ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Ενα μαλλον ασυνηθιστο γλυκο του κουταλιου! Το εναυσμα για να το φτιαξω δοθηκε μερικες ημερες πριν, οταν ακουσα να μιλανε για γλυκο φασολια σε καποια εκπομπη στο ραδιοφωνο. Την συνταγη δεν την διαβασα σε καποιο βιβλιο ή site, ουτε μου την ειπε καποιος. Απλα μπηκα στο "εργαστηριο" μου και το αποτελεσμα σας το παρουσιαζω εδω, γιατι νομιζω οτι αξιζει τον κοπο! Αν αναρρωτιεστε τι γευση μπορει να εχουν, θα ελεγα οτι φερνουν προς το καστανο, αφου εξ'αλλου και αυτα περιεχουν πολυ αμυλο. Για να τα αρωματισω, προσθεσα δυο απο τα αγαπημενα μου μπαχαρικα : βανιλλια και κροκο.
Υλικα : 1 Kgr φασολια γιγαντες απο την Καστορια,
1,5 Kgr ζαχαρη,
1,5 Lt νερο,
1 φλυτζανι του τσαγιου χυμο απο φρεσκοστυμμενο πορτοκαλι,
απο 1 λεμονι, τον χυμο φιλτραρισμενο,
1 λουβι βανιλιας,1 φακελλακι (0,25gr) κροκο Κοζανης σε σκονη,
1 πρεζα αλατι.
Προετοιμασια :
Χρησιμοποιησα βεβαια φασολια γιγαντες απο την Καστορια, που ειναι και τα αγαπημενα μου!
Βαλτε τα φασολια να βρασουν σε αφθονο νερο, για 10 λεπτα στη χυτρα ταχυτητας, στην υψηλη πιεση. Οταν ειναι ετοιμα, στραγγιστε τα, και ξαναβαλτε τα στην χυτρα. Προσθεστε παλι αφθονο νερο και 2-3 πρεζες αλατι. Βαλτε τα να ξαναβρασουν για 30 λεπτα, στην υψηλη πιεση. Πρεπει να μαλακωσουν, αλλα να μην διαλυθουν. Οταν ειναι ετοιμα, στραγγιστε τα και κρατηστε τα στην ακρη.
Σε μια απλη κατσαρολα, βαλτε το νερο, τη ζαχαρη, τον χυμο πορτοκαλιου, τον χυμο λεμονιου, τον κροκο και τα σπορακια της βανιλιας, τα οποια θα τα ξυσετε απο το λουβι με ενα κοφτερο μαχαιρακι. Αφηστε το σιροπι να βρασει για ενα τεταρτακι, μεχρι να αρχισει να δενει. Προσθεστε τα φασολια και αφηστε τα να βρασουν σε ζωηρη φωτια, μεχρι να δεσει το σιροπι (10-12 λεπτα).
Σε μια απλη κατσαρολα, βαλτε το νερο, τη ζαχαρη, τον χυμο πορτοκαλιου, τον χυμο λεμονιου, τον κροκο και τα σπορακια της βανιλιας, τα οποια θα τα ξυσετε απο το λουβι με ενα κοφτερο μαχαιρακι. Αφηστε το σιροπι να βρασει για ενα τεταρτακι, μεχρι να αρχισει να δενει. Προσθεστε τα φασολια και αφηστε τα να βρασουν σε ζωηρη φωτια, μεχρι να δεσει το σιροπι (10-12 λεπτα).
Βαλτε το γλυκο σε αποστειρωμενα βαζα, οσο ειναι ακομη καυτο. Κλειστε τα καπακια απο τα βαζα και αναποδογυριστε τα. Αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, ωστε να σχηματιστει κενο αερος στο εσωτερικο και να κονσεβοποιηθουν.
Αν χρησιμοποιησετε απλη κατσαρολα για να βρασετε τα φασολια, διπλασιαστε τους χρονους. Οι χρονοι βρασιματος ειναι παντα ενδεικτικοι και αναφερονται σε φασολια νεας εσοδειας, που ειναι συνηθως πιο βραστερα.
FAGIOLI, DOLCE SOTTO SCIROPPO
La frutta sotto sciroppo sono dei dolci tradizionali. Qualche decennio fa, che non esisteva la varietà dei dolci di oggi, e anche la gente si trovava in condizioni economiche piu ristrette (anche se piano piano ritorniamo a quelle condizioni, ma questo e un'altro paio di maniche...) i dolci al cucchiaio, come si chiamano in Grecia, erano il solito dolce che si offriva agli ospiti. Certo, come si capisce, sono nati come un modo per conservare la frutta e goderla durante tutto l'arco dell'anno. I fagioli sotto sciroppo, non sono un dolce molto comune. Come sapore rassomigliano molto ai marroni! Questa non è una ricetta che l'ho letta da qualche parte o me l'hanno detta. Ho sentito parlare di questo dolce recentemente, e l'ho preparato nel mio Laboratorio, aggiungento anche le mie spezie preferite : zafferano e vaniglia. Il risultato, credo che vale la pena di riportarlo e così vi presento la ricetta qui.
Ingredienti : 1 Kgr di fagioli giganti da Kastorià,
1,5 Kgr di zucchero semolato,
1,5 Lt di acqua,
1 tazza di succo d'arancia,
da 1 limone, il succo filtrato,
1 baccello di vaniglia,
1 bustina (0,25gr) di zafferano in polvere
1 pizzico di sale.
Preparazione :
Ho usato i miei preferiti fagiloli biachi giganti da Kastorià cittadina che si trova al nord della Grecia, molto famosa per la qualità dei fagioli coltivati nella zona, potati con acqua irrigata dall' omonimo lago.
Αν χρησιμοποιησετε απλη κατσαρολα για να βρασετε τα φασολια, διπλασιαστε τους χρονους. Οι χρονοι βρασιματος ειναι παντα ενδεικτικοι και αναφερονται σε φασολια νεας εσοδειας, που ειναι συνηθως πιο βραστερα.
FAGIOLI, DOLCE SOTTO SCIROPPO
La frutta sotto sciroppo sono dei dolci tradizionali. Qualche decennio fa, che non esisteva la varietà dei dolci di oggi, e anche la gente si trovava in condizioni economiche piu ristrette (anche se piano piano ritorniamo a quelle condizioni, ma questo e un'altro paio di maniche...) i dolci al cucchiaio, come si chiamano in Grecia, erano il solito dolce che si offriva agli ospiti. Certo, come si capisce, sono nati come un modo per conservare la frutta e goderla durante tutto l'arco dell'anno. I fagioli sotto sciroppo, non sono un dolce molto comune. Come sapore rassomigliano molto ai marroni! Questa non è una ricetta che l'ho letta da qualche parte o me l'hanno detta. Ho sentito parlare di questo dolce recentemente, e l'ho preparato nel mio Laboratorio, aggiungento anche le mie spezie preferite : zafferano e vaniglia. Il risultato, credo che vale la pena di riportarlo e così vi presento la ricetta qui.
Ingredienti : 1 Kgr di fagioli giganti da Kastorià,
1,5 Kgr di zucchero semolato,
1,5 Lt di acqua,
1 tazza di succo d'arancia,
da 1 limone, il succo filtrato,
1 baccello di vaniglia,
1 bustina (0,25gr) di zafferano in polvere
1 pizzico di sale.
Preparazione :
Ho usato i miei preferiti fagiloli biachi giganti da Kastorià cittadina che si trova al nord della Grecia, molto famosa per la qualità dei fagioli coltivati nella zona, potati con acqua irrigata dall' omonimo lago.
Lessate i fagioli in abbondante acqua per 10 minuti in pentola a pressione, a pressione alta. Scolateli, riponeteli nella pentola, aggiungete dell'acqua e qualche pizzico di sale, e lessateli di nuovo per 30 minuti. Scolateli e teneteli da parte. In una pentola comune, mettete lo zucchero, l'acqua, il succo d'arancia ed il succo del limone. Aggiungete lo zafferano ed i semini di vaniglia, raschiati dal baccelo, con l'aiuto di un coltellino affilato. Portate ad ebollizione. Lasicate cuocere a fuoco vivace, per una ventina di minuti, fino acominciare ad addensare. Aggiungete i fagioli e lasciateli cuocere per ca. 12 minuti ancora, fino che lo scirppo si renda consistente. Lo sciroppo è pronto, quando, lasciando cadere una goccia su sueprficie fredda, non si disperde e forma una pallina.
Invasate ancora scottente, in barattoli sterilizzati. Coprite i barattoli coi loro coperchi e capovolgete i barattoli. Lasciateli raffeddare capovolti.
Se userete la pentola normale per far bollire i fagioli, raddoppiate i tempi di cottura. I tempi di cottura sono sempre indicativi e sono per fagioli di raccolta di meno un'anno, che di solito vanno cotti più facilmente.
Se userete la pentola normale per far bollire i fagioli, raddoppiate i tempi di cottura. I tempi di cottura sono sempre indicativi e sono per fagioli di raccolta di meno un'anno, che di solito vanno cotti più facilmente.
Ε όχι! Ηξερα για το γλυκό κουταλιού ελιά αλλά για το φασόλι δεν το είχα φανταστεί! Θα μοπυ πεις εδώ κάνουμε γλυκά στραγάλια - ρεβύθια γιατι όχι και φασόλια! Ευχαριστώ για την συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμενα μου φανηκε πολυ περιεργο και ειπα να δοκιμασω...
Καλημέρα!!!Απίστευτο δεν το περίμενα ποτέ η αλήθεια είναι!!!Σίγουρα είναι νοστιμότατο συμφωνώ με την Έρη παραπάνω, εδώ κάνουμε γλυκά στραγάλια και ρεβύθια!Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το πιο πρωτότυπο γλυκό κουταλιού που έχω δει!
Αν στην γεύση θυμίζουν κάστανο όπως λες, θα μου αρέσουν σίγουρα, λατρεύω το γλυκό κάστανο!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Questo modo dolce di cucinare i fagioli non l'avevo mai sentito ma dev'essere buonissimo! Hai fatto bene a farcelo conoscere :-) Buona domenica!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ελενη μου!
@ΕΛΕΝΑ
Πρεπει να διευκρινησω οτι και τα συγκεκριμενα φασολια εχουν απο μονα τους απιθανη γευση, με αλλες ποικιλιες δεμ ξαρω ποιο θα ειναι το αποτελεσμα. Πανως σιγουρα τρωγεται πολυ ευχαριστα!
@ornella
Buona giornata cara!
Si, è stranissimo, ma ho sentito che lo preparano a Prespes dove certo i fagioli abbondano.