ΤΟΥΡΤΑ ΜΙΜΟΖΑ
Η μιμοζα (Acacia dalbata), ειναι ενα αρκετα ψηλο δεντρο, που ανθιζει στην αρχη της ανοιξης. Βγαζει υπεροχα κιτρινα λουλουδακια που μοιαζουν με μικρα χνουδωτα πον-πον, ειναι μαζεμενα σε τσαμπια και εχουν ενα υπεροχο, διακριτικο αρωμα. Η ανθοφορια της συμπιπτει με την γιορτη της γυναικας, που ως γνωστον, καθιερωθηκε να γιορταζεται στις 8 Μαρτιου.
Στην Ιταλια, τα ανθη της μιμοζας εγιναν το ρομαντικο συμβολο αυτης της ημερας, που αναγνωριζει και τιμα τους κοινωνικους αγωνες της γυναικας, αλλα σε μια εποχη ηρεμη, οπως αυτη που ζουσαμε μεχρι προτινος, κατεληξε σε κατι πιο γενικο και αφηρημενο. Οι Ιταλοι ζαχαροπλαστες, δεν εχασαν την ευκαιρια και εμπνευστηκαν μια πολυ ομορφη, αλλα και νοστιμη!, τουρτα απο τα ανθη της μιμοζας και την αφιερωσαν στην γυναικα.
Η συνταγη της τουρτας ειναι απλη : βαση απο αφρατο παντεσπανι, γεμιση απο κρεμ ντιπλοματ και ευφανταστη διακοσμηση απο μικρα κυβακια απο παντεσπανι, που της δινουν μια αιθερια εμφανιση. Το παραδοσιακο σχημα της τουρτας ειναι το θολωτο, σχεδον ημισφαιρικο, αλλα συνηθιζεται και το πιο απλο κυλινδρικο.
Εδω σας παρουσιαζω την κλασσικη συνταγη της τουρτας μιμοζα, υπαρχουν και παραλλαγες με γεμιση κρεμα κακαο ή ανανα.
Στην Ιταλια, τα ανθη της μιμοζας εγιναν το ρομαντικο συμβολο αυτης της ημερας, που αναγνωριζει και τιμα τους κοινωνικους αγωνες της γυναικας, αλλα σε μια εποχη ηρεμη, οπως αυτη που ζουσαμε μεχρι προτινος, κατεληξε σε κατι πιο γενικο και αφηρημενο. Οι Ιταλοι ζαχαροπλαστες, δεν εχασαν την ευκαιρια και εμπνευστηκαν μια πολυ ομορφη, αλλα και νοστιμη!, τουρτα απο τα ανθη της μιμοζας και την αφιερωσαν στην γυναικα.
Η συνταγη της τουρτας ειναι απλη : βαση απο αφρατο παντεσπανι, γεμιση απο κρεμ ντιπλοματ και ευφανταστη διακοσμηση απο μικρα κυβακια απο παντεσπανι, που της δινουν μια αιθερια εμφανιση. Το παραδοσιακο σχημα της τουρτας ειναι το θολωτο, σχεδον ημισφαιρικο, αλλα συνηθιζεται και το πιο απλο κυλινδρικο.
Εδω σας παρουσιαζω την κλασσικη συνταγη της τουρτας μιμοζα, υπαρχουν και παραλλαγες με γεμιση κρεμα κακαο ή ανανα.
Χρονια Πολλα σε ολες τις γυναικες του κοσμου και καλο κουραγιο σε ολες τις συμπατριωτισσες μου, γιατι οπως δειχνουντα πραγματα, οι αγωνες μας δεν σταματανε ποτε....
Υλικα
για το παντεσπανι : 120 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
120 gr corn flour,
220 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
7 αυγα ολοκληρα,
2 κροκους αυγων,
2 βανιλινες.
για την κρεμα ζαχαροπλαστικης : 8 κροκους αυγων,
600 ml γαλα φρεσκο πληρες,
55 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
55 gr corn flour,
200 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
τη φλουδα απο ενα ακερωτο λεμονι.
για το σιροπι : 70 ml λικερ πορτοκαλιου και καφε,
100 ml νερο,
60 gr κρυσταλλικη ζαχαρη.
για την κρεμα σαντιγυ : 300 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
30 gr ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια.
Επι το εργον :
Πρωτα ετοιμαστε το παντεσπανι, και καλυτερα μαλιστα, απο την προηγουμενη ημερα. Αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω . Βουτυρωστε δυο στρογγυλα ταψακια διαμετρου 22εκ. Επειδη χρειαζομαστε συνολικα 5 δισκους παντεσπανι, μοιραστε το μιγμα στα δυο ταψακια, ριχνοντας τα 3/5 στο ενα και τα υπολοιπα 2/5 στο αλλο. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°C, συμφωνα με τις οδηγιες, και οταν ειναι ετοιμα, βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν τελειως.
Στη συνεχεια ετοιμαστε την κρεμα ζαχαροπλαστικης, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω . Αφηστε την και αυτη να κρυωσει καλα, πριν την χρησιμοποιησετε.
Περναμε στο σιροπι που θα χρησιμοποιησουμε για να βρεξουμε τις βασεις της τουρτας : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να βρασουν για 5 λεπτα. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει.
Τελος, ετοιμαστε την κρεμα σαντιγυ, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω .
Με την βηθεια ενος μαχαιριου με μακρυα λαμα, κοψτε τα δυο παντεσπανια : το πιο ψηλο, χωριστε το σε τρια ισα μερη; το πιο χαμηλο, καθαριστε το πρωτα απο την ψημενη κρουστα, ετσι ωστε να μεινει μονο η κιτρινη ψυχα, χωριστε το σε δυο δισκους, επειτα κοψτε καθε δισκο σε μπαστουνακια περιπου 1εκ, και τελος κοψτε καθε μπαστουνακι σε κυβακια. Αυτα τα κυβακια ειναι η ευφανταστη διακοσμηση της τουρτας.
Περναμε στην τελικη φαση της συναρμολογησης. Χωριστε ενα φλυτζανι απο την σαντιγυ και την υπολοιπη αναμειξτε την με την κρεμα ζαχαροπλαστικης. Αυτο το μιγμα ονομαζεται κρεμ ντιπλοματ.
Για το στησιμο της τουρτας, πολυ χρησιμο ειναι ενα αυξομειουμενο στρογγυλο, μεταλλικο τσερκι. Αρχιστε τοποθετωντας τον πρωτο δισκο απο το παντεσπανι, γυρω απο τον οποιο θα προσαρμοσετε το τσερκι. Βρεξτε καλα το παντεσπανι με το 1/3 απο το σιροπι, ισως και με την βοηθεια ενος πινελλου. Αλειψτε την επιφανεια του με το 1/3 απο την σαντιγυ και επειτα καλυψτε προσεκτικα με το 1/3 απο την κρεμ ντιπλοματ. Συνεχιστε κατα τον ιδιο τροπο με τους υπολοιπους 2 δισκους απο παντεσπανι. Τον τελευταιο δισκο θα τον καλυψετε μεν με την σαντιγυ, αλλα την κρεμ ντιπλοματ που περρισεψε, θα την χρησιμοποιησετε για καλυψετε πλεον ολη την επιφανεια της τουρτας. Η κρεμα θα χρησιμευσει σαν συνδετικο υλικο για να σταθει η διακοσμηση.
Οπως καταλαβατε, το τελευταιο βημα ειναι, αφου αφαιρεσετε με προσοχη το τσερκι, να καλυψετε ολη την επιφανεια της τουρτας πρωτα με την κρεμ ντιπλοματ και επειτα με τα κυβακια απο το παντεσπανι. Αφου καλυψετε τα πλαϊνα, ριξτε τα υπολοιπα στην κορυφη, ωστε να γινει λιγο θολωτη και να φαινεται πιο αφρατη.
Σκεπαστε την τουρτα με μια γυαλινη ή πλαστικη καμπανα, ετσι ωστε να μην ξεραθει και να μην απορροφαει μυρωδιες, και βαλτε την στο ψυγειο. Αφηστε την να σταθει στο ψυγειο για 3-4 ωρες, ή ακομη καλυτερα για ολη την νυχτα, ωστε να δεσουν τα υλικα.
Επι το εργον :
Πρωτα ετοιμαστε το παντεσπανι, και καλυτερα μαλιστα, απο την προηγουμενη ημερα. Αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω . Βουτυρωστε δυο στρογγυλα ταψακια διαμετρου 22εκ. Επειδη χρειαζομαστε συνολικα 5 δισκους παντεσπανι, μοιραστε το μιγμα στα δυο ταψακια, ριχνοντας τα 3/5 στο ενα και τα υπολοιπα 2/5 στο αλλο. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°C, συμφωνα με τις οδηγιες, και οταν ειναι ετοιμα, βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν τελειως.
Στη συνεχεια ετοιμαστε την κρεμα ζαχαροπλαστικης, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω . Αφηστε την και αυτη να κρυωσει καλα, πριν την χρησιμοποιησετε.
Περναμε στο σιροπι που θα χρησιμοποιησουμε για να βρεξουμε τις βασεις της τουρτας : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να βρασουν για 5 λεπτα. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει.
Τελος, ετοιμαστε την κρεμα σαντιγυ, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω .
Με την βηθεια ενος μαχαιριου με μακρυα λαμα, κοψτε τα δυο παντεσπανια : το πιο ψηλο, χωριστε το σε τρια ισα μερη; το πιο χαμηλο, καθαριστε το πρωτα απο την ψημενη κρουστα, ετσι ωστε να μεινει μονο η κιτρινη ψυχα, χωριστε το σε δυο δισκους, επειτα κοψτε καθε δισκο σε μπαστουνακια περιπου 1εκ, και τελος κοψτε καθε μπαστουνακι σε κυβακια. Αυτα τα κυβακια ειναι η ευφανταστη διακοσμηση της τουρτας.
Περναμε στην τελικη φαση της συναρμολογησης. Χωριστε ενα φλυτζανι απο την σαντιγυ και την υπολοιπη αναμειξτε την με την κρεμα ζαχαροπλαστικης. Αυτο το μιγμα ονομαζεται κρεμ ντιπλοματ.
Για το στησιμο της τουρτας, πολυ χρησιμο ειναι ενα αυξομειουμενο στρογγυλο, μεταλλικο τσερκι. Αρχιστε τοποθετωντας τον πρωτο δισκο απο το παντεσπανι, γυρω απο τον οποιο θα προσαρμοσετε το τσερκι. Βρεξτε καλα το παντεσπανι με το 1/3 απο το σιροπι, ισως και με την βοηθεια ενος πινελλου. Αλειψτε την επιφανεια του με το 1/3 απο την σαντιγυ και επειτα καλυψτε προσεκτικα με το 1/3 απο την κρεμ ντιπλοματ. Συνεχιστε κατα τον ιδιο τροπο με τους υπολοιπους 2 δισκους απο παντεσπανι. Τον τελευταιο δισκο θα τον καλυψετε μεν με την σαντιγυ, αλλα την κρεμ ντιπλοματ που περρισεψε, θα την χρησιμοποιησετε για καλυψετε πλεον ολη την επιφανεια της τουρτας. Η κρεμα θα χρησιμευσει σαν συνδετικο υλικο για να σταθει η διακοσμηση.
Οπως καταλαβατε, το τελευταιο βημα ειναι, αφου αφαιρεσετε με προσοχη το τσερκι, να καλυψετε ολη την επιφανεια της τουρτας πρωτα με την κρεμ ντιπλοματ και επειτα με τα κυβακια απο το παντεσπανι. Αφου καλυψετε τα πλαϊνα, ριξτε τα υπολοιπα στην κορυφη, ωστε να γινει λιγο θολωτη και να φαινεται πιο αφρατη.
Σκεπαστε την τουρτα με μια γυαλινη ή πλαστικη καμπανα, ετσι ωστε να μην ξεραθει και να μην απορροφαει μυρωδιες, και βαλτε την στο ψυγειο. Αφηστε την να σταθει στο ψυγειο για 3-4 ωρες, ή ακομη καλυτερα για ολη την νυχτα, ωστε να δεσουν τα υλικα.
TORTA MIMOSA
La mimosa (Acacia dalbata) fiorice nei primi giorni di marzo e la sua fioritura coincide con la festa della donna, festeggiata, come noto, l'8 marzo. Questa torta, che è molto diffusa nel Nod Italia, è stata creata per celebrare la festa delle donne. La sua consistenza è piuttosto semplice : base di pan di Spagna, farcitura di crema diplomatica e decorazione da pan di Spagna tagliato a cubetti, cosi che il risultato visivo ricorda i fiori della mimosa!
Ingredienti
per il pan di Spagna : 120 gr di farina 00,
120 gr di fecola,
220 gr di zucchero semolato,
7 uova,
2 tuorli d'uovo,
2 vanilline.
per la crema pasticcera : 8 tuorli d'uovo,
600 ml di latte fresco intero,
55 gr di farina 00,
55 gr di maizena,
200 gr di zucchero semolato,
la scorza da un limone non trattato.
per la bagna : 70 ml di liquore all'arancia e caffe,
100 ml di acqua,
60gr di zucchero semolato.
per la crema Chantilly : 300 ml di panna fresca,
30 gr di zucchero vanigliato.
All'opera :
Cominciate dal pan di Spagna, che meglio preparare dal giorno prima. Le istruzioni per prepararlo le troverete qui . Con le dosi riportate, dovete ricavare 5 dischi di pan di Spagna. Io, ho utilizzato due stampi rotondi, di 22cm di diametro, e ho diviso il composto in due. Ho messo 3/5 nel primo stampo e 2/5 nel secondo. Poi li ho fatto cuocere in forno preriscaldato ai 180°C per 45 minuti. Ho sfornato e li ho lasciati raffreddare completamente.
Preparate la crema pasticcera con istruzioni che troverete qui. Lasciate raffreddare prima di utilizzarla.
Preparate lo sciroppo per la bagna. Utilizzate un liquire all' aroma di arancia, come l'arancia e caffè, che ho utilizzato io, Alchermes, Aurum o Cointreau. Mettete tutti gli ingredienti in un pentolino, portate ad ebollizione e lasciate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Per ultima preparate la crema Chantilly, o panna montata zuccherata, con istruzioni che troverete qui.
Con un coltello a lama lunga, dividete il pan di Spagna piu alto in tre dischi uguali. Eliminate la crosta scura dal secondo pan di Spagna, dividetelo in due dischi che poi tagliate a bastoncini di 1cm ca. Tagliate i bastoncini in tanti piccoli cubetti che vi serviranno per la decorazione.
Tenete da parte 1 tazza di crema Chantilly e mescolate il resto con la crema pasticcera (crema diplomatica).
Passiamo al montaggio della torta. Potete utilizzare un cerchio d'acciaio regolabile per facilitare l'operazione. Mettete il primo disco di pan di Spagna, che servirà per la base dalla torta, e chiudete attorno il crechio d'acciaio. Con l'aiuto di un pennello bagnate la sua superficie con 1/3 dalla bagna al liquore. Spalmatelo con 1/3 della crema Chantilly e ricoprite con 1/3 della crema diplomatica. Coprite con il secondo disco e ripetete il procedimento. Infine, coprite con il terzo disco di pan di Spagna. Bagnate la sua superficie con il resto della bagna e spalmate con la restante crema Chantilly. Sfilate il cerchio d'acciaio e ricoprite tutta la torta con la crema diplomatica restante.
Infine passate alla decorazione, facendo aderire i cubetti di pan di Spagna sulla torta.
Ricoprite la torta con una campana di vetro o di plastica, per evitare che si secchi o che prenda dei odori sgradevoli, e mettetela nel frigo. Lasciatela stare per almeno 4 ore, o per tutta la notte.
Χρόνια μας πολλά και καλό μας κουράγιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την τούρτα δεν έχω λόγια.... φαίνεται υπέροχη!!!
Μου άρεσαν και οι πληροφορίες που μας έδωσες!
Φιλάκια!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥχαριστω Ελενα! Χρονια μας πολλα!
Καλησπέρα Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη σημερινή μας γιορτή, γιορτή της Γυναίκας, αφιέρωσες κόπο, γούστο, κέφι και μεράκι!
Καλύτερο γλυκό δεν θα μπορούσε να υπάρξει!
Πολλά συγχαρητήρια.
Επίσης πολύ θα ήθελα ένα μικρό κομμάτι από αυτό το θαύμα και το μόνο που σε γλιτώνει είναι η απόσταση!
Καλό σου βράδυ, πάντα με υγεία.
Ζ.
@Kitchen stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστω Ζαμπια μου! Απο περισυ που το ειχα δει περιμενα την καταλληλη εποχη για να το φτιαξω... Κριμα που δεν υπαρχει τροπος να σε κερασω! Αλλα επιφυλασσομαι, δεν ζουμε δα και σε διαφορτικες ηπειρους!
Μα πόσ μου αρέσουν οι αναρτήσεις σου! Πολύ λυπάμαι που δεν ανακάλυψα το blog νωρίτερα. Τι απίθανη που φαινεται αυτη τη τούρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια πολλά λοιπόν σε όλες τις γυναίκες!
@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστω Ερη μου για τα καλα σου λογια! Χρονια πολλα σε ολες μας!
Un dolce bellissimo preparato benissimo! Se passi da me c'è qualcosa per te..Un bacione
ΑπάντησηΔιαγραφήciao!! piacere di conoscerti.. sono arrivata da te attraverso il Giardino dei colori e dei sapori.. e c'ho trovato un blog splendido ed interessante! da oggi ti seguo.. bella la torta mimosa.. w le donne! baci luisa
ΑπάντησηΔιαγραφήciao,
ΑπάντησηΔιαγραφήè una torta bellissima!
Sei stata BRABA...SSSIMA
A presto le 4 apine
@ornella
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie amica! Passerò dal tuo blog, sono curiosa di vedere cosa c'è...
@Luisa
Grazie Luisa, benvenuta! Sono contenta che ti è piaciuto il mio blog! Ci sentiamo!
@apelaboriosa
Anch'io credo che è carina, era da tanto tempo che volevo prepararla! Grazie signore api!
Μαρινάκι,πραγματικά ευφάνταστη...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε όλα τα κορίτσια...-:))
Χρονια Πολλα Βιβη μου!
ΔιαγραφήΟντως ειναι ιδιατερη τουρτισα και πολυ νοστιμη!
Πολύ ωραία τούρτα! Πολύ εμφανίσιμη, φαντάζομαι τη νοστιμιά της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!!!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!! ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω!!!
Διαγραφή