 
Per la ricetta potete utilizzare l' esubero di pasta madre. Certo l' impasto non necessita lievitazione, così la ricetta, oltre che facile, è anche veloce da preparare!

Dosi : ca. 24 biscotti
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 120 gr lievito madre rinfrescato,
                            100 gr acqua,
                            50 gr panna a 35% grassi,
                            150 gr zucchero semolato,
                            1 uovo, 
                            100 gr burro fuso,
                            1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                            60 gr cacao amaro,
                            350 gr farina 00.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione :
Mescolate la panna a temperatura ambiente con l' acqua, aggiungete il lievito madre a pezzettini e frullate fino a sciogliersi tutto.
Sbattete l' uovo con lo zucchero nella bacinella della planetaria. Aggiungete il burro fuso e raffreddato, l' estratto di vaniglia, il cacao e mescolate. Aggiungete il lievito madre e la farina e lavorate con la foglia fino a prendere un impasto omogeneo.
Ricavate pezzetti d' impasto alla grandezza di una noce, formate palline, appiattite con le mani e posizionate su una leccarda foderata con carta forno. 
Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180°, modalità statico, per 20 minuti circa. Sfornate e lasciateli raffreddare completamente.
Potete cospargere con zucchero a velo o cacao.

0

ΓΑΡΙΔΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ // MAZZANCOLLE AL BURRO, AGLIO E LIMONE


ΓΑΡΙΔΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ

Υποδεχόμαστε τον φθινόπωρο με μία πολύ αγαπημένη, εύκολη γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγούλα! Οι φρέσκιες γαρίδες αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι μέσα στο φθινόπωρο, αφού δεν αγαπάνε και πολύ τις μεγάλες καλοκαιρινές ζέστες. Βέβαια την συνταγή μπορείτε να την φτιάξετε οποιαδήποτε εποχή, με γαρίδες κατεψυγμένες ή τις αποψυγμένες που κυκλοφορούν συνήθως στην αγορά. αλλά η νοστιμιά της φρέσκιας γαριδούλας δεν συγκρίνεται! 
Σερβίρετε τις λεμονοσκορδάτες γαριδούλες ως ορεκτικό, μεζέ αλλά και μαζί με ρυζάκι ή κους κους.  

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr γαρίδες καθαρισμένες,
                2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                2 σκελίδες σκόρδο,
                1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,
                1/2 κ.γ. αλάτι,
                3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο,
                2 κ.σ. χυμό λεμονιού,
                2 τούφες μαϊντανό.
Προετοιμασία : 
Κατ' αρχην ετοιμάστε την μαρινάτα : μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ αναμείξτε το ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο (ή περασμένο από την πρέσα), την πάπρικα και το αλάτι. 
Καθαρίστε τις γαρίδες από τα κεφάλια, τα πόδια και το εντεράκι. Εγώ τα κελύφη τα αφήνω, αλλά μπορείτε να τα αφαιρέσετε και αυτά.
Πλύνετε τις γαρίδες, στραγγιστε τες καλά, ρίξτε τες μέσα στο μπολ με την μαρινάτα και αναμείξτε καλά. 
Ζεστάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίξτε μέσα τις γαρίδες με όλο το λαδάκι τους και σοτάρετε τες και απο τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. 
Προσθέστε το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο; αναμείξτε και σβήστε την φωτιά.
Περιμένετε ένα δεκάλεπτο, να αναμειχθούν οι γεύσεις και αρώματα και σερβίρετε αμέσως.

Καλή σας όρεξη! 




MAZZANCOLLE AL BURRO, AGLIO E LIMONE

Si dà il benvenuto all' autunno con una ricetta deliziosa, facile e veloce da preparare!
La pesca delle mazzancolle di solito comincia in autunno, siccome non amano il grande caldo dell' estate. Certo la ricetta potete farla anche con le solite mazzancolle scongelate che si trovano tutto l' anno, o addirittura con quelle surgelate, ma con le fresche risulta sempre più buona!
Servite come secondo di carne, con contorno di riso pilaf o couscous.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr mazzancolle sgusciate,
                            2 cucchiai olio evo,
                            2 spicchi d' aglio,
                            1 cucchiaino paprica affumicata,
                            1/2 cucchiaino sale,
                            3 cucchiai burro fuso,
                            2 cucchiai succo di limone,
                            2 ciuffetti di prezzemolo.
Preparazione :
Preparate la marinata : entro una ciotola capiente mescolate l' olio, l' aglio tritato finemente (o passati i spicchi dallo spremiaglio), la paprica ed il sale e tenete da parte.
Sgusciate le mazzancolle; io di solito elimino solo la testa e i piedi e lascio la carcassa. Con uno stecchino sfilate delicatamente il filo nero dell' intestino al centro del dorso.
Sciacquate e asciugate bene. Aggiungetele alla ciotola con la marinata e mescolate bene. 
Portate sul fuoco un tegame capiente e fate scaldare. Aggiungete le mazzancolle con tutto l' olio della marinata. Saltate da tutti e due i lati per qualche minuto, fino a prendere colore.
Aggiungete il burro, il succo del limone ed il prezzemolo tritato. Mescolate e ritirate dal fuoco.
Lasciate riposare per una decina di minuti per insaporirsi.
Servite le mazzancolle al burro, aglio e limone calde!

Buon appetito! 
0

ΜΠΑΜΠΑΓΚΑΝΟΥΣ : ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ // BABA GANOUSH

 
ΜΠΑΜΠΑ ΓΚΑΝΟΥΣ : 
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Το μπάμπα γκανούς (baba ghanoush) ή μπαμπαγκανούς, όπως συνήθως προφέρεται στα ελληνικά, γνωστό και ως "χαβιάρι μελιτζάνας" είναι ένα ντιπ (τρεντυ ορισμός!) ή αλοιφή, όπως θα λέγαμε εμείς οι βορειοελλαδίτες! Κλασσικό πιάτο της ανατολίτικης κουζίνας, συναντάται σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Βόρεια Αφρική, με μικρές παραλλαγές. Η ονομασία προέρχεται απο τα αραβικά; το baba φυσικά σημαίνει πατέρας, μπαμπάς, το ghanoush, μπορεί να είναι κύριο όνομα, αλλά σημαίνει και ανεκτικός, κακομαθημένος ή ακόμη και κορτάκιας, σαγηνευτικός, έτσι η συνηθισμένη απόδωση της λέξης σε άλλη γλώσσα είναι : κακομαθημένος μπαμπάς. Κάποιοι αναφέρουν ότι η λέξη μπαμπάς μπορεί να υποδηλώνει την μελιτζάνα, πολύ αγαπημένο υλικό της ανατολίτικης κουζίνας, όποτε το νόημα της λέξης μπορεί να είναι και "σαγηνευτική μελιτζάνα"! 
Βασικά υλικά στο μπαμπαγκανούς η μελιτζάνα, το ταχίνι, το σκόρδο και ο χυμός λεμονιού. Αρτύματα χρησιμοποιούν διάφορα : απο τα πρασινα μυρωδικά μέντα, κόλιαντρο ή μαϊντανό, πάπρικα, pul biber για όσους το προτιμούν πικάντικο, κύμινο, σουμάκ, ζατάρ, σουσάμι.
Παραδοσιακά σερβίρεται ως ορεκτικό, συχνά μαζί με χούμος απο ρεβύθια, με αραβική πίτα ή ψωμί νααν. Επίσης συχνά σερβίρεται ως συνοδευτικό στα φαλάφελ.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 4 μελιτζάνες Λαγκαδά (περίπου 900gr ),
                1 σκελίδα σκόρδο,
                4 κ.σ. ταχίνι,
                2 κ.σ. σησαμέλαιο,
                τον χυμό απο 1/2 λεμόνι,
                αλάτι,
                1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,
                1 κλωναράκι φρέσκια μέντα.
για το γαρνίρισμα : 2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                                    1 κ.γ. σουσάμι,
                                    καπνιστή πάπρικα,
                                    φρέσκα φύλλα μέντας.
Προετοιμασία : 
Ψήστε τις μελιτζάνες κατά προτίμηση στα κάρβουνα. Καθαρίστε τες, βάλτε την ψίχα τους σε ένα τρυπητό και αφήστε την ενα μισάωρο να στραγγίσει από τα υγρά της. 
Προσθέστε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, και το αλάτι. Προσθέστε τα υγρά (ταχίνι, σησαμέλαιο και χυμό από το λεμόνι) δουλεύοντας καλά το μείγμα με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά στο μούλτι. Δοκιμάστε και αν χρειάζεται διορθώστε την γεύση με αλάτι ή λεμόνι. Προσθέστε τα φύλλα της μέντας ψιλοκομμένα και την καπνιστή πάπρικα και αναμείξτε. 
Σερβίρετε με ελαιόλαδο, και πασπαλίστε με σουσάμι, καπνιστή πάπρικα και φρέσκα φύλλα μέντας.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, διατηρήστε το όμως στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.


BABA GANOUSH

Baba ganoush, ghannouj o caviale di melanzane, è la salsa di melanzane più famosa del medioriente! 
Il nome viene dall' arabo e significa "padre viziato". La ricetta è diffusa in tanti paesi  del Medio Oriente ma anche nel Nord Africa, in diverse varianti. 
Ricettina facilissima, che si prepara in poco tempo e con pochi ingredienti ed è perfetta per l' estate. Ingredienti di base le melanzane, la tahina (crema di sesamo), aglio e succo di limone; per il condimento si mette menta, coriandolo o prezzemolo, paprica, pul biber, cumino, sommacco, zatar, semi di sesamo. 
Viene consumato come antipasto, spesso accompagnato con il hummus di ceci, assieme ai tipici pani arabi, come pita o naan. o per accompagnare i falafel.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 melanzane lunghe e scure (900 gr ca)
                             1 spicchio d' aglio,
                             4 cucchiai tahina,
                             2 cucchiai olio di semi di sesamo,
                             succo da 1/2 limone,
                             sale qb., 
                             1/2 cucchiaino paprica affumicata,
                             1 rametto di menta.
per la finitura : 2 cucchiai olio e.v.o.,
                              1 cucchiaino semi di sesamo,
                              qualche pizzico di paprica affumicata. 
Preparazione : 
Cuocete le melanzane, preferibilmente alla brace (così la polpa assumerà una bella sumatura di affumicato!). Sbucciate e mettete la polpa a scolare entro un colino, per mezz' oretta. 
Ponete la polpa in una ciotola, aggiungete l' aglio, passato dallo spremiaglio e sale qb.; aggiungete i liquidi (la tahina, l' olio di semi di sesamo ed il succo di limone) lavorando energicamente con una forchetta, fino a prendere una crema. In alternativa potete lavorare il tutto nel frullatore. Se necessario correggete con sale o succo di limone. 
Aggiungete la paprica e le foglie di mentuccia tritate e mescolate.
Prima di servire irrorate con 2 giri di olio di oliva e cospargete con qualche pizzico di paprica, semi di sesamo e foglie di mentuccia. 
Viene servito a temperatura ambiente.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni. 

0

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ // INSALATA DI RISO E LENTICCHIE BELUGA

 

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ

Σαλάτα ρυζιού με τις υπέροχες φακές μπελούγκα! Μια δροσερή καλοκαιρινή πρόταση! Αν σας αρέσει το φακόρυζο, αυτήν την σαλάτα θα την λατρέψετε! 
Σερβίρεται ως σαλάτα αλλά και ως συνοδευτικό. 

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 200 gr ρύζι parboiled,
                150 gr φακές beluga,               
                4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
                1/2 λεπτόφλουδη πορτοκαλί πιπεριά, 
                3 κλωναράκια άνηθο,
                αλάτι.
για την vinaigrette : 100 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                                      100 ml μηλόξυδο,
                                      1 πρέζα αλάτι. 
Προετοιμασία : 
Βράστε το ρύζι al dente. Μόλις είναι έτοιμο, ξεπλύνετε το καλά με κρύο νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίστε το καλά και κρατήστε το στην άκρη.
Βράστε τι φακές, προσχή να μην παραβράσουν και λιώσουν. Ξεπλύνετε τες επίσης με κρύο νερό και στραγγίστε τες καλά.
Βάλτε το ρύζι και τις φακές μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, την πιπεριά σε καρεδάκια και το άνηθο ψιλοκομμένο. Αλατίστε και ανακατέψτε καλά.
Ετοιμάστε την βινεγκρέτ : χτυπήστε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν γαλάκτωμα. 
Περιχύσετε την σαλάτα με την βινεγκρέτ και σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη! 



INSALATA DI RISO E LENTICCHIE BELUGA

Insalata fresca e deliziosa! Potete servirla anche come contorno.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 200 gr riso parboiled
                            150 gr lenticchie beluga,                          
                            4 cipollotti,
                            1/2 peperone arancione,
                            3 rametti di aneto,
                            sale qb.
vinaigrette : 100 ml olio e.v.o,
                        100 ml aceto di mele,
                        1 buin pizzico di sale. 
Preparazione :
Fate lessare il riso al dente. Quando sarà pronto. sciacquate con acqua dal rubinetto per fermare la cottura. Scolate bene e tenete da parte.
Fate lessare le lenticchie. Sciacquate pure con acqua fredda e scolate.
Versate riso e lenticchie entro una ciotola capiente. Aggiungete i cipollotti tagliati a rondelle sottili, il peperone tagliato a cubetti e l' aneto tritato. Salate e mescolate bene.
Preparate la vinaigrette : frullate l' olio e l' aceto con il sale, fino ad emulsionare. 
Irrorate la insalate e servite.

Buon appetito! 


0

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ // INSALATA DI ZUCCHINE CRUDE


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ

Στις αρχές του 1990 είχα βρεθεί στο Μιλάνο, σε μία τρατορία κρυμμένη σε κάποιο δρομάκι κοντά στο Duomo, όπου μεταξύ των άλλων, μας έφεραν μία καταπληκτική σαλάτα, την οποία πρώτη φορά δοκίμαζα στην ζωή μου! Ηταν μία λιτή σαλάτα με ωμό κολοκυθάκι, τόσο νόστιμη, που δεν το πίστευα! Τα κολοκυθάκια ήταν κομμένα με το χέρι σε πολύ ψιλά ζουλιέν (σπιρτόξυλα), υπέροχα τραγανά, γαρνιρισμένα με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, μέντα και λεμόνι. 
Από τότε, δεν έτυχε να την ξαναβρώ αυτή την σαλάτα. Την θυμήθηκα πριν λίγες ημέρες, ψάχνοντας συνταγές με κολοκυθάκια σε ιταλικά σάιτ μαγειρικής, την δοκίμασα και σας την παρουσιάζω σήμερα.
Το ιδανικό είναι τα κολοκυθάκια να κοπούν με το χέρι, σε πάρα πολύ λεπτό ζουλιέν, ώστε να παραμείνουν τραγανά. Αν δεν είναι εφικτό, τα περνάτε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. 
Σερβίρεται ως δροσερή σαλάτα αλλά και ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα, ομελέτες, τυριά ή επάνω σε μπρουσκέτες. 

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 2 τρυφερά κολοκυθάκια (300 gr περίπου)
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα καλής ποιότητας,
                χυμό λεμονιού,
                πιπέρι λευκό, 
                αλάτι,
                φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού.
Προετοιμασία : 
Πλύνετε τα κολοκυθάκια και τρίψτε τα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, μπορείτε να τα κόψετε με το χέρι σε πολύ λεπτά ζουλιέν, αλλά επίσης μπορείτε να τα περάσετε απο την μηχανή για σπαγκέτι λαχανικών ή να τα κόψετε σε πάρα πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο (αυτήν την εκδοχή θα την συναντήσετε και ως "κολοκυθάκια καρπάτσιο" αδόκιμος όρος, καθώς το καρπάτσο - carpaccio - αναφέρεται σε κρέας και όχι σε λαχανικά!).
Αλατίστε, πιπερώστε, προσθέστε χυμό λεμονιού και λάδι και αφήστε τα να μαριναριστούν για ένα μισάωρο. 
Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού και σερβίρετε. 



INSALATA DI ZUCCHINE CRUDE

L' insalata di zucchine crude, l' avevo assagiata per la prima volta nel lontano 1992, in una trattoria di Milano, e ne sono rimasta affascinata. Poi, non so perchè, non avevo mai cercato di prepararla a casa, fino qualche giorno fa, che cercavo ricette per smaltire 3 zucchine, comprate per sbaglio. 
Da quanto mi ricordavo, le zucchine erano tagliate a mano, in sottilissimo julienne; io non avevo la pasienza di tagliarle a mano, e così le ho grattugiato con una grattugia a fori larghi. 
Le zucchine crude marinate, vanno sevite come insalata ma anche come contorno, con carne arrostita, pesce, omelette o firttate, formaggi o con bruschette. 

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 zucchine teneri (300 gr ca.),
                            olio e.v.o.,
                            succo di limone,
                            pepe bianco macinato, 
                            sale,
                            fresche foglie di menta o basilico.
Preparazione : 
Lavate e spuntate le zucchine. Grattugiatele con una grattugia a fori larghi; come abbiano già detto alla premessa, in altrenativa potete tagliarle a julienne, passarle dalla apposita macchina per spaghetti di verdure, o tagliarle molto sottili con una mandolina.
Salate e pepate, condite con il succo di limone e l' olio, e lasciate marinare per mezz'oretta. 
Cospargete con foglie tritate di menta o basilico e servite. 

0

ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ // TORTA ALLA NUTELLA


ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Εύκολη, δροσερή, νόστιμη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού. 
Συνταγούλα εύκολη και καλοκαιρινή, απο αυτές που δεν χρειάζεται να ανάψετε τον φούρνο για να την φτιάξετε! Στην συνταγή χρησιμοποίησα nutella, αλλά, εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιαδήποτε άλλη πραλινα φουντουκιού του εμπορίου.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 300 ml γάλα φρέσκο πλήρες, 
                30 gr κακάο άγλυκο,
                30 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
                50 ml κονιάκ ή ρούμι,
                500 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
                100 gr ζάχαρη άχνη,
                200 gr μπισκότα σαβαγιάρ,
                400 gr πραλίνα φουντουκιού,
                100 gr κροκαν φουντουκιού.
Προετοιμασία : 
Διαλύστε το κακάο στο γάλα. Βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε την ζάχαρη και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε το απο την φωτιά. Ζυγίστε 60 gr και κρατήστε τα στην άκρη. Αφήστε το υπόλοιπο να κρυώσει και προσθέστε το κονιάκ.  
Στον μικροκυματικο (ή σε μπαίν-μαρί) ζεστάνετε την πραλίνα με τα 60 gr του γάλακτος. Προσθέστε και το κροκάν φουντουκιού, αφού κρατήσετε στην άκρη 2 κουταλιές για την διακόσμηση, και αναμείξτε. Αφήστε την κρέμα να χλιαρίνει.
Χτυπήστε το μισό λίτρο κρέμα γάλακτος με την άχνη για να φτιάξετε την σαντιγί. Βάλτε την σε ένα κορνέ με φαρδιά μύτη. 
Βάλτε ένα τσέρκι 22 εκ. μέσα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν έχετε την ειδική λωρίδα pvc για τις τούρτες (cake roll), επενδύστε το τσέρκι από την εσωτερική πλευρά, ώστε να μπορέσετε να ξεφορμάρετε εύκολα την τούρτα σας!
Βουτήξτε τα σαβαγιάρ στο μείγμα του γάλακτος και τοποθετήστε μία στρώση μέσα στο τσέρκι. Ρίξτε απο επάνω πρώτα την μισή πραλίνα και έπειτα την μισή σαντιγί (με το κορνέ). 
Δημιουργήστε μια δεύτερη στρώση με σαβαγιάρ εμποτισμένα με το σιρόπι σοκολάτας; καλύψτε με την υπόλοιπη πραλίνα. Διακοσμήστε την επιφάνεια με ροζέτες σαντιγί. Κρατήστε λίγη σαντιγί για το γαρνίρισμα. 
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφαιρέστε το τσέρκι, αφαιρέστε και την πλαστική ταινία. Γαρνίρετε την βάση με ροζέτες σαντιγί. Συμπληρώστε την διακόσμηση της τούρτας σκορπίζοντας την επιφάνεια το κροκάν φουντουκιού.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. 

 


TORTA ALLA NUTELLA

Una torta alla nutella è sempre gradita!
Ricettina furba e facile, con pochi ingredienti ed il minimo necessario di cottura. Buona come dessert, perfetta anche come torta di compleanno! 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 300 ml latte fresco intero, 
                            30 gr cacao amaro,
                            30 gr zucchero semolato,
                            50 ml brandy o rum, 
                            500 ml panna a 30% grassi,
                            100 gr zucchero a velo,
                            200 gr savoiardi,
                            400 gr nutella,
                            100 gr granella di nocciole.
Preparazione :
Stemperate il cacao nel latte. Versate in un pentolino, aggiungete lo zucchero e scaldate fino al punto di ebollizione. Mescolate per fare sciogliere lo zucchero e ritirate dal fuoco.
Tenete da parte 60 gr e lasciate il resto raffreddare per aggiungere il brandy.
Scaldate la nutella al microonde, aggiungete il latte tenuto da parte e mescolate. 
Tenete da parte 2 cucchiai di granella di nocciole e aggiungete il resto alla nutella. 
Montate la panna con lo zucchero a velo. Ponete in un sac-a-poche con bocchetta larga a stella.
Disponete un anello da 22 cm su un vassoio da portata. Se disponete l' apposita striscia di acetato, foderate l' anello, per facilitare poi l' estrazione dell' anello.
Passate i savoiardi dalla bagna e disponeteli nell' anello. Versate sopra metà della nutella, livellate e coprite con metà di panna montata. 
Continuate l' assemblaggio della torta, con un secondo strato di savoiardi bagnati, versate poi la nutella restante e alla fine coprite la torta con ciuffetti di panna montata (tenete un po' da parte per la finitura).
Ponete la torta nel frigo per almeno 3 ore. 
Eliminate prima l' anello e poi la striscia di acetato. Decorate la torta con ciuffetti di panna montata attorno alla base e spolverate con la granella di nocciole.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni.