ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΙΜΑ
Ακομη ενα μελος της κατηγοριας "γρηγορα και νοστιμα".... Ενα πληρες γευμα με λιγα υλικα, που σερβιρεται στο πιατο μεσα σε μιση ωριτσα.
Υλικα
για 4 ατομα : 2 ποτηρια γεματα ρυζι αρμποριο ή καρναρολι,
250 gr κιμα μοσχαρισιο ή αναμεικτο με χοιρινο,
1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
(αν βρειτε σκαλονιο ακομη καλυτερα!),
1/2 φλυτζανι λευκο, ξηρο κρασι,
1 κουταλια βουτυρο,
2 κουταλιες λαδι,
4 ποτηρια περιπου, ζεστο ζωμο κρεατος ή λαχανικων,
αλατι και πιπερι.
για το σερβιρισμα : παρμιτζιανο τριμμενο.
Επι το εργον :
Ξεκινωντας απο το ρυζι, για το ριζοτο θελουμε μια ποικιλια που να χυλωνει; προσωπικα χρησιμοποιω το ιταλικο αρμπόριο (arborio), τελειο επισης ειναι και το καρναρόλι (carnaroli) αλλα μπορειτε να χρησιμοποιησετε και την γνωστη μας καρολινα.
Βαλτε το λαδι και το βουτυρο σε μια κατσαρολα, και μολις ζεσταθουν, προσθεστε το κρεμμυδι. Σωταρετε το λιγα λεπτα, να φυγουν τα υγρα του, και προσθεστε τον κιμα και το πιπερι. Σωταρετε καλα τον κιμα, μεχρι να καβουρντιστει. Οταν ειναι ετοιμος, προσθεστε το ρυζι και σωταρετε για λιγα λεπτα, μεχρι να αρχιζει να γινεται διαφανο. Σβυστε με το κρασι, και μολις εξατμιστει το αλκοολ, προσθεστε περιπου ενα ποτηρι απο τον ζεστο ζωμο. Αλατιστε και συνεχιστε το βρασιμο του ρυζιου, ακολουθωντας την γνωστη διδικασια για το ριζοτο, δηλαδη, προσθεστε λιγο ζεστο ζωμο, μολις αρχισει να στεγνωνει. Οταν το ρυζι βρασει και αρχισει να χυλωνει, κατεβαστε το απο την φωτια, φροντιζοντας να ειναι "μελατο", δηλαδη να μην στεγνωσει οπως το πιλαφι. Προσθεστε 2 γεματες κουταλιες παρμιτζιανο και ανακατεψτε καλα.
Σερβιρετε το αμεσως, πασπαλισμενο με λιγο παρμιτζιανο ακομη.
Επι το εργον :
Ξεκινωντας απο το ρυζι, για το ριζοτο θελουμε μια ποικιλια που να χυλωνει; προσωπικα χρησιμοποιω το ιταλικο αρμπόριο (arborio), τελειο επισης ειναι και το καρναρόλι (carnaroli) αλλα μπορειτε να χρησιμοποιησετε και την γνωστη μας καρολινα.
Βαλτε το λαδι και το βουτυρο σε μια κατσαρολα, και μολις ζεσταθουν, προσθεστε το κρεμμυδι. Σωταρετε το λιγα λεπτα, να φυγουν τα υγρα του, και προσθεστε τον κιμα και το πιπερι. Σωταρετε καλα τον κιμα, μεχρι να καβουρντιστει. Οταν ειναι ετοιμος, προσθεστε το ρυζι και σωταρετε για λιγα λεπτα, μεχρι να αρχιζει να γινεται διαφανο. Σβυστε με το κρασι, και μολις εξατμιστει το αλκοολ, προσθεστε περιπου ενα ποτηρι απο τον ζεστο ζωμο. Αλατιστε και συνεχιστε το βρασιμο του ρυζιου, ακολουθωντας την γνωστη διδικασια για το ριζοτο, δηλαδη, προσθεστε λιγο ζεστο ζωμο, μολις αρχισει να στεγνωνει. Οταν το ρυζι βρασει και αρχισει να χυλωνει, κατεβαστε το απο την φωτια, φροντιζοντας να ειναι "μελατο", δηλαδη να μην στεγνωσει οπως το πιλαφι. Προσθεστε 2 γεματες κουταλιες παρμιτζιανο και ανακατεψτε καλα.
Σερβιρετε το αμεσως, πασπαλισμενο με λιγο παρμιτζιανο ακομη.
RISOTTO ALLA CARNE MACINATA
Semplice e gustoso, oltre che un primo, si puo essere servito anche come piatto unico.
Ingredienti
per 4 persone : 2 bicchieri di riso arborio o carnaroli,
250 gr di carne di manzo macinata,
1 scalogno tritato,
1/2 tazza di vino bianco secco,
1 cucchiaio di burro,
2 cucchiai di olio di oliva,
ca 4 bicchieri di brodo caldo di carne o di verdure,
sale e pepe.
per cospargere : parmiggiano grattugiato.
All'opera :
Mettete il burro e l'olio in una pentola e portatela sul fuoco. Aggiungete lo scalogno e saltate per qualche minuto. Aggiungete poi la carne ed il pepe e fatela rosolare bene, sminuzzanto i grumi con un cucchiaio di legno. Appena la carne sarà pronta, aggiungete il riso e saltate fino a cominciare a diventare vitreo. Sfumate con il vino. Appena si evapora l'alcool, aggiungete ca 1 tazza di brodo caldo. Salate a piacere e continuate la cottura del riso, bagnando col brodo, quando è necessario. Quando il riso è cotto, mantecate con 2 cucchiai colmi di parmigiano grattugiato.
Servitelo subito, cosparso di parmiggiano grattugiato.
All'opera :
Mettete il burro e l'olio in una pentola e portatela sul fuoco. Aggiungete lo scalogno e saltate per qualche minuto. Aggiungete poi la carne ed il pepe e fatela rosolare bene, sminuzzanto i grumi con un cucchiaio di legno. Appena la carne sarà pronta, aggiungete il riso e saltate fino a cominciare a diventare vitreo. Sfumate con il vino. Appena si evapora l'alcool, aggiungete ca 1 tazza di brodo caldo. Salate a piacere e continuate la cottura del riso, bagnando col brodo, quando è necessario. Quando il riso è cotto, mantecate con 2 cucchiai colmi di parmigiano grattugiato.
Servitelo subito, cosparso di parmiggiano grattugiato.
Vino consigliato : un rosso Syrah, come il "Màvro pròvato" (Pecora nera) di Lazaridis.
Αυτά τα γρήγορα αλλά τόσο νόστιμα φαγάκια με ξετρελαίνουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου, φιλιά!
ΥΓ Αν θέλεις, αφαίρεσε την λεκτική επαλήθευση από το blog σου!
Εχει βάλει σήμερα ένα ποστ η Κική, από την Μικρή Κουζίνα, για το πως αφαιρείται.
Σούπερ νόστιμο το ριζότο σου, Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αρμπόριο είναι πιο ακριβό ρύζι μα τα αξίζει τα λεφτά του και σε νοστιμιά υπερέχει.
Καλό σου βράδυ!
Ζ.
Πολύ νόστιμο και ευτυχώς πολύ γρήγορο να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ και σε σενα Ελενα. Εχω ειδικευτει στα γρηγορα πιατα, καθως στη διαρκεια της εβδομαδας δεν μενει και πολυς ελευθερος χρονος για μαγειρεμα!
@Kitchen Stories
Γεια σου Ζαμπια μου! Λατρευω το ριζοττο, και το αμποριο, κακα τα ψεμματα, ειναι το καταλληλο ρυζι! Και το καρναρολι ειναι καλο, αλλα το βρισκω πιο δυσκολα...
Καλο Σ/Κ, καλη ξεκουραση!
@Ροδανθη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ροδανθη! Λιγα υλικα, αλλα πολλη νοστιμια! Καλο σου Σ/Κ!