ΤΣΑΤΝΕΫ ΜΕ ΜΗΛΑ
Το chutney (το ονομα του προερχεται απο το ινδικο ρημα cātnā που σημαινει γλειφω), ειναι μια πικαντικη σαλτσα, με βαση τα φρουτα και με προσθηκη αρκετων μπαχαρικων και λαχανικων. Προκειται για μια πολυ διαδεδομενη σαλτσα της παραδοσιακης ινδικης κουζινας, που συνοδευει το κρεας ή το ρυζι. Η γευση του βασικα ειναι γλυκοξυνη, αλλα αναλογα με τα υλικα που υπετρτερουν, μπορει να ειναι αλμυρο ή γλυκο. Υπαρχουν παρα πολλα ειδη τσατνεϋ με βαση τα μηλα, τα αχλαδια, τα δαμασκηνα, το μανγκο, τα καροτα, την καρυδα, τους χουρμαδες, τις πατατες, την ντοματα, τις μελιτζανες κα.
Πληροφοριες απο : Wikipedia
Εδω σας παρουσιαζω μια παραλλαγη με μηλα και κρανμπερυ. Μπορει να συνοδεψει βραστο ή ψητο χοιρινο κρεας, αλλα και μοσχαρι ή κοτοπουλο, οπως επισης να γαρνιρει ενα πιλαφι ή βραστες πατατες. Το τσατνεϋ μου προεκυψε, ψαχνοντας τροπο να αξιοποιησω τα μηλα που βρισκοντουσαν ξεχασμενα σε καποιο συρταρι του ψυγειου, και δεν ηταν πλεον και τοσο καταλληλα για να φαγωθουν ωμα.
Υλικα : 1 Kgr διαφορα μηλα,
1 φλυτζανι του τσαγιου κρανμπερυ,
1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
1 φλυτζανι χυμο πορτοκαλιου,
2 φλυτζανια νερο,
6 κουταλιες της σουπας μηλοξυδο,
1 κιτρινο κρεμμυδι,
2 σκελιδες σκορδο,
1 κουταλια της σουπας φρεσκο ψιλοκομμενο τζιντζερ,
1 φλυτζανι καστανη ζαχαρη,
1 κουταλακι του γλυκου μπουκοβο,
1/2 κουταλακι του γλυκου κανελα,
1-2 πρεζες τριμμενο μοσχοκαρυδο,
λιγο αλατακι.
Επι το εργον :
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε διαφορα ειδη μηλων, οτι σας βρισκεται; εγω εβαλα και 1-2 ξυνομηλα. Καθαριστε τα μηλα και κοψτε τα σε πολυ μικρα κομματακια.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, το σκορδο και την φρεσκια ριζα του τζιντζερ, αφου βεβαια πρωτα τα καθαρισετε. Βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να σιγοβρασουν σκεπασμενα για 40 περιπου λεπτα. Προσωπικα μου αρεσει να υπαρχουν κομματια απο τα μηλα και να μην λιωσουν τελειως. Οσον αφορα το αλατι, ριχνετε 2-3 πρεζες στην αρχη, επειτα το δοκιμαζετε, και αν το κρινετε προσθετετε λιγο ακομη.
Επειδη η ποσοτητα που βγαινει ειναι αρκετη, και στο σπιτι δεν υπαρχουν αλλοι εθελοντες που να τους αρεσει το τσατνεϋ, κρατησα μια ποσοτητα για αμεση καταναλωση, και το υπολοιπο το εβαλα σε αποστειρωμενα βαζακια, οσο ηταν ακομη καυτο. Εκλεισα τα καπακια και τα αναποδογυρισα, ωστε να σχηματιστει κενο αερος και να κονσερβοποιηθουν, οπως κανω με τις μαρμελαδες. Ετσι θα διατηρηθουν αρκετους μηνες.
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε διαφορα ειδη μηλων, οτι σας βρισκεται; εγω εβαλα και 1-2 ξυνομηλα. Καθαριστε τα μηλα και κοψτε τα σε πολυ μικρα κομματακια.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, το σκορδο και την φρεσκια ριζα του τζιντζερ, αφου βεβαια πρωτα τα καθαρισετε. Βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να σιγοβρασουν σκεπασμενα για 40 περιπου λεπτα. Προσωπικα μου αρεσει να υπαρχουν κομματια απο τα μηλα και να μην λιωσουν τελειως. Οσον αφορα το αλατι, ριχνετε 2-3 πρεζες στην αρχη, επειτα το δοκιμαζετε, και αν το κρινετε προσθετετε λιγο ακομη.
Επειδη η ποσοτητα που βγαινει ειναι αρκετη, και στο σπιτι δεν υπαρχουν αλλοι εθελοντες που να τους αρεσει το τσατνεϋ, κρατησα μια ποσοτητα για αμεση καταναλωση, και το υπολοιπο το εβαλα σε αποστειρωμενα βαζακια, οσο ηταν ακομη καυτο. Εκλεισα τα καπακια και τα αναποδογυρισα, ωστε να σχηματιστει κενο αερος και να κονσερβοποιηθουν, οπως κανω με τις μαρμελαδες. Ετσι θα διατηρηθουν αρκετους μηνες.
CHUTNEY DI MELE
Il chutney, o chatni (il nome proviene dal verbo cātnā, che significa leccare), è una salsa piccante, a base di frutta, con aggiunta di spezie e ortaggi. E un condimento tipico della cucina indiana che accompagna i piatti principali di carne o di riso. Le chatney hanno un sapore agrodolce, e secondo gli ingredienti prevalenti, possono essere dolci o salate. Esistono moltissime varietà di chutney a base di mele, pere, prugne, mango, carote, cocco, datteri, patate, pomodoro, melanzane etc.
Informazioni tratte da : Wikipedia
Qui vi presento una variante con mele e cranberry. Io l'ho preparato, cercando un modo per usare le mele che sono dimenticate nel frigo e non erano più tanto buone da mangiarle crude. Può accompagnare la carne di suino cotta o bollita, ma anche il pollo ed il manzo; può ancora accompagnare le patate lessate o un semplice riso pilaf.
Ingredienti : 1 Kgr di mele,
1 tazza di cranberry,
1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
1 tazza di succo d'arancia,
2 tazze di acqua,
6 cucchiai di aceto di mele,
1 cipolla dorata,
2 spicchi d'aglio,
1 tazza di zucchero di canna,
1 cucchiaino di cardamomo macinato,
1 cucchiaino di paprica dolce,
1 cucchiaino di bukovo o peperoncino tritato,
1/2 cucchiaino di cannella macinata,
qualche pizzico di noce moscata tritata,
qualche pizzico di sale.
All'opera :
Potete utilizzare qualsiasi tipo di mela; io ho aggiunto anche qualche mela verde al sapore acidulo. Sbucciate le mele, asportate il torsolo e tagliatele a piccoli pezzeti.
Mondate la cipolla, l'aglio e lo zenzero e tritateli. Mettete tutti gli ingredienti in una piccola pentola e portatela sul fuoco. Lasicatelo cuocere coperto a fuoco dolce, per ca 40 minuti. Per quanto riguarda il sale, aggiungete qualche pizzico all'inizio, e poi assaggiatelo e aggiungete qualche pizzico ancora se necessario. La salsa deve essere abbastanza densa, come una confettura.
Siccome a casa non c'è altro che gli piaccia il chutney, ho tenuto una quantità da parte ed il resto l'ho invasato, ancora scottente, in barattoli sterilizzati. Ho chiuso coi coperchi. ho capovolto i barattoli e li ho lasciato a raffreddare capovolti, per far formare il vuoto d'aria, come faccio con le confetture. Cosi si saranno conservano per parecchi mesi.
Potete utilizzare qualsiasi tipo di mela; io ho aggiunto anche qualche mela verde al sapore acidulo. Sbucciate le mele, asportate il torsolo e tagliatele a piccoli pezzeti.
Mondate la cipolla, l'aglio e lo zenzero e tritateli. Mettete tutti gli ingredienti in una piccola pentola e portatela sul fuoco. Lasicatelo cuocere coperto a fuoco dolce, per ca 40 minuti. Per quanto riguarda il sale, aggiungete qualche pizzico all'inizio, e poi assaggiatelo e aggiungete qualche pizzico ancora se necessario. La salsa deve essere abbastanza densa, come una confettura.
Siccome a casa non c'è altro che gli piaccia il chutney, ho tenuto una quantità da parte ed il resto l'ho invasato, ancora scottente, in barattoli sterilizzati. Ho chiuso coi coperchi. ho capovolto i barattoli e li ho lasciato a raffreddare capovolti, per far formare il vuoto d'aria, come faccio con le confetture. Cosi si saranno conservano per parecchi mesi.
τα τσατνει παντος ειδους μου αρεσουν πολυ. δυστυχως δεν τα φιαχνω πολυ συχνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχο με μηλα.
ειρηνη
Καλησπέρα!χαίρομαι κάθε φορά που μας δίνεις πρωτότυπες(τουλάχιστον για μένα) και νόστιμες συνταγές!Η συγκρεκριμένη έχει απίστευτη εμφάνιση!Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο που βλέπω τις φωτός σου θέλω να το φτιάξω, μιας και μας αρέσουν πολύ τα τσάτνεϋς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω όλα τα υλικά, αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως χρησιμοποιείς το τζίντζερ.
Δεν τρίβεις την ρίζα?? Οταν λες την ψιλοκόβεις, εννοείς ότι υπάρχουν κομματάκια τζίντζερ?
Φιλιά!
@grEAT
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ειρηνη! Ουτε κι εγω το φτιαχνω πολυ συχνα, αφου μαλλον μονο σε μενα αρεσουν οι γλυκοξυνες γευσεις ...
@ΕΛΕΝΗ
Και που να μπορουσες να το δοκιμασεις! Προσωπικα με ενθουσιασε τοσο η γευση, οσο και το αρωμα του....
@ΕΛΕΝΑ
Καλησπερα Ελενα. Θα μπορουσες και να το τριψεις σε ψιλο τριφτη. Εγω το εκοψα σε πολυ ψιλα κυβακια, οπως κανω και με το σκορδο.